Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

ja reku jeszcze nie eksploatuje ale mam juz rozprowadzone rury prawie wszedzie 120 ocieplone 3 cm welny kominka nie podlaczalam (mysle ze bede go tylko czasami odpalala) wyrzutnir i czerpnie mam na scianie nad garazem, no i urzadzenie bedzie wisialo w pralni

nawiewy tylko w pokojach

wywiewy z kuchni lazienek garderoby pralni i wiatrolapu

tylko kurcze nie udalo sie wszystkich rur ukryc troche trzeba bedzie zabudowac regipsami

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja reku jeszcze nie eksploatuje ale mam juz rozprowadzone rury prawie wszedzie 120 ocieplone 3 cm welny kominka nie podlaczalam (mysle ze bede go tylko czasami odpalala) wyrzutnir i czerpnie mam na scianie nad garazem, no i urzadzenie bedzie wisialo w pralni

nawiewy tylko w pokojach

wywiewy z kuchni lazienek garderoby pralni i wiatrolapu

tylko kurcze nie udalo sie wszystkich rur ukryc troche trzeba bedzie zabudowac regipsami

No wlasnie do konca nie bylem pewien jesli chodzi o wiatrolap czy ma byc nawiew czy wywiew - tu spotkalem sie z roznymi opcjami. u mnie zostalo zaplanowane to tak: czerpnia od poludnia czyli nad wykuszem. wyrzytnia nad garazem - strychem. do wszystkich pomieszczen na parterze budowlancy zostawili kanaly w scianach pod rury tak wiec zadnych na wierzchu nie bedzie. teraz troche teorii bo z tego jestem obkuty ;p. wiec tak:

nawiewy:

salon 2 sztuki

gabinet 1sztuka

wiatrolap1 sztuka

sypialnia 1 i 2 po 1 sztuce

garderoba1 sztuka

w garderobie tez spotkalem sie z roznymi opcjami nawiew czy wywiew.

wywiewy:

kominek 1 sztuka

kuchnia 1 sztuka (wyciag z okapu osobno)

lazienka parter 1 sztuka

lazienka pietro 1 sztuka

pralnia - strych 1 sztuka

w garazu i kotlowni grawitacyjna - przepisy.

Czyli stosunek nawiewow do wywiewow 7/5 wiec zachowam nadcisnienie w budynku - jeszcze dodatkowa regulacja anemostatami.

rury 100 i 150 z ociepleniem. basieg jaki rekuperator - firma i parametry?

reku firmy brink montowane przez ask

wywiew w wiatrolapie zeby szybciej kurtki czy buty schly w szafie

jak ci sie udalo zostawic miejsce na tak grubasne rury (z ociepleniem maja 20 cm) chyba nie odchudziles scian do 5 cm??

moje rury maja min 120 podobno mniejsze opory = cichszy przeplyw powietrza

z tym wywiewem w wiatrolapie to sie zastanawialem i czytajac inne fora jak rowniez zasade dzialania wentylacji to nasuwa mi sie takie spostrzezenie: wyciag z wiatrolapu powoduje zasysanie powietrza z innych pomieszczen do wiatrolapu. to powietrze jest juz zurzyte w trakcie normalnej eksploatacji jak rowniez nasaczone wilgocia wydzielajaca sie w pomieszczeniach i takie powietrze przechodzi przez wiatrolap. teraz odwrotnie nadmuch powietrza do wiatrolapu: powietrze nawiewowe w reku jest podgrzewane a wiec i sie osusza i takie powietrze daje wieksza skutecznosc osuszania mokrych kurtek butow itp. i jeszcze inna sprawa - delikatne nadcisnienie powinno byc we wszytkich pomieszczeniech ktore maja kontakt ze scianami zewnetrznymi - to pozwala nawet przy niewielkich nieszczelnosciach okien czy drzwi skutecznie blokowac naplyw zimnego powietrza przez te nieszczelnosci - w ukladzie wyciagu w wiatrolapie tworzy sie tam podcisnienie. co do kanalow wentylacyjnych w scianach sa zrobione kanaly 150mm na rure 100mm z ociepleniem. te rury ida na parter ale nie przez wieniec tylko przez strop sa wybite otwory i na parter wyjscia sa w sufitach przy scianach. rury 100mm sa tylko do wejscia na strych a potem redukcje na 150mm takze sa to krutkie odcinki a do salonu ida 2 nawiewy. do pomieszczen na pietrze ida rury 150mm. co do izolacyjnosci termicznej scian w miejscach gdzie sa kanaly nie ma to znaczenia poniewaz cala izolacje termiczna i wspolczynnik daje ocieplenie zewnetrzne - w moin przypadku 15cm styropian. na moich zdjeciach mozna zobaczyc jak przebiegaja te kanaly.

Edytowane przez Dex

nie chodzilo mi o izolacyjnosc cieplna scian tylko o ich wytrzymalosc

no to cyhyba czytalismy rozne rzeczy na temat wentylacji bo ja przeczytalam ze nadcisnienie jest tak samo niedobre jak podcisnienie

Nadcisnienie w rekuperacji to pierwsza i najwazniejsza sprawa. jesli masz podcisnienie w domu to z wszystkich nieszczelnosci bedzie zasysac do domu zimne powietrze, rowniez z garazu i kotlowni bedzie zasysane do domu, a sprobuj w tym czasie otworzyc palacy sie kominek to dym masz w domu, dlatego tak wazne jest delikatne nadcisnienie. co do wytrzymalosci konstrukcyjnej scian kanaly sa w malo istotnych dla niej miejscach i sa pionowe takze zadnych podciec scian nie ma i sa to krutkie odcinki przy skosach a wience i zawiniecia wiencow sciany kolankowej nie sa naruszone.

Dex wybrałeś okna?

witam. mamy wiec okna i sa takie:

okna z krakowa typ Termic 90 6-komorowe z pakietem 3-szybowym 0,6 na calosc domu, progi na balkonach win step czyli niziutkie, rolety z kasetami chowanymi w murze, brama garazowa kasetonowa silnik i zdalne sterowanie, wszystko obustronny orzech. Cena jaka nam wyliczono za to wszystko to 41.700pln no ale postanowilem potargowac i udalo sie zejsc z cena na 40.700pln i jeszcze dostalismy dodatkowo w pakiecie 4 napedy elektryczne do rolet i beda w tarasowym w dwoch nad wykuszem i kuchni:). jedynie gdzie nie ma rolety to drzwi lukowe bo cena rolet masakra. oczywiscie cena z montazem.

Edytowane przez Dex

Hej:)

Płytka jest z tej samej serii co klinkier z ogrodzenia. Firma Vandersanden kolor Cognac. Nie pamiętam ile za nią zapłaciliśmy, ale wiem, że opłacało nam się ją ściągnąć z Gorzowa (!). W Warszawie żądali za nią dwa razy więcej. W tym Gorzowie znaleźliśmy pana, który sprowadza ten klinkier do Polski, więc wszystko co jest na polskim rynku przechodzi przez jego ręce. Stąd ta różnica w cenie. Ponieważ Pan był solidny i z klinkieru jesteśmy zadowoleni, podaję do niego numer: 605-231-561.

Pozdrowienia:)

Justyna

Justynko a jaki zrobilas schody do tego cognaca?

Dex koniecznie uzupełnij galerię po wstawieniu okien :) i napisz jak oceniasz zakup.

Jak tylko zaczna montowac bede arhiwizowal ;) Planowany montaz poczatek czerwca. Nieomieszkam wyrazic opinie na temat tych okien.

Zamieszczam fotki z budowy instalacji alarmowej, TV-SAT i monitoringu w okol domu. Dobrze wiedziec co sie wokol domu dzieje jak jest sie np na wczasach ;)

http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaInstalacjeAlarmowaITVSAT#

Edytowane przez Dex

Jak tylko zaczna montowac bede arhiwizowal ;) Planowany montaz poczatek czerwca. Nieomieszkam wyrazic opinie na temat tych okien.

Zamieszczam fotki z budowy instalacji alarmowej, TV-SAT i monitoringu w okol domu. Dobrze wiedziec co sie wokol domu dzieje jak jest sie np na wczasach ;)

http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaInstalacjeAlarmowaITVSAT#

Lepiej wszystkiego nie pokazuj. Jakies tajemnice trzeba miec:)

• 3 weeks później...