Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i mamy stropy :) tu galeria: http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaStropyFilaryIInneBajary# teraz widac ze obnizony salon byl idealnym pomyslem. wrazenie takiej kiszkowatosci salonu odeszlo bezpowrotnie i proporcje sa idealnie pasujace do siebie.

DEX jaką masz wysokośc przejscia z domu do garażu?

Krzysztof, nie żartuj :lol: Własnie mój super majster skopał mi tynki zewnętrzne. Ani metra nie ma dobrze położonej struktury. Wojna jak sie patrzy. Kierbud nie odebrał mu tych tynków i teraz muszę zaczynać od nowa, czyli klej może i siatka , nowe tynki. Koszmar. Poza tym kończą tynki wewnętrzne. Zaraz rozkładać będę podłogówkę a za tydzień, może dwa podłoga (wylewka), no a potem to już z górki. Ale są i pozytywy, mianowicie mam już prąd w domku i to nie budowlany (jestem zameldowana). Poddasze już zrobione wraz z rygipsami przygotowanymi do malowania. Na sufity na parterze też kładłam rygipsy.

Bardzo mi się podoba Wasze zabudowanie schodów. Wyślij kilka zdjęć, bo Wy to już pewnie zasłonki wieszacie....

Pozdrawiam

V.

Do Dexa!

Zaczynam budowę aps-a w Legnicy, aktualnie przebywam w Sulęcinie w związku z czym mam pytanko: czy jest możliwość zobaczenia domku na żywo? jeśli tak to gdzie dokładnie? jestem tu jeszcze tylko tydzień więc proszę o odpowiedź na maila [email protected] Z gory dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!

oczywiscie ze jest taka mozliwosc. tyle ze domek jeszcze nie gotowy i jest na etapie stawiania scian pietra i szczytow. na maila wyslalem telefon kontaktowy.

Krzysiek, jaki poniosłeś koszt balustrad na balkonach?

Oj coś koło 4 tys. ale z cynkowaniem i malowaniem proszkowym (w sumie 12 mb balustrady)

No, skoro jesteście zameldowani to już mieszkacie :D :wink:

Ja mam jeszcze do zrobienia ocieplenie poddasza (2 warstwa wełny+regipsy) musiałem poszukać ekipę bo sam juz nie dawałem rady :cry: i ogólna wykończeniówka podłogi kafelki ,malowanie , schody wykończ. w drewnie, w zeszłym tyg. montowali nam szambo , ale była jazda , ziemia nasiąknieta i sie obrywała , cały dzien zmarnowany ,ale sie udało w sobotę podłączyłem rure do domu i możemy wreszcie używac umywalki! -na razie w kotłowni...ale zawsze coś :D Ocieplenie stryropkiem może bedzie zakończone w tym tyg. na ekipę na razie nie narzekam , troche ich przypinowałem i jest O.K. (nie obyło sie oczywiscie bez małej awantury ale tak to juz jest ze jak chcesz mieć dobrze zrobione to trzeba pilnować wszystkich... :evil: )

Może starczy położyc tylką 2 warstwe tynku w Twoim przypadku ,jak świerze to bedzie trzymać. :wink:

Pozdrówka i trzymaj się dzielnie juz bliżej końca :D :wink:

Dorota, spało się super, ale najpiękniejszy był poranek. Śniadanko i kawa pita na tarasie w całkowitej ciszy. Bajka!! Po to tylko buduję ten domek :lol: Wyjechaliśmy do "miasta" późnym wieczorem! Szkoda tylko, że nie możemy tego powtórzyć w ten weekend (mokre, wylane podłogi). Sypialnie są naprawdę duże, a ten kto podniósł ściankę kolankową, to ma fajne pokoje.

Jakby co to zapraszam....

Pozdrowionka

Witam forumowiczów,

właśnie rozpoczynam prace budowlane mojego Apsika. Jestem na etapie stawiania stanu zero. I już pojawiło się pierwsze pytanie - czy ktoś z Was zrezygnował z wieńca spaltającego płytę fundamentową, bo moi majstrowie twierdzą że wieniec w tym miejscu jest zbędny? Dodam jeszcze że nie mam podpiwniczenia i stawiam standardowo z bloczków betonowych.

Pozdrawiam

Witam forumowiczów,

właśnie rozpoczynam prace budowlane mojego Apsika. Jestem na etapie stawiania stanu zero. I już pojawiło się pierwsze pytanie - czy ktoś z Was zrezygnował z wieńca spaltającego płytę fundamentową, bo moi majstrowie twierdzą że wieniec w tym miejscu jest zbędny? Dodam jeszcze że nie mam podpiwniczenia i stawiam standardowo z bloczków betonowych.

Pozdrawiam

jesli sciana fundamentowa nie przekracza 1.5 m wysokosci nie trzeba jej zwienczac. nalezy pamietac ze mur fundamentowy musi byc takiej grubosci jak sciany z ktorych wykona sie parter i poddasze (bez docieplenia). dobrym rozwiazaniem jest po ubiciu piasku wewnatrz muru zrobic wylewke na murze z betonu b15 i dodatkowo ja dozbroic pretami 10 mm co 25 cm w obie strony. ja tak zrobilem - posadzka gr. ok 10 -12 cm. styropian zostal doklejony o 10cm wyzej tak ze stanowil szalunek dla wylewki. nawet jesli sie zdarzy ze piasek troszke siadzie pod posadzka to posadzki nic nie ruszy. tutaj masz jak ja to wykonalem: http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaPlytaPosadzkowa# a tu masz cala galerie naszego domku: http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd

Dex

Dex,

dzięki za odpowiedź i dobre rady, jeszczcze tylko podpowiedz czy 1,5m ściany fundamentowej jest to wysokość razem z ławami czy tylko samych bloczków betonowych. Bo wg projektu wysokość stanu zero razem z ławami to 1,7m, ztym że samych bloczków ok.1,2m

Pozdr