basiekg 20.04.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 ja reku jeszcze nie eksploatuje ale mam juz rozprowadzone rury prawie wszedzie 120 ocieplone 3 cm welny kominka nie podlaczalam (mysle ze bede go tylko czasami odpalala) wyrzutnir i czerpnie mam na scianie nad garazem, no i urzadzenie bedzie wisialo w pralni nawiewy tylko w pokojachwywiewy z kuchni lazienek garderoby pralni i wiatrolaputylko kurcze nie udalo sie wszystkich rur ukryc troche trzeba bedzie zabudowac regipsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.04.2010 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 ja reku jeszcze nie eksploatuje ale mam juz rozprowadzone rury prawie wszedzie 120 ocieplone 3 cm welny kominka nie podlaczalam (mysle ze bede go tylko czasami odpalala) wyrzutnir i czerpnie mam na scianie nad garazem, no i urzadzenie bedzie wisialo w pralni nawiewy tylko w pokojach wywiewy z kuchni lazienek garderoby pralni i wiatrolapu tylko kurcze nie udalo sie wszystkich rur ukryc troche trzeba bedzie zabudowac regipsami No wlasnie do konca nie bylem pewien jesli chodzi o wiatrolap czy ma byc nawiew czy wywiew - tu spotkalem sie z roznymi opcjami. u mnie zostalo zaplanowane to tak: czerpnia od poludnia czyli nad wykuszem. wyrzytnia nad garazem - strychem. do wszystkich pomieszczen na parterze budowlancy zostawili kanaly w scianach pod rury tak wiec zadnych na wierzchu nie bedzie. teraz troche teorii bo z tego jestem obkuty ;p. wiec tak: nawiewy: salon 2 sztuki gabinet 1sztuka wiatrolap1 sztuka sypialnia 1 i 2 po 1 sztuce garderoba1 sztuka w garderobie tez spotkalem sie z roznymi opcjami nawiew czy wywiew. wywiewy: kominek 1 sztuka kuchnia 1 sztuka (wyciag z okapu osobno) lazienka parter 1 sztuka lazienka pietro 1 sztuka pralnia - strych 1 sztuka w garazu i kotlowni grawitacyjna - przepisy. Czyli stosunek nawiewow do wywiewow 7/5 wiec zachowam nadcisnienie w budynku - jeszcze dodatkowa regulacja anemostatami. rury 100 i 150 z ociepleniem. basieg jaki rekuperator - firma i parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 21.04.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 reku firmy brink montowane przez askwywiew w wiatrolapie zeby szybciej kurtki czy buty schly w szafiejak ci sie udalo zostawic miejsce na tak grubasne rury (z ociepleniem maja 20 cm) chyba nie odchudziles scian do 5 cm??moje rury maja min 120 podobno mniejsze opory = cichszy przeplyw powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 22.04.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 (edytowane) reku firmy brink montowane przez ask wywiew w wiatrolapie zeby szybciej kurtki czy buty schly w szafie jak ci sie udalo zostawic miejsce na tak grubasne rury (z ociepleniem maja 20 cm) chyba nie odchudziles scian do 5 cm?? moje rury maja min 120 podobno mniejsze opory = cichszy przeplyw powietrza z tym wywiewem w wiatrolapie to sie zastanawialem i czytajac inne fora jak rowniez zasade dzialania wentylacji to nasuwa mi sie takie spostrzezenie: wyciag z wiatrolapu powoduje zasysanie powietrza z innych pomieszczen do wiatrolapu. to powietrze jest juz zurzyte w trakcie normalnej eksploatacji jak rowniez nasaczone wilgocia wydzielajaca sie w pomieszczeniach i takie powietrze przechodzi przez wiatrolap. teraz odwrotnie nadmuch powietrza do wiatrolapu: powietrze nawiewowe w reku jest podgrzewane a wiec i sie osusza i takie powietrze daje wieksza skutecznosc osuszania mokrych kurtek butow itp. i jeszcze inna sprawa - delikatne nadcisnienie powinno byc we wszytkich pomieszczeniech ktore maja kontakt ze scianami zewnetrznymi - to pozwala nawet przy niewielkich nieszczelnosciach okien czy drzwi skutecznie blokowac naplyw zimnego powietrza przez te nieszczelnosci - w ukladzie wyciagu w wiatrolapie tworzy sie tam podcisnienie. co do kanalow wentylacyjnych w scianach sa zrobione kanaly 150mm na rure 100mm z ociepleniem. te rury ida na parter ale nie przez wieniec tylko przez strop sa wybite otwory i na parter wyjscia sa w sufitach przy scianach. rury 100mm sa tylko do wejscia na strych a potem redukcje na 150mm takze sa to krutkie odcinki a do salonu ida 2 nawiewy. do pomieszczen na pietrze ida rury 150mm. co do izolacyjnosci termicznej scian w miejscach gdzie sa kanaly nie ma to znaczenia poniewaz cala izolacje termiczna i wspolczynnik daje ocieplenie zewnetrzne - w moin przypadku 15cm styropian. na moich zdjeciach mozna zobaczyc jak przebiegaja te kanaly. Edytowane 22 Kwietnia 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 24.04.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 nie chodzilo mi o izolacyjnosc cieplna scian tylko o ich wytrzymaloscno to cyhyba czytalismy rozne rzeczy na temat wentylacji bo ja przeczytalam ze nadcisnienie jest tak samo niedobre jak podcisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 25.04.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 nie chodzilo mi o izolacyjnosc cieplna scian tylko o ich wytrzymalosc no to cyhyba czytalismy rozne rzeczy na temat wentylacji bo ja przeczytalam ze nadcisnienie jest tak samo niedobre jak podcisnienie Nadcisnienie w rekuperacji to pierwsza i najwazniejsza sprawa. jesli masz podcisnienie w domu to z wszystkich nieszczelnosci bedzie zasysac do domu zimne powietrze, rowniez z garazu i kotlowni bedzie zasysane do domu, a sprobuj w tym czasie otworzyc palacy sie kominek to dym masz w domu, dlatego tak wazne jest delikatne nadcisnienie. co do wytrzymalosci konstrukcyjnej scian kanaly sa w malo istotnych dla niej miejscach i sa pionowe takze zadnych podciec scian nie ma i sa to krutkie odcinki przy skosach a wience i zawiniecia wiencow sciany kolankowej nie sa naruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 28.04.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 a ja mam pytanie z innej beczkijaka macie cegle na elewacji? bardzo prosze o zdjecia gotowych elewacjimoja zacznie sie robic za 10 dni a ja nie mam pojecia jaka chce plytke no i nie mam wybranego gresu na taras i wejscie:(wszelkie propozycje mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 29.04.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 nie tylko w necie ale wcale nie mam zdjec jakos nie mam czasu ich zrobic....ale moze niedlugo sie za to wezme ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 29.04.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) Dex wybrałeś okna? witam. mamy wiec okna i sa takie: okna z krakowa typ Termic 90 6-komorowe z pakietem 3-szybowym 0,6 na calosc domu, progi na balkonach win step czyli niziutkie, rolety z kasetami chowanymi w murze, brama garazowa kasetonowa silnik i zdalne sterowanie, wszystko obustronny orzech. Cena jaka nam wyliczono za to wszystko to 41.700pln no ale postanowilem potargowac i udalo sie zejsc z cena na 40.700pln i jeszcze dostalismy dodatkowo w pakiecie 4 napedy elektryczne do rolet i beda w tarasowym w dwoch nad wykuszem i kuchni:). jedynie gdzie nie ma rolety to drzwi lukowe bo cena rolet masakra. oczywiscie cena z montazem. Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 01.05.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Hej:) Płytka jest z tej samej serii co klinkier z ogrodzenia. Firma Vandersanden kolor Cognac. Nie pamiętam ile za nią zapłaciliśmy, ale wiem, że opłacało nam się ją ściągnąć z Gorzowa (!). W Warszawie żądali za nią dwa razy więcej. W tym Gorzowie znaleźliśmy pana, który sprowadza ten klinkier do Polski, więc wszystko co jest na polskim rynku przechodzi przez jego ręce. Stąd ta różnica w cenie. Ponieważ Pan był solidny i z klinkieru jesteśmy zadowoleni, podaję do niego numer: 605-231-561. Pozdrowienia:) Justyna Justynko a jaki zrobilas schody do tego cognaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 07.05.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 (edytowane) Dex koniecznie uzupełnij galerię po wstawieniu okien i napisz jak oceniasz zakup. Jak tylko zaczna montowac bede arhiwizowal Planowany montaz poczatek czerwca. Nieomieszkam wyrazic opinie na temat tych okien. Zamieszczam fotki z budowy instalacji alarmowej, TV-SAT i monitoringu w okol domu. Dobrze wiedziec co sie wokol domu dzieje jak jest sie np na wczasach http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaInstalacjeAlarmowaITVSAT# Edytowane 9 Maja 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 09.05.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Jak tylko zaczna montowac bede arhiwizowal Planowany montaz poczatek czerwca. Nieomieszkam wyrazic opinie na temat tych okien. Zamieszczam fotki z budowy instalacji alarmowej, TV-SAT i monitoringu w okol domu. Dobrze wiedziec co sie wokol domu dzieje jak jest sie np na wczasach http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaInstalacjeAlarmowaITVSAT# Lepiej wszystkiego nie pokazuj. Jakies tajemnice trzeba miec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 09.05.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Lepiej wszystkiego nie pokazuj. Jakies tajemnice trzeba miec:) hehe tajemnice sa i mocno zdziwiony bedzie ten kto chcialby nieproszony wejsc na posesje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 10.05.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ja na mine nie wejde ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maazas 28.05.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Witam wszystkich budujących apsika. Straszna cisza na forum Pewnie wszyscy zabiegani przy wykończaniu swoich domków. Czy ktoś mógły podzielić się kosztorysem sporządzonym dla banku? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 29.05.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 kredytu nie bralam wiec niestety kosztorysem nie dysponuje A ja mam pytanie z innej beczki jak robiliscie sciezke do domu i furtke? na prosto drzwi czy centralnie (srodek pod kolumnami)? Do mnie maja przyjsc Panowie od kostki i zupelnie nie mam pojecia jak sie "zakostkowac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika17 29.05.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam serdecznie!Czy ja również mogę prosić o przesłanie kosztorysu, będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 29.05.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Hej Też poproszę o kosztorys Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.05.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 zdjec nie ma w necie bo nigdy nie mam czasu zrobic ale ok postram sie cyknac jakies no a jak wy widzicie sciezke do domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maazas 04.06.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Cóż, dzięki za dobre chęci. Jakoś damy radę...z pomocą kierbuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts