norbiwolow 16.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 My też rezygnujemy z zadaszenia nad tarasem jest to bardzo niebezpieczne w bardzo wietrzne pogody poprostu podrywa dach. Znajomi mają podobne zadaszenie nad tarasem i zastanawiaja sie nad zlikwidowaniem go. My po ociepleniu budynku zamontujemy markizę doś dużą by chroniła przed promieniami slońca. a czy na to trzeba miec pozwolenie od biura projektowego aby usunąc ten daszek ??? i jak z tymi fundamentami - ile betonu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 17.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Mam jeszcze pytanie do Tych którzy mają już zalany fundament. Ile weszło wam betonu w fundament ? Nam weszło 18 m3 z poszerzonym o 0,5 m budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 17.01.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A jakie wymiary ławy? szerokość 60cm głębokość 40cm + 10cm chudego betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 17.01.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Chudziaka nie dalismy do lawy, uzbrojenie sie podnosi na cegłach ,czy jakis kamyszkach i sie leje calosc B20 (az tak duzo tego chudziaka nie wychodzi zeby oplacalo sie brac dodatkowy transport gruszki na B10, no i czas... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 17.01.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Czy ktoś posiada zestawienie stolarki do APS161 ? Jeśli tak, będe wdzięczny o przesłanie na maila [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 18.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 prosze bardzo oto stolarka : http://images41.fotosik.pl/50/cdf13dba9344e285m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 18.01.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 dzięki za zestawienie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 20.01.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Prośba. Czy posiada ktoś program kosztorysowy ? Jeśli tak to prosze o udostepnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 22.01.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 NO I MAM PROBLEM !!!!!!!! ostatnio przeglądałem setny katalog z projektami i w oczy rzucił mi sie jeden projekt - bardzo zblizony do naszego apiska 161 - zaryzykowałbym stwierdzenia że nawet ładniejszy z doświetloną klatką schodową - sporych rozmiarów garderobą przy wejściu - jedynie bez wykusza zwie się Koralgol 2 i wygląda tak: http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/koralgol_ii_1032_zoom.gif PARTER: 1. wiatrołap - 3,2 m² 2. hol - 10 m² 3. kuchnia - 8,1 m² 4. aneks jadalny - 3 m² 5. pokój dzienny - 23,5 m² 6. schody - 5,2 m² 7. pokój/gabinet - 9 m² 8. łazienka - 3,4 m² 9. garderoba - 4,9 m² 10*. pom. gospodarcze - 5,4 m² 11*. garaż - 17 m² http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/koralgol_ii_1033_zoom.gif PODDASZE: 12. hol - 8,4 m² 13. sypialnia - 11,1 (12,7) m² 14. sypialnia - 12,2 (16,6) m² 15. sypialnia - 10,2 (14,3) m² 16. łazienka - 6 (8,2) m² 17. garderoba - 1,4 (4,4) m² 18. sypialnia - 12 (14, m² a tak wygląda z zewnątrz : http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/widoki/koralgol_ii_1151.jpg zmieniłbym pare lokalizacji okien i drzwi tarasowych, dodatkowe drzwi z kotłowni na tyły domu - ale tak poza tym całkiem fajny domek co o nim sądzicie ????? koszt budowy pewnie zblizony ??? http://www.extradom.pl/grafiki/4746/elewacja_front.jpg jesze nie kupiłem projektu apiska 161 i teraz ma dylemat co wybrać może zauważycie jakieś błedy projektowe które zniesmaczą mnie do tego projektu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 22.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Na pewno pokój dzienny jest mniejszy, więcej bendzie okien dachowych. Bardzo fajny domek podobny do APS 161 ale mnie się podoba APS dlatego że mogę zrezygnować ze ściany między pokojem a salonem i mam dużą przestrzeń i chyba tak zrobię. A w tym projekcie nie ma szans zlikwidować ściany. Ale to zależy od gustu. Ja z dniem kupna projektu nie szukam innych domów. Ale nad tym domkiem warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 22.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 ja pokój dodatkowy na parterze chce wykorzystac jako mini spa - wstawic kabinę sauny i natrysk plus lezak - ewentualnie jakoś zgrabnie połączyć z wc na dole - i w tym pokoju zrobic durze drzwi balkonowe z wyjsciem na "śnieg" po seansie w saunie nie wiem tylko czy ten pokoik nie jest za wąski na kabinę 2 osobową :/ salon faktycznie troszke mniejszy bo nie ma wykusza - coś za coś - tym samym nie bedzie tam mostka cieplnego ogólnie bardzo podoba mi sie bryła budynku jak i rozplanowanie wnetrza - na dniach staję się pełnoprawnym właścicielem działki i trzeba bedzie zrobic kolejny krok jakim jest kupno projektu a tu zonk co wybrać jakie jeszcze wady wpadły Wam w oko ???? z góry dzięki za odp. Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 22.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam!Przeanalizowałm ten projekt i zdecydowanie NIE!Po pierwsze salon za mały 24 mkw to zbyt mało. Jadalnie masz w kuchni. Goście patrzą na gary, 12 metrów kuchni i jadalni to też kliteczka. W APS możesz oddzielić jadalnię od kuchni np, drzwiami przesuwanymi częściowo przeszklonymi. Ja np nie potrzebuje dodatkowego pokoju na parterze więc nie stawiałam ścian (jest przestrzeń na całym parterze). I uwierz, że jeśli chodzi o metraż to szału nie ma! Inaczej wygląda ta przestrzeń na projekcie, inaczej w rzeczywistości. Garaż jest stanowczo za mały. Ja w APS-ie poszerzyłam go o 1 metr. Brak wykuszu, który dodaje uroku bryle. Brak zadaszenia trasu, co w lecie jest istotnie, Prawda, że można zaistalować markizę, ale..Jak masz możliwość to odwiedz stawiane już domki wg projektu APS 161 i tego Rumcajsa, pomaga! Tak czy siak wszystko to sprawa gustu i potrzeb. Ja bym nie zamieniła projektów. Na mojej budowie prace ruszyły. Majster szaluje schody, nareszcie!PozdrawiamV&B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcie 22.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Ponawiam pytanie, czy ktoś buduje APS161 na Śląsku, okolice Katowic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 23.01.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 SZYBKA czy mogłabyś wstawić zdjęcia swego domu. Chodzi mi o tą przestrzeń w salonie. Bo ja też rezygnuje z tej ściany między pokojem a salonem. No i garaż powiększony i tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ja pokój dodatkowy na parterze chce wykorzystac jako mini spa - wstawic kabinę sauny i natrysk plus lezak - ewentualnie jakoś zgrabnie połączyć z wc na dole - i w tym pokoju zrobic durze drzwi balkonowe z wyjsciem na "śnieg" po seansie w saunie nie wiem tylko czy ten pokoik nie jest za wąski na kabinę 2 osobową :/ salon faktycznie troszke mniejszy bo nie ma wykusza - coś za coś - tym samym nie bedzie tam mostka cieplnego ogólnie bardzo podoba mi sie bryła budynku jak i rozplanowanie wnetrza - na dniach staję się pełnoprawnym właścicielem działki i trzeba bedzie zrobic kolejny krok jakim jest kupno projektu a tu zonk co wybrać jakie jeszcze wady wpadły Wam w oko ???? z góry dzięki za odp. Norbert Witaj, My zaczynamy budowę (około czerwca) Koralgola II 2g - wersja z podwójnym garażem. Już kupiłem projekt i się adoptuję, wielkich zmian nie robimy - chociaż garaż jest podówjny to i tak go poszearzamy o 1,5 metra - zamiast jednej wielkiej bramy 4,5m dajemy dwie po 2,5 metra - zwiekszy się kotłownia i pomieszczenie gospodarcze (w wersji z jednym garażem nie ma). Pokoik o którym wspominasz ma 2,11 metra szerokości. Planujemy zminić wyjście na taras - będzie w tym miejscu co jest teraz okno i wtedy zrobimy zadazsenie tak jak APS 161 Nad garażem (dużo miejsca) robimy pralnię, suszarniię, dużą garderobę i tzw. strych. Żaden projekt nie jest idealny (chyba że robiony indywidualnie) ale wydaje mi się, że Koralgol jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 23.01.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Na mojej budowie prace ruszyły. Majster szaluje schody, nareszcie! Pozdrawiam V&B No to gratuluje!!! wchodzenie po drabinie przez okno tez przerabialem Moj ciesla wyszalował schody pieknie...tylko sie troche pomylił i jak sprawdzalismy z Kierbudem juz po wylaniu schodów okazało sie ze pierwszy stopien jest o 4 cm za wysoki no i musze w wyniku tego malego bledu podwyzszac posadzke na dole i zmienic zamowiony rozmiar okna na taras , na szczescie nie ma tego zlego .... bede mial ocieplona posadzke jak w domu pasywnym (17 cm styropka) tylko wszystkie dzrzwi na dole beda teraz pasowane na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 23.01.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ja pokój dodatkowy na parterze chce wykorzystac jako mini spa - wstawic kabinę sauny i natrysk plus lezak - ewentualnie jakoś zgrabnie połączyć z wc na dole - i w tym pokoju zrobic durze drzwi balkonowe z wyjsciem na "śnieg" po seansie w saunie nie wiem tylko czy ten pokoik nie jest za wąski na kabinę 2 osobową :/ salon faktycznie troszke mniejszy bo nie ma wykusza - coś za coś - tym samym nie bedzie tam mostka cieplnego ogólnie bardzo podoba mi sie bryła budynku jak i rozplanowanie wnetrza - na dniach staję się pełnoprawnym właścicielem działki i trzeba bedzie zrobic kolejny krok jakim jest kupno projektu a tu zonk co wybrać jakie jeszcze wady wpadły Wam w oko ???? z góry dzięki za odp. Norbert Witaj, My zaczynamy budowę (około czerwca) Koralgola II 2g - wersja z podwójnym garażem. Już kupiłem projekt i się adoptuję, wielkich zmian nie robimy - chociaż garaż jest podówjny to i tak go poszearzamy o 1,5 metra - zamiast jednej wielkiej bramy 4,5m dajemy dwie po 2,5 metra - zwiekszy się kotłownia i pomieszczenie gospodarcze (w wersji z jednym garażem nie ma). Pokoik o którym wspominasz ma 2,11 metra szerokości. Planujemy zminić wyjście na taras - będzie w tym miejscu co jest teraz okno i wtedy zrobimy zadazsenie tak jak APS 161 Nad garażem (dużo miejsca) robimy pralnię, suszarniię, dużą garderobę i tzw. strych. Żaden projekt nie jest idealny (chyba że robiony indywidualnie) ale wydaje mi się, że Koralgol jest ok ja niestety mam małą działkę i nawet do końca nie wiem czy mi sie koralgol wpasuje jakby co czy ten salon faktycznie jest taki mały jak sugeruja niekóre wpisy??? co do kuchni jadalni to ja max usunałbym scianke dziląca ją od salonu a - stał by jedynie kominek narożny i od niego odchodziła lada kuchenno barowa wyjscie na taras z tyłu a nie z boku odwrotny ciąg schodów aby w pokoiku ( gabinecie ) pod schodami zabudować kabine sauny - boje sie że ten pokoik jest za wąski na mini spa - może jakies sugestie ??? czy garaż nie jest za waski - nie bede po bokach stawiał rowerów ale tak aby swobodnie wysiadac z dwóch stron - jest szansa ???? - sciana boczna od garażu bez okien - 3m do granicy działki - czy sypialnia nad garażem bedzie dostatecznie doswietlona przez powiedzmy 4 okna połaciowe - 2 po każdej stronie dachu ???? dzięki za porady i sugestie - tak jak piszecie - nie ma idealnego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.01.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Salon największy może nie jest ale dla nas wystarczający, ogólnie nie szukamy dużego domu - tylko funkcjonalnego. Przy schodach zwróć uwagę, że przy odwrotnych schodach na poddaszu będziesz wchodził na drzwi od łazienki jak ktoś otworzy znienacka to można w facjatę zarobić Ściankę z kuchni też chyba troszke zmniejszymy, co do kominaka narożnego to musisz pokombinować z kominem - kwestia wyszystki - komin trzeba by zamienić miejscami z wentylacja i wyczystkę zrobić w holu - ogólnie to trzeba być czujnym diabeł tkwi w szczegółach. Co do garażu to nie wim, u mnie będzie podwójny. W zasadzie okien połaciowych powinno sie dawać jak najmniej (mostki termiczne) ale jak rozumiem likwidujesz okno nad garażem, to cztery połaciówki wystarczą a chba nawet trzy bedą oki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xgundziax 24.01.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Kto buduje ten sliczny domek na podkarpaciu? Prosze o kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.len 25.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam.Ja buduje ten dom na podkarpaciu.Dokładnie w Starej Wsi.Jest to miejscowość na trasie między Rzeszowem (50 km) a Ustrzykami Dolnymi(80km). [email protected]. Budowę rozpoczeliśmy 2007 roku. Postawiony jest z "maxa" pokryty blachodachóką kolor czarny mat. Zdjęcia dołącze wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts