azx 17.11.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) ja mam wycenioną opcję ...salon obie łazienki korytarz +kuchnia + wiatrołap na @ Ci wysłałem opis + wycena jeśli chcesz coś innego to wyślij tu http://www.purmo.com/pl/aktualnosci/promocje.htm Karola nie trzeba prosić ...spox gość wycenę + opis dostaniesz szybko i szczegółowo pozdro Edytowane 17 Listopada 2010 przez azx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 17.11.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 co do podlogowki to w purmo wycenili komplet na 35 m kw. z czterema sekcjani w jednej skrzynce na 2,2 tys wiec nie tak drogo. podlogowke zamierzamy zrobic w salone, klatka schodowa, wiatrolap, obie lazienki i tu do zastanowienia sie - 3 pokoje na pietrze. gdybys byl tak uczynny i poprosil kumpla o sporzadzenie schemaciku takiej instalacji to bylbym bardzo wdzieczny. jak cos to pisz na adres [email protected] pzdr[/QUOT Cześć, w salonie kładziesz płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manga 18.11.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam wszystkich APS'owiczów! Ja i mój mąż właśnie ruszyliśmy z budową. I na razie skończyliśmy fundamenty są, teraz przezimują i na wiosnę ruszamy w górę. Wprowadziliśmy kilka zmian: - likwidacja kominka i spiżarni - poszerzenie garażu i kotłowni o 36 cm - wyrównanie bryły domu po obrysie - drzwi zamiast okna w kotłowni - luksfery w garażu - podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak Tyle najważniejszych zmian. Z tego co się zorientowałam, to najwięcej ze wszystkich forumowiczów zużyliśmy materiałów na fundamenty (24 m betonu i 1800 bloczków fundamentowych). Usprawiedliwiam to nierównym terenem. Od strony wykusza mamy 130 cm fundamentu ;/ Dołączam do forum, bo choć budowa na dobre ruszy po tym jak puszczą mrozy, to ja już nie mogę o niczym innym myśleć jak o naszym domku. Nasz plan zakłada, że przyszłoroczne święta spędzimy u siebie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manga 18.11.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Aaaaaaaaaaaaaaaa, zapomniałam, że już mam do Was pytanie. Czy jest ktoś kto nie zrobił okien dachowych w pokojach nad wykuszem? Ja nie zamierzałam, ale na zdjęciach widzę, że większość ma i zaczynam się mocno zastanawiać czy jednak nie będzie za ciemno, choć zamierzam zostawić podwójne drzwi balkonowe... Z góry dzięki za poradę, [pozdrawiam,manga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 18.11.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witaj Manga My nie dawaliśmy okien dachowych w pokojach nad wykuszem - zostawiliśmy podwójne drzwi balkonowe i wydaje się nam, że jest to wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manga 18.11.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dziękuję Beasza chyba my też zostawimy jak w projekcie, tym bardziej, że to jest od południowej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manga 19.11.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Dzięki Dorota! Teraz już upewniłam się, że bez okien też będzie dobrze... bo spędzało mi to sen z powiek... Ja mam garaż jednostanowiskowy (za wąska działka), a w pomieszczeniu nad garażem i tak mam zamiar wyprawiać cuda;) chcę zrobić "drugą podłogę" w części przylegającej do sypialni i tam będzie garderoba, do której będę wchodzić z sypialni, a ponieważ wyrównaliśmy dom po obrysie, to i dach będzie równy, więc nie będzie za nisko. Ciekawe jak wszystko wyjdzie w praktyce, ale plan mam iście diabelski Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością aż śnieg stopnieje, choć jeszcze nie zdążył napadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 20.11.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 (edytowane) "Dzięki Dorota! Teraz już upewniłam się, że bez okien też będzie dobrze... bo spędzało mi to sen z powiek... Ja mam garaż jednostanowiskowy (za wąska działka), a w pomieszczeniu nad garażem i tak mam zamiar wyprawiać cuda chcę zrobić "drugą podłogę" w części przylegającej do sypialni i tam będzie garderoba, do której będę wchodzić z sypialni, a ponieważ wyrównaliśmy dom po obrysie, to i dach będzie równy, więc nie będzie za nisko. Ciekawe jak wszystko wyjdzie w praktyce, ale plan mam iście diabelski Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością aż śnieg stopnieje, choć jeszcze nie zdążył napadać." dobry pomysł Edytowane 20 Listopada 2010 przez azx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.11.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 co do podlogowki to w purmo wycenili komplet na 35 m kw. z czterema sekcjani w jednej skrzynce na 2,2 tys wiec nie tak drogo. podlogowke zamierzamy zrobic w salone, klatka schodowa, wiatrolap, obie lazienki i tu do zastanowienia sie - 3 pokoje na pietrze. gdybys byl tak uczynny i poprosil kumpla o sporzadzenie schemaciku takiej instalacji to bylbym bardzo wdzieczny. jak cos to pisz na adres [email protected] pzdr[/QUOT Cześć, w salonie kładziesz płytki? Tak w salonie ( na razie taka opcja), klatka schodowa wiatrolap obie lazienki kuchnia pralnia to plytki reszta panele i po zasiegnieciu jezyka na temat podlogowki na innych forach ludzie zaluja tylko jednego - ze nie polozyli podlogowki w calym domu. wiec my kladziemy zeby nie zalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 20.11.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 (edytowane) Powiem szczerze ze za bardzo nie lubię kafelki na podłodze ...a jaka kol wiek inna materia na podłodze to duży opór cieplny ... wiec trzeba to dobrze zrobić żeby działało Ja na razie jestem w poważnej kropce ci o gdzie będzie Edytowane 20 Listopada 2010 przez azx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcellm 20.11.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Witaj manga.Czy mogłabyś wrzucić fotki rzutów twojego APS-a po zmianach. Też zastanawim się nad wyrównaniem obrysu bryły. Jak to u ciebie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.11.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Powiem szczerze ze za bardzo nie lubię kafelki na podłodze ...a jaka kol wiek inna materia na podłodze to duży opór cieplny ... wiec trzeba to dobrze zrobić żeby działało Ja na razie jestem w poważnej kropce ci o gdzie będzie to ze panele maja duzy opor to mit niczym nie poparty jak wykazuja badania w tym temacie panele maja nieduzo wiekszy opor niz kafle i uklada sie je na specjalnie perforowanych dekturach. dlatego zamiast weze ukladac co ok 15-20cm ukladasz co ok 10-15 i jest ok. kafle same w sobie daja klimat zimnego pomieszczenia ale odpowiednio dobrane wzory i kolorystyka daje niesamowite wrazenia. warto skorzystac z wizualizacji w jakims biurze projektowania wnetrz, my pewnie tez skorzystamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 20.11.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Tak w salonie ( na razie taka opcja), klatka schodowa wiatrolap obie lazienki kuchnia pralnia to plytki reszta panele i po zasiegnieciu jezyka na temat podlogowki na innych forach ludzie zaluja tylko jednego - ze nie polozyli podlogowki w calym domu. wiec my kladziemy zeby nie zalowac Przykład mojego brata: nie położył podłogówki właśnie w salonie i wiatrołapie, teraz tego żałuje. Pytałem o płytki ponieważ żona ma przed nimi opory. Bynajmniej w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 21.11.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 to ze panele maja duzy opor to mit niczym nie poparty jak wykazuja badania w tym temacie panele maja nieduzo wiekszy opor niz kafle i uklada sie je na specjalnie perforowanych dekturach. dlatego zamiast weze ukladac co ok 15-20cm ukladasz co ok 10-15 i jest ok. kafle same w sobie daja klimat zimnego pomieszczenia ale odpowiednio dobrane wzory i kolorystyka daje niesamowite wrazenia. warto skorzystac z wizualizacji w jakims biurze projektowania wnetrz, my pewnie tez skorzystamy. Własnie Dex odpowiedziałeś se na pytanie ...pod panele trzeba kłaść pex ok 1.5- 2 x gęściej ...co powoduje dodatkowe opory hydrauliczne ( trzeba stosować więcej pętli grzewczych więcej pętli więcej wody ( trzeba ją zagrzać ) do nich potrzebne większe rozdzielacze mocniejsze wydajnościowo pompy itd ...ale wszystko da się zrobić i na panelach parkiecie nawet deskach itd podłogówka działa ...tylko nieco wyższym kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 21.11.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 sory ale nie wyobrażam sobie paneli np tutaj http://muratordom.pl/s/photos/44/c7/0c/44c70cc477209bf4.jpg sory ale nie wyobrażam sobie mieć takiego salonu ....nie moje klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 21.11.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 My planujemy podłogówkę w wiatrołapie, przedpokoju, kuchni i obu łazienkach, reszta grzejniki. Chociaż muszę przyznać, że podłogówka w salonie bardzo by mi odpowiadała, a to chociaż z tego względu, że ciężko upchać w salonIe grzejniki. Przy wykuszu nie ma problemu, ale przy dużym oknie na taras to już pewien problem - nie ma zbyt wiele miejsca na obu bocznych ściankach. Z tego powodu zastanawiamy się jeszcze nad grzejnikiem kanałowym. PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 21.11.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 " wątku o APS-ie 161 wyjdzie "urządzanie APS-a" - myślę ze temat budowy ( konstrukcja z czego zrobić i jak zrobić ) - został wyczerpany ....zostały instalacje + urządzanie ( w szerokim pojęciu tego słowa) - proste .... chyba ze coś przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 21.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Własnie Dex odpowiedziałeś se na pytanie ...pod panele trzeba kłaść pex ok 1.5- 2 x gęściej ...co powoduje dodatkowe opory hydrauliczne ( trzeba stosować więcej pętli grzewczych więcej pętli więcej wody ( trzeba ją zagrzać ) do nich potrzebne większe rozdzielacze mocniejsze wydajnościowo pompy itd ...ale wszystko da się zrobić i na panelach parkiecie nawet deskach itd podłogówka działa ...tylko nieco wyższym kosztem to nie tak. napisze inaczej. przy kaflach stosuje sie ok 5 metrow weza na metr kw przy panelach 6 - 6,5 m kw. zasada jest nieprzekraczanie 100metrow w jednym obiegu przy srednicy weza 16mm przy wezu 17mm - 120m. panele nie pochlaniaja ciepla zeby wiecej bylo potrzeby grzania tylko w pewnym stopniu ograniczaja jego przeplyw wiec problem polega tylko na tym ze wiecej czasu bedzie potrzeba na przekazanie ciepla, dlatego gesciej ulozone weze spowoduja przeplyw ciepla zblizony do kafli a woda na powrocie bedzie z taka sama temperatura jak przy kaflach. wydatek energii na ogrzanie bedzie tylko poczatkowy (wiecej wody) a potem juz nie. i tak jak zakladam ze panele beda tylko w trzech sypialniach to idealnym jest dla tych powierzni ok 100m na jedna sypialnie. wazne jest to aby dlugosci wezy w danych obwodach zasilanych z jednej skrzynki rozgaleznej mialy rowne odleglosci wtedy wyregolpwanie na rotametrach jest bajka. ale nawet gdy dlugosci sa rozne tez mozna to wyregulowac - od tego sa zawory w rozdzielaczach. jak wiadomo na podlogowke potrezbny jest osobny obieg cyrkulacyjny z pompa i uwierz ze jedna pompa przegoni wode we wszystkich wezach na calej powierzchni APS-a. te kryteria ilosci weza na m kw. zalozone sa przy bardzo dobrej izolacji budyku min 15cm styropian oknach trojszybowych i rekuperacji. pzdr Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azx 21.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 porządnie powiedziane ... ale i tak nie ominiesz 2x rozdzielacz ... wiec raczej z tego co wiem potrzebne będą dwie pompy z układem pomieszania ( np zawór 3-drożny termostatyczny ) ...bo raczej na jednej pompie nawet 25-60 to raczej ciężko będzie ...Pamiętaj ze każda pompa ma określona wydajność w stosunku do "wysokości podnoszenia " Ja u siebie będę miał tak jak w opisie co przesłałem Ci na @ ...z tym wyjątkiem ze łazienka na gorze pójdzie na RTL-u podłączonym do rozdzielacza grzejników na górce . A te 5 m węża na m2 to nie za mało ? - na kaflach potrzeba ok 6-6.5 m/m2 a w łazienkach ok 9 m /m2 - cytuje słowa specjalisty Ale jak masz instalacje pod gaz sprawa staje się uproszcza - albowiem jest to w pełni sterowalne stałe źródło ciepła. W związku z tym można uprościć układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manga 21.11.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Marcellm, interesowały Cię rzuty mojego domku. Niestety na razie takimi nie dysponuję (egzemplarze rozdane), ale wysyłam link do zdjęcia fundamentów http://picasaweb.google.com/lh/photo/34opCgShqO8_IyQh3BeAKxWlKSslNXTMtAQ2RcNe9EA?feat=directlink Jak widać, zmieniłam też konstrukcję frontowego balkonu na podwieszaną. Schody będą "otulać" słupki. Z tyłu zaś zmieniłam słupki z okrągłych na kwadratowe. Nie jestem fanką zaokrągleń. Do wątku o ogrzewaniu też coś dodam... zgadzam się z Beaszą, że jest problem z grzejnikami w salonie. Ja myślałam, żeby zamiast potrójnych drzwi zrobić podwójne + okno i wtedy pod okno upchnąć grzejnik... ma ktoś inne propozycje? pozdrawiam,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts