Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Do wątku o ogrzewaniu też coś dodam... zgadzam się z Beaszą, że jest problem z grzejnikami w salonie. Ja myślałam, żeby zamiast potrójnych drzwi zrobić podwójne + okno i wtedy pod okno upchnąć grzejnik... ma ktoś inne propozycje?

pozdrawiam,

A.

Dwa duże okna i drzwi, takie jak u juswys: http://picasaweb.google.com/juswys/BudowaAPS161?authkey=Ef8HKzx1b2o#5425443270256187842

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kobraa,

dzięki za pomysł... ale jak dla mnie, to ten salon jest za mały, nie mogę oddać kawałka ściany na grzejnik... Podoba mi się pomysł z kanałowym, ale ja nie będę miała kominka, więc odpada.

Jej! nie wiedziałam, że będę musiała zastanawiać się nad każdą wydawałoby się głupotą... budowa to piękna sprawa ;)

dzięki er0n :)

być może i tak to rozwiążę, choć marzyłam o podwójnych drzwiach. Zawsze chciałam mieć takie do sypialni. W tym projekcie jednak nie mam na nie szans, dlatego chciałam, żeby choć salon się uchował... I tak co chwila się okazuje, że muszę korygować marzenia z rzeczywistością ;/

A propos, jak myślicie: czy istnieje szansa na wyspę w kuchni?

Kobraa te grzejniki są świetne , ale i tak cięzko upchać taki w części wypoczynkowej.

Er0n rozwiązania Juswys zawsze mi się podobały, ale mimo to nie zdecydowałam się na takie rozwiązanie drzwi tarasowych. Częściowo ten grzejnik i tak zasłania komplet wypoczynkowy.

Napewno tak jak u Juswys, będę miała drzwi rozsuwane pomiędzy kuchnią i salonem.

Manga, ja zostawiłam w salonie ogromne okno tarasowe - jeden fix + podwójne z ruchomym słupkiem. Pójdę chyba w grzejnik kanałowy, myslałam również o długich wąskich grzejnikach na te ścianki boczne, tylko wtedy odpada jakaś dekoracja okna, bo przecież nie zakryję ich zasłoną. Tak więc dylemat pozostaje, ale już wkrótce trzeba będzie na coś się zdecydować.

Nad jakimi drzwiami balkonowymi w sypialniach ubolewasz? W projekcie są wszędzie podwójne drzwi balkonowe, a w tej nad wejściem nawet dość duże - czy może ja coś opatrznie zrozumiałam?

Pozdrawiam

Beata

Kobraa te grzejniki są świetne , ale i tak cięzko upchać taki w części wypoczynkowej.

Er0n rozwiązania Juswys zawsze mi się podobały, ale mimo to nie zdecydowałam się na takie rozwiązanie drzwi tarasowych. Częściowo ten grzejnik i tak zasłania komplet wypoczynkowy.

Napewno tak jak u Juswys, będę miała drzwi rozsuwane pomiędzy kuchnią i salonem.

Manga, ja zostawiłam w salonie ogromne okno tarasowe - jeden fix + podwójne z ruchomym słupkiem. Pójdę chyba w grzejnik kanałowy, myslałam również o długich wąskich grzejnikach na te ścianki boczne, tylko wtedy odpada jakaś dekoracja okna, bo przecież nie zakryję ich zasłoną. Tak więc dylemat pozostaje, ale już wkrótce trzeba będzie na coś się zdecydować.

Nad jakimi drzwiami balkonowymi w sypialniach ubolewasz? W projekcie są wszędzie podwójne drzwi balkonowe, a w tej nad wejściem nawet dość duże - czy może ja coś opatrznie zrozumiałam?

Pozdrawiam

Beata

No cóż salon jest ciut za mały, dlatego my dajemy również w nim podłogówkę. wyjście na taras zrobiliśmy podobnie jak juswys, myśleliśmy nad dwojgiem drzwi i jednym oknem, ale niezbyt sympatycznie to wygląda. Okna na taras będą się zaczynały ok 60cm nad podłogą, podobnie okna wykuszowe. Dzieki ich powiększeniu wykusz nabrał naprawdę fajnego kształtu.Polecam takie rozwiązanie. Między kuchnią, a salonem też będziemy mieć drzwi przesuwne (kolejne centymetry zabrane kuchni!). Jeśli ktoś zrównał bryłę budynku od frontu to zrobił naprawdę bardzo dobrze.

porządnie powiedziane :) ... ale i tak nie ominiesz 2x rozdzielacz ... wiec raczej z tego co wiem potrzebne będą dwie pompy z układem pomieszania ( np zawór 3-drożny termostatyczny ) ...bo raczej na jednej pompie nawet 25-60 to raczej ciężko będzie ...Pamiętaj ze każda pompa ma określona wydajność w stosunku do "wysokości podnoszenia " Ja u siebie będę miał tak jak w opisie co przesłałem Ci na @ ...z tym wyjątkiem ze łazienka na gorze pójdzie na RTL-u podłączonym do rozdzielacza grzejników na górce . A te 5 m węża na m2 to nie za mało ? - na kaflach potrzeba ok 6-6.5 m/m2 a w łazienkach ok 9 m /m2 - cytuje słowa specjalisty

Ale jak masz instalacje pod gaz sprawa staje się uproszcza - albowiem jest to w pełni sterowalne stałe źródło ciepła. W związku z tym można uprościć układ

wedlug wstepnego projektu bedzie to tak: na parterze w kotlowni rozdzielacz z czterema obiegami - salon 2, gabinet 1, przedpokoj lazienka wiatrolap (kuchnia ) 1. na pietrze: rozdzielacz z 6 obiegow zainstalowany w garderobie: w sypialniach po 1 obiegu, w lazience 1 obieg i suszarnia pralnia i gardroba 2 obiegi. w rozdzielaczach zawory kryzowe z rotametrami. w kotlowni pompa obiegowa dobrana do oporow i wysokosci (sa wystarczajace pompy na takie instalacje nawet 200m kw na jednej rowniez z automatycznym doborem mocy), mieszacz - zawor termostatyczny jeden dla calej podogowki. ogrzewanie tradycyjne garazu i kotlowni tez mozna wykorzystac z obiegu podlogowki z przed rozdzielaczy stosujac grzejniki do grzania niskotemperaturowego odpowiednio je przeliczajac (sa takie). w lazienkach suszarko-grzejniki rownierz z tego obiegu. zawory rtl niepotrzebne bo dlugosci jednej petli ok 60-90 metrow

podsumowujac, w tym ukladzie mamy tylko jeden obieg grzania niskotemperaturowego idealnego dla kotlow kondensacyjnych. mozna rowniez zamiast stosowac grzejnikow niskotemperaturowych z obiegu podlogowki zastosowac tradycyjne napedzajac je pompa obiegowa z kotla vaillant. wtedy na osobnej pompie zostaje tylko podlogowka.

uklad jest bardzo prosty a wada jest tylko wyregulowanie na kryzach odpowiednich przeplywow. prostota ma jednak tez zalete bo stosujac uklady automatyki stajemy sie biedniejsi o kilka tysiecy.

Pozdrawiam

Beata

Ubolewałam nad drzwiami wejściowymi do sypialni. Zawsze chciałam wchodzić tam "z rozmachem" ;) A balkonowe są jak najbardziej w porządku :)

Kobraa! Jestem Ci cholernie wdzięczna za potwierdzenie, że wyspa w kuchni ma szansę powodzenia :) - to moje kolejne marzenie. Zaraz poszukam może jakichś starych zdjęć Szybkiej na forum... Ale już mi się mordka cieszy... tym bardziej, że mam wyrównaną bryłę budynku, więc troszkę więcej miejsca :)

Poza tym grzejniki z boku okien - genialny pomysł! i tak nie będę miała firanek... nie przepadam za nimi.

Pozdrawiam,

Aneta

wedlug wstepnego projektu bedzie to tak: na parterze w kotlowni rozdzielacz z czterema obiegami - salon 2, gabinet 1, przedpokoj lazienka wiatrolap (kuchnia ) 1. na pietrze: rozdzielacz z 6 obiegow zainstalowany w garderobie: w sypialniach po 1 obiegu, w lazience 1 obieg i suszarnia pralnia i gardroba 2 obiegi. w rozdzielaczach zawory kryzowe z rotametrami. w kotlowni pompa obiegowa dobrana do oporow i wysokosci (sa wystarczajace pompy na takie instalacje nawet 200m kw na jednej rowniez z automatycznym doborem mocy), mieszacz - zawor termostatyczny jeden dla calej podogowki. ogrzewanie tradycyjne garazu i kotlowni tez mozna wykorzystac z obiegu podlogowki z przed rozdzielaczy stosujac grzejniki do grzania niskotemperaturowego odpowiednio je przeliczajac (sa takie). w lazienkach suszarko-grzejniki rownierz z tego obiegu. zawory rtl niepotrzebne bo dlugosci jednej petli ok 60-90 metrow

podsumowujac, w tym ukladzie mamy tylko jeden obieg grzania niskotemperaturowego idealnego dla kotlow kondensacyjnych. mozna rowniez zamiast stosowac grzejnikow niskotemperaturowych z obiegu podlogowki zastosowac tradycyjne napedzajac je pompa obiegowa z kotla vaillant. wtedy na osobnej pompie zostaje tylko podlogowka.

uklad jest bardzo prosty a wada jest tylko wyregulowanie na kryzach odpowiednich przeplywow. prostota ma jednak tez zalete bo stosujac uklady automatyki stajemy sie biedniejsi o kilka tysiecy.

Tak to jest z tymi budowami ...tu troszkę tam troszkę ...i zbiera się sumka . Pomyśl nad tematem sterowanie - termo wkładki + siłownik termoelektryczny + termostat pokojowy ...fajnie to działa :)

Dex polecam jako lekturę http://www.podlogowka.pl/instalator.php?pos=9 ...dla mnie jak ulał zestaw L5 - normalnie idealny :)

pozdrawiam

Tak to jest z tymi budowami ...tu troszkę tam troszkę ...i zbiera się sumka . Pomyśl nad tematem sterowanie - termo wkładki + siłownik termoelektryczny + termostat pokojowy ...fajnie to działa :)

Dex polecam jako lekturę http://www.podlogowka.pl/instalator.php?pos=9 ...dla mnie jak ulał zestaw L5 - normalnie idealny :)

pozdrawiam

juz widzialem ta lekture i przyznam ze bardzo ciekawa. jednakze dokladanie jakichs elementow automatyki pociaga za soba dodatkowe. bo np dokladajac silowniki musimy dolozyc zawor nadmiarowo upustowy bo w razie zamkniecia zaworow niewiem co sie stanie z pompa no chyba ze pompa z automatyczna regulacja ale do konca niewiem. dokladajac silowniki trzeba dolozyc termostaty. mozna zawsze cos dla siebie podebrac za w miare rozsadnie cena do funkcjonalnosci. no nic jestem po tynkach wiec biore sie za lekture i liczenie ile moge przeznaczyc ;)

azx, co bys proponowal jako termostaty i silowniki? chodzi o firme niezawodnosc dzialania a jesli chodzi o regulatory termostatyczne to tez walory wizualne. widzialem kilka takich z ladnym podswietlanym na niebiesko wyswietlaczem w granicach 150pln przewodowe i ok 200 bezprzewodowe. gdzie zamontowac, w posadzkach czy do plytek lub paneli czujniki temperatury i w ktorej strefie, czy zewnetrznej mocniejszedo grzania czy gdzies w srodku? czy kominek stawia sie na pierwszej posadzce czy na tej drugiej nad termoizolacja?

Edytowane przez Dex

Do Dex :

- czy kominek stawia sie na pierwszej posadzce czy na tej drugiej nad termoizolacja? - ja będę stawiał na pierwszej - stropie - dlaczego : wylewka będzie robiona jako " pływająca" wiec jak postawie na wylewce to prawdopodobnie będą pękać "obróbki"

- co bys proponowal jako termostaty i silowniki? chodzi o firme niezawodność - HERZ lub DANFOS - dobry "stosunek" cena-jakość

- regulatory termostatyczne - do koloru do wyboru :) ten element jest na " wierzchu" wiec nie problemu

- gdzie zamontowac, w posadzkach czy do plytek lub paneli czujniki temperatury i w której strefie, czy zewnetrznej mocniejszedo grzania czy gdzies w środku?

z tego co się orientuje to najlepiej zamontować w strefie środkowej

- "w posadzkach czy do plytek lub paneli czujniki temperatury " - a po co Ci czujniki temperatury ? - nie wystarczy regulator temperatury w pomieszczaniu - 'termostat pokojowy " na ścianie" w każdym z pokoi ? on sam w sobie na czujnik temperatury - to on steruje potem siłownikiem termoelektrycznym - zamyka obieg lub otwiera - który jest podłączony do specjalnej listwy elektrycznej

Ja to tak widzę :)

Do Dex :

- czy kominek stawia sie na pierwszej posadzce czy na tej drugiej nad termoizolacja? - ja będę stawiał na pierwszej - stropie - dlaczego : wylewka będzie robiona jako " pływająca" wiec jak postawie na wylewce to prawdopodobnie będą pękać "obróbki"

- co bys proponowal jako termostaty i silowniki? chodzi o firme niezawodność - HERZ lub DANFOS - dobry "stosunek" cena-jakość

- regulatory termostatyczne - do koloru do wyboru :) ten element jest na " wierzchu" wiec nie problemu

- gdzie zamontowac, w posadzkach czy do plytek lub paneli czujniki temperatury i w której strefie, czy zewnetrznej mocniejszedo grzania czy gdzies w środku?

z tego co się orientuje to najlepiej zamontować w strefie środkowej

- "w posadzkach czy do plytek lub paneli czujniki temperatury " - a po co Ci czujniki temperatury ? - nie wystarczy regulator temperatury w pomieszczaniu - 'termostat pokojowy " na ścianie" w każdym z pokoi ? on sam w sobie na czujnik temperatury - to on steruje potem siłownikiem termoelektrycznym - zamyka obieg lub otwiera - który jest podłączony do specjalnej listwy elektrycznej

Ja to tak widzę :)

dzieki za wyjasnienie oto mi wlasnie chodzilo. co do posadowienia kominka to na logike tez tak myslalem wiec ok. sprawa czujnikow temperatury do termostatow tez jasna. w zasadzie mozna na dwa sposoby ajbo czujnik w jastrychu albo w termostacie na scianie. w pierwszym przypadku utrzyma zadana temperature podlogi ale powietrza w pomieszczeniu juz nie i w przypadku jesli bedzie za zimno w pokju mozna podniesc temperature na podlodze - no ale w przypadku chwilowego ocieplenia na dworze temperatura w pokoju tez wzrosnie (posadzka grzeje tak jak zada jej termostat). W drugim przypadku ustalamy temp. w pomieszczeniu a wiec nawet w przypadku ocieplenia temperature w pokoju mamy taka jak zada termostat czyli stabilna - i to jet wlasnie to o co mi chodzi. mam juz wyrysowany projekt podlogowki: uwzglednilem silowniki z termostatami, super sprawa i wygoda. w weekend wezme sie za wyliczenie kosztow materialu az sie boje ;)

dwie skrzynki po 6 petli 5 termostatow 8 silownikow mieszacz termo pompa rurki miedziame weze (900 metrow !!) zawory stabilizujace cisnienie 0,2.

pzdr

Dex

Co dwie głowy to nie jedna :)

Koszty - nie zdziw się ..ceny są okrutne ...zwłaszcza armatury CO ...ja wyliczyłem - jak w 20 000 się zmieszczę to będę zadowolony - zaznaczam ze sam kocioł CO będzie kosztował ok 9000 - 10000 ( kocioł ok 25 kw z podajnikiem )

pozdrawiam

cena niezla :(

ja juz mam wstepna wycene na podlogowke. a wiec na co jest cena:

rury wavin pex al pe 920 m (przyjalem na posadzke na gruncie 6,5m rury na m kw., a na pietrze 6m na m kw.), dwie skrzynki po tynk, rozdzielacz wyposarzony w rotametry zawory odpowietrzniki zawor nadmiarowo upustowy zlaczki silowniki termoelektryczne - 2 komplety - i tu potanko czy zawor nadmiarowo upustowy musi byc w kazdej skrzynce czy wystarczy w jednej zakladajac ze skrzynki zasilane sa jedna pompa? tasma dylatacyjna spinki folia alu, styropian folia budowlana. kociol vaillant VC ecoTEC PLUS 186/3-5, ZASOBNIK VIH R 120 regulator pogodowy calorMATIC 430 + zestaw polaczeniowy do szachtu lub przez sciane. calosc to cena ok 13.000pln. dodatkowo bedzie trzeba jeszcze dokupic drugi uklad obiegowy dla podogowki czyli pompa mieszac i caly inny osprzet do tego wiec ok 2 tys dodatkowe. liczylem ze z cala hydraulika z ogrzewaniem powinienem zamknac sie w kwocie ok 16 tys. to bylby calkiem niezly wynik ale czuje ze wyjdzie jak zawsze ;)

Edytowane przez Dex

"czy zawor nadmiarowo upustowy musi byc w kazdej skrzynce czy wystarczy w jednej zakladajac ze skrzynki zasilane sa jedna pompa" - ja będzie jedna pompa na wszystkie " obiegi " wystarczy 1 szt

- mówiłem ceny "aparatury" do CO+ CWU są okrutne ;/

weź jeszcze pod uwagę pex KISAN - porządna firma ....ale jednak mercedes wśród pex-u to REHAU ...ale cena ...

pozdrawiam