Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich, którzy już wybudowali APS 161. Ile bloczków fundamentowych zużyliście? Czy budowliscie ścianę fundamentową tak jak jest w projekcie na 38 cm, czy też na 25 cm? My myslimy o bloczkach 38x25x14 cm. Planujemy wysokość ściany fundamentowej 1 m pod poziomem gruntu i 40 cm cokołu z bloczków.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że nie będzie zbyt ciemno, ale ja planuje w ścianie tej od małego pokoju (a ja bedę miała tam łazienkę) wmurować 3 rzędy lukswerów białych. Doświetlą klatkę dodatkowo.

Poza tym nie mam ściany pomiędzy schodami, a małym pokojem na parterze. W tym pomieszczeniu mam duże okno (180x103).

Nie powino być ciemno.

Moim zdaniem klatka schodowa jest troche ciemna i raczej załozymy z tego powodu przeszklone drzwi w pokojach na gorze i dodatkowo oczywiscie oswietlenie teraz fajnym rozwiazaniem sa lampki LED (diody) pobór mocy w granicach 0,7 W wiec praktycznie zaden mozna je cały dzien miec wlaczone ,jak kto woli .Widzialem tez w katalogu Veluxa i Fakro specjalne swietliki dachowe (z rura doprowadzajaca swiatło z otworu w dachu) ale przerazil mnie koszt ponad 1 tys. :cry: a jeden to na pewno bylby za malo :roll:

Witam! Czy ktoś z Państwa tu piszących mógłby podać realne koszty budowy APS161 systemem gospodarczym? Interesuje mnie stan domu z wylewkami, tynkami wewnętrznymi i instalacjami. Czy któreś z podanych w projekcie materiałów można zastąpić tańszymi? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, bo jestem na etapie starania się o kredyt.

Witam

My również planujemy budowę APS 161 :) Rejon: południowe okolice Warszawy.

Do gotowej lustrzanki chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian:

- poszerzyć garaż - co najmniej 4 metry

- podwyższyć ściankę kolankową o 1 pustak

- zastąpić okna w garażu luksferami (będzie można na tej ścianie postawić regał na narzędzia, wieszaki na rowery, taczkę itp)

- zmniejszyć okno w kotłowni - wystarczy małe, żeby można było przewietrzyć pomieszczenie)

- dodanie drugiego okna dachowego w pokoju nad garażem

- zlikwidować "spiżarnię" na rzecz większej kuchni

Nie wiemy jednak, które z tych zmian muszą być naniesione przez architekta adaptującego, a które może wprowadzić kierownik budowy.

Pozdrawiamy szacowne grono

Kamila i Michał

Witam

My również planujemy budowę APS 161 :) Rejon: południowe okolice Warszawy.

Do gotowej lustrzanki chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian:

- poszerzyć garaż - co najmniej 4 metry

- podwyższyć ściankę kolankową o 1 pustak

- zastąpić okna w garażu luksferami (będzie można na tej ścianie postawić regał na narzędzia, wieszaki na rowery, taczkę itp)

- zmniejszyć okno w kotłowni - wystarczy małe, żeby można było przewietrzyć pomieszczenie)

- dodanie drugiego okna dachowego w pokoju nad garażem

- zlikwidować "spiżarnię" na rzecz większej kuchni

Nie wiemy jednak, które z tych zmian muszą być naniesione przez architekta adaptującego, a które może wprowadzić kierownik budowy.

Pozdrawiamy szacowne grono

Kamila i Michał

Witajcie ! Miło ,ze kolejny APS161 bedzie budowany (u mnie jest kolejny na sasiedniej ulicy... :lol: )

Jesli chodzi o zmiany w projekcie wymagajace zmiany w adaptacji to z tego co wypisaliscie to tylko poszerzenie domu trzeba zmienic w projekcie a oto Uwagi z projektu odnosnie nanoszenia zmian również:

http://images42.fotosik.pl/56/b3d7c8aaed684cd3m.jpg

http://images34.fotosik.pl/451/363f23a35d918ec5m.jpg

Pozdrawiam!

No to mamy pozwolenie na budowę. :D :D : Teraz walka o kredyt. :o :o

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie. My zaplanowaliśmy sobie ich kilkanaście i przy zakupie projektu wysłaliśmy je do Archi Projektu. Na wszystko się zgodzili i kurierem na drugi dzień wraz z projektem w kopercie była załączona zgoda (nasze pismo z ich podpisem). A i jak coś jeszcze wpadnie do głowy to wystarczy wysłać ponownie i odeślą z akceptacją. Nie robią w tej kwestii problemów. My z takich znacznych zmian wprowadziliśmy:

- cały dach na dwuspadzie,

- szerszy garaż i dłuższy,

- drzwi w kotłowni zamiast okna

właściwie dom jest prostokątem z wykuszem. Nawet przez pomyłkę (z ich strony) zezwolili na likwidację wykusza o której nawet nie myśleliśmy.

No to mamy pozwolenie na budowę. :D :D : Teraz walka o kredyt. :o :o

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie. My zaplanowaliśmy sobie ich kilkanaście i przy zakupie projektu wysłaliśmy je do Archi Projektu. Na wszystko się zgodzili i kurierem na drugi dzień wraz z projektem w kopercie była załączona zgoda (nasze pismo z ich podpisem). A i jak coś jeszcze wpadnie do głowy to wystarczy wysłać ponownie i odeślą z akceptacją. Nie robią w tej kwestii problemów. My z takich znacznych zmian wprowadziliśmy:

- cały dach na dwuspadzie,

- szerszy garaż i dłuższy,

- drzwi w kotłowni zamiast okna

właściwie dom jest prostokątem z wykuszem. Nawet przez pomyłkę (z ich strony) zezwolili na likwidację wykusza o której nawet nie myśleliśmy.

A mozecie wrzucic jakis skan lub fotke jak to ma wygladac dach w calosci bez ugryzienia?

Ciekawe jak wyszla scianka kolankowa nad garazem... :roll:

Witam! Czy ktoś z Państwa tu piszących mógłby podać realne koszty budowy APS161 systemem gospodarczym? Interesuje mnie stan domu z wylewkami, tynkami wewnętrznymi i instalacjami. Czy któreś z podanych w projekcie materiałów można zastąpić tańszymi? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, bo jestem na etapie starania się o kredyt.

Mysle ze najlepiej wyceni to kierownik budowy ktorego wezmiesz , to wszystko zalezy od rejonu kraju no i jakie chcesz uzyc materiały :roll:

Ewelina

Garaż mam wraz z kotłownią poszerzony o 1 metr i to wszystko. Długości tych pomieszczeń nie zmieniałam, bo wiązałoby się to z przebudową dachu, pozwoleniami itd,i byłby to zupełnie inny dom i już nie APS 161. Ten poszerzony o 1 metr garaż nie zmienił zasadniczo wyglądu zewnętrzenego domu.

Pytasz czy jest wystarczająco duże pomieszczenie gospodarcze? To zależy czego po nim oczekujesz. Na ścianie koło komina stanie piec nawet z podajnikiem, po przeciwnej stronie wanienka do mycia kaloszy, grabi i psa :-)) i starczy. Poza tym garaż też jest szerszy, praktyczniejszy i wiele pomieści "gratów". Jest dobrze. Zdjęć jeszcze Tobie nie wyślę, ponieważ nie mam tam postawionej ścianki dzielącej garaż i pom.gospod. no i wylanego chudziaka (po złożeniu instanacji wod-kan)