tomkrzysiek 03.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Mysle ze bez powazniejszych zmian w konstrukcji nie da sie wydłuzyc kotłowni (zmiany w więźbie dachowej i fundamenty) , chyba musi to zmienic projektant z Archi Projektu.... Powodzenia! Witaj tomkrzysiek, no właśnie, te 1500 sztuk, o których pisałeś wcześniej wydawało mi sie troche nierealne. Zbyt duża to była rozbieżność miedzy projektem, a tym co napisałeś. My zdecydowaliśmy się budować z porothermu 25(zrezygnowaliśmy z max-a), kupujemy 2000 sztuk. Zmiany jakie planujemy zrobić: podnosimy ścianę kolankową o jeden pustak, poszerzamy garaż i kotłownie maksymalnie o metr. W planach mamy również wydłużenie kotłowni i zastąpienie w niej okna od strony tarasu drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 04.01.2009 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam, Jestem zainteresowany zakupem projektu APS161 liczę właśnie koszt funadmentów z wyliczeń wyszło mi 26m3 betonu na ławy- ok 7.800plnok. 1970 bloczków przy założeniu, że muruje na 1,2m, ok.7.000plnstal fi 12 około 380 kg ok. 1.200plnfi 6 około 100kg. ok 300pln w sumie ponad 16.000pln plus piasek, cement, deski do szelunku, izolacja pionowa, pozioma, nie wiem czy ocieplać styropianem i zastosować folię kubełkową? czy przed wylaniem ławy zastosować na spód i boki folię? + rury kanalizacyjne + przy okazji drenaż- jakie to koszty?Proszę o informację czy dobrze liczę i jaki przeciętnie wychodzi koszt fundamentów.dziekuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 04.01.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Czy ktoś wybudował APS161 na Śląsku w okolicach Katowic? chciałbym zobaczyć bryłę domu w realu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 04.01.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Czy ktoś ma tzw ślepy kosztorys czyli spis i ilości potrzebnych materiałów do projektu APS161 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 05.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o zmiany fundamentow i więźby dachowej (czyli poszerzenie i wydłużenie garażu) to wystarczy pozwolenie Archi Projektu, a architekt zrobi resztę. My chcemy budować Apsia na jednolitym dwuspadzie. Garaż poszerzony o 0,5 m a kotłownia wydłużona do bryly budynku sciany tylnej z drzwiami na ogród. Jeśli chodzi o ślepy kosztorys to z pewnością będzie to bardzo pomocna rzecz. Jeśli ktoś posiada to proszę o pomoc. Wszystkiego dobrego w nowym roku i spełnienia marzeń wszystkim Apsikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 06.01.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 My też będziemy budować z maxa 288 188 188 z ociepleniem 10 bądź 12 cm. Jest to grubsza ściana o te 4 cm. A jako ściany nośne maxa 250 188 188. Razem maxów kupimy 4320 w przeliczeniu na porotherma gdzie wychodzi 1900szt powinno nam starczyć. Maxa wchodzi na metr kwadratowy 25 szt. Decyzja podjęta towar zamówiony. Czekamy wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 06.01.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 KOZłOWICE MEGA-MAX 250x238 P+W- budował ktoś z tego pustaka? Możecie cos napisać o plusach i minusach tego materiału w stosunku do Porothermu 25 Wienebergera? Sprzedawca doradza mi zakup pustaka z Kozłowic, twierdzi, że jest lepszy od porothermu. ... i mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 07.01.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nam też tak doradzono byśmy zrezygnowali z porotherma a wzieli maxa. Max jest lepszym materiałem jeśli chodzi o mocowanie kołków na zewnątrz styropianowych jak i wewnątrz do mocowania szafek, półek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 07.01.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o zmiany fundamentow i więźby dachowej (czyli poszerzenie i wydłużenie garażu) to wystarczy pozwolenie Archi Projektu, a architekt zrobi resztę. My chcemy budować Apsia na jednolitym dwuspadzie. Garaż poszerzony o 0,5 m a kotłownia wydłużona do bryly budynku sciany tylnej z drzwiami na ogród. Jeśli chodzi o ślepy kosztorys to z pewnością będzie to bardzo pomocna rzecz. Jeśli ktoś posiada to proszę o pomoc. Wszystkiego dobrego w nowym roku i spełnienia marzeń wszystkim Apsikom. Tez chcialem robic dach jednolity ale cos mi sie przypomina ze wowczas nie mozna bylo kotlowni pozostawic nawet na rowni z tylem domu tylko musialaby byc wysunieta czy jakos tak , to "ugryzienie "dachu jest nie bez powodu... jesli Wam sie uda tak przerobic projekt to chetnie obejrze fotki bo mnie to bardzo zaciekawiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 07.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nam też tak doradzono byśmy zrezygnowali z porotherma a wzieli maxa. Max jest lepszym materiałem jeśli chodzi o mocowanie kołków na zewnątrz styropianowych jak i wewnątrz do mocowania szafek, półek. My chyba też kupimy maxa z Kozłowic w cenie 6,10zł za sztukę. Cena Porothermu podskoczyła do 7,93zl od 5 stycznia, Wienerberger poinformował o tym dzisiaj. Tak że tej firmie podziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 07.01.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nam też tak doradzono byśmy zrezygnowali z porotherma a wzieli maxa. Max jest lepszym materiałem jeśli chodzi o mocowanie kołków na zewnątrz styropianowych jak i wewnątrz do mocowania szafek, półek. My chyba też kupimy maxa z Kozłowic w cenie 6,10zł za sztukę. Cena Porothermu podskoczyła do 7,93zl od 5 stycznia, Wienerberger poinformował o tym dzisiaj. Tak że tej firmie podziękujemy. Ja kupowałem Porotherm 25 z hurtowni a nie z fabryki bo tak jest taniej i nie trzeba brac od razu pustaków na cały dom... u nas cena na jesien 2008 wynosiła ponizej 6,00 zł brutto z transportem i rozładunkiem i watpie zeby duzo sie zmieniła . Widzialem budowy z Maxa i tez fajnie sie buduje, kazdy ma swoje preferencje ,mnie sie akurat spodobało w Porothermie to ze mur oddycha (nie ma spoin pionowych ) i szybko sie stawia no i ceramika jest b.dobrej jakosci . Jesli chodzi o maxa to trzeba dobrze sprawdzic jakosc danej fabryki (najlepiej na jakims forum) bo nie wszystkie sa dobrej jakosci a jak juz sie kupi to ręka w nocniku i wysluchiwanie biadolenia murazy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 07.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja nie kupuję w fabryce, bo nie mam takiej mozliwości. Choć do Wienerbergera w Gnaszynie mam przysłowiowy rzut beretem. Dzwonilem rano do hurtowni podali mi cenę 6,20, dzwonię po południu do tej samej hurtowni i cena już podskoczyla do 7,90 zł. Okazało się, że w międzyczasie dostali od Wienerbergera informacje o nowym cenniku. Podwyżka była piątego stycznia, a poinformowali o tym dwa dni później. Próbujemy jeszcze kupić w starej cenie przez internet, jeśli nie wypali, kupujemy pustaki z Kozłowic.Ja nie mam uprzedzeń co do jakości max-a z Cerpolu, akurat dla mnie to chyba jedna lepszych alternatyw w stosunku do porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 08.01.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jeśli macie zdjęcia kotłowni i kuchni bardzo bym prosiła o wklejenie.Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 08.01.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 tomkrzysiek, sprecyzuj proszę bo nie łapie z tym wysunieciem kotłowni. Zabudowany tył garażu rowno ze scianą tylną budynku ma być pomieszczeniem gospodarczym. Tak więc będzie to razem z kotlownią.A przy okazji jak dołanczasz mój tekst w tabelce z szarym tłem nad twowim tekstem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 08.01.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 LeonAK11 No cóz mineło juz troche czasu od analizowania projektu moze sie troche zapedzilem z ta scianka od kotlowni a moze cos bylo nie tak juz nie bardzo pamietam ale pozostaje jeszcze kwestie wysokosci scianki kolankowej nad kotlownia jesli podniesiesz dach to i podniesie sie wys. tej scianki (wg. projektu ma ona w tym miejscu 67 cm (z przodu domu 97 ,oczywiscie też nad garazem) wiec jak podniesie sie dach powiedzmy o 80 cm to scianka bedzie miala 147 cm (przyklad) i tu chyba normy budowlane maja cos do powiedzenia , proponuje zadzwonic do studia projektowego co oini na ten temat sądzą ,sam jestem ciekawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 08.01.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Mam pytanie do pozostałych którzy juz wybudowali APS161 czy macie jakies aktualne fotki np. schody po wykonczeniu lub kuchnie itd. bardzo chetnie bym rzucił okiem (i pewnie pozostali tez) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 10.01.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam Czy ktos mógłby zamiescic zestawienie stolarki okiennej i drzwiowej w ASP 161 ? z góry wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 12.01.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 To jak to jest z ta kotłowna ??? czy można ją zrównać z tylną ścianą domku ???? a co sądzicie o usunięciu tego zadaszenia tarasu ???? czy bez zmian wymiarów pomieszczenia nad garażem jest szansa tam zrobić pralnio-suszarnie oraz mały gabinet do pracy ( biurko komputer fotel i szafka - praca papierkowa ) czy ktos zrównał połacie dachowe z dwóch stron ??? jak wtedy wygląda ten strych ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 12.01.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 My też rezygnujemy z zadaszenia nad tarasem jest to bardzo niebezpieczne w bardzo wietrzne pogody poprostu podrywa dach. Znajomi mają podobne zadaszenie nad tarasem i zastanawiaja sie nad zlikwidowaniem go. My po ociepleniu budynku zamontujemy markizę doś dużą by chroniła przed promieniami slońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 16.01.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mam jeszcze pytanie do Tych którzy mają już zalany fundament.Ile weszło wam betonu w fundament ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts