tomkrzysiek 10.12.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dziękuję. Próbuję mnie więcej wyliczyć zapotrzebowanie na główny materiał. Cegły już widzę, że są sporo przesadzone. Nadproży nie liczę bo pewnie będą lane, a odnośnie ilości pustaków 25 na ściany i 10,5 na ściany działowe też jest taka różnica ?? Wiadomo tolerancja będzie ale nie taka duża jak w cegle. Porothermu 25 poszło u mnie 1500 szt (zostało ok. 1 palety) a 11,5(działowki) 400 szt , ja mam poszerzony dom od strony garazu o 0,5 m wiec normalnie powinno wyjsc troche mniej pustaków. Trzeba tez wziasc pos uwage cement chyba z 5 palet (po 1400kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 11.12.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 W ilości cegły pełnej to było wiadomo że w projekcie przesadzili.Ale nie wiedziałam że w porothermie 25 też jest taka rozbieżność.Dzięki tomkrzysiek za te informacje. Tobie wyszło 1500 sztuk razem ze ścianami nośnymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 11.12.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Fakt, ewelina19 ma rację. Pytanie czy te 1500 szt. 25 poszło na same sciany zewnętrzne czy razem z nosnymi wewnątrz. tomkrzysiek jak byś mógł przybliżyć tą ilości ogólnie 25 na domek. Ja też mam szerszy garaż o 0,5 m. Ciekawe ile jeszcze jest przeinnaczeń w tym projekcie. Myślimy jeszcze o podniesieniu ściany kolankowej o klocek, dojdzie kilka klocków więcej. Ale to raczej odległy jeszcze temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 11.12.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Fakt, ewelina19 ma rację. Pytanie czy te 1500 szt. 25 poszło na same sciany zewnętrzne czy razem z nosnymi wewnątrz. tomkrzysiek jak byś mógł przybliżyć tą ilości ogólnie 25 na domek. Ja też mam szerszy garaż o 0,5 m. Ciekawe ile jeszcze jest przeinnaczeń w tym projekcie. Myślimy jeszcze o podniesieniu ściany kolankowej o klocek, dojdzie kilka klocków więcej. Ale to raczej odległy jeszcze temat. Tyle pustakow 25 wyszlo mi na caly dom (mam nadzieje ze nic nie przeoczylem) i scianke kolankowa tez ponieslismy o 1 pustak i jest naprawde super efekt wewnatrz a na zewnatrz nic nie ma roznicy w wygladzie. Wklejam kilka fotek łazienka: http://images32.fotosik.pl/400/0132137c38aecdb2m.jpg pokoj nad kuchnia: http://images26.fotosik.pl/304/0160dc4d1110da7em.jpg pokoj nad salonem: http://images47.fotosik.pl/31/d5c36d2510c3c0dfm.jpg Pozdrawiam i zycze powodzenia w zalatwianiu pozwolenia.My jeszcze mamy duuuuzo pracy przed soba bede wklejał w miare mozliwosci fotki z postepu prac wiem ze sie to bardzo przydaje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 12.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Z tą ścianką kolankową to dobry pomysł. A odnośnie ilości pustaków to czy innym budowniczym budującym APS 161 też wyszła taka przybliżona ilość. Pytam bo potrzebna mi ilość m2 ścian zewnętrznych i wewnętrznych. Na zewnętrzne chcę dać porotherm 30 a na wewnętrzne porotherm 25 i muszę je kupić na zapas przed budową jak rownież cegłę pełna glównie na kominy. Wiem, że na styk nigdy nie uda mi się dobrać ale po podanych ilości metrów ścian mogę sobię zaokrąglić do palet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 12.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam wszystkich budujących APS 161!! Projekt już zakupiony czekamy na adaptacje. Nasz domek będziemy budować z pustaka max 288x188x188, czy ktoś z Was budował/buduje z tego pustaka? Mam pytanie takie jak poprzednicy- ile należy zakupić tego pustaka? Dla szerokosci ściany 288 wychodzi mi 5100 pustaków max, bez poszerzania garazu. Z czego budujecie ściany nośne? A może polecacie jakiś inny rodzaj pustaków? Zdecydowaliśmy się na ceramikę. Gawlir30, a Ty z jakiego pustaka zbudowales swoj dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 12.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 tak mi przyszło do głowy czytając wyżej posty aby zrobić ranking - tabelę materiałów potrzebnych faktycznie do budowy 161 czyli np : ile trzeba bloczków betonowych na fundamenty i po jakiej cenie kupowaliście - ile warstw bo wiadomo że każdy może inna liczbe warstw robić za względy na warunki terenowe Ja planuje stawiać z betonu komórkowego 24 plus 15-20cm styropian jakie byłoby zapotrzebowanie na ten projekt - na forkach widzę że wiekszość z ceramiki stawia może jest ktoś kto robi to z ytonga lub solbetu ???? Porpozycja specyfikacji materiałów zużytych do budowy: 1. bloczek betonowy - szt... 2. beton z gruchy - m3 ... 3. pustak - szt... ( wymiar - rodzaj) 4. styropian - m3 ... ( przy jakiej grubości ocieplenia ) 5. cegła pełna - szt... proponuję tez wpisywac ile np kosztował komin , ile strop itp. sprawy przydatne dla dopiero budujących Pozdrawiam wszystkich entuzjastów APS 161 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 12.12.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Pomysł jest superancji. Ale my czekający na pozwolenie na budowę (bo właśnie mój magik od adaptacji oddał do urzędników APSia aby go pooglądali), możemy tylko obserwować. Czekając na tych, którzy są już mocno w górze i zechcą tabelkę uzupełnic. Taka tabelka byłaby bardzo pomocna zwłaszcza dla tkich desperatów jak ja z dziewczynami (żona i córka też biorą w tym udział)biorących kredyt na styk praktycznie. Wiemy co się teraz dzieje na rynku kredytów. czekamy na łaskawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 14.12.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 W ilości cegły pełnej to było wiadomo że w projekcie przesadzili. Ale nie wiedziałam że w porothermie 25 też jest taka rozbieżność. Dzięki tomkrzysiek za te informacje. Tobie wyszło 1500 sztuk razem ze ścianami nośnymi ? Nie wiem czy przesadzili. W projekcie cegła pełna jest również przewidziana na budowę ścian fundamentowych. W projekcie podają, że ściany zewnętrzne mają pow. =204m2, ściany nośne 34m2. Razem 238m2, co pomnożone przez 11(zużycie pustaka 25 na m2) daje 2618 sztuk. 1500 a 2600 to jet rożnica b. duża. Wobec tego mam pytanie: czy ta pow. 204m2 jest poprawnie wyliczona, ktoś konsultował ją ze swoim projektantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 14.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 poniżej zamieszczam link do podobnego domu http://www.archeton.pl/index.phptam powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi 138m2 przy bardzo podobnych wymiarach i układzie bryły budynku. Czy w projekcie APS 161 jest błędnie podana powierzchnia scian zewnetrznych (204m2)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 18.12.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 rozumiem że teraz bedzie zastój w poście ze względu na porę roku no chybab że ktoś ma wykończeniówkę a może jest ktoś kto buduje APS 161 w okolicach Wrocławia lub na Dolnym Śląsku ???? chętnie bym podjechał zobaczyć na żywo jak taki domeczek rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 18.12.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Hmm , pięknie wygląda taka budowa. Z dziewczynami byliśmy na budowie u Beaty i Zbyszka. A odnośnie zapotrzebowania materiałów to wyliczyłem na podstawie zdjęć z budowy jakie są dołanczane w naszym opisywanym temacie to wychodzi mi około 121 m2 scian zewnetrznych + około 38 m2 wewnetrznych. Wychodzi około 1758 szt. potothermu 25. Więc zbliżona ilość do 1500 szt. a nie jak w projekcie 2420 szt. (220 m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anneettaa 21.12.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jestem zainteresowana PROJEKTEM APS 161 i mam pytanie do Beaty i Zbyszka ile zuzyliscie calego materialu na ten domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 24.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Wszystkim inwestorom APS 161 życzymy wesołych, spokojnych Swiąt, wytrwałości, cierpliwości i PIĘKNEGO DOMKU! V&B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 27.12.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Dzieki i wzajemnie,ach zeby tak samo sie zbudowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegiełka1 30.12.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam, rozpoczynamy na wiosnę budowę naszego APS 161 w Sulejówku pod Warszawą. Chcemy poszerzyć garaż, czy potrzebna jest na to zgoda biura projektowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.12.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witaj, My przy kupnie projektu i przed adaptacja poinformowalismy o poszerzaniu garazu i architekt ktory adoptuje projekt juz wniosł poprawki , takie rzeczy trzeba pozałatwiac przed wnioskiem o pozwolenie na budowe i przy kupnie projektu wowczas biuro sie na to zgadza bez problemu od razu na pismie zalaczonym do projektu.Garaz poszerzylismy o 0,5 m . Witam, rozpoczynamy na wiosnę budowę naszego APS 161 w Sulejówku pod Warszawą. Chcemy poszerzyć garaż, czy potrzebna jest na to zgoda biura projektowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 01.01.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Dzisiaj znalazłem w skrzynce pocztowej zaległa FV za pustaki (niestety do zaplaty.. ) wiec musze zrobic poprawke co do ilosci Porotherm 25 w sumie doszlo jeszcze 400 szt wiec zuzylem 1900 szt na cały dom i jeszcze dzialowa 11,5 ,dodatkowo 100 szt ,czyli w sumie poszlo 500 szt.) przepraszam za wczesniejsze bledne informacje ale takiej ilosci dostaw i fv nie zawsze mozna opanowac Zycze przy Nowego Roku okazji wszyskim powodzenia w budowie Waszych APS-ków. W ilości cegły pełnej to było wiadomo że w projekcie przesadzili. Ale nie wiedziałam że w porothermie 25 też jest taka rozbieżność. Dzięki tomkrzysiek za te informacje. Tobie wyszło 1500 sztuk razem ze ścianami nośnymi ? Nie wiem czy przesadzili. W projekcie cegła pełna jest również przewidziana na budowę ścian fundamentowych. W projekcie podają, że ściany zewnętrzne mają pow. =204m2, ściany nośne 34m2. Razem 238m2, co pomnożone przez 11(zużycie pustaka 25 na m2) daje 2618 sztuk. 1500 a 2600 to jet rożnica b. duża. Wobec tego mam pytanie: czy ta pow. 204m2 jest poprawnie wyliczona, ktoś konsultował ją ze swoim projektantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 02.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witaj tomkrzysiek, no właśnie, te 1500 sztuk, o których pisałeś wcześniej wydawało mi sie troche nierealne. Zbyt duża to była rozbieżność miedzy projektem, a tym co napisałeś. My zdecydowaliśmy się budować z porothermu 25(zrezygnowaliśmy z max-a), kupujemy 2000 sztuk. Zmiany jakie planujemy zrobić: podnosimy ścianę kolankową o jeden pustak, poszerzamy garaż i kotłownie maksymalnie o metr. W planach mamy również wydłużenie kotłowni i zastąpienie w niej okna od strony tarasu drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegiełka1 02.01.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam, rozpoczynamy na wiosnę budowę naszego APS 161 w Sulejówku pod Warszawą. Chcemy poszerzyć garaż, czy potrzebna jest na to zgoda biura projektowego? Jeśli ktoś wybudował juz taki dom w okolicach Warszawy to chętnie bym go zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts