er0n 25.01.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mam pytanie do wszystkich, którzy już wybudowali APS 161. Ile bloczków fundamentowych zużyliście? Czy budowliscie ścianę fundamentową tak jak jest w projekcie na 38 cm, czy też na 25 cm? My myslimy o bloczkach 38x25x14 cm. Planujemy wysokość ściany fundamentowej 1 m pod poziomem gruntu i 40 cm cokołu z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbiwolow 28.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 czy ktos ma juz stan zamkniety lub deweloperski ???? ciekawi mnie jak wygląda klatka schodowa - czy nie jest za ciemna z powodu nie doswietlenia jej - brak okna bardzo prosze o fotki Waszych APS'ków - tak fajnie sie je ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 28.01.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Myślę, że nie będzie zbyt ciemno, ale ja planuje w ścianie tej od małego pokoju (a ja bedę miała tam łazienkę) wmurować 3 rzędy lukswerów białych. Doświetlą klatkę dodatkowo. Poza tym nie mam ściany pomiędzy schodami, a małym pokojem na parterze. W tym pomieszczeniu mam duże okno (180x103).Nie powino być ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 29.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Moim zdaniem klatka schodowa jest troche ciemna i raczej załozymy z tego powodu przeszklone drzwi w pokojach na gorze i dodatkowo oczywiscie oswietlenie teraz fajnym rozwiazaniem sa lampki LED (diody) pobór mocy w granicach 0,7 W wiec praktycznie zaden mozna je cały dzien miec wlaczone ,jak kto woli .Widzialem tez w katalogu Veluxa i Fakro specjalne swietliki dachowe (z rura doprowadzajaca swiatło z otworu w dachu) ale przerazil mnie koszt ponad 1 tys. a jeden to na pewno bylby za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juswys 29.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nam klatkę schodową będzie doświetlało okno z pomieszczenia nad garażem. W tym pomieszczeniu zrobimy dwa pokoje - pralnię i garderobę, ale pomiędzy nimi będzie korytarzyk z oknem. Okno to będzie doświetlało schody, dzięki temu, że wejście na korytarzyk będzie poszerzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlenna 30.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Witam! Czy ktoś z Państwa tu piszących mógłby podać realne koszty budowy APS161 systemem gospodarczym? Interesuje mnie stan domu z wylewkami, tynkami wewnętrznymi i instalacjami. Czy któreś z podanych w projekcie materiałów można zastąpić tańszymi? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, bo jestem na etapie starania się o kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Piotr 31.01.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Czy buduje ktoś z Was w okolicach Radomia, Warszawy lub Puław?Mamy zamiar zamówić ten projekt, bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zobaczyć "na żywo" ten dom.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 02.02.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam My również planujemy budowę APS 161 Rejon: południowe okolice Warszawy. Do gotowej lustrzanki chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian: - poszerzyć garaż - co najmniej 4 metry - podwyższyć ściankę kolankową o 1 pustak - zastąpić okna w garażu luksferami (będzie można na tej ścianie postawić regał na narzędzia, wieszaki na rowery, taczkę itp) - zmniejszyć okno w kotłowni - wystarczy małe, żeby można było przewietrzyć pomieszczenie) - dodanie drugiego okna dachowego w pokoju nad garażem - zlikwidować "spiżarnię" na rzecz większej kuchni Nie wiemy jednak, które z tych zmian muszą być naniesione przez architekta adaptującego, a które może wprowadzić kierownik budowy. Pozdrawiamy szacowne grono Kamila i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 03.02.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam My również planujemy budowę APS 161 Rejon: południowe okolice Warszawy. Do gotowej lustrzanki chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian: - poszerzyć garaż - co najmniej 4 metry - podwyższyć ściankę kolankową o 1 pustak - zastąpić okna w garażu luksferami (będzie można na tej ścianie postawić regał na narzędzia, wieszaki na rowery, taczkę itp) - zmniejszyć okno w kotłowni - wystarczy małe, żeby można było przewietrzyć pomieszczenie) - dodanie drugiego okna dachowego w pokoju nad garażem - zlikwidować "spiżarnię" na rzecz większej kuchni Nie wiemy jednak, które z tych zmian muszą być naniesione przez architekta adaptującego, a które może wprowadzić kierownik budowy. Pozdrawiamy szacowne grono Kamila i Michał Witajcie ! Miło ,ze kolejny APS161 bedzie budowany (u mnie jest kolejny na sasiedniej ulicy... ) Jesli chodzi o zmiany w projekcie wymagajace zmiany w adaptacji to z tego co wypisaliscie to tylko poszerzenie domu trzeba zmienic w projekcie a oto Uwagi z projektu odnosnie nanoszenia zmian również: http://images42.fotosik.pl/56/b3d7c8aaed684cd3m.jpg http://images34.fotosik.pl/451/363f23a35d918ec5m.jpg Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 03.02.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 No to mamy pozwolenie na budowę. : Teraz walka o kredyt. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie. My zaplanowaliśmy sobie ich kilkanaście i przy zakupie projektu wysłaliśmy je do Archi Projektu. Na wszystko się zgodzili i kurierem na drugi dzień wraz z projektem w kopercie była załączona zgoda (nasze pismo z ich podpisem). A i jak coś jeszcze wpadnie do głowy to wystarczy wysłać ponownie i odeślą z akceptacją. Nie robią w tej kwestii problemów. My z takich znacznych zmian wprowadziliśmy: - cały dach na dwuspadzie, - szerszy garaż i dłuższy, - drzwi w kotłowni zamiast okna właściwie dom jest prostokątem z wykuszem. Nawet przez pomyłkę (z ich strony) zezwolili na likwidację wykusza o której nawet nie myśleliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 04.02.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jesli chodzi o zmiany w projekcie wymagajace zmiany w adaptacji to z tego co wypisaliscie to tylko poszerzenie domu trzeba zmienic w projekcie Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 04.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 No to mamy pozwolenie na budowę. : Teraz walka o kredyt. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie. My zaplanowaliśmy sobie ich kilkanaście i przy zakupie projektu wysłaliśmy je do Archi Projektu. Na wszystko się zgodzili i kurierem na drugi dzień wraz z projektem w kopercie była załączona zgoda (nasze pismo z ich podpisem). A i jak coś jeszcze wpadnie do głowy to wystarczy wysłać ponownie i odeślą z akceptacją. Nie robią w tej kwestii problemów. My z takich znacznych zmian wprowadziliśmy: - cały dach na dwuspadzie, - szerszy garaż i dłuższy, - drzwi w kotłowni zamiast okna właściwie dom jest prostokątem z wykuszem. Nawet przez pomyłkę (z ich strony) zezwolili na likwidację wykusza o której nawet nie myśleliśmy. A mozecie wrzucic jakis skan lub fotke jak to ma wygladac dach w calosci bez ugryzienia? Ciekawe jak wyszla scianka kolankowa nad garazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 04.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam! Czy ktoś z Państwa tu piszących mógłby podać realne koszty budowy APS161 systemem gospodarczym? Interesuje mnie stan domu z wylewkami, tynkami wewnętrznymi i instalacjami. Czy któreś z podanych w projekcie materiałów można zastąpić tańszymi? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, bo jestem na etapie starania się o kredyt. Mysle ze najlepiej wyceni to kierownik budowy ktorego wezmiesz , to wszystko zalezy od rejonu kraju no i jakie chcesz uzyc materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 06.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Bardzo proszę o podanie kosztów wykonania stropu terriva(bez kosztów robocizny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 11.02.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 SZYBKA mam pytanko czy Twój garaż jest poszerzony o 1m i czy powiększałaś kotłownie. Jakie wymiary ma twoja kotłownia i czy nie jest za mała według Ciebie. Jak masz zdjęcia tych pomieszczeń to prześli mi na meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 11.02.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ewelina Garaż mam wraz z kotłownią poszerzony o 1 metr i to wszystko. Długości tych pomieszczeń nie zmieniałam, bo wiązałoby się to z przebudową dachu, pozwoleniami itd,i byłby to zupełnie inny dom i już nie APS 161. Ten poszerzony o 1 metr garaż nie zmienił zasadniczo wyglądu zewnętrzenego domu. Pytasz czy jest wystarczająco duże pomieszczenie gospodarcze? To zależy czego po nim oczekujesz. Na ścianie koło komina stanie piec nawet z podajnikiem, po przeciwnej stronie wanienka do mycia kaloszy, grabi i psa ) i starczy. Poza tym garaż też jest szerszy, praktyczniejszy i wiele pomieści "gratów". Jest dobrze. Zdjęć jeszcze Tobie nie wyślę, ponieważ nie mam tam postawionej ścianki dzielącej garaż i pom.gospod. no i wylanego chudziaka (po złożeniu instanacji wod-kan) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 11.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Szybka to powiedz mi czy szczyt strychu został w tym samym miejscu co jest w projekcie czy o ten metr jest przesunięty w prawo do szerokości garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 11.02.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Kalenica została na tej samej wysokości, tylko została przedłużona o 1 metr i dołożone zostały krokwie (czyba po jednej). Jak garaż miał w projekcie 3.15 szer to teraz ma 4.15m i to wszystko. Kosmetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 11.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Jeśli masz więcej zdjęć domku to z chęcią bym zobaczyła. Jak duża jest łazienka u góry i strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeonAK11 12.02.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mam prośbe do tych którzy już są na etapie budowy finansowanej za pomocą kredytu. Czy dysponujecie kosztorysem. Bardzo proszę o udostępnienie. Kompletuje dokumenty dla banku i na tym się zatrzymałem. Dość ważne jest dokładne jego przygotowanie bo dużo od niego zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts