Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasze zmiany nic nie kosztowały. Nie za wszystko sie płaci. Nie niektóre wystarczy pozwolenie od projektanta i to też nie zawsze kosztuje. Ktoś chyba przesadził informując, że to takie drogie. Na stronie Archiprojektu jest napisane za jakie zmiany sie płaci. Zawsze płaci sie za adaptacje projektu, i tu nawet jak nie wprowadzisz żadnych zmian to tez zapłacisz.

• 3 weeks później...

Wlasnie kupilam projekt APS 161 i powiem szczerze jestem zla:

- po pierwsze pomieszczenie nad garazem na stronach biura projektowego jego powierzchnia urzytkowa wynosi 17 m z kawałkiem a z projetu wynika ze jest to 11 m z kawałkiem

- dałam znajomej projekt do adaptacji a ona z kolei pokazala go znajomemu konstruktorowi ktory sie przerazil konstrukcja wiezby i nadprozy podobno sa tak zaprojektowane ze groza katastrofa budowlana (mam nadzieje ze konstruktor naniesie zmiany tak zeby dom byl trwaly i bezpieczny)

- kuchenka gazowa zaprojektowana jest na scianie na ktorej wogole nie ma wentylacji oczywiscie mozna sobie ja ustawic na scianie z wentylacja ale wymaga to przeprojektownai wejscia do kuchni i calej jej aranzacji

nie wiem jak reszta projktow tej pracowni ale ten wyraznie jest niedopracowany

W zwiazku z powyzszym mam pytanie do tych ktorzy juz maja swojego APS

1. jak rozwiazli problem kuchenki??

2. czy robiliscie moze wentylacje mechaniczna - jakie sa tego koszty no i czy sprzet byl firmy dospel (bo to ona projektowala wentylacje mech w tym projekcie)?

3. czy podnosiliscei scianke kolankowa jesli tak to czy moglibyscie wrzucic fotke - jak teraz wyglada domek?

witam po długiej przerwie. Formalności dopięte na ostatni guzik, fundamenty zalane i ......czekamy na ponowne wejście firmy budowlanej.

Następny etap to wymurowanie ścianek do tzw. punktu "zerowego" izolacja fundamentów zewnątrz i wewnątrz oraz ocieplenie. Potem znów krótka przerwa na zasypanie fundamentów i czas piąć się w górę.

Pozdrawiam. Wkrótce wrzucę parę fotek z budowy.

Ps. Co do podnoszenia budynku w tzw. ściance kolankowej to pytałam budowlańca i mówił, że może to wyglądać trochę (delikatnie mówiąc) nieładnie, dach będzie zbyt mały do bryły domu. No chyba że ktoś sensownie przeliczy długości krokwi na dach...

Pozdrawiam. :p

Tez zakupiliśmy APS161 i planujemy wystartowac z budowa na jesien , pozwolenie w trakcie zalatwiania w urzedzie i powinno byc juz na koniec lipca/pocztek sierpnia.

Niestety troche zaczynaja mnie przerazac koszty robocizny, za stan surowy otwarty bez dachu murarze rzadaja 36-40tys.!!! :cry: mam juz umowiona ekipe za 36800 ale uwazam ze to tez drogo no ale chociaz materialy potaniały od zaszłego roku...:) :wink:

My poszerzylismy o 0,5 m garaz , okno na taras zamurujemy czesciowo i zostawimy 2 skrzydła zamiast 3 i planuje tez podwyzszyc scianke kolankowa o 1 pustak , wg. projektu jest 85 cm a to trocze mało , ogladałem domy z dachem 2 spadowym i mialy min 100 cm to juz na poddaszu jakos mozna sie poruszac :lol: , po wyciagnieciu wyzej dachu moze sie troche wyprostuje daszek nad tarasem bo nam sie taki doklejany nie bardzo podoba :roll:

Odpowiadam

1.Zmieniliśmy szerokość garażu o 1 m ponieważ w orginale jest zbyt wąski

2. zrezygnowaliśmy ze spiżarki w ten sposób mamy większą kuchni.

3 schody bedziemy robili drewniane.

4. zrezygnowaliśmy ze ścianki oddzielającej kuchnie od salonu na dole.

5. powiększamy łazienke na dole do 3,5m2

Pozdrawiam

Janusz

Odpowiadam

1.Zmieniliśmy szerokość garażu o 1 m ponieważ w orginale jest zbyt wąski

2. zrezygnowaliśmy ze spiżarki w ten sposób mamy większą kuchni.

3 schody bedziemy robili drewniane.

4. zrezygnowaliśmy ze ścianki oddzielającej kuchnie od salonu na dole.

5. powiększamy łazienke na dole do 3,5m2

Pozdrawiam

Janusz

Wielkie dzieki za odp. , a nie mysleliscie o podniesieniu scianki kolankowej ? :-?

Mam troche obaw mysłe ,że wg. projektu jest troche za nisko... :roll: