Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o radę, jaka ma być różnica w wysokości ściany fundamentowej pomiędzy częscią mieszkalną a garażem,u mnie jest na 8 bloczków, a pod garaż 6 (bloczki wys.14 cm), jak się to ma do przejścia z garażu do wiatrołapu i do wysokości drzwi oddzielających te pomieszczenia, czy w wiatrołapie jest też jakiś schodek, skoro różnica poziomów wg projektu jest 45cm?

Proszę o radę, jaka ma być różnica w wysokości ściany fundamentowej pomiędzy częscią mieszkalną a garażem,u mnie jest na 8 bloczków, a pod garaż 6 (bloczki wys.14 cm), jak się to ma do przejścia z garażu do wiatrołapu i do wysokości drzwi oddzielających te pomieszczenia, czy w wiatrołapie jest też jakiś schodek, skoro różnica poziomów wg projektu jest 45cm?

U mnie drzwi z wiatrolapu wypadaja prawie pod sufitem garazu. te 45 cm to akurat tak ma byc. wyglada to tak: poziom juz docelowy w wiatrolapie bedzie o 15cm wyzszy (styropian 10cm i posadzka 5cm. w garazu stopien musisz wylac na rowno z pierwsza wylewka w wiatrolapie (jak dojdzie styropian i posadzka w wiatrolapie to pierwszy stopien bedzie mial 15cm wysokosci) kolejny stopien tez 15cm i doliczajac wylewke z ociepleniem posadzki garazu, kolejny stopien tez 15cm, to ostatni stopien rowniez zostanie 15cm - czyli generalnie w garazu zostaja 2 stopnie.

Witam po dosc dlugiej przerwie, niestety nie zaczelismy budowy bo troche sie sprawy skomplikowaly ale na jesieni zaczniemy. teraz liczymy jak by tu sie zmiescic w dysponowanych srodkach finansowych przez co mam do was pytanko:

do BASIEKG (oraz osob majacych dachowke na dachu)- pamietam ze mowilas ze masz dach pokryty dachowka, czy moglabys mi powiedziec ile kosztowal cie material "ceramiczny" na dach, tzn same dachowki i wszystkie dodatkowe ceramiczne elementy. i z jakiej firmy bralas dachowke?

do WSZYSTKICH ktorzy na dachach maja blachodachowke-jaki wyszedl u was koszt blachy na dach i innych dodatkowych elementow.

chce porownac ceny i zobaczyc jak duza jest dysproporcja miedzy cenami, bardzo chcialabym dachowke ale nie wiem czy starczy mi kasy...

My mamy dachówkę Roben Monzaplus, garaż poszerzony o metr, a więc kilka m2 dachu więcej.

Tyle tego wyszło i tyle to kosztowało:

-dachówka pdst.- 2100szt- 7014zł.

-dachówka skrajna lewa-67szt- 1854zł.

-dachówka skrajna prawa-67szt- 1854zł.

-gąsior z klamrą-60szt-935zł

-spinki-285zł

-zakończenia gąsiora-3szt-ok. 100zł

Do tego muszę doliczyć ok. 500zł ponieważ za tyle dokupiliśmy brakującej dachówki podstawowej.

Nie pisałem tutaj o taśmie kalenicy, koszu czy membranie, bo te rzeczy, tak czy inaczej musisz kupić. Nie pisałem równiez o struktonicie, bo tego z kolei nie musisz kupić.

Robocizna przy kryciu dachówką jest droższa, w moim przypadku jakieś 2000zł.

My w zeszłym tygodniu zamówiliśmy dachówkę Robena Monzaplus kolor Trentino. Całość wyniosła 16100 brutto (7% Vat).

W tej cenie jest cała dachówka z akcesoriami, orynnowanie Skiba, membrana dachowa 225 m2, 2 okna dachowe Fakro, wyłaz.

Praktycznie wszystko co potrzebne na dach.

Przyznam, że ceny są bardzo rozbieżne. Robiłam wycenę w 8 firmach i różnica cenowa bywa ogromna.

Pozdrawiam!

My w zeszłym tygodniu zamówiliśmy dachówkę Robena Monzaplus kolor Trentino. Całość wyniosła 16100 brutto (7% Vat).

W tej cenie jest cała dachówka z akcesoriami, orynnowanie Skiba, membrana dachowa 225 m2, 2 okna dachowe Fakro, wyłaz.

Praktycznie wszystko co potrzebne na dach.

Przyznam, że ceny są bardzo rozbieżne. Robiłam wycenę w 8 firmach i różnica cenowa bywa ogromna.

Pozdrawiam!

Cena b. dobra. Ile ci policzyli za robociznę?

u nas ok 30 tys razem z 4 okna dachowe velux, aluminiowana folia od wewnatrz, membrana typu polarek, rynny brazowe plastik razem z calym osprzetem, opierzenia, oczywiscie osowki wroblowki tasmy, dachowka dwuzamkowa brass - rub ceramika rubin 13, robocizna w cenie calego domu bo to jedna ekipa od poczatku do konca budowala.

My kryjemy naszego APSika blachodachówka. Wybór padał na Bud Mat ARIA Nova Mat (powłoka z 30letnią gwarancją). Koszt blachodachówki to 8100zł.

Blacha płaska na obróbki ok 2000zł. Wkręty/ gąsiory i inne "dodatki" to ok. 2000. Do tego juz tylko okna dachowe (u nas 5), rynny i dach gotowy:) Całość niespełna 20 000. A jak kosztorysy innych inwestorów- nikt nie przykrywa już blachą?

• 2 weeks później...
Wiitam budowniczych APS 161.Coś tu bardzo spokojnie. Nie ma mas wielu? Czy wszyscy są pochłonięci budową i nie mają czasu tu zaglądać? Mam pytanie i bardzo proszę o poradę. Gdzie umiejscowiliscie wyczystkę kominka, bo nam wychodzi umiejscowć ją w gabinecie i to przy samych drzwiach.Jak rozwiązaliście problem wyczystki?

Witam :) ostatnio rzadziej tu zaglądałam. Śledzę to forum i podziwiam Wasze domy :) W lipcu dostalismy pozwolenie na budowę, dom bedziemy stawiać w woj. dolnosląskim.. Moja prośba, szczególnie do kobryy i Wojtka o ten kosztorys własnie. W tym roku mam nadzieję fundament a potem kredyt i baaaardzo przydałoby nam się okreslenie kosztów. Będę wdzięczna.