basiekg 16.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 lolek72 napisał: No właśnie moi fachowcy wymyślili że zrobią trzy belki i wyleją strop tradycyjnie z gruchy. A belki zamiast wypuszczać w dół do salonu wystawią do górnych pokoi a tam się ukryje w posadzce - wylewki itp.... Bo tak na dole w salonie trzeba by bylo robić sufit podwieszany a to dodatkowe koszty. KOSZTÓW TU ZAŚ PRZY BUDOWIE NIE BRAKUJE !!!! tych belek mozna sie zupelnie pozbyc - mnie to przeliczal konstruktor i belka o grubisci 25 cm i szerowkosci 40 cm jest ok oczywiscie pozmienial cale zbrojenie ale grunt ze belka nigdzi enie wystaje wystawanie belki u gory tez nie jest dobrym pomyslem bedize pod drzwiami balkonowymi mostek termiczny i bedzie sie tam skraplac woda - juz tak u kogos widzialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Zbyszek 16.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dex tam na zdjęciu to jakiś odbłysk wyszedł, to nie jest kratka, a wentylacja jest zwykła grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 18.06.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaPlytaPosadzkowa# i kolejne fotki - plyta wylana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 19.06.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Beata i Zbyszek widzę, że prace się posuwają, fajnie Mam pytanko: czemu grzejnik zamontowałaś przy drzwiach balkonowych? Ja mam w planie zainstalować pod veluxem i zastanawiam się czy to dobry pomysł? A ostatnie zdjęcie, to którego pomieszczenia dotyczy, bo ja jakaś ciemna masa jestem i zupełnie nie wiem? i jeszcze jedno: na jaki rodzaj podłogówki się zdecydowałaś? Ja na razie optuję za deską barlinecką. Tomkrzysiek ''fajne'' bajorko u Ciebie U mnie po ulewach jest podobnie, ale takich zdjęć nie mam, wolę nie uwieczniać A to moja chatka od strony ogrodu http://www.voila.pl/110/dunbh/?1 Dex dokumentację masz rewelacyjną, będzie super pamiątka pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archie 20.06.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Hej Mononika mogłabyś pokazać fotkę z boku domu, np. od strony garażu..? ewentulnie wykusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 20.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Hej Mononika mogłabyś pokazać fotkę z boku domu, np. od strony garażu..? ewentulnie wykusz Fotki od strony garażu na dzień dzisiejszy nie posiadam. We wcześniejszym moim poście (bodajże z 9 czerwca) jest zdjęcie od strony wejścia do domu, tam troszkę widoczny jest garaż. A tak prezentuje się wykusz http://www.voila.pl/472/wf129/?1 pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archie 20.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 tomkrzysiekWidzę że zmieniłeś drzwi balkonowe łukowe na proste?Dużo taniej wychodzi taka zmiana..?Jakie wymiary teraz mają te drzwi?Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 22.06.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 tomkrzysiek Widzę że zmieniłeś drzwi balkonowe łukowe na proste? Dużo taniej wychodzi taka zmiana..? Jakie wymiary teraz mają te drzwi? Dzięki i pozdrawiam. Niestety nie pamiętam już o ile było to okno tańsze proste , najlepiej wycenic to u producenta bo każda firma ma swoje cenniki u nas jeszcze zaważył drugi argument czyli założenie rolety Wymiary mamy takie same jak w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 23.06.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 tomkrzysiek Widzę że zmieniłeś drzwi balkonowe łukowe na proste? Dużo taniej wychodzi taka zmiana..? Jakie wymiary teraz mają te drzwi? Dzięki i pozdrawiam. pozwole sobie odpowiedziec koledze na to pytanie. drzwi lukowe cena 2.900 netto do tego wykonany specjalnie na taki luk roleta to koszt samej rolety ok 3.000. masakra cena wiec my zrezygnowalismy z rolety ale drzwi lukowe zostaje. drzwi proste to koszt ok 2.370pln netto kolor orzech okucia ws rul i ws rps, prog win step ruchomy slupek i szpros zloty 18 mm szyba termoline 1,0 i klamki hoppe zlote. typ okna z krakowa profil veka 5-cio komorowe - dla drzwi szerokosci 1450. dla drzwi 1765 cena 2.470pln netto. Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archie 23.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 pozwole sobie odpowiedziec koledze na to pytanie. drzwi lukowe cena 2.900 netto do tego wykonany specjalnie na taki luk roleta to koszt samej rolety ok 3.000. masakra cena wiec my zrezygnowalismy z rolety ale drzwi lukowe zostaje. drzwi proste to koszt ok 2.370pln netto kolor orzech okucia ws rul i ws rps, prog win step ruchomy slupek i szpros zloty 18 mm szyba termoline 1,0 i klamki hoppe zlote. typ okna z krakowa profil veka 5-cio komorowe - dla drzwi szerokosci 1450. dla drzwi 1765 cena 2.470pln netto. Dex Dzięki Dex za informację. Chyba zdecyduję się jednak na proste, łuk odpada bynajmniej na sam fakt kosztownej rolety. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 25.06.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 i kolejne fotki. sciany juz ruszyly ale pogoda nadal lipna http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaScianyParteru#Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 26.06.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 i kolejne fotki. sciany juz ruszyly ale pogoda nadal lipna http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaScianyParteru# Dex No , no to ruszyła budowa mury pną sie do góry , ale pogodę to faktycznie trafiłeś.. Mam pytanie odnośnie poziomu salonu i kuchni , bedziesz robił 2 poziomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 28.06.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Pogoda w tym roku to katastrofa. Kilkakrotnie w trakcie budowy fundamentow prace byly przerywane to nas opoznilo ok miesiac. zanim zaczelismy niezbedna okazala sie opaska drenujaca bo taki wysoki poziom wod ze nie szlo zrobic wykopu pod lawe. co do salonu wykombinowalismy ze z przedpokoju do salonu bedzie zejscie na trzech stopniach jak i do kuchni tez takie wejscie. obnizony salon dal mu wysikosc ok 3,1 metra a to sprawi ze stanie sie przestronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 29.06.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dex Możesz umieści jakieś fotki tego drenarzu opaskowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 29.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Pogoda w tym roku to katastrofa. Kilkakrotnie w trakcie budowy fundamentow prace byly przerywane to nas opoznilo ok miesiac. zanim zaczelismy niezbedna okazala sie opaska drenujaca bo taki wysoki poziom wod ze nie szlo zrobic wykopu pod lawe. co do salonu wykombinowalismy ze z przedpokoju do salonu bedzie zejscie na trzech stopniach jak i do kuchni tez takie wejscie. obnizony salon dal mu wysikosc ok 3,1 metra a to sprawi ze stanie sie przestronny. hmm a nie wydaje ci sie ze te schodki do salonu beda jakos 'ograniczac' przestrzen i bedzie przez to wygladal na mniejszy? no w kazdym razie ja widzialam taki dom ktory byl podpiwniczony w polowie i wlasnie salon byl ciut nizej niz hol (2 albo 3 schodki) i wlasnie odnioslam takie wrazenie ze sie pokoj przez te schodki zmniejszyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 29.06.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Pogoda w tym roku to katastrofa. Kilkakrotnie w trakcie budowy fundamentow prace byly przerywane to nas opoznilo ok miesiac. zanim zaczelismy niezbedna okazala sie opaska drenujaca bo taki wysoki poziom wod ze nie szlo zrobic wykopu pod lawe. co do salonu wykombinowalismy ze z przedpokoju do salonu bedzie zejscie na trzech stopniach jak i do kuchni tez takie wejscie. obnizony salon dal mu wysikosc ok 3,1 metra a to sprawi ze stanie sie przestronny. hmm a nie wydaje ci sie ze te schodki do salonu beda jakos 'ograniczac' przestrzen i bedzie przez to wygladal na mniejszy? no w kazdym razie ja widzialam taki dom ktory byl podpiwniczony w polowie i wlasnie salon byl ciut nizej niz hol (2 albo 3 schodki) i wlasnie odnioslam takie wrazenie ze sie pokoj przez te schodki zmniejszyl Mam takie samo wrazenie myśłe ze jeszcze równolegle salon powinien tez byc poszerzony o co najmniej 1 m .bo może stracic proporcje , ale zobyczymy jak Dexowi wyjdzie eksperyment , może bedzie O.K. Mnie bardziej martwią schody jako takie do kuchni bo chodzic z tależami z kuchni do jadalni po chodach ? A co bedzie na emeryturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Zbyszek 29.06.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 no i mamy schodki http://images41.fotosik.pl/150/60241bdf03136f16med.jpg http://images38.fotosik.pl/149/62a3d16d2e57d280.jpg http://images38.fotosik.pl/149/62a3d16d2e57d280.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Zbyszek 29.06.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy ta umywalka to jest w lazience na dole? czy macie jakies zdjecie jak wyglada cala lazienka ? czy zostawiliscie ja taka mala jak byla w projekcie? Tak, to jest łazienka na dole. Wysunęliśmy ją nieznacznie na wiatrołap, chyba o jedna cegiełkę. Zdjęcia wkleję w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 30.06.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Dex Możesz umieści jakieś fotki tego drenarzu opaskowego ? drenaz jest juz pod ziemia a nie robilem zdjec ale wyglada to tak: drena 100mm zakopana jest ok 20 cm ponizej posadowienia fundamentow w odleglosci ok 1,5 m od nich do okola. na rogach po przekatnej w miejscach z tylu za kotlownia i po przekatnej z drugiej strony sa studzienki wykorzystujac je od razu zrobilem instalacje deszczowa. wszysko splywac bedzie do zbiornika 3000 litrow. w zbiorniku bedzie przelew i nadmiar wody splywac bedzie grawitacyjnie do kanalizacji. oczywiscie w przyszlosci woda ze zbiornika bedzie pompwana pompa z kotkowni na podlewanie np. trawnika. wokol dreny jest obsypka zwirowa zwirem faktura 16-32 ok 20 -30 cm z kazdej strony dreny a wszystko zawiniete w geowloknine i zasypane piaskiem. Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 30.06.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 hmm a nie wydaje ci sie ze te schodki do salonu beda jakos 'ograniczac' przestrzen i bedzie przez to wygladal na mniejszy? no w kazdym razie ja widzialam taki dom ktory byl podpiwniczony w polowie i wlasnie salon byl ciut nizej niz hol (2 albo 3 schodki) i wlasnie odnioslam takie wrazenie ze sie pokoj przez te schodki zmniejszyl Mam takie samo wrazenie myśłe ze jeszcze równolegle salon powinien tez byc poszerzony o co najmniej 1 m .bo może stracic proporcje , ale zobyczymy jak Dexowi wyjdzie eksperyment , może bedzie O.K. Mnie bardziej martwią schody jako takie do kuchni bo chodzic z tależami z kuchni do jadalni po chodach ? A co bedzie na emeryturze? Tez tak myslalem ze moze te schodki zabiora przestrzen i bedzie jej malo ale dobrze ze wypadaja akurat na przeciwko wykuszu wiec powinny sie "zgubic". ustawilismy bloczki betonowe wys. 15 cm na wzor schodow i jest ok. mozna tez pokombinowac i np schody do kuchni polaczyc odpowiednio ze schodami do salonu za pomoca wylanego wycinka o ksztalcie 1/4 cylindra w rogu z prawej stronu salonu przy wesjciu. na tym cylindrze mozna postawic jakas palme witrynke albo choinke na swieta co do wysokosci salonu bedzie wyzszy o ok 30 cm po wylaniu juz zasadniczej posadzki i podlog. prawde mowiac cale zycie mieszkalem w bloku i mam dosyc tych 2,55m. niebawem kladziemy stropy wiec wtedy bedzie widac czy to byl dobry pomysl jak na razie na wyobraznie to widac ze jest dobrze i akurat. te chodzenie z talezami po schodkach dobrze wplynie na zdrowie i zmysl rownowagi hehe tyle ze niebawem zostanie nas dwoje, bo corka wyruszy pewnie w swiat, wiec ilez tego chodzenia do takiego pomyslu sklonilo nas blokowisko gdzie wszedzie kwadraty i takie mieszkanie nie przedstawia zadnej wartosci jesli chodzi o rozne aranzacje. z moja Gonia probujemy to zmienic. niebawen nowe fotki bo sciany gotowe pod plyty jeszcze tylko podciagi wyleja i bedzie wszystko, acha podciag nad wejsciem do salonu bedzie to luk na wysunietych do srodka wejscia gzymsikach ok 10 cm. Beata i Zbyszek no wspaniale to juz u was wyglada kominek macie z plaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts