Dex 09.06.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam. No i okienka juz sa. I sa super. tu fotki http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaOkna# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 09.06.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Dex, okna prezentują się wspaniale. Teraz to już z górki ... U mnie jeszcze pod górkę, ale idzie ku dobremu. Po miesiącu bezczynności w końcu prace ruszyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 10.06.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jesli moge cos doradzic zanim zrobicie luk w pokoju z balkonem dobrze jest sie zastanowic nad tym zeby luk zrobic mniej ze tak powiem lukowaty bo beda problemy z otwieraniem drzwi balkonowych poniewaz narastajacy luk drzwi bedzie haczyl przy otwieraniu o lukowe nadproze w najnizszych miejscach po obu stronach. Wtedy albo podcinac luk w koncach albo okno wsunac do pokoju - ale to odpada ze wzgledu na mostek termiczny. Mi sie udalo jest na wsam raz przy pelnym otwarciu nic nie haczy i jest naddatek na tynk. Wymiar miedzy najwyzsza czescia luku a krawedziami mierzac w pionie to 18 centymetrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 10.06.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dzięki za cenną radę Dex. Już zapisuję w moich notatkach, co by nie przeoczyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maazas 10.06.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witajcie! Muszę się pochwalić- w końcu mamy pozwolenie na budowę. Wkrótce ruszamy. Nasze główne zmiany to poszerzenie garażu do 6m,poszerzenie od strony salonu o 1m, likwidacja balkonu nad wykuszem, likwidacja spiżarki. W tym roku chcemy osiągnąć stan surowy otwarty. Dex-gratuluję zaawansowania prac i cieszę się,że jako nieliczny z całej grupy nie zapominasz o forum,dzielisz się cennymi (bezcennymi uwagami) i zamieszczasz zdjęcia. Może inni forumowicze też się pochwalą zaawansowaniem prac, Wasze uwagi są bezcenne dla tych, którzy dopiero zaczynają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 11.06.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Kobraa masz całkowitą rację. Umówiłam się na płatności po zakończeniu każdego etapu budowy i już przy podpisywaniu umowy zaznaczyłam, że nie ma mowy o żadnych zaliczkach. Z zaliczkami miałam do czynienia podczas remontu mojego mieszkania i nigdy więcej !!! Materiały kupujemy sami - wiemy przynajmniej co i za ile. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, chociaż niespodzianki też napewno nas czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 11.06.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 (edytowane) Co do wykonawcow najlepiec brac takich co wykonaja wszysko od wbicia lopaty w ziemie do polozenia ostatniej dachowki. Wtedy jedni na drugich nie beda zganiac ze jest cos spieprzone no i przedewszystkim czas i pieniadze - jesli jedna ekipa to bedzie robic dobrze bo jak cos spieprza nie bedzie na kogo zganiac ale i dluzej wtedy zabawia na budowie na poprawkach a to ich pieniadze. My na szczescie trafilismy na solidna ekipe a na etapie dachu dolaczyli do nich do pomocy ciesle - naprawde rzetelni. Zadnych wpadek wszystko zgdodnie ze sztuka budowlana nawet inspektor nadzoru byl zachwycony. Oczywiscie jak tu juz pisano kazdy etap bydowy byl placony - czyli 1 -fundamenty 2 -sciany parteru ze stropem 3 - pietro i ostatni etap wiezba dachowka i okna dachowe. maazas nie rob nic na hura jak jest jakis problem poszperaj w necie lub pytaj sasiadow jesli masz budujacych sie lub pobudowanych luk kierbuda a najlepiej gdybys mial dobra doswiadczona ekipe naprawde wiele rzeczy za ciebie rozwiaza - tak bylo u mnie. Teraz mam taka wiedze ze sam moglbym zostac kierownikiem budowy W projekcie nie ma wiencow nad scianka kolankowa tylko slupki na ktorych oparte sa murlaty. Dogaduj sie z ekipa zeby robili normalne sciany kolankowe z wiencem wtedy polozysz dachowke dobrej klasy ceramike (jest ciezka). Teraz nie pamietam wszystkiego ale jak jakies problemy to pytaj tu zanim wykonasz to na budowie - ja sam skorzystalem ze zdjec zamieszczonych tu na poczatku co do stropu i podciagu nad wykuszem. U nas zastosowalismy plyty zeranskie wiec ten podciag byl potrzebny a to kawal belki wisial by w salonie i juz mi sie to nie widzialo wiec budowlacy podsuneli pomysl o belce stalowej i akurat zobaczylem tu te zdjecia jak strop wisi w dwuteowniku HEB, inspektor nadzoru przeliczyl jaki ma byc i strop jest wsuniety w ta belke. Zycze powodzenia w budowaniu. Edytowane 11 Czerwca 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 16.06.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Witam Czy ktoś buduje z pomorskiego Czy ktoś mi powie ile kosztuje wybudowanie tego domu do stanu surowego i deweloperskiego Kosztorys mile widziany Waham się pomiędzy aps 161 a M-131 http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 Gdyby padło na aps'a to chyba bym wybrał z garażem 2-stanowiskowym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakom 16.06.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Witam wszystkich budujących ! Na wiosnę rozpoczęliśmy budowę naszego domku. W tej chwili jesteśmy juz po wykonaniu fundamentów i rozpoczynamy budowanie ścian. Każdy dzień przynosi coś nowego i nowe tematy do przemyśleń.. w związku z tym mam pytanie do osób które już wybudowały swojego APS'a. Jakie zastosowaliście kominy: systemowe czy tradycyjne?, ile kanałów wentylacyjnych - tak jak w projekcie 4 przy piecu i 3 przy kominku? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torman 16.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 WitamPotrzebuję kosztorysu APS161 dla banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 17.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Witam wszystkich budujących ! Na wiosnę rozpoczęliśmy budowę naszego domku. W tej chwili jesteśmy juz po wykonaniu fundamentów i rozpoczynamy budowanie ścian. Każdy dzień przynosi coś nowego i nowe tematy do przemyśleń.. w związku z tym mam pytanie do osób które już wybudowały swojego APS'a. Jakie zastosowaliście kominy: systemowe czy tradycyjne?, ile kanałów wentylacyjnych - tak jak w projekcie 4 przy piecu i 3 przy kominku? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Ja budowalem z systemowych Rondo plus w systemie bodajze shidla. W salonie komin bez wentylacji ( w calym budynku zastosowana rekuperacja rowniez w lazienkach wiec z tych pomieszczec ciagi wentylacyjne grawitacyjne zostaly usuniete) a w kotlowni i garazu - jeden kominowy - kotlownia i dwa wentylacyjne - po jednym w kotlowni i garazu. W pomieszczeniech kotlowni i garazu obowiazkowo wentylacja grawitacyjna. Tu mozesz tak z grubsza zobaczyc: http://picasaweb.google.pl/Darek.dr.floyd/BudowaWiezbaIKominy03# pzdr Dex Edytowane 17 Czerwca 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 22.06.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Ja budowalem z systemowych Rondo plus w systemie bodajze shidla. W salonie komin bez wentylacji ( w calym budynku zastosowana rekuperacja....pzdr Dex Hej Mam pytanie jaki rekuperator zastosowałeś ? Czy masz GWC ? Jaki koszt był zrobienia projektu i jaki koszt robocizny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 22.06.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Hej Mam pytanie jaki rekuperator zastosowałeś ? Czy masz GWC ? Jaki koszt był zrobienia projektu i jaki koszt robocizny? Pozdrawiam Jestem na etapie wyboru stacji i juz prawie sie zdecydowalem na Renovent HR Medium 300 koszt ok 5630pln z ladnym manipulatorem. jesli chodzi o projekt wykorzystalem czesc tak jak jest w projekcie i z wiedzy tych co juz maja i eksploatuja jak rowniez z neta bo informacji jest mnustwo. Robocizna to prawdziwe zlodziejstwo niewiem za co oni chca brac tyle kasy. U mnie budowlancy zostawili kanaly w pionach w scianach do przeprowadzenia rur, a za wlozenie rur w te kanaly nie bede placil 3 tys pln bo tyle chciala firma od reku za ulozenie i popodlaczanie do trojnikow i stacji. Naprawde niewarto wydawac tyle kasy za robote ktora jest naprawde przyjemna. Na etapie budowy radze zostawiac kanaly i sama przyjemnosc z tej roboty. Generalnie kosztorys calej instalacji i to na wymienniku krzyzowym jakiej popularnej firmy najtansi chcieli 13 tys pln. Mnie z renowent i rurami wynioslo to ok 7 tys na gotowo tylko robocizna moja. Jest roznica, prawda? GWC nie mam. Zbyt duze koszty i dlugi czas zwrotu. Wole zainwestowac w solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 22.06.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dex, też o tym samym myślałem nawet już kiedyś wypatrzyłem gościa na allegro który sprzedaje Renovent'a http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2427930 Mam pytanko gdzie budujesz? Chętnie bym zobaczył Właśnie wiem że firmy nieźle zdzierają na montażu reku i może udało by mi się zrobić kanały samemu tylko potrzebowałbym projekt instalacji Czy pomożesz i udostępnisz? Mam też pytanko w jakiej kwocie myślisz się zamknąć z budową? Cały czas nie mogę nigdzie znaleźć aktualnego kosztorysu dla APS 161 + 2g pozdrawiamwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 22.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Dex, też o tym samym myślałem nawet już kiedyś wypatrzyłem gościa na allegro który sprzedaje Renovent'a http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2427930 Mam pytanko gdzie budujesz? Chętnie bym zobaczył Właśnie wiem że firmy nieźle zdzierają na montażu reku i może udało by mi się zrobić kanały samemu tylko potrzebowałbym projekt instalacji Czy pomożesz i udostępnisz? Mam też pytanko w jakiej kwocie myślisz się zamknąć z budową? Cały czas nie mogę nigdzie znaleźć aktualnego kosztorysu dla APS 161 + 2g pozdrawiam wojtek Dokladnie to jest ten reku http://allegro.pl/item1092062733_rekuperator_brink_renovent_hr_300_m3_h_z_montazem.html. Rowniez rury bralem z tej firmy najtaniej gdzie znalazlem. Buduje w wojewodztwie lubuskim miasto Kożuchów niedaleko Zielonej Gory (25km). Projektu jako takiego niemam ale generalnie napisze jakie mam nawiewy i wyciagi: salon - 2 nawiewy, 1 wyciag z czopucha kominka kuchnia - 1 wyciag ( wyciag okapu kuchennego jest rowniez lecz nie podlaczony do reku tylko przez kominek na zewnatrz - wlaczany tylko wtedy gdy jest potrzeba) gabinet - 1 nawiew przedsionek - 1 nawiew sypialnie po jednym nawiewie lazienki po jednym wyciagu pomieszczenie nad garazem: garderoba - 1 nawiew pralnia - 1 wyciag garaz/ kotlownia - went. grawitacujna. Zasada jest taka aby przy uruchomieniu i regulacji uzyskac minimalne nadcisnienie w budynku wtedy z ewentualnych nieszczelnosci nie bedzie zasysac zimnego powietrza z zewnatrz jak rowniez kiedy bedziesz palil w kominku to przy otwarciu drzwiczek kominka dym nie poleci na salon. Rowniez przeplywy w pomieszczeniach nalezy tak ustawic aby np: z kuchni nie wydostawalo sie powietrze do salonu - odpowiednia sila wyciagu w kuchni. Na strychu rozprowadzone rury i polaczone odpowiednio z trojnikami i skrzynkami rozpreznymi. Wszystkie rury izolowane typu SONODUCT. Nawiewy i wyciagi usytuowane sa najblizej okien ale tak aby byly najdalej od drzwi z pomieszczen. Na parter rury ida w scianach pietra i sa wyprowadzone przez strop tak ze na parterze beda wychodzic w sufitach - na pietrze rowniez w sufitach. Rury w pionach srednicy 100mm (150mm z otulina) - to sa w sumie ktotkie odcinki. Na strychu wszystkie rury ulozone poziomo o srednicy 150mm (200mm z otulina) polaczone redukcjami 100/150 z pionami. Rury z czerpni i wyrzutni 200mm (250mm z otulina). Trudno okreslic koszt wybudowania tego domku wszystko zelezy kto jak budujesz i z czego i jakie zmiany. U mnie to wyszlo tak: lawy ok 4 tys, sciana fundamentowa ok 2 tys posadzka ok 1tys, wszystkie sciany ok 18 tys - suporeks 24cm, stropy ok 7 tys - plyta zeranska, wiezba 10 tys, dachowka brass ceramiczna kompletna z oknami dachowymi welux 4 sztuki i z rynnami ok 35 tys, kominy ok 5 tys, okna 40,5 tys, styropian na elewacje sciany fundamentowe i pod posadzke ok 3 tys. i rozne dodatkowe koszty np cement kleje siatki folie wszelkie izolacje gwozdzie pianki silikony rury kanalizacyjne drenaz dziaki i inne drobne rzeczy to ok 15 tys. Robocizna za wykonanie od wkopania szpadla pod lawy do polozenia ostatniej dachowki i okien dachowych- stan surowy otwarty to 57 tys. Chcemy na gotowo zmiescic sie w kwocie ok 400tys i mam nadzieje ze sie uda bo duzo z wykonczenia zrobie sam bo wiem ze dobrze, a przy fachowcu i tak bede musial byc i patrzec mu na rece bo inaczej moze cos spieprzyc to zamiast patrzec moge zrobic to sam bo mam troche w tym doswiadczenia. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 23.06.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 wojtek_stg,proszę o przesłanie kosztorysu budowy aps 161. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.06.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 w koncu zrobilam 1 nedzne zdjecie ale juz widac jak wyglada domek:)http://picasaweb.google.pl/basiekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 30.06.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 w koncu zrobilam 1 nedzne zdjecie ale juz widac jak wyglada domek:) http://picasaweb.google.pl/basiekg basiekg napisz z czego i jak zrobilas cokoliki na filarach pod balkonem. Mnie tez interesuja takie greckie wykonczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maazas 30.06.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Basiu Bardzo ładnie prezentuje się Twój apsik, filarki 30 czy 35 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 01.07.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 basiekg napisz z czego i jak zrobilas cokoliki na filarach pod balkonem. Mnie tez interesuja takie greckie wykonczenia to byly kupione glowice razem z rurami szalunkowymi zakladalo sie je przed wylaniem kolumn- produkuje je ta sama firma co rury szalunkowe nie pamietam nazwy fimy ale na pewno byla z wieliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts