Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Mysle ze bez powazniejszych zmian w konstrukcji nie da sie wydłuzyc kotłowni (zmiany w więźbie dachowej i fundamenty) , chyba musi to zmienic projektant z Archi Projektu.... :roll:

Powodzenia! :p

Witaj tomkrzysiek,

no właśnie, te 1500 sztuk, o których pisałeś wcześniej wydawało mi sie troche nierealne. Zbyt duża to była rozbieżność miedzy projektem, a tym co napisałeś.

My zdecydowaliśmy się budować z porothermu 25(zrezygnowaliśmy z max-a), kupujemy 2000 sztuk.

Zmiany jakie planujemy zrobić: podnosimy ścianę kolankową o jeden pustak, poszerzamy garaż i kotłownie maksymalnie o metr.

W planach mamy również wydłużenie kotłowni i zastąpienie w niej okna od strony tarasu drzwiami.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jestem zainteresowany zakupem projektu APS161 liczę właśnie koszt funadmentów z wyliczeń wyszło mi

26m3 betonu na ławy- ok 7.800pln

ok. 1970 bloczków przy założeniu, że muruje na 1,2m, ok.7.000pln

stal fi 12 około 380 kg ok. 1.200pln

fi 6 około 100kg. ok 300pln

w sumie ponad 16.000pln plus piasek, cement, deski do szelunku, izolacja pionowa, pozioma, nie wiem czy ocieplać styropianem i zastosować folię kubełkową? czy przed wylaniem ławy zastosować na spód i boki folię? + rury kanalizacyjne + przy okazji drenaż- jakie to koszty?

Proszę o informację czy dobrze liczę i jaki przeciętnie wychodzi koszt fundamentów.

dziekuję

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o zmiany fundamentow i więźby dachowej (czyli poszerzenie i wydłużenie garażu) to wystarczy pozwolenie Archi Projektu, a architekt zrobi resztę. My chcemy budować Apsia na jednolitym dwuspadzie. Garaż poszerzony o 0,5 m a kotłownia wydłużona do bryly budynku sciany tylnej z drzwiami na ogród.

Jeśli chodzi o ślepy kosztorys to z pewnością będzie to bardzo pomocna rzecz. Jeśli ktoś posiada to proszę o pomoc.

Wszystkiego dobrego w nowym roku i spełnienia marzeń wszystkim Apsikom.

My też będziemy budować z maxa 288 188 188 z ociepleniem 10 bądź 12 cm. Jest to grubsza ściana o te 4 cm. A jako ściany nośne maxa 250 188 188.

Razem maxów kupimy 4320 w przeliczeniu na porotherma gdzie wychodzi 1900szt powinno nam starczyć. Maxa wchodzi na metr kwadratowy 25 szt. Decyzja podjęta towar zamówiony. Czekamy wiosny.

Jeśli chodzi o zmiany fundamentow i więźby dachowej (czyli poszerzenie i wydłużenie garażu) to wystarczy pozwolenie Archi Projektu, a architekt zrobi resztę. My chcemy budować Apsia na jednolitym dwuspadzie. Garaż poszerzony o 0,5 m a kotłownia wydłużona do bryly budynku sciany tylnej z drzwiami na ogród.

Jeśli chodzi o ślepy kosztorys to z pewnością będzie to bardzo pomocna rzecz. Jeśli ktoś posiada to proszę o pomoc.

Wszystkiego dobrego w nowym roku i spełnienia marzeń wszystkim Apsikom.

Tez chcialem robic dach jednolity ale cos mi sie przypomina ze wowczas nie mozna bylo kotlowni pozostawic nawet na rowni z tylem domu tylko musialaby byc wysunieta czy jakos tak , to "ugryzienie "dachu jest nie bez powodu... :roll: jesli Wam sie uda tak przerobic projekt to chetnie obejrze fotki bo mnie to bardzo zaciekawiło... :wink:

Nam też tak doradzono byśmy zrezygnowali z porotherma a wzieli maxa. Max jest lepszym materiałem jeśli chodzi o mocowanie kołków na zewnątrz styropianowych jak i wewnątrz do mocowania szafek, półek.

My chyba też kupimy maxa z Kozłowic w cenie 6,10zł za sztukę.

Cena Porothermu podskoczyła do 7,93zl od 5 stycznia, Wienerberger poinformował o tym dzisiaj. Tak że tej firmie podziękujemy.

Nam też tak doradzono byśmy zrezygnowali z porotherma a wzieli maxa. Max jest lepszym materiałem jeśli chodzi o mocowanie kołków na zewnątrz styropianowych jak i wewnątrz do mocowania szafek, półek.

My chyba też kupimy maxa z Kozłowic w cenie 6,10zł za sztukę.

Cena Porothermu podskoczyła do 7,93zl od 5 stycznia, Wienerberger poinformował o tym dzisiaj. Tak że tej firmie podziękujemy.

Ja kupowałem Porotherm 25 z hurtowni a nie z fabryki bo tak jest taniej i nie trzeba brac od razu pustaków na cały dom... :roll: u nas cena na jesien 2008 wynosiła ponizej 6,00 zł brutto z transportem i rozładunkiem i watpie zeby duzo sie zmieniła .

Widzialem budowy z Maxa i tez fajnie sie buduje, kazdy ma swoje preferencje ,mnie sie akurat spodobało w Porothermie to ze mur oddycha (nie ma spoin pionowych ) i szybko sie stawia no i ceramika jest b.dobrej jakosci .

Jesli chodzi o maxa to trzeba dobrze sprawdzic jakosc danej fabryki :wink: (najlepiej na jakims forum) bo nie wszystkie sa dobrej jakosci a jak juz sie kupi to ręka w nocniku i wysluchiwanie biadolenia murazy.... :-?

Ja nie kupuję w fabryce, bo nie mam takiej mozliwości. Choć do Wienerbergera w Gnaszynie mam przysłowiowy rzut beretem.

Dzwonilem rano do hurtowni podali mi cenę 6,20, dzwonię po południu do tej samej hurtowni i cena już podskoczyla do 7,90 zł.

Okazało się, że w międzyczasie dostali od Wienerbergera informacje o nowym cenniku. Podwyżka była piątego stycznia, a poinformowali o tym dwa dni później.

Próbujemy jeszcze kupić w starej cenie przez internet, jeśli nie wypali, kupujemy pustaki z Kozłowic.

Ja nie mam uprzedzeń co do jakości max-a z Cerpolu, akurat dla mnie to chyba jedna lepszych alternatyw w stosunku do porothermu.

LeonAK11

No cóz mineło juz troche czasu od analizowania projektu moze sie troche zapedzilem z ta scianka od kotlowni a moze cos bylo nie tak juz nie bardzo pamietam :roll: ale pozostaje jeszcze kwestie wysokosci scianki kolankowej nad kotlownia jesli podniesiesz dach to i podniesie sie wys. tej scianki (wg. projektu ma ona w tym miejscu 67 cm (z przodu domu 97 ,oczywiscie też nad garazem) wiec jak podniesie sie dach powiedzmy o 80 cm to scianka bedzie miala 147 cm (przyklad) i tu chyba normy budowlane maja cos do powiedzenia :roll: , proponuje zadzwonic do studia projektowego co oini na ten temat sądzą ,sam jestem ciekawy ... :roll:

To jak to jest z ta kotłowna ??? czy można ją zrównać z tylną ścianą domku ???? a co sądzicie o usunięciu tego zadaszenia tarasu ????

czy bez zmian wymiarów pomieszczenia nad garażem jest szansa tam zrobić pralnio-suszarnie oraz mały gabinet do pracy ( biurko komputer fotel i szafka - praca papierkowa )

czy ktos zrównał połacie dachowe z dwóch stron ??? jak wtedy wygląda ten strych ???

My też rezygnujemy z zadaszenia nad tarasem jest to bardzo niebezpieczne w bardzo wietrzne pogody poprostu podrywa dach. Znajomi mają podobne zadaszenie nad tarasem i zastanawiaja sie nad zlikwidowaniem go.

My po ociepleniu budynku zamontujemy markizę doś dużą by chroniła przed promieniami slońca.