azx 14.03.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ok dzieki. co do montazu radze chyba zamowic firme bo za okna wtedy podatek tylko 7% bez montazu zaplacisz 22% a koszt montazu bedzie nizszy lub porownywalny ze zwrotem podatku a i nie narobisz sie przy tym. dalej niewiem co ma wspolnego kolor z wytrzymaloscia okna - punkt 5 (lub 6) w twoim poscie chyba maly blad 2 razy jest punk 5 wzmocnienie to jedno a kolor obustronny to drugie ... profil obustronny ma barwiony "korpus w masie" ...wtedy sam "plastik" jest bardziej miekki ...jedz do firmy co produkują okna pcv i popros o dwa kawałk..odpady profilu ...bialego i kolor obustronny i "powyginaj" go sobie...wtedy zrozumiesz sens co napisałem.... mozna tez pobrac aprobate techniczną danego profilu i tan sa wykresy "wytrzymalosciowe" profilu podane wskazniki na zginanie i biegunowe momenty bezwładnosci profilu w osiach ...nie bede sie dalej rozpisywał o kewstaich wytrzymalosicowych ...wskaznikach, momantach bezwładnosci itd bo to nie jest dla normalnego czlowieka tak prosto zrozumiec jesli chodzi o montaz ... to masz racje ale w moim przypadku jest nieco inaczej a zdublowala sie 2 X 5 juz poprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 14.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 teraz juz jasne. widzac jednak w moim miescie ze 90% okien w zbudowanych domkach ma jakis kolor inny niz bialy sadze ze te normy wytrzymalosciowe sa zgodne z PN i nie ma chyba problemu z tymi profilami. inaczej chyba 3/4 polskich inwestorow reklamowalo by takie okna juz po krotkiej eksploatacji. ale wybiore sie jeszcze do kilku sprzedawcow okien innych producentow i poslucham ich opinii. dobrze byc przygotowanym i wiedziec o co pytac dzieki wlasnie takim dyskusjom. THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 14.03.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 teraz juz jasne. widzac jednak w moim miescie ze 90% okien w zbudowanych domkach ma jakis kolor inny niz bialy sadze ze te normy wytrzymalosciowe sa zgodne z PN i nie ma chyba problemu z tymi profilami. inaczej chyba 3/4 polskich inwestorow reklamowalo by takie okna juz po krotkiej eksploatacji. ale wybiore sie jeszcze do kilku sprzedawcow okien innych producentow i poslucham ich opinii. dobrze byc przygotowanym i wiedziec o co pytac dzieki wlasnie takim dyskusjom. THX jest małe odstepstwo sa okna kolor jednostronny i tam korpus jest biały z obustronnym kolorem nie jest tak zle ...bez przesady ...chodzi o to ze material pcv jest "niestabilny" wymiarowo ...jak jest ciepło sie rozszerza jak jest zimno kurczy ...i tu pies pogrzebany ...wybierajac okna kolorowe - ciemne ( palisander, braz czekoladowy, ciemny dąb, mahoń )sciagamy na nie wieksze promieniowanie sloneczne ( słonce bardziej lubi ciemne kolory ) ...i profil bardziej sie nagrzewa ...potem sie "wydłuza"...i nie majac miejsa wybacza sie ...szczegolnie mowa tu o słupkach stałych w ramie o duzej wysokosci ( okna pow 2 m wyskosci).Dlatego tak wazna jest dylatacja produkcyjno-montażowa W tej chwili normy zarówno PN jak i zharmonizowane PN EN nic nie narzucają ... jest prawie "wolna amerykanka" i obowiazek wyliczania i projektowania jest nałozony na producenta i to on odpowana za to co produkuje ...ale aby moc sprzedawac taki towar musi miec zrobiowe tzw wstapne badania typu ... kontrole zakładowe produkcji i zak B ...wystawia deklaracje zgodnosci ze to on jest producentem i ze on ponosi odpowiedzialnosc za sprzedawany towar. Watro zobaczyc jak sie kupuje okna pcv czy producent na zrobione wstpne badania typu, aprobate techniczna profilu,okucia, karte charakterystyki szkła i czy wystawil deklaracje zgodnosci na sprzedawny towar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 17.03.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mam pytanko odnośnie dachu? Ile kosztowało WAS kupno blachy z tymi wszyskimi wykończeniami rynnami itp. A ile robocizna. Chodzi mi tylko o blachę bez więżby,deskowania i papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 19.03.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Mam pytanko odnośnie dachu? Ile kosztowało WAS kupno blachy z tymi wszyskimi wykończeniami rynnami itp. A ile robocizna. Chodzi mi tylko o blachę bez więżby,deskowania i papy. mnie kosztowało cos ok 15000 balcha + "obróbki"+ 4000 jej połozenie na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 22.03.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 DEX wpadłam "na chwilkę" do Twojej galerii zdjęć i obiad spaliłam !!!!!!!! Takie straty..........i znów będą placki ziemniaczane pozdrawiam wszystkich z nadchodząca wiosną! heh nie narzekaj.. ja bardzo je lubie.. tylko ze nie spalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpia 23.03.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam wszystkich APS-iarzy, jestem nowym forumowiczem, szukałem co prawda interesujących mnie wiadomości ale forum jest tak rozbudowane, że ciężko znaleźć, w związku z tym że aktualnie będę zaczynam budowę i jestem na etapie zamawiania materiałów, proszę o info zaawansowanych budowniczych na temat ile będzie potrzeba:- suporeksu 24 - suporeksu 12- cegły na kominy- stali na zbrojenie fi 12 i fi6będę wdzięczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 23.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam wszystkich APS-iarzy, jestem nowym forumowiczem, szukałem co prawda interesujących mnie wiadomości ale forum jest tak rozbudowane, że ciężko znaleźć, w związku z tym że aktualnie będę zaczynam budowę i jestem na etapie zamawiania materiałów, proszę o info zaawansowanych budowniczych na temat ile będzie potrzeba: - suporeksu 24 - suporeksu 12 - cegły na kominy - stali na zbrojenie fi 12 i fi6 będę wdzięczny za info witamy w gronie apsikow. u mnie wygladalo to tak. suporeks 24 -22 palety suporeks 12 - 4 palety stal lacznie ok 2 tony ( czyli fi 12 na fundamenty nadproza wience kolumny, fi 16 podciagi, fi 10 posadzki schody, fi 6 schody fundamenty, no i do czorta strzemion roznego kalibru). co do stali gdzie i jaka, musisz przeliczyc wedlug projektu no i technologii budowania. moze to zrobic kierownik budowy. kominy stawialem systemowe wiec niewiem ile cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 26.03.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Dex jakiej wysokości masz słupy podtrzymujące więźbę. Ze zdjęć widać że stoją na ścianie a nie jak w projekcie na stropie. Na pewno są o wiele niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 26.03.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Dex jakiej wysokości masz słupy podtrzymujące więźbę. Ze zdjęć widać że stoją na ścianie a nie jak w projekcie na stropie. Na pewno są o wiele niższe. jutro bede na budowie to zmierze. budowlancy zaproponowali zeby slupy postawic na scianie nosnej a nie stawiac ich na stropie. raz, ze slupow nie bedzie widac w pokojach a dwa to moga byc krotrze o wysokosc sciany. jedynie gdzie slup oparty jest o strop to w pomieszczeniu nad garazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 29.03.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 u mnie nigdzie nie widac slupow wszystko jest oparte na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 29.03.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 u mnie tez nie ma zadnych słupów ...wszystko oparte na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka41 05.04.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Pani Justyno czytam pani posty od dluzszego czasu oraz ogladam zdjecia ja tez buduje taki dom jestem na etapie wyboru pieca. Napisala Pani ze uzytkuje Pani piec Klimosz Link Duo 25. Ja tez zastanawiam sie nad wyborem tego typu pieca lub pieca z firmy Hef. Rozne czytalem w internecie opinie na temat tego pieca. Czy moze Pani wyrazic swoja opinie na ten temat, czy ten piec ma jakies wady lub czy sprawial jakies problemy ? Prosze o szybko odpowiedz Pania lub innych uzytkowników na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowita78 09.04.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam wszystkich sympatyków APS 161. Czy ktoś ma namiary na juswys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 10.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Jak zabezpieczacie swoje domy w temacie instalacji alarmowych? Jakie systemy proponujecie i na co wracac uwage? Przyznam ze w teorii to jestem mocno obstukany bo przez rok interesowalem sie systemami i w jaki sposob mialby system funkcjonowac no ale kazdy pomysl mile widziany bo z pewnoscia cos moglbym przeoczyc. We wtorek dostaniemy wyceny okien (az sie boje) w roznych wersjach od termic z oknoplastu (7 komorowe) po urzedowskiego wszystko z pakietem 3-szybowym w czesci dziennej. Czy ma ktos doswiadczenie w montazu kontaktronow firmy satel w oknach? Jesli tak to w ktorym miejscu, tak aby nie uszkodzic okucia okna - mowa tu o kontaktronach wewnetrzych - niewidocznych przy zamknietym oknie. Mam juz zestaw zaproponowany przez firme satel do naszego domku a koszt calej instalacji ok 2000pln. I jeszcze jedno pytanko: jaki macie wylaz na stych (firma i rozmiar i cena)? Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 13.04.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 co taka cisza? wszyscy na budowie? Dostalem wycene okien. Najpierw chcielismy drewniane urzedowskiego ale jak sie przyjrzelismy dokladnie to struktura koloru nie jednolita czasem sek sie trafi, patrzac pod roznymi katami w jednej ramie kilka odcieni i to w oknach o roznych kolorach, a na koniec nie ma takiego koloru jak chce moja Gonia (kolor jej oczu?) Kolejny model to termic z oknoplastu solidne grube i trojszybowe - cena ok 41 tys. za komplet okien wszytkie rolety chowane w murze brama garazowa kasetonowa z napedem el. drzwi na taras rozsuwane i roleta elektryczna wszystko w obustronnym kolorze orzech do tego montaz. za ten sam zestaw tylko typ rubin plus z pakietem trojszybowym w salonie kuchni i gabinecie reszte dwuszybowy i pozostalosc jak wyzejj 36,5 tys. Ludzie jak drogo ale u nas najtaniej - i taniej jak w zeszlym roku jak robilismy wycene okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 14.04.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Dex ja dostałam wycenę z oknoplastu też na 36 tyś ale na PVC! (rolety z silnikiem, brama 5000/2250 + dębowe drzwi wejściowe) ceny chyba podobne wszedzie. oknoplast daje teraz 29% rabatu na okna i 5% rabatu jesli platne gotowka.w zeszlym roku jak robilismy wycene to bylo 25% rabatu i cene mamy podobna ale za lepszy zestaw okien. garaz masz na dwa stanowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 14.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 - tak, dwustanowiskowy. co do okien mam co prawda jeszcze "chwilę" na zastanowienie się i dlatego zaczęliśmy rozważać też kwestię drewnianych, tylko ta konserwacja później mnie przeraża troszeczkę...... na razie kibicuję chłopakom na budowie bo tempo mają ślimaka winniczka conajmniej (pozdrawiam swoją ekipę) hehe pewnie nie wybudzili sie jeszcze ze snu zimowego. my sie troche spieszymy zeby nam cen nie podniesli bo wiadomo wiosna lato i zaczyna sie ruch w interesie a zalapalem sie jeszcze na rabaty zimowo wiosenne. drzwi na taras jakie wybraliscie? drewniane okna sa napewno lepsze pod wzgledem ciepla ramy i wytrzymalosci ale klopotliwe w eksploatacji a tak jak pisalem wczesniej te odbarwienia i gdzieniegdzie seki mnie przerazily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 14.04.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 jeśli chodzi o drzwi tarasowe to od początku byłam w 100% pewna że musi to być przesuwka. na mój gust tam jest zbyt mało miejsca żeby jeszcze latem były drzwi otwarte do środka ale to moje skromne zdanie. musiałam tylko męża dość długo wałkować żeby mi przyznał rację ale jak widać facet uległym jest podobnie bylo u mnie hehe. dopiero w sklepie zostalem przekonany o slusznosci drzwi przesuwnych. no nic zycze powodzenia w budowaniu no i oczywiscie - dotyczy to wszystkich - zamieszczajcie zdjecia z postepow prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.04.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam. czy ktos z apsikow eksploatuje juz rekuperacje? co sadzicie i reku bartosz? prosze o wszeslkie sugestie co do producenta ktorego wybrac i ewentualnie pozniejsze koszty eksploatacji. w ktorych pomieszczeniach macie wywiewy/nawiewy? jak wyglada podlaczenie do kominka? z ktorej strony czerpnia a z ktorej wyrzutnia? ile skrzynek rozpreznych i gdzie? jakie przekroje rur i jakie polecacie? chodzi oczywiscie o tych z was ktorzy juz posiadaja reku i moga ocenic ewentualnie po okresie eksploatacji moga dac jakies uwagi na co zwrocic uwage. no jest tego troche ale pyli mnie bo juz musimy wybrac. z gory dzieki. acha jedzie do mnie zestaw alarmowy bede mial zajecie bo to moj konik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts