Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do instalacji c.o i wodnokanalizacyjnej wstrzymajcie sie do tynkow. najpierw tynki bo z pewnoscia zrujnuja wam te instalacje a przynajmniej uszkodza i na nowo testy szczelnosci trzeba wykonac. poza tym pod wylewki tzreba dokladnie wyczyscic posadzki z pozostalosci po tynkach zeby nie uszkodzic folii izolacji przeciwwilgociowej a platanina rur na posadzkach bardzo przeszkadza. u nas wyglada to tak - wkolejnosci. instalacje el, tynki, izolacja posadzek termoizolacja (pierwsza czesc) c.o. c.w.o. kanaliza, termoizolacja (druga czesc), podlogowka, wylewki.

Dzieki bardzo Dex.

Trochę się upewniliśmy bo podobnie nam powiedział nasz budowlaniec.

Monika, fajnie że znowu jesteś :) Prace dachowe udało się nam zakończyć w listopadzie. Wtedy też zamontowaliśmy okna. Teraz robimy elektrykę a zaraz po niej chcemy działać z wod-kan i co. Z ekipami miałam też różne przeboje, więc wiem o czym mówisz. Co prawda nie mam schodka do pomieszczenia nad garażem, ale mam inne "perełki" , wolę jednak do tego nie wracać.

Z tego co pamiętam budujesz blisko mnie - Czechowice? Jeśli chcesz zobczyć jak jest u mnie zapraszam.

Pozdrawiam

Beata

Witaj , chciałbym sie wtrącić odnośnie stopnia do pomieszczenia nad garażem , ten stopień jest w projekcie i nie bardzo można go nie robić ze wzgledu na małą klatke schodową stopnie wówczas byłyby powyżej 20 cm wysokosci ,a to bardzo nie wygodne...u nas wszystkie stopnie maja 17,5 cm ten nad garaż także.

Swoja drogą bardzo fajne i przydatne to pomieszczenie , my mamy tam garderobę i pralnię (oddzelona ścianką z nidy)

Pozdrawiam

P.S. My już mieszkamy 10 miesiąc i jest super , cały czas mamy bardzo dobre zdanie o wyborze tego projektu jest bardzo funkcjonalny!

Pozdrawiam wszystkich Apsikowców!!!

Edytowane przez tomkrzysiek

Tomkrzysiek wiem niestety, że w projekcie jest stopień, ale miałam nadzieję, że uda się go uniknąć.U mnie stopnie mają 18 cm.W pomieszczeniu nad garażem planuję zrobić z przodu sypialnie{z dwoma oknami dachowymi} a z tyłu ma być garderoba z maleńką pralnią, która ma te same piony co łazienka na górze.Garderoba ma się zaczynać mniej więcej na wysokości komina, a pralnia z tyłu za nią -specjalnie zrobiliśmy tam okno dachowe.Ponieważ poszerzyliśmy i wydłużyliśmy garaż oraz podnieśliśmy ścianę kolankową, to pomieszczenie jest w sam raz na tyle, by móc go tak podzielić.A i pomiędzy pralnią , a garderobą również planuję ściankę gipsową. Edytowane przez monika17

Tomkrzysiek wiem niestety, że w projekcie jest stopień, ale miałam nadzieję, że uda się go uniknąć.U mnie stopnie mają 18 cm.W pomieszczeniu nad garażem planuję zrobić z przodu sypialnie{z dwoma oknami dachowymi} a z tyłu ma być garderoba z maleńką pralnią, która ma te same piony co łazienka na górze.Garderoba ma się zaczynać mniej więcej na wysokości komina, a pralnia z tyłu za nią -specjalnie zrobiliśmy tam okno dachowe.Ponieważ poszerzyliśmy i wydłużyliśmy garaż oraz podnieśliśmy ścianę kolankową, to pomieszczenie jest w sam raz na tyle, by móc go tak podzielić.A i pomiędzy pralnią , a garderobą również planuję ściankę gipsową.

Hej ,

Mam prośbę ponieważ jestem baaardzo ciekawy jak wygląda wydłużony od tyłu budynek , czy mogłabyś wkleić jakąś fotkę z zewnątrz ?

My mieliśmy zamiar też wydłużyc garaż (nie jest szczerze mówiąc imponujących rozmiarów...więc go tylko poszerzaliśmy o 0,5 m)

Z tego co pamietam coś nie pasowało z konstrukcja dachu i zrezygnowaliśmy z tej zmiany ...

Pozdr.

Ok. postaram się jak będę na budowie zrobić parę fotek. My także poszerzaliśmy garaż { o 1m }i nie pamiętam o ile budynek jest wydłużony. W każdym razie nie jest całkowicie z tyłu zrównany z bryła domu,gdyż chcieliśmy uniknąć efektu "stodółki".Zrezygnowaliśmy z daszku nad tarasem i gdybyśmy jeszcze wyrównali, to byłaby masakra.Wyrównaliśmy natomiast ścianę frontową- w kuchni, chcąc uzyskać w niej większą przestrzeń.

Tomkrzysiek jeśli możesz, to wklej jakieś nowe fotki.Bardzo lubię oglądać inne domy. Zawsze można coś jeszcze podpatrzyć...a czasem zmienić.

Pozdrawiam

Edytowane przez monika17

• 2 weeks później...

ale tu cisza .... :) Powiedzcie proszę, jak u Was została rozwiązana sprawa schodów strychowych? Nie mam żadnych wątpliwości co do wyjścia na strych i schodów strychowych z przedpokoju na piętrze. Zastanawia mnie tylko czy konieczny jest dostęp do strychu nad pokojem nad garażem i robienie tam schodów strychowych, czy można to sobie podarować?

Pozdrawiam

Bea

my mamy schodki strychowe z korytarza a w pokoju nad garażem w rogu sufitu jest otwór zaślepiony ocieplonym watą regipsem który będzie osilikonowany (w razie czego żeby tam wleźć) praktycznie niewidoczny

To dobry pomysł :) Chyba są tylko dwa wyjścia: zrobić jak kobraa lub zrobić schody strychowe - ale to dodatkowy koszt - najlepiej żeby były wysuwane. Na jakie schody strychowe z korytarza zdecydowałaś się kobraa ? Robiłam małe rozeznanie w tym temacie - natrafiłam na schody z fakro i oman. Wybór spory: drewniane, metalowe, składane, wysuwane, nożycowe... - można się doktoryzować nawet na schodach strychowych :)

Witam. No i wreszcie przyjechal kociol gazowy Vaillant ecoTEC plus VC 186/3-5 19kW zasobnik VIH 120 regulator CalorMatic 430 poziome wyprowadzenie przez sciane i jest ok ale... kilka pytac do tych co maja instalacje gazowe i ogrzewanie mieszane podlogowka - jeden obieg i grzejniki - drugi obieg. Obrazowo przedstawie jak ma dzialac caly system. Grzejniki tylko w lazienkach kotlowni i garazu reszte pomieszczen podlogowka. Podlogowka bedzie napedzana osobna pompa z zaworem mieszajacym trodroznym. Grzejniki - pompa z kotla. I teraz , czy pompa podlogowki nie bedzie przeciagac pompy w kotle, a co za tym idzie zaklocac jej pracy? Czy wydajnosc pompy w kotle zdola napedzic ogrzana wode do obu obiegow? Wiem ze dobrze jest zastosowac sprzeglo hydrauliczne i wtedy dwa obiegi z dwoma zewnetrznymi pompami, ale to sa juz dodatkowe koszty. Generalnie czy bez dodatkowych elementow instalacji (druga pompa sprzeglo) system bedzie dzialal prawidlowo? Co do mieszacza czy wystarczy zwykly termostatyczny czy warto zainwestowac w VR 61 Vaillanta?

pzdr

Dex

Witam

Mam prośbę do osób które maja już za sobą instalacje wod.-kanal. i CO

Jak robiliście podologowke w górnej łazience. U nas kładziemy styropian 5cm, na tym podłogówkę i wychodzi tak ze rurki ogrzewania będą na rurkach od kanalizacji od umywalek na ścianie z kominem. Czy tak może być?, czy nic się nie stanie z tymi rurkami kanalizacyjnymi??

I drugie pytanie:jak powinna wyglądać prawidłowo wykonana dylatacja przed wylewkami.Czy gąbkę kładziemy od chudziaka czy od warstwy styropianu?

Bede wdzięczny za wszelkie informacje

Witam Was serdecznie,

nie było mnie sto lat... ;)

ale powoli budowa zamierza ruszyć dalej i jak zwykle zrodziły się pytania. Ja, jeśli pamiętacie, jestem o wiele mniej zaawansowana w budowie od stałych bywalców forum. Jak zejdą mrozy stawiamy ściany. Teraz zamawiam drzewo na dach i w związku z tym mam pytanie: czy drzewo impregnowane jest dużo lepsze? Różnica cenowa do 50 zł na metrze i zastanawiam się czy dodatkowe koszty mają w tym wypadku sens...

Z góry wielkie dzięki za odp.

Pozdrawiam

Kobraa!

Wielkie dzięki za ostrzeżenie! Zapytałam w jaki sposób odbywa się to impregnowanie i okazuje się, że moczą świeże drzewo w basenie z impregnatem. Popytałam więc dalej i polecono mi impregnowanie samodzielne. Taniej i pewniej.

W każdym razie wielkie dzięki za odzew.

Pozdrawiam