tomkrzysiek 10.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 W te 260 to już wliczyliśmy koszt materiału do ocieplenia, bez robocizny. Za robociznę będzie 8.000. Nam prawie cały domek stawia jeden pan. Tylko do posadzek, okien, elektryki, no i cała hydraulika i piece to inne firmy robią. Budowlańcy maja coraz miej pracy, to zawsze można coś stargować. On u nas od maja 2008 roku siedzi. Woli taniej coś zrobić niż konkurencje wpuścić. My sami też nic nie robimy, ktoś musi to wszystko utrzymać. Dowiadywaliśmy się i tak schody dębowe coś koło 7.000, położenie glazury 55 za metr. Robocizna będzie coraz tańsza bo budowy się kończą, a mało kto rozpoczyna. A moge jeszcze prosic o podanie ilosci metrów do ocieplenia (chce przeliczyc ile musze zarezerwowac kasy na ociplenie.. ) Koszty naprawde macie do pozazdroszczenia u nas jeszcze fachowcy za bardzo nie schodza z cenami ale juz widac po terminach ze nie maja roboty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 12.04.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Zastanawiamy się tylko jak zabudować to pomieszczenie pod chodami żeby było ładnie i funkcjonalnie. : Porobiłem zdjecia skrytki pod schodami moz to Wam coś pomorze , cięzko niestety uchwycic realne rozmiary na zdjeciach... http://images38.fotosik.pl/98/68ff837f0bc53b15m.jpg http://images38.fotosik.pl/98/249ca3d325a343f9m.jpg http://images44.fotosik.pl/102/82d3ae998cc6c6f5m.jpg Pozdrawiam i Wesołych Świat Wszystkim Życzę a nastepnych Swiąt w nowym domu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek72 13.04.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Jakie ogrzewanie dajecie w salonie apsika. Ja chciałabym podłogowe i na to panele ale nie wiem czy to jest dobry pomysł. Czy ma ktoś doświaczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 14.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 W salonie tez bedziemy mieli panele i instalator odradzał nam zalozenie podłogówki przy panelach (za mocno izoluja temp.) raczej zalacane sa przy podłogówce płytki lub drewno egzotyczne. Wobec powyzszego zakładamy w salonie 2 grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 16.04.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam, mamy pozwolenie na budowę zaczynamy w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 17.04.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Tomkrzysiek o ile u Ciebie jest obniżony garaż od częsci mieszkalnej. Wydaje mi się że trzy bloczki to wystarczy. W projekcie jest 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 17.04.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Tomkrzysiek o ile u Ciebie jest obniżony garaż od częsci mieszkalnej. Wydaje mi się że trzy bloczki to wystarczy. W projekcie jest 45 cm. Chyba o 45 cm (trzy bloczki + zaprawa) trzeba robic wg. projektu bo pozniej sa rózne komplikacje z wejsciem z domu do garazu i ze schodów (spocznik) na strych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 20.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Szczególnie zwróćciie uwagę na otwór dzrzwiowy czyli wyjście z wiatrołapu do garażu. Ja mam zbyt niskie i będą problemy. I nie radzę tez zmieniać stropu. Jest w projekcie teriva i niech taka zostanie. Nie zdają egzaminu płyty żelbetowe (chyba, że bardzo przemyślane ich położenie) ja ma podciąg przed wykuszem. Koszmarnie na tym etapie to wygląda. Przy terrivie nie byłoby tego problemu.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 20.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Szczególnie zwróćciie uwagę na otwór dzrzwiowy czyli wyjście z wiatrołapu do garażu. Ja mam zbyt niskie i będą problemy. I nie radzę tez zmieniać stropu. Jest w projekcie teriva i niech taka zostanie. Nie zdają egzaminu płyty żelbetowe (chyba, że bardzo przemyślane ich położenie) ja ma podciąg przed wykuszem. Koszmarnie na tym etapie to wygląda. Przy terrivie nie byłoby tego problemu. V. Hej szybka Ale tak nie całkiem jest z tym stropem w projekcie jest strop Akermana a mozna wykonac Terrive jesli kierownik zezwoli(raczej nie robia problemów) nad wykuszem mozna zastosowac dwu teownik stalowy (tzw. HEB) ja tak zrobilem i wowczas nie ma podciagu na suficie tylko to kosztuje dodatkowo ok. 1 tys. za stal (HEB) , efekt jest taki ze sufit jest prosty bez podciągu ....jak kto woli... Jesli chodzi o drzwi z sieni do garazu tez bede mial niskie (mysle ze ok. 180 cm) po wylewkach posadzki sie okaze (w tym tygodniu ) mozna jedynie zakombinowac z wysokoscia posadzki ale to najlepiej powinien wymyslec kierownik , u mnie sie nie da obnizyc posadzki ...ciesla mi tak zaszalował pierwszy stopien schodów ze musialem posadzke jeszcze podniesc o 4 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 20.04.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Dajcie kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybka 21.04.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 No właśnie i widzisz, ja o stropie i innych rozwiązaniach nie miałam pojęcia, a żaden ze znawców tematu mi nie podpowiedział i wyszło jak wyszło. Trudno trzeba coś pokombinować teraz. A zejscie do garażu mam jeszcze krótsze. Też masakra. W czwartek OKNA!!! A potem to juz z górki V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 22.04.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 No właśnie i widzisz, ja o stropie i innych rozwiązaniach nie miałam pojęcia, a żaden ze znawców tematu mi nie podpowiedział i wyszło jak wyszło. Trudno trzeba coś pokombinować teraz. A zejscie do garażu mam jeszcze krótsze. Też masakra. W czwartek OKNA!!! A potem to juz z górki V. Zastosowalaś strop typu filigran? Terriva też nie jest idealnym rozwiązaniem. Główne zalety to prosty i szybki montaż, ale zdążyłem się już nasłuchać i naczytać, że na suficie będą widoczne pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 22.04.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 No właśnie i widzisz, ja o stropie i innych rozwiązaniach nie miałam pojęcia, a żaden ze znawców tematu mi nie podpowiedział i wyszło jak wyszło. Trudno trzeba coś pokombinować teraz. A zejscie do garażu mam jeszcze krótsze. Też masakra. W czwartek OKNA!!! A potem to juz z górki V. Zastosowalaś strop typu filigran? Terriva też nie jest idealnym rozwiązaniem. Główne zalety to prosty i szybki montaż, ale zdążyłem się już nasłuchać i naczytać, że na suficie będą widoczne pęknięcia. Pękniecia , a niby od czego u mnie zadnych nie ma a tynki juz suchutkie i u znajomych wszyscy robili terrive i tez jest O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek72 23.04.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Proszę o fotki widoku sklepienia sufitu za wiatrołapem w kierunku pokoju. tam na zakończeniu ściany łazienki widać belkę? na sklepieniu. Mam ochote to jakoś zlikwidować . Czy ktoś to uczynił???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek72 23.04.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jaką blachodachówką kryjecie swoje apsiki? ja na dachówkę na moim terenie nie mam zgody. Więc jaka blachodachówka jest najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torman 23.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Zrobić sufit wylewany i problem belek jest rozwiązany. Na terrive idzie prawie tyle samo betonu co na strop monolityczny wylewany. Koszt belek i pustaków w znacznym stopniu przewyższa koszt zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torman 23.04.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No właśnie jaka blachodachówka jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 23.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam sympatyków APS161 Kupuję właśnie ten domek w stanie surowym otwartym z wykończeniem developerskim w cztery miesiące Jestem na etapie stawiania ścianek i wyburzania już stojących....i tu mam do Was kochani pytanko: Jak rozwiązaliście połączenie kuchni z salonem? Na razie mam jedno duże pomieszczenie tzn. salon 27,7m kw. a na kuchnię przeznaczona powierzchnia to 11m kw. Wymyśliłam sobie, że ściankę postawię od razu przy wejściu do salonu, a otwór wejściowy do kuchni będzie od strony wykuszu i blisko postawię stół z krzesłami. Co Wy na to? Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie? Myślałam też o zagospodarowaniu na kuchnię - pokoju sąsiadującego z salonem. Jest wprawdzie troszkę mniejszy, bo 9m kw. ale okno wychodzi na ogród, więc mogłabym w czasie pichcenia spoglądać na bawiące się dziecię... no sama nie wiem?? Jeszcze mam troszkę czasu, bo najpierw okna...typu Veka od wewnątrz białe a na zewnątrz brąz. Z niecierpliwością czekam na Wasze wskazówki Pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek72 23.04.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No właśnie moi fachowcy wymyślili że zrobią trzy belki i wyleją strop tradycyjnie z gruchy. A belki zamiast wypuszczać w dół do salonu wystawią do górnych pokoi a tam się ukryje w posadzce - wylewki itp.... Bo tak na dole w salonie trzeba by bylo robić sufit podwieszany a to dodatkowe koszty. KOSZTÓW TU ZAŚ PRZY BUDOWIE NIE BRAKUJE !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek72 23.04.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Od kilku dni czytam o blachodachówkach i już kręci mi się w głowie!!! Z tego co wydedukowałam to najlepsze są blachy z szwedzkim stalowym rdzeniem: czyli wg moich ustaleń to plannija, rukki, budmat,bratex..... A wy co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts