Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS161 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Po dwóch latach mieszkania w domku APS 161, mogę z całą odpowiedzialnością polecić ten projekt. Nigdy nie żałowaliśmy, że się na niego zdecydowaliśmy.

Wrzuciłam do naszej galerii parę nowych zdjęć - zapraszamy:)

https://picasaweb.google.com/juswys/BudowaAPS161?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOre1eOz5cH_EQ&feat=directlink

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam, ocieplał ktoś aps-a styropianem z frezem p+w lub na zakładkę? Interesuje mnie to, czy dużo było odpadu w stosunku do zwykłego styropianu. Jaką daliście grubość ocieplenia, u mnie jest porotherm 25 i planujemy 15cm styropianu .

Witam

Ja robiłem tak ...styropian 15 cm P+W + "ceramika" ...odpad ...praktycznie zero , ale ocieplałem sam wiec każdy kawałek był wykorzystany :)

Uwaga ! Do tego połączenia potrzebne są specjalne ( z długą strefą rozporową) kołki ! ...są drogie :/

powodzenia

Dex czemu bez frezu ? ...ja uważam ze frez to super sprawa ...pod warunkiem ze masz proste ściany ...bo jak krzywe to frez odpada

Mi z frezem układało sie super ...jak bez frezu to trzeba dawać piankę na połączeniach

Ja dawałem 15 cm z frezem + jako klej Tytan Eos ...szybko i super mocno ( zajebista wada Tytana to jego PALNOŚĆ !!!!! ...uwaga na prace z fajkami przy przyklejaniu płyt ) ...po za tym polecam !

Dex czemu bez frezu ? ...ja uważam ze frez to super sprawa ...pod warunkiem ze masz proste ściany ...bo jak krzywe to frez odpada

Mi z frezem układało sie super ...jak bez frezu to trzeba dawać piankę na połączeniach

Ja dawałem 15 cm z frezem + jako klej Tytan Eos ...szybko i super mocno ( zajebista wada Tytana to jego PALNOŚĆ !!!!! ...uwaga na prace z fajkami przy przyklejaniu płyt ) ...po za tym polecam !

Nie nie - zle mnie zrozumiales ja tez uwazam ze frez jest ok tylko ja podawalem jak bylo robione u mnie. Niestety nie bylo tego styropianu z frezem wiec bralem bez no i oczywiscie polaczenia byly na pianke aby uniknac mozliwych szczelin, zaprawa klejowa z worka.

ok ...no faktycznie źle Cię zrozumiałem

Dex ile dawałeś wełny na poddasze ? ...ja planuje 25 cm (15 cm w krokwie + 10 cm pod nie )

i jeszcze jedna sprawa - robiłeś szczelinę wentylacyjną pod membraną dachową ( od strony "pieszczeń" ) ...mam różne opinie i waham się co robić

ok ...no faktycznie źle Cię zrozumiałem

Dex ile dawałeś wełny na poddasze ? ...ja planuje 25 cm (15 cm w krokwie + 10 cm pod nie )

i jeszcze jedna sprawa - robiłeś szczelinę wentylacyjną pod membraną dachową ( od strony "pieszczeń" ) ...mam różne opinie i waham się co robić

Miedzy krokwie dawalem 18cm isover super mata wsp. 0,033 a na krokwie 10 cm super maty. Jako folie paroprzepuszczalna dawalem taka z mocherkiem od spodu co pozwala welne dolozyc do samej foli. Jesli chodzi o folie paroizolacyjna dawalem aluminiowana i tu jest zasada aby wykorzystac w pelni zalety tej folii nalezy zostawic ok 3 cm przerwy miedzy folia a rigipsami. Wtedy dziala to jak termos. Ta przerwe zrobilem przy uzyciu stelazy glownych. Jest troche zabawy i pracy aby zawiesic te folie przed stelazami ale da rade. Popatrz na moje fotki z picassa tam wszystko ladnie widac.

oglądałem kilka razy ... szacunek dla Ciebie ...kupa dobrej roboty

ja nie za bardzo mam czaus sam robić ...ale lube wiedzieć co w trawie piszczy :)

dzięki za info

Jak bedziesz ocieplal poddasze dobrze przypilnuj robotnikow zeby fuszerki nie odwalili. Welna ma byc kilka cm szersza niz przerwa miedzy krokwiami i kazda szpare szczeline dobrze wypelnic zeby welna nie zjechala i nie zrobila golych placow pod dachowka. To kluczowy etap budowy wiec inwestor powinien to dopilnowac.

• 3 weeks później...

witam po dluzszej przerwie

u nas jakos leci, fundamenty poprawilismy sami, sa juz otynkowane i wylozone piaskiem, jutro zalewany na nich chudziaka. a za tydz lub 2 wchodzi nam NOWA EKIPA- gorale, ale pracuja jak mroweczki na redbullu :D obecnie robia dom (a w zasadzie juz klada folie pod dach) u naszych przyszlych sasiadow wiec moglimy przez ostatnie dni podgladac jak pracuja i czy nie maja "zlych budowlanczych nawykow". wydaja sie ok!

no i przyszedl czas na liczenie ilosci pustakow na chate.. i tu mamy schody bo maz liczyl i liczyl i wyszlo mu ze porothermu 25 potrzeba nam mniej niz w projekcie jest podane. jestemy przez to w kropce bo nie chcemy zamawic nadwyzki pustakow stad moja OGROMNA PROSBA do tych ktorzy budowali swoj domek z porothermu i nie zmieniali projektu (nie zwiekszali ani nie zmniejszali domu wzgledem projektu pierwotnego):

ILE WAM POSZLO PUSTAKOW??????????????????

nam wychodzi cos ponad 2 tys pustakow a w projekcie jest pokazane chyba op 3 tys i nie wiemy gdzie jest blad

witam po dluzszej przerwie

u nas jakos leci, fundamenty poprawilismy sami, sa juz otynkowane i wylozone piaskiem, jutro zalewany na nich chudziaka. a za tydz lub 2 wchodzi nam NOWA EKIPA- gorale, ale pracuja jak mroweczki na redbullu :D obecnie robia dom (a w zasadzie juz klada folie pod dach) u naszych przyszlych sasiadow wiec moglimy przez ostatnie dni podgladac jak pracuja i czy nie maja "zlych budowlanczych nawykow". wydaja sie ok!

no i przyszedl czas na liczenie ilosci pustakow na chate.. i tu mamy schody bo maz liczyl i liczyl i wyszlo mu ze porothermu 25 potrzeba nam mniej niz w projekcie jest podane. jestemy przez to w kropce bo nie chcemy zamawic nadwyzki pustakow stad moja OGROMNA PROSBA do tych ktorzy budowali swoj domek z porothermu i nie zmieniali projektu (nie zwiekszali ani nie zmniejszali domu wzgledem projektu pierwotnego):

ILE WAM POSZLO PUSTAKOW??????????????????

nam wychodzi cos ponad 2 tys pustakow a w projekcie jest pokazane chyba op 3 tys i nie wiemy gdzie jest blad

Mielismy ten sam dylemat. Nam wyszło 2500 sztuk, dom powiekszony o jeden metr w kierunku garażu, ściana kolankowa podniesiona o jednego pustaka.