tomkrzysiek 16.03.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 I jeszcze pytanko do osób poszerzających garaż: czy zmienialiście szerokość bramy garażowej? My poszerzylismy garaz o 0,5 m i brame zmienilismy z 2,4 na 2,5 m koszt oczywiscie ciutke wiekszy z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greka 16.03.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witamy ciepło wszystkich miłośników APS 161, My także planujemy budować ten domek w lubelskiem. Na dany moment, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Jeśli chodzi o zmiany to troszkę ich jest, ale generalnie projekt nam bardzo pasuje, jest funkcjonalny i prosty. Duża ilość daszków, załamań, lukarn i innych temu podobnych to nie nasza bajka. Z ważniejszych zmian jakie wprowadziliśmy to częściowe podpiwniczenie, poszerzenie garażu, spiżarka przeniesiona na piętro -1, poszerzenie garażu. Obecnie wybieramy materiał na ściany, skłaniamy się ku bloczkom Ytong. Czy ktos z Was zdecydował się na ten materiał, bylibyśmy wdzięczni gdybyście podzielili się z nami Waszymi doświadczeniami budowlanymi. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Piotr 17.03.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A dokładniej to w której cześci woj. lubelskiego, jeśli można wiedzieć? My chcemy wybudować apsia na granicy woj. mazowieckiego i lubelskiego. Może będzie okazja wymienić poglądy. Witamy ciepło wszystkich miłośników APS 161, My także planujemy budować ten domek w lubelskiem. Na dany moment, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Jeśli chodzi o zmiany to troszkę ich jest, ale generalnie projekt nam bardzo pasuje, jest funkcjonalny i prosty. Duża ilość daszków, załamań, lukarn i innych temu podobnych to nie nasza bajka. Z ważniejszych zmian jakie wprowadziliśmy to częściowe podpiwniczenie, poszerzenie garażu, spiżarka przeniesiona na piętro -1, poszerzenie garażu. Obecnie wybieramy materiał na ściany, skłaniamy się ku bloczkom Ytong. Czy ktos z Was zdecydował się na ten materiał, bylibyśmy wdzięczni gdybyście podzielili się z nami Waszymi doświadczeniami budowlanymi. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 22.03.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Pytanko do osób podwyższających ściankę kolankową: zwiększaliście ją na całym dachu, czy tylko nad częścią mieszkalną zostawiając pokój nad garażem bez zmian? Sami planujemy podnieść całość (bez zaburzenia bryły), ale może ktoś rozważał/zdecydował się na takie rozwiązanie. Sciane kolankowa podnieslismy na calosci równo w przeciwnym razie dach nad strychem nie zejdzie sie z przodu domu z pozostałą powierzchnia dachu i bedziesz miec dodatkowe koszty, np. dodatkowe dachowki krawedziowe , dodatkowe opierzenia . Dzięki za odpowiedzi A jak rozwiązaliście lukarnę? Wydłużyliście okno czy daliście dodatkowy pustak nad oknem? Czy powiększona powierzchnia ściany nie zaburzy proporcji mur-okno balkonowe? I jak z kwestią tarasu: zmienialiście kąt nachylenia daszku czy wydłużaliście kolumny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 24.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dodalismy jeden pustak na calosci wszystkich scianek kolankowych , okna w kaferku nie powiekszalem ,a jesli chodzi o taras kolumny sa tak jak w projekcie i daszek z tego co pamietam moze z 20 cm bardziej wystawiony i to wszystko nic sie w proporcjach nie popsuło (za małe zmiany) ponizej zamieszczam fotki. http://images45.fotosik.pl/91/64a2334606f487edm.jpg http://images50.fotosik.pl/91/2223cdf891052d49m.jpg http://images38.fotosik.pl/87/51183f7394777b85m.jpg http://images44.fotosik.pl/91/0d1343c6787aa5b2m.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 25.03.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mam pytanie do wszyskich którzy mają już przy swoich domach taras i schody zewnętrzne. Czy pod tarasem macie wylany fundament i czy on jast dość glęboki czy jest zbrojenie. Zamierzamy sami wykonać fundamenty schody i taras i za bardzo nie wiemy jak z tym tarasem. Zanim zadzwonie o pomoc do kierownika budowy chciałabym Was się zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 25.03.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mam pytanie do wszyskich którzy mają już przy swoich domach taras i schody zewnętrzne. Czy pod tarasem macie wylany fundament i czy on jast dość glęboki czy jest zbrojenie. Zamierzamy sami wykonać fundamenty schody i taras i za bardzo nie wiemy jak z tym tarasem. Zanim zadzwonie o pomoc do kierownika budowy chciałabym Was się zapytać. Fundament pod schody i taras musi byc bo by na jesien Wam to wszystko sie poobrywalo ale wystarczy w kolo zazbroic i wylac (klamra) , reszte musi dopowiedziec kierownik .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 25.03.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dodalismy jeden pustak na calosci wszystkich scianek kolankowych , okna w kaferku nie powiekszalem ,a jesli chodzi o taras kolumny sa tak jak w projekcie i daszek z tego co pamietam moze z 20 cm bardziej wystawiony i to wszystko nic sie w proporcjach nie popsuło (za małe zmiany) ponizej zamieszczam fotki. http://images45.fotosik.pl/91/64a2334606f487edm.jpg Dzięki Teraz dopiero zauważyłem, że zamieniliście okno z półkolistym zwieńczeniem na pełny prostokąt. Z pewnością jest ono tańsze w zakupie Samodzielna zmiana, czy uwzględniona w adaptacji projektu? Sorki za może trywialne pytania, ale nadal nie daliśmy naszego APSika do adaptacji, a nie chcielibyśmy mieć później problemów przez małe niezgodności z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 25.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Okno sami zmienilismy do tego nie trzeba adaptacji , a cena z łukiem jest duuuzo wieksza(z tego co pamietam to ok. 50%) no i dochodzi jeszcze problem z zalozeniem rolety na łuku.... ,a my chcielismy rolety wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 26.03.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Tomkrzysiek wklej kilka zdjęć ze środka domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 26.03.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Wkleje jak bedzie koniec tynkownia bo teraz jest syf wszedzie i rusztowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 31.03.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Krzysztof, czy Ty masz okno w pomieszczeniu gospodarczym normalne otwierane, czy z luksferów?Viola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Krzysztof, czy Ty masz okno w pomieszczeniu gospodarczym normalne otwierane, czy z luksferów? Viola Jesli chodzi tobie o kotłownie to zrobiłem z boku domu lukswery 2 x 4 szt ,a okno przerobilem na drzwi do kotłowni w garazu zamiast okine 2 x luksfery 4 x 4 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 31.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A czy nie rozważałeś okna otwieranego w pom gospodarczym? A nie mam wogóle okna i tak kombinuję, czy nie wstawić. Myślę o ewentualnym wietrzeniu pomieszczenia. W Garażu mam jedno okno 4x4 luksfery.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LIBUD 31.03.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 witam.wyceniam aktualnie aps 161 i jestem ciekawy kosztów waszych wykonawców, prosze o odpowiedz. koszty robocizny sytanu surowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LIBUD 31.03.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 tak dla sprostowania ze wyceniam to jestem wykonawca i te 40-36 tys za robocizne mnie przytlaczają delikatnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A czy nie rozważałeś okna otwieranego w pom gospodarczym? A nie mam wogóle okna i tak kombinuję, czy nie wstawić. Myślę o ewentualnym wietrzeniu pomieszczenia. W Garażu mam jedno okno 4x4 luksfery. V. Okna nie chcialem otwieranego bo to kolejna mozliwosc włamania sie do domu (najczesciej sie włamuja prze kotłownie i garaz- wg. statystyk) a przy podłodze jest u mnie (tak jak w projekcie) otwór z zewnatrz 14 x 14 cm ,nawiewowy na w kominie jest ciag wentylacyjny (oprócz spalinowego) wiec to wystarczy poza tym w garazu jest analogicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 31.03.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 tak dla sprostowania ze wyceniam to jestem wykonawca i te 40-36 tys za robocizne mnie przytlaczają delikatnie:) to wszystko zalezy od regionu ja mieszkam nie daleko Poznania i u nas ceny za robocizne sa tragiczne jak wycenialem w zeszlym roku budowe to ponizej 37 tys. nikt nie chciał nawet rozmiawiac. no i zapalcilem ok. 40 tys.(bez dachu) w tym roku moze jest troche lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LIBUD 31.03.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 U NAS TZN NA PODKARPACIU ROBOCIZNA WACHA SIE OD 22 DO 28 TYS A NIE 40 TYS. WIEM ZE STAWKI R-G SA ZALEZNE OD REGIONU BO SIEDZE W TYM OD DAWNA ALE TAKIE RÓZNICE MNIE PRZERAŻAJĄ.cZEKAM NA INNE CENNY. Z GORY DZIEKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 01.04.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 My się budujemy pod Gorzowem i zapłaciłam za robociznę za stan sero 10 tyś a stan surowy otwarty 25 tys. Razem 35 tyś bez dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts