Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli mowa o rekuperatorze ...to zastanawiam się własnie czy warto instalować ?

Dex Ty chyba masz ? ...z jakimi kosztami się trzeba liczyć ? ...ile sama jednostka ...ile rury trójniki itp ...tak + - :)

Prawdopodobnie kupie stacje RENOVENT HR L 400 ale jeszcze czekam byc moze znajde lepsze oferty. Tak jak chyba juz kiedys pisalem pracuje w firmie motoryzacyjnej ktora produkuje uklady wydechowe na bazie korpusow i rur chromoniklowych wiec wzystkie potrzebne zlaczki trojniki skrzynki rozprezne redukcje wykonali mi w pracy za czysta darmoszke z odpadow. moje koszty to rury rozprowadzajace bodajze sonoduct czy jakos tak z ociepleniem ok 1,3tys pln i stacja ktora kupie to koszt ok 6,4tys pln. prawde mowiac zlecalem wycene kilku firma na zalozenie montaz i uruchomienie i najtaniej gdzie wycenili to koszt ok 14 tys pln na wymienniku krzyzowym wiec kicha. zauwazylem ze firmy te robia z najtanszych najgorszych materialow i lipnych stacjach. jesli bys im zaproponowal system taki jak ty bys chcial to cena pewnie poleciala by w kosmos. tak wiec bazujac na projekcie rekuperacji ktora mam w standarcie w projekcie, edukujac sie w temacie podpytujac roznych instalatorow posiadlem w koncu wystarczajaca wiedze do zaprojektowania sobie samemu na moje potrzeby. calkowity koszt wyniesie ok 8 tys i ze stacja renovent wiec bardzo dobrej klasy. zwazywszy ze budowlancy jak stawiali sciany to tak jak zaprojektowalem zostawili kanaly w scianach wszedzie tam gdzie biegna rury rozprowadzajace wiec moja robocizna to ulozenie ich tam i wyprowadzenie w pomieszczeniach i na strychu. w zyciu nie dalbym firmie 6 tys za poloznie i podlaczenie rur gdzie pracy bylo na 2 popoludnia.

a co do zasadnosci czy potrzeby stosowania reku to naprawde warto. swieze powietrze we wszystkich pomieszczeniach ogrzane powietrzem zuzytym wyciaganym na zewnatrz, zadnej wilgoci zadnych zapachow z kuchni delikatne nadcisnienie w bydynku zapobiega dostawaniu sie zimnego powietrza z zewnatrz przez jakies nieszczelnosci jak rowniez komfort palenia w kominku (dym nie pojdzie na salon przy otwarciu szyby kominka. brak potrzeby stosowania mikrowentylacji jak rowniez tansze instalacje kominowe bo niepotrzebne sa szyby wentylacji grawitacyjnej poza kotlownia i garazem oczywiscie.

Edytowane przez Dex

Dzięki za info Dex

Ja nie brałem pod uwagę jak zacząłem budować rekuperatora ... choć miałem w cenie projektu projekt wentylacji mechanicznej ...szkoda ;/

Ochoty nabrałem jak byłem u znajomego który ma to cacko ...i mnie zaintrygowało :)

Pojęcia nie mam jak to się robi ...pracuje jako pracownik "biurowy" - projektuje konstrukcje spawane ...hale mosty wiadukty itp ...wiec jak będę chciał to sam to to zrobię ...różnego rodzaju dziwactwa nie są mi obce :)

ale do rzeczy

Jak zobaczyłem ze to w miarę proste .. postanowiłem ze założę ;)

ten mój kumpel ma nawet złoże "kamienne" - wiesz o co chodzi :) ... będziesz zakładał ?

- mam dostęp do bardzo tanich rur PCV ...jak sądzisz nadadzą się na "kanały wywiewne "?

Ja ma w projekcie reku Dospel Economic 300 II

Musze teraz nadrobić zaległości z reku ... teoretyczne i praktyczne

Widze ze nieźle się obkułeś z tematu :)

Edytowane przez azx

Dzięki za info Dex

Ja nie brałem pod uwagę jak zacząłem budować rekuperatora ... choć miałem w cenie projektu projekt wentylacji mechanicznej ...szkoda ;/

Ochoty nabrałem jak byłem u znajomego który ma to cacko ...i mnie zaintrygowało :)

Pojęcia nie mam jak to się robi ...pracuje jako pracownik "biurowy" - projektuje konstrukcje spawane ...hale mosty wiadukty itp ...wiec jak będę chciał to sam to to zrobię ...różnego rodzaju dziwactwa nie są mi obce :)

ale do rzeczy

Jak zobaczyłem ze to w miarę proste .. postanowiłem ze założę ;)

ten mój kumpel ma nawet złoże "kamienne" - wiesz o co chodzi :) ... będziesz zakładał ?

- mam dostęp do bardzo tanich rur PCV ...jak sądzisz nadadzą się na "kanały wywiewne "?

Ja ma w projekcie reku Dospel Economic 300 II

Musze teraz nadrobić zaległości z reku ... teoretyczne i praktyczne

Widze ze nieźle się obkułeś z tematu :)

o kamiennych akumulatorach ciepla kiedys czytalem. tu trzeba bardzo dokladnie zaprojektowac taki system zeby byl efektywny. aby byl oplacalny nalezaloby dostarczyc mu tyle ciepla zeby na ok 100 dni zapewnil ok 18 stopni w budynku. a wiec porzadne solary i cale lato grzanie czy to fundamentow i odpowiednich kamoli lub tez spotkalem sie ze 100m szesc zbiornikami. gdzie i jak to ulokowac na 10 arowej dzialce? wiem ze w polsce sa eksperymentalne zloza kamienne ale jaka efektywnosc i jak dzialaja trudno powiedziec. koszt dla domku jednorodzinnego to ok 25 tys wiec sporo. w tych kosztach mozna pomyslec juz o pompach ciepla. wspominales ze masz piwnice wiec w niej jesli bylaby taka mozliwosc zbudowac basen z 50 tys litrow i grzac cale lato a w zimie sluzylby jako podlogowka.

ryry pcv trudno powiedziec czy sie nadaja ale nie polecalbym bo maja gladkie powierzchnie a wiec moga wzmaciac jak tuby halas pochodzacy od stacji i przenosic go na pokoje. rury specjalnie do reku maja niejednorodny ksztalt w srodku i bardzo dobrze tlumia rozne dzwieki. poza tym pcv bedziesz musia i tak ocieplic welna a rury do reku juz sa ocieplone i zrobione z aluminium wiec niejako odbijaja cieplo a nie pochlaniaja wiec nie sa grzane sciany w kanalach. musisz pamietac ze powietrze wywiewane z pokoi nie jest na straty. zanim wyleci przekaze cieplo w wymienniku wiec te rury tez musza byc dobrze izolowane. jesli reku umiescisz nad poddaszem a temperatury w zimie beda tam powyzej 10 stopni to rure od czerpni do reku nalezy dodatkowo solidnie zaizolowac aby zapobiec kondensacji. w moim projekcie rowniez system dospel ale jakos brink jakos bardziej mnie rajcuje.

tutaj mozesz sie wstepnie wyedukowac, poznac zasady dzialania i na co zwracac uwage: http://www.jan-gaz.com.pl/

Edytowane przez Dex

o kamiennych akumulatorach ciepla kiedys czytalem. tu trzeba bardzo dokladnie zaprojektowac taki system zeby byl efektywny. aby byl oplacalny nalezaloby dostarczyc mu tyle ciepla zeby na ok 100 dni zapewnil ok 18 stopni w budynku. a wiec porzadne solary i cale lato grzanie czy to fundamentow i odpowiednich kamoli lub tez spotkalem sie ze 100m szesc zbiornikami. gdzie i jak to ulokowac na 10 arowej dzialce? wiem ze w polsce sa eksperymentalne zloza kamienne ale jaka efektywnosc i jak dzialaja trudno powiedziec. koszt dla domku jednorodzinnego to ok 25 tys wiec sporo. w tych kosztach mozna pomyslec juz o pompach ciepla. wspominales ze masz piwnice wiec w niej jesli bylaby taka mozliwosc zbudowac basen z 50 tys litrow i grzac cale lato a w zimie sluzylby jako podlogowka.

ryry pcv trudno powiedziec czy sie nadaja ale nie polecalbym bo maja gladkie powierzchnie a wiec moga wzmaciac jak tuby halas pochodzacy od stacji i przenosic go na pokoje. rury specjalnie do reku maja niejednorodny ksztalt w srodku i bardzo dobrze tlumia rozne dzwieki. poza tym pcv bedziesz musia i tak ocieplic welna a rury do reku juz sa ocieplone i zrobione z aluminium wiec niejako odbijaja cieplo a nie pochlaniaja wiec nie sa grzane sciany w kanalach. musisz pamietac ze powietrze wywiewane z pokoi nie jest na straty. zanim wyleci przekaze cieplo w wymienniku wiec te rury tez musza byc dobrze izolowane. jesli reku umiescisz nad poddaszem a temperatury w zimie beda tam powyzej 10 stopni to rure od czerpni do reku nalezy dodatkowo solidnie zaizolowac aby zapobiec kondensacji. w moim projekcie rowniez system dospel ale jakos brink jakos bardziej mnie rajcuje.

tutaj mozesz sie wstepnie wyedukowac, poznac zasady dzialania i na co zwracac uwage: http://www.jan-gaz.com.pl/

heheh jaki zbieg okoliczności ..własnie siedzę na tej stronie i "analizuje reku " :)

- mój kumpel ma nawet złoże "kamienne" - zle to chyba nazwałem powinienem nazwać wymiennik kamienny - chyba nie za bardzo Dex sie zrozumieliśmy ... to odmiana GWC - szczególnie przydatna latem ...

Istota działania polega na tym ze wkopuje się rurę w ziemne na okleslną głębokość ..tam są już tzw stabilne warunki temperaturowe ( latem chłodniej zimą cieplej ) nad ziemia wystawia się czepalnie powietrza - powietrze przechodząc przez coś takiego - latem sie ochładza ...zimą lekko się ogrzewa - lecimy z ta rura do otworu czerpalni powietrza reku ...i dalej już sprawa jasna

w lato mamy namiastkę klimy ;) - a ten mój ziomal ma ta rurę obłożona kamieniami bo na działce ma wodę gruntowa na ok 1 m pod powierzchnią ziemi - proste co ;)

pozdrawiam

Edytowane przez azx

- mój kumpel ma nawet złoże "kamienne" - zle to chyba nazwałem powinienem nazwać wymiennik kamienny - chyba nie za bardzo Dex sie zrozumieliśmy ... to odmiana GWC - szczególnie przydatna latem ...

Istota działania polega na tym ze wkopuje się rurę w ziemne na okleslną głębokość ..tam są już tzw stabilne warunki temperaturowe ( latem chłodniej zimą cieplej ) nad ziemia wystawia się czepalnie powietrza - powietrze przechodząc przez coś takiego - latem sie ochładza ...zimą lekko się ogrzewa - lecimy z ta rura do otworu czerpalni powietrza reku ...i dalej już sprawa jasna

w lato mamy namiastkę klimy ;) - a ten mój ziomal ma ta rurę obłożona kamieniami bo na działce ma wodę gruntowa na ok 1 m pod powierzchnią ziemi - proste co ;)

pozdrawiam

no fakt to nie jest kamienny akumulator ciepla a raczej jak piszesz GWC. temperatury ponizej 1,5 metra pod ziemia sa w przeciagu calego roku jednakowe i zawsze powyzej zera. latem rzeczywiscie mozna sie schlodzic a zima zasysa powietrze bliskie 0 stopni gdy na dworze -15 st.

kolejne fotki z akcji tynkwanie: http://picasaweb.google.com/Darek.dr.floyd/BudowaTynki#

w wiekszosci bedzie podlogowka. cwu wszedzie tam gdzie beda kafle na scianach wiec malo co tynkow do prucia. gdybym co i cwu polazyl przed tynkami to polowe zrujnowaliby podczas tynkowania. sam zobaczysz jaki balagan i przewalania sprzetu z miejsca na miejsce (rusztowania drabiny weze itd) a tak to posadzka wolna od rur i latwiej posprzatac ten balagan.

ktoś z Was się orientuje po jakim czasie od położenia tynków cem-wap można kłaść wełnę (taką porą właśnie jesień-zima)

Jak nie masz wylanych posadzek to se daruj robienie poddasza - kładzenie wełny - chyba ze masz super wentylacje

Osobiście znam przypadek ze gość robił x2 poddasze ...wełna super ciągnie wilgoć - nasiąka !

nie miałeś mieć ekogroszku jak byliśmy u Ciebie? u nas też padło na viessmanna jednofunkcyjny 200 :)

no co ty! warunkiem ze zaczniemy budowe bylo to ze nie bede latal z weglem groszkiem czy zbozem i siedzial przy kotle jak diabel. czlowiek z wiekiem staje sie wygodny i ma zapotrzebowanie na swiety spokoj. poza tym mam same dziewczyny w domu wiec gdybym musial wyjechac na kilka dni to pewnie zastalbym zgliszcza po powrocie ;)

no fakt ...znajomy ma dom ok 120 mk ....ale trzeba zaznaczyć ze ma instalacje co a gaz ma z " zbiornika" - przy tych temperaturach płaci ok 600 -700 zł miesiąc....ale cos chyba za duzo mi sie wydaje ...ale moze ma 30^oC w domu :) Edytowane przez azx

Pytanko do tych co maja ogrzewanie podlogowe. Jak macie rozwizane rozprowadzenie wezy jakie dlugosci w jakich pomiesczeniach ile obwodow, jaka automatyka ( mieszacze pompy rtl?) No i oczywiscie jakich firm osprzet lub co polecacie. Jak to wyglada w przypadku ogrzewania mieszanego (grzejniki)?

pzdr

Pytanko do tych co maja ogrzewanie podlogowe. Jak macie rozwizane rozprowadzenie wezy jakie dlugosci w jakich pomiesczeniach ile obwodow, jaka automatyka ( mieszacze pompy rtl?) No i oczywiscie jakich firm osprzet lub co polecacie. Jak to wyglada w przypadku ogrzewania mieszanego (grzejniki)?

pzdr

Na zaworach RTL ...max 15 m2 ogrzejesz powierzchni ... mam kupla w purmo ...zrobił mi wycenę ..napisał co i jak ile obwodów ... podeśle Ci jak chcesz - tylko nie wiem w ilu pomieszczaniach chcesz mieć podłogówkę. Generalnie podłogówka wychodzi dużo drożej jak ogrzewanie grzejnikowe ..no i oczywiście najlepiej jak na podłodze będą " kafelki " - nie każdemu to odpowiada i pasuje

Edytowane przez azx

co do podlogowki to w purmo wycenili komplet na 35 m kw. z czterema sekcjani w jednej skrzynce na 2,2 tys wiec nie tak drogo. podlogowke zamierzamy zrobic w salone, klatka schodowa, wiatrolap, obie lazienki i tu do zastanowienia sie - 3 pokoje na pietrze. gdybys byl tak uczynny i poprosil kumpla o sporzadzenie schemaciku takiej instalacji to bylbym bardzo wdzieczny. jak cos to pisz na adres [email protected]

pzdr