Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy ciepło wszystkich miłośników APS 161,

My także planujemy budować ten domek w lubelskiem. Na dany moment, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Jeśli chodzi o zmiany to troszkę ich jest, ale generalnie projekt nam bardzo pasuje, jest funkcjonalny i prosty. Duża ilość daszków, załamań, lukarn i innych temu podobnych to nie nasza bajka.:)

Z ważniejszych zmian jakie wprowadziliśmy to częściowe podpiwniczenie, poszerzenie garażu, spiżarka przeniesiona na piętro -1, poszerzenie garażu.

Obecnie wybieramy materiał na ściany, skłaniamy się ku bloczkom Ytong.

Czy ktos z Was zdecydował się na ten materiał, bylibyśmy wdzięczni gdybyście podzielili się z nami Waszymi doświadczeniami budowlanymi.

Pozdrawiamy.

A dokładniej to w której cześci woj. lubelskiego, jeśli można wiedzieć? My chcemy wybudować apsia na granicy woj. mazowieckiego i lubelskiego. Może będzie okazja wymienić poglądy.

Witamy ciepło wszystkich miłośników APS 161,

My także planujemy budować ten domek w lubelskiem. Na dany moment, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Jeśli chodzi o zmiany to troszkę ich jest, ale generalnie projekt nam bardzo pasuje, jest funkcjonalny i prosty. Duża ilość daszków, załamań, lukarn i innych temu podobnych to nie nasza bajka.:)

Z ważniejszych zmian jakie wprowadziliśmy to częściowe podpiwniczenie, poszerzenie garażu, spiżarka przeniesiona na piętro -1, poszerzenie garażu.

Obecnie wybieramy materiał na ściany, skłaniamy się ku bloczkom Ytong.

Czy ktos z Was zdecydował się na ten materiał, bylibyśmy wdzięczni gdybyście podzielili się z nami Waszymi doświadczeniami budowlanymi.

Pozdrawiamy.

Pytanko do osób podwyższających ściankę kolankową: zwiększaliście ją na całym dachu, czy tylko nad częścią mieszkalną zostawiając pokój nad garażem bez zmian?

Sami planujemy podnieść całość (bez zaburzenia bryły), ale może ktoś rozważał/zdecydował się na takie rozwiązanie.

Sciane kolankowa podnieslismy na calosci równo w przeciwnym razie dach nad

strychem nie zejdzie sie z przodu domu z pozostałą powierzchnia dachu i bedziesz miec dodatkowe koszty, np. dodatkowe dachowki krawedziowe , dodatkowe opierzenia .

Dzięki za odpowiedzi :)

A jak rozwiązaliście lukarnę? Wydłużyliście okno czy daliście dodatkowy pustak nad oknem? Czy powiększona powierzchnia ściany nie zaburzy proporcji mur-okno balkonowe? I jak z kwestią tarasu: zmienialiście kąt nachylenia daszku czy wydłużaliście kolumny?

Dodalismy jeden pustak na calosci wszystkich scianek kolankowych , okna w kaferku nie powiekszalem ,a jesli chodzi o taras kolumny sa tak jak w projekcie i daszek z tego co pamietam moze z 20 cm bardziej wystawiony i to wszystko nic sie w proporcjach nie popsuło (za małe zmiany) ponizej zamieszczam fotki.

http://images45.fotosik.pl/91/64a2334606f487edm.jpg

http://images50.fotosik.pl/91/2223cdf891052d49m.jpg

http://images38.fotosik.pl/87/51183f7394777b85m.jpg

http://images44.fotosik.pl/91/0d1343c6787aa5b2m.jpg

Pozdrawiam

Mam pytanie do wszyskich którzy mają już przy swoich domach taras i schody zewnętrzne. Czy pod tarasem macie wylany fundament i czy on jast dość glęboki czy jest zbrojenie. Zamierzamy sami wykonać fundamenty schody i taras i za bardzo nie wiemy jak z tym tarasem. Zanim zadzwonie o pomoc do kierownika budowy chciałabym Was się zapytać.

Mam pytanie do wszyskich którzy mają już przy swoich domach taras i schody zewnętrzne. Czy pod tarasem macie wylany fundament i czy on jast dość glęboki czy jest zbrojenie. Zamierzamy sami wykonać fundamenty schody i taras i za bardzo nie wiemy jak z tym tarasem. Zanim zadzwonie o pomoc do kierownika budowy chciałabym Was się zapytać.

Fundament pod schody i taras musi byc bo by na jesien Wam to wszystko sie poobrywalo ale wystarczy w kolo zazbroic i wylac (klamra) , reszte musi dopowiedziec kierownik .... :wink:

Dodalismy jeden pustak na calosci wszystkich scianek kolankowych , okna w kaferku nie powiekszalem ,a jesli chodzi o taras kolumny sa tak jak w projekcie i daszek z tego co pamietam moze z 20 cm bardziej wystawiony i to wszystko nic sie w proporcjach nie popsuło (za małe zmiany) ponizej zamieszczam fotki.

http://images45.fotosik.pl/91/64a2334606f487edm.jpg

Dzięki :)

Teraz dopiero zauważyłem, że zamieniliście okno z półkolistym zwieńczeniem na pełny prostokąt. Z pewnością jest ono tańsze w zakupie :) Samodzielna zmiana, czy uwzględniona w adaptacji projektu?

Sorki za może trywialne pytania, ale nadal nie daliśmy naszego APSika do adaptacji, a nie chcielibyśmy mieć później problemów przez małe niezgodności z projektem.

A czy nie rozważałeś okna otwieranego w pom gospodarczym? A nie mam wogóle okna i tak kombinuję, czy nie wstawić. Myślę o ewentualnym wietrzeniu pomieszczenia. W Garażu mam jedno okno 4x4 luksfery.

V.

Okna nie chcialem otwieranego bo to kolejna mozliwosc włamania sie do domu (najczesciej sie włamuja prze kotłownie i garaz- wg. statystyk) a przy podłodze jest u mnie (tak jak w projekcie) otwór z zewnatrz 14 x 14 cm ,nawiewowy na w kominie jest ciag wentylacyjny (oprócz spalinowego) wiec to wystarczy poza tym w garazu jest analogicznie. :)

tak dla sprostowania ze wyceniam to jestem wykonawca i te 40-36 tys za robocizne mnie przytlaczają delikatnie:)

to wszystko zalezy od regionu ja mieszkam nie daleko Poznania i u nas ceny za robocizne sa tragiczne jak wycenialem w zeszlym roku budowe to ponizej 37 tys. nikt nie chciał nawet rozmiawiac. :o no i zapalcilem ok. 40 tys.(bez dachu) w tym roku moze jest troche lepiej. :wink: