Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szukam i szukam w zdjęciach które robiłam u Ciebie i nie mam takiego :( potrzebuję cały domek centralnie od frontu. nie pogniewam się jak dorzucisz coś extra ze środka :D np górną łazienkę

Górną łazienkę mam nie zrobioną do końca, więc póki co...., a drzwi i front wyślę.

Pomieszczenie nad garażem ma wg projektu 24,5m2 liczone po podłodze, natomiast 11,3m2 powierzchni użytkowej (czyli takiej, gdzie wysokość pomieszczenie jest ponad 1,8m- nie pamietam dokładnie, ale chodzi o to, że dorosły człowiek może stać w tym miejscu wyprostowany). Jeżeli poszerzysz garaż, a 3,5m szerokości to trochę za mało, to wówczas powierzchnia strychu wzrasta do ponad 30m2.

Pomieszczenie nad garażem ma wg projektu 24,5m2 liczone po podłodze, natomiast 11,3m2 powierzchni użytkowej (czyli takiej, gdzie wysokość pomieszczenie jest ponad 1,8m- nie pamietam dokładnie, ale chodzi o to, że dorosły człowiek może stać w tym miejscu wyprostowany). Jeżeli poszerzysz garaż, a 3,5m szerokości to trochę za mało, to wówczas powierzchnia strychu wzrasta do ponad 30m2.

wg mnie to 11m jest podane blednie ja nie powiekszalam garazu ciut tylko podnioslam scianke kolankowa i mam okolo 20 m pow uzytkowej

Witam Serdecznie.

Pochwalę się wspólnie żoną zdecydowaliśmy się na projekt APS 161 (było kilka innych projektów…- maleńki etap za nami).

Obserwując forum mam do Państwa pytanie.

- o ile podniesiliście ścianę kolankową (myślimy o 1 cegle tj. ok. 20 cm);

- garaż poszerzenie o ok. 30cm (wydaje się wąski).

Pozdrawiam

Jarek

Witam Serdecznie.

Pochwalę się wspólnie żoną zdecydowaliśmy się na projekt APS 161 (było kilka innych projektów…- maleńki etap za nami).

Obserwując forum mam do Państwa pytanie.

- o ile podniesiliście ścianę kolankową (myślimy o 1 cegle tj. ok. 20 cm);

- garaż poszerzenie o ok. 30cm (wydaje się wąski).

Pozdrawiam

Jarek

My podnieśliśmy ściankę kolankową o jednego pustaka i poszerzyliśmy garaż o 80 cm.

Pozdrawiam serdecznie:)

JusWys

Mam pytanie jak zamierzacie podzielić tą przestrzeń nad garażem. Czy uwzględniacie jakieś ścianki działowe. Jeśli tak to w którym miejscu.

ja postawilam scianke dzialowa zaraz za kominem, w projekcie jest tam akurat kawalek stropu lanego wiec nie bylo problemu typu ze nie wytrzyma strop. To mniejsze pomieszczenie bedzie pralnia reszta garderoba.

Witajcie po zimie!

Kolankową podnieslismy o pół pustaka (spkojnie można o cały). Garaz poszerzylismy o 50cm. Nad garazem jest super duże pomieszczsnie, ktore dzielimy podobnie: pralnia i duża wspólna garderoba. Zdjeć nadal nie umiem wstawiać. Zdjęcia mojego domu można znaleźć na stronie extradomu. Figuruję tam pod pseudonimem Bea, a moja ikonka to Bob Budowniczy. Tam wstawianie zdjęć jest bardzo proste. Na stronie extradomu jest też bardzo dużo zdjęć z innych budów naszego Apsika. Bardzo polecam - sporo można podejrzeć.

POzdrawiam!!! :p

Dziękuje za podpowiedzi.

Myślimy z żoną o podniesieniu ściany kolankowej o 1 pustak, garażu poszerzenie ok. 30 cm.

Wykorzystanie powierzchnia nad garażem podobnie jak Państwo tj. garderoba oraz pralnia.

Na planach, APS jakie posiada wymiary garaż od środka (dług. x szerk.), będę miał porównanie z obecnym (pod blokiem), czy mocniej poszerzać.

Pozdrawiam

Jarek

My podnieslismy poddasze o 1 pustak , garaz poszerzylismy o 50 cm i moge polecic poszerzenie od strony salonu tez co najmniej o 50cm (my juz nie moglismy bo działka za wąska... :( )

Z pomieszczenia nad garazem wydzielilismy pralnie (scianka z lekkiej zabudowy wiec nie ma sie co przejmowac stropem) pozostało jeszcze i tak bardzo duze pomieszczenie tam jest wyzsza scianka kolankowa wiec jest tez wyzej sufit.

Pozdrawiam.

Krzysztof

Dzięki za cenne wskazówki.

My mamy trochę wąską działkę a na dodatek jest ona skrajna od ulicy i muszę zachować bezwzględnie 4 metry od szczytu domu po prawej, ale pomyślimy z żoną również o salonie.

Mam pytanie, jaka jest rzeczywista szerokość garażu od środka (dane wg projektu).

Pozdrawiam

Jarek

W pełni popieram Krzyśka. Kto tylko może, niech pomyśli o pszerzeniu domu od strony salon. My poszerzyliśmy o50cm. Salon naprawde zyskuje. Polecam!

Pozdrawiam!

My mogliśmy poszerzyć albo garaż albo salon. Wybraliśmy garaż i jesteśmy z tego rozwiązania zadowoleni. Ale jeżeli ktoś planuje mieć kominek w salonie, to poszerzenie salonu rzeczywiście jest potrzebne. Jeżeli wystarczy Wam mająca mniejsze gabaryty koza, to szerokość salonu może zostać taka jaka jest w projekcie. Tak mi się przynajmniej wydaje - wiadomo - każdy ma inny gust i potrzeby.

Dorota, zdjęcia zrobię jak będę mogła w miarę suchą nogą stanąć przed domem. Jak nie zaspy snieżne po pas, to błoto po kolana. Mam problemy bo dostac sie do domu.....Czasami marzy mi sie przytulne mieszkanko w bloku :-))) z z chodnikiem wybrukowanym pod sama klatkę!!

My powiększyliśmy garaż o 1 metr i wierzcie, że jak wjadę tam troszke większym autem (udało mi sie to dopiero z pięć razy)to szału nie ma. Przy ścianie stoją jakies regały, a pasażer ma kłopoty by wysiąść z samochodu. Jak możecie to poszerzajcie salon nawet do metra, to jest różnica jednej zaledwie krokwi, a miejsce nieocenione.

Pozdrowienia

Viola