alicja _k8 11.03.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam Was , ponawiam oferte sprzedazy kuchni naprawde cena atrakcyjna , cargo w szafkach , zawiasy blum , sprzedaz za pol ceny , wiecej infor na [email protected] lub [email protected] , dostepna od juz, material : plyta laminowana folia, stan idealny , okazja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja _k8 11.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 oferta kuchni dotyczy oczywiscie projektu APS 161 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 13.03.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 witam wszystkichAps-ikowcy, czy sezon budowlano-remontowe już zaczęliście?my już jedziemy na całego, w ciągu ostatnich 2 tyg zrobiliśmy centralne, wodę, kanalizację, prawie obie barierki i wylewki:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=176186&d=1363110904 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=176185&d=1363110882 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=174075&d=1362301827 a od przyszłego tygodnia zaczyna się najlepsza zabawa, planujemy ruszyć z ociepleniem chaty a potem ocieplenie dachu i regipsy...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja _k8 15.03.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam Was , ponawiam oferte sprzedazy kuchni naprawde cena atrakcyjna , cargo w szafkach , zawiasy blum , sprzedaz za pol ceny , wiecej infor na [email protected] lub [email protected] , dostepna od juz, material : plyta laminowana folia, stan idealny , okazja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 19.03.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Witaj Dex, Oto moje spostrzerzenia odnośnie ogrzewania : w temperaturach poniżej 0 wzrasta zawsze dość widocznie zużycie gazu (wystarczy że tą granicę przekroczy i jest od razu różnica..) w temperaturach ok. +5 można zejść do 4-5 m na dobę powyżej oczywiście tym bardziej , przy spadku 2-6 poniżej zera ok. 8-9 m a przy -15-20 to już się dzieją rzeczy mrożące krew w żyłach 12 m to już normalka.Ni jest możliwe moim zdaniem bez żadnych "dopalaczy" w sensie kominków itp. zejść przy ujemnych temperaturach do 4 kubików na dobę chyba że masz 19 stopni w domu, ale to jak dla nas w dzień jest po prostu za zimno. Temperaturę mamy ustawioną na noc na 19,6 a wdzień na 21 stopni więszej różnicy pomiędzy dniem i nocą nie polecam ze wględu na bardzo duże zużycie gazu na dojście do wyższej zadanej temperatury.Mamy podłogówkę tylko w łazienkach oraz wiatrołapie i kuchni , reszta grzejniki ,piec Viesmann Vitodens 100 (kondesnat) ze zbiornikiem 150 ltr. (uważam że jest za duży -wystarczyłby nam przy 4 osobach 120 ltr) .W sezonie letnim jest zużycie tylko przy wodzie użytkowej 1,5 m /doba Dom z porothermu 25PW + ocieplenie 15 cm styro , poddasze 25 cm wełna Isover pod podłogą na parterze 15 cm styropka na piętrze 2 cm . okna 2 szybowe Oknoplast Platinum ,nie mamy rekuperacji. Pozdr. Apsikowców Witaj. Jak to sie mowi diabel tkwi w szczegolach. A te szczegoly to bardzo istotna jesli nie naistotniejsza rzecz. Ogrzewanie niskotemperaturowe okna trzyszybowe, rekuperacja. Laczac te elementy mozna zaoszczedzic ok 50% na ogrzewaniu. Po testach od miesiaca mam juz ustawienia stale na kotle i oto moje spostrzezenia: 1. kociol vaillant 19,5 kw kondensat jest przewymiarowany wystarczylby 15kw z dolna granica mocy 5 kw (ten ma 7 kw i nigdy nie grzal z wieksza moca co powoduje zbyt czeste wlaczanie co powoduje troche wieksze zuzycie gazu przy starcie kotla) 2 krzywa grzania 0,2 temperatura na kotle 31 stopni 3.temperatury na termostatach w pokojach ustawiona na 18 stopni bo jeszcze nie mieszkamy 4. przy temperaturach nizszych ok -9 stopni kocial zuzywal 5-6 m szesc. na dobe ale co ciekawe przy temp ok. 0 stopni zuzywal 4-5. Zauwazylem ze w przypadku nizszych temperatur kociol wylaczal sie rzadziej wiec bylo mniej startow a wiadomo ze kocial startuje zawsze z najwieksza moca co powodowalo przyblizone zuzycie, bo przy 0 stopni startowal czesciej ale za to grzal krocej. 5. Zbiornik na wode 120 litrow ale narazie nie grzany. Moj sasiad ma identyczna instalacje i na trzyosobowa rodzine zuzywa ok 0,7 m. szesc. gazu na podgrzanie wody na dobe. 6. rekuperator chodzi cala dobe na 1-szym biegu W nastepnym sezonie podniose temperatury na regulatorach w salonie na 21 stopni reszcie na 20 a w sypialni 18 stopni. Pamietaj o fizjologicznym grzaniu od stop i tu jest caly pic bo odczuwalna temperatura przy ogrzewaniu podlogowym jest wyzsza o 2-3 stopnie niz konwekcyjnym. Przy 18 stopniach jak mam teraz swobodnie wrecz komfortowo mozna wytrzymac w bluzeczce z dlugim rekawem. Przy ostatnich slonecznych dniach mimo ze temp. byla ponizej zera przy odslonietych roletach w sypialniach na gorze i w salonie mialem 23 stoprze przy wylaczonych obiegach przez silowniki termostatyczne (okna od poludniowej strony) Dane termoizolacyjne: fundamenty -10 cm styropian sciany zewn.- 15 cm styropian posadzki parter - 10cm styropian posadzki pietro - 5 cm styropian poddasze uzytkowe - 28 cm isover super mata y 0,033 18+10cm tutaj zastosowalem system typu tzw termos, czyli folia izolacyjna aluminiowana reflexyjna i przerwa powietrzna miedzy folia a rygipsami ktora tworzy warstwe powietrzna jak w termocie. strych - 25 cm isover super mata strop i boki wykuszu plyty z pianki PUR oczywiscie nigdzie nie ma jeszcze drzwi wewnatrz i z garazu troche zawiewa Edytowane 19 Marca 2013 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkrzysiek 22.03.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Witaj. Jak to sie mowi diabel tkwi w szczegolach. A te szczegoly to bardzo istotna jesli nie naistotniejsza rzecz. Ogrzewanie niskotemperaturowe okna trzyszybowe, rekuperacja. Laczac te elementy mozna zaoszczedzic ok 50% na ogrzewaniu. Po testach od miesiaca mam juz ustawienia stale na kotle i oto moje spostrzezenia: 1. kociol vaillant 19,5 kw kondensat jest przewymiarowany wystarczylby 15kw z dolna granica mocy 5 kw (ten ma 7 kw i nigdy nie grzal z wieksza moca co powoduje zbyt czeste wlaczanie co powoduje troche wieksze zuzycie gazu przy starcie kotla) 2 krzywa grzania 0,2 temperatura na kotle 31 stopni 3.temperatury na termostatach w pokojach ustawiona na 18 stopni bo jeszcze nie mieszkamy 4. przy temperaturach nizszych ok -9 stopni kocial zuzywal 5-6 m szesc. na dobe ale co ciekawe przy temp ok. 0 stopni zuzywal 4-5. Zauwazylem ze w przypadku nizszych temperatur kociol wylaczal sie rzadziej wiec bylo mniej startow a wiadomo ze kocial startuje zawsze z najwieksza moca co powodowalo przyblizone zuzycie, bo przy 0 stopni startowal czesciej ale za to grzal krocej. 5. Zbiornik na wode 120 litrow ale narazie nie grzany. Moj sasiad ma identyczna instalacje i na trzyosobowa rodzine zuzywa ok 0,7 m. szesc. gazu na podgrzanie wody na dobe. 6. rekuperator chodzi cala dobe na 1-szym biegu W nastepnym sezonie podniose temperatury na regulatorach w salonie na 21 stopni reszcie na 20 a w sypialni 18 stopni. Pamietaj o fizjologicznym grzaniu od stop i tu jest caly pic bo odczuwalna temperatura przy ogrzewaniu podlogowym jest wyzsza o 2-3 stopnie niz konwekcyjnym. Przy 18 stopniach jak mam teraz swobodnie wrecz komfortowo mozna wytrzymac w bluzeczce z dlugim rekawem. Przy ostatnich slonecznych dniach mimo ze temp. byla ponizej zera przy odslonietych roletach w sypialniach na gorze i w salonie mialem 23 stoprze przy wylaczonych obiegach przez silowniki termostatyczne (okna od poludniowej strony) Dane termoizolacyjne: fundamenty -10 cm styropian sciany zewn.- 15 cm styropian posadzki parter - 10cm styropian posadzki pietro - 5 cm styropian poddasze uzytkowe - 28 cm isover super mata y 0,033 18+10cm tutaj zastosowalem system typu tzw termos, czyli folia izolacyjna aluminiowana reflexyjna i przerwa powietrzna miedzy folia a rygipsami ktora tworzy warstwe powietrzna jak w termocie. strych - 25 cm isover super mata strop i boki wykuszu plyty z pianki PUR oczywiscie nigdzie nie ma jeszcze drzwi wewnatrz i z garazu troche zawiewa Hej, Dzięki za elaborat , myślę ,że podłogówka faktycznie jest bardzo fajnym rozwiązaniem , tak jak pisałem mam częściowo takie ogrzewanie i faktycznie różnica w odczuciu ciepła jest duża ,ale jak wszystko ma też i swoje gorsze strony , np. duża bezwładność .W dni słoneczne piec nam się wogóle nie załączał ponieważ słoneczko tak nagrzało że mieliśmy 23 st. myślę ,że po pełnym sezonie jak już bedziecie mieszkać zużycie gazu będzie bardziej wiarygodne niż teraz ...ja podczas wykańczania domu biegałem przy 16-17 stopniach w krótkim rękawku i nie narzekałem na zimno (zużycie gazu było na poziomie 4-5 m3, jak się coś robi fizycznie to zawsze jest cieplej Bardzo jestem niestety wkurzony na mega mostek cieplny , który znajduje sie przy połaczeniu balkonu nad wejsciem z posadzką w sypialni , niestety nie było mnie na budowie jak wylewali posadzki i wcześniej pierwszy beton na tym balkonie i teraz ciągnie zimno w tym miejscu ...nie zaizolowali tego połoczenia niczym , na drugi balkon już sam wylewałem i jest O.K.. Rekuperator mnie odstraszył dodatkowymi kosztami (ja nie zainstalowałbym go sam) i zbieraniem się w przewodach grzybów ,które co jakiś czas należy dezynfekować za nie małe pieniądze, a u nas połowa obsady w domu to alergicy.. , czerpnia świerzego powietrza zaciaga też niestety powietrze, które sąsiad wypuszcza ze swojego komina z pieca weglowo -wszytko żernego więc miałbym w domu komorę gazową poza tym troche jeszcze idzie na to dodatkowo prądu. Mam za to bardzo pozytywne spostrzerzenia przy używaniu naszego piecyka na drewno (Jotul M3) który ustawiliśmy w salonie , przy temperaturze ok. -5 na dworze przy paleniu od rana mieliśmy w salonie + 24 na górze przy otwartych drzwiach w sypialniach +21 piecyk ma tylko 7kw ! (piec gazowy wogóle się nie załączał) musiałem niestety przestać palić ponieważ nie mam już dobrze wysuszonego drewna i paląc słabo wysuszonym rocznym niestety robią się zacieki na kominie na części ponad stropami co mnie trochę przeraża ( w tym temacie na forum muratora jest baaardzo dużo opisane) . Bardzo polecam wszystkim mocne wietrzenie domu przez kilka minut dziennie , nie mamy żadnej wilgoci i o wiele łatwiej jest ogrzać dom. Życzę żebyś był tak samo zadowolony jak my z mieszkania w tym domku , projekt jest naprawdę udany Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 23.03.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) witaj tomkrzysiek. z tym sloncem rzeczywiscie fajna rzecz. sypialnia i salon ogrzane energia odnawialna mysle ze jak juz zamieszkamy to z urzadzen i oswietlenia ktore beda pracowac i wydzielac cieplo zawsze mozna uzyskac dodatkowy stopien lub dwa. co do rekuperatora naprawde warto bylo zainwestowac te 5 tys. tym bardziej ze na etapie budowania scian zostawilem kanaly na termorury nawiewow i wyciagow. co do grzybow to bez przesady . Wprawdzie filtry wyłapią większość zanieczyszczeń, a wilgotność w przewodach nawiewnych będzie niewielka (wiekszość wilgoci wykropli się na wymienniku - powinien mieć możliwość odprowadzenia skroplin) Dodatkowo stały przepływ powietrza o zmiennej wydajności nie pozwala na rozwój grzybów. elementy, które maja kontakt z wilgocią są z tworzyw wiec nie dochodzi do rozwoju grzybow. Warto zaprojektować istalację tak, aby można było ją w razie potrzeby czyścić, a dla alergikow filtry klasy EU7 i mozna zastosowac filtr z wegla aktywnego na czerpni - wtedy i dym nie dotrze do pomieszczen. uwierz ze prad ktory zuzyje rekuperator (a zurzywa bardzo malo na pierwszysm biegu ok 24-31 Watt silniki pradu stalego to ok 40 groszy dziennie) to nic w porownaniu z dodatkowa energia na ogrzanie powietrza ktore trzeba dostarczyc z zewnatrz w wentylacji grawitacyjnej. dokonalem pomiaru temperatury w anemostatach nawiewnych i tak: przy temperaturze na zewnatrz - 4 stopnie, w domu +18 stopni to z anemostatow plynelo powietrze o temp. +12 stopni. oczywiscie w reku zachowane odpowiednie proporcje nawiew/wywiew regulacja anemostatow i stosunek ilosci anemostatow nawienych do wywiewnych - to juz na etapie projektu. teraz mam tak ze w domu jest delikatne nadcisnienie wiec nawet jak otworze kominek to niema mowy o wydostajacym sie dymie z kominka. nadcisnienie powoduje rowniez ze nie wlatuje powietrze z zewnatrz przez ewentualne nieszczelnosci. Balkon nad wejsciem tez mi nie dawal spokoju a ze wylewany byl razem z wiencami zeby zachowas stabilna i mocna konstrukcje, postanowilem w calosci go ostyropianowac od dolu bokow i z gory i z przodu - tylko filary to goly beton. P.S. Miedzy 21 a 24 marca zrobilem dokladne pomiary przy parametrach kotla i termostatow jak pisalem wyzej: temperatura srednia dobowa na zewnatrz ok -11 stopni ( w nocy -15 w dzien -7) zuzycie gazu 4,50 m szesc. gazu na dobe. Edytowane 24 Marca 2013 przez Dex pomiar przy niskich tepm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_hgt 25.03.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam wszystkich Czy ktoś może buduje ten domek w mazowieckim i chciałby się pochwalić? My z żoną właśnie jesteśmy w trakcie zdobywania pozwolenia na budowę i chcielibyśmy obejrzeć apsa na żywo. Proszę o kontakt: [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina19 13.04.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Mam pytanie do DEXa. Jak Pan izolował balkony (chodzi o kolejność warstw) i czy papa (jaka?) wytrzyma na balkonie przez zimę bez wylewki. Czym jest przyklejona papa, jaka gruba izolacja cieplna jaka wylewka. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 17.04.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Dex ponawiam pytanko eweliny, tez bym się chciała zorientować jak ty to robiłeś! DEX, jesteś tam? Halo, puk puk !!! a u nas roboty jadą dalej, zima która niemiłosiernie się przedłużała nas nie odstraszyła. Na dzień dzisiejszy domek z zewnątrz wygląda tak:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183128&d=1365747158 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183875&d=1366053594 w międzyczasie-jak będzie padał deszcz, będzie mój teściu robił barierkę schodową, o taką:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=181095&d=1365013157 elementy składowe już są, np:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183137&d=1365747433 przyjechały też parapety zewn (blaszane w kolorze okien) i wewnętrzne, takie:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=178473&d=1363981763 zaczynamy powoli myśleć o podbitce i chyba czas wełnę zamówić oraz profile CD/UD A co tam u was, nikt nic nie pisze i się nie chwali. Nie wierzę że nikt się nie buduje lub nie wykańcza swego gniazdka, kochani pochwalcie się! wiosna przyszła więc trzeba ożywić to forum! Edytowane 9 Lipca 2013 przez magdusiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 19.04.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam pytanie do DEXa. Jak Pan izolował balkony (chodzi o kolejność warstw) i czy papa (jaka?) wytrzyma na balkonie przez zimę bez wylewki. Czym jest przyklejona papa, jaka gruba izolacja cieplna jaka wylewka. Proszę o odpowiedź. Sorki za zwloke ale strasznie zajety. Kolejnosc izolacji termicznych i przeciwwilgociowych: wykusz: w pierwsza wylewke te co byla wylewana na szalunku razem z wiencem wtopiony styropian 10 cm ( https://picasaweb.google.com/Darek.dr.floyd/BudowaPietro#5364329844189955842 ) szlichta papa na goraco termozgrzewalna - moze zostac przez zime plyty z pianki pur obustronnie w folii alu 5cm ( jesli bez foli to obowiazkowo najpierw folia budowlana na pape) folia budowlana wylewka 5 cm zbrojenie siatka dwuskladnikowa folia w plynie na zewnatrz 2x pokrycie i wtopienie w nia tasmy hydroizolacyjnej na laczeniu sciany z posadzka i wtopienie i przyklejenie opierzenia glazura balkon: papa termozgrzewalna folia budowlana styropian 5 cm folia budowlana wylewka betonowa 5cm zbrojenie siatka dwuskladnikowa folia w plynie na zewnatrz 2x pokrycie i wtopienie w nia tasmy hydroizolacyjnej na laczeniu sciany z posadzka i wtopienie i przyklejenie opierzenia glazura Wazne pod pape najpierw posmarowac beton dysperbitem albo innym mazidlem pod pape a dopiero potem kleic termozgrzewalnie pzdr Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosiek 25.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam! Pogoda sie poprawila to i prace ruszyły - "magdusiad" idziesz jak burza a barierki balkonowe super! Ja mogę sie pochwalic na razie pomalowanymi scianami w sypialni i pokoju oraz rozpoczetym płytkowaniem w pralni nad garazem, za ok 2 tygodnie wstawiamy mebelki kuchenne już nie moge sie doczekac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 28.04.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Przejrzałem dziś dość dokładnie zdjęcia od Dexa na Picassie. Dzięki za te 1036 fotek, pewnie będą bardzo pomocne w różnych etapach. Czy mogę zapytać jako zieloniasty? Rzut fundamentów na stronie 27 projektu "aps 161L+2G" pokazuje, że zewnętrzne mają po 38 cm grubości a wewnętrzne po 25 cm. Podobnie jest w przekrojach na następnej stronie: a-a, b-b po 38 cm oraz c-c, d-d po 25 cm. Skoro bloczki fundamentowe posiadają wymiar dł 38, szer 24 wys 12 cm to czemu większość ekip murarskich układa bloczki do siebie bokami 24 cm a nie bokami po 38 cm, dokładniej fund. zewnętrzne 38 cm a fund. wewnętrzne 24 cm. Wtedy szerokość zewnętrznych i wewnętrznych ścian fundamentowych wynosi 24 cm a nie 38? Czy to jest jakaś oszczędność, czy niewielkie odstępstwo od projektu czy to w ogóle nie ma żadnego znaczenia a może coś źle czytam projekt, oj bo dawno nie miałem nic wspólnego z rysunkiem technicznym. Czy mogę prosić Dexa lub też innych apsikowców w wolnej chwili o wymierzenie ile metrów od drzwi garażu potrzeba aby wyjechać z pojedyńczego garażu i podwójnego (tu dwa samochody w środku i tym stojącym od strony salonu) tak aby tyłem pojazdu łamać się w prawą stronę czyli na/za schody wejściowe. Nie wiem czy to umiem napisać obrazowo. Samochodem wjeżdżam przodem do garażu, czyli wyjeżdżam tyłem, po "operacji wyjechania" samochód stoi bokiem pasażera przed wejściem do budynku a bokiem kierowcy do granicy działki Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez michalo-okowawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 04.05.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ehhh, weekend majowy coś się nie udał, ale my i tak nie próżnowaliśmy, oto efekty ostatnich kilkunastu dni: ocieplona chawira http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=186795&d=1367345598 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=186796&d=1367345656 ręcoma mego teścia robi się barierka schodowa http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=187056&d=1367488907 i ocieplamy poddasze: pokoje dzieci i półpiętro jest już zafoliowane: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=187400&d=1367657602 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=187401&d=1367657626 tu nie mam aktualnego zdjęcia, ale tez jest już zafoliowane cale półpiętro http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=187403&d=1367657665 małżowi skończył się urlop, więc teraz prace pewnie zwolnią, ale i tak będzie się coś tam działo- na lipiec mamy plany przeprowadzkowe i kończenie chaty jak już zamieszkamy-czy się nam uda? czas pokaże małgosiu, ależ fajnie juz u ciebie domek wygląda, ja też nie mogę się doczekać twoich fotek z mebelkami kuchennymi- zrób mnóstwo fotek i pochwal się szczęściaro :D pozdrawiam budujących i tych co już dopieszczają swe chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 13.05.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Witam. Przejrzałem dziś dość dokładnie zdjęcia od Dexa na Picassie. Dzięki za te 1036 fotek, pewnie będą bardzo pomocne w różnych etapach. Czy mogę zapytać jako zieloniasty? Rzut fundamentów na stronie 27 projektu "aps 161L+2G" pokazuje, że zewnętrzne mają po 38 cm grubości a wewnętrzne po 25 cm. Podobnie jest w przekrojach na następnej stronie: a-a, b-b po 38 cm oraz c-c, d-d po 25 cm. Skoro bloczki fundamentowe posiadają wymiar dł 38, szer 24 wys 12 cm to czemu większość ekip murarskich układa bloczki do siebie bokami 24 cm a nie bokami po 38 cm, dokładniej fund. zewnętrzne 38 cm a fund. wewnętrzne 24 cm. Wtedy szerokość zewnętrznych i wewnętrznych ścian fundamentowych wynosi 24 cm a nie 38? Czy to jest jakaś oszczędność, czy niewielkie odstępstwo od projektu czy to w ogóle nie ma żadnego znaczenia a może coś źle czytam projekt, oj bo dawno nie miałem nic wspólnego z rysunkiem technicznym. Czy mogę prosić Dexa .. W zasadzie sposob ukladania bloczkow na szerokosc 38cm lub 24 cm zalezy od tego jakiej grubosci bedzie mur nad bloczkami fundamentowymi. Jesli np: 24 cm z siporeksu czy porotermu to sciana fundamentowa tez powinna byc 24 cm, jesli natomiast przewidywana jest sciana jednowarstwowa z ytongu 40 cm to sciana fundamentowa ma miec 38 cm - 40 cm. szerokosc samej lawy fundamentowaj jest zawsze szersza od muru fundamentowego poniewaz musi przejac cale obciazenie budynku na grunt - im szersza lawa tym nacisk w przeliczeniu na powieszchnie gruntu mniejszy, oczywiscie mozna by bylo wylac plyte fundamentowa pod cala powieszchnia budynku i to byloby najkorzystniej ale w takim budownictwie wazny jest czynnik ekonomiczny z zachowaniem wszystkich norm. co do garazu mam jednostanowiskowy wiec trudno powiedziec.. pzdr Edytowane 13 Maja 2013 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 16.05.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 małgosiek jak tam mebelki do kuchni, wstawione?? szybcikiem fotkami się pochwal bo mnie ciekawość zżera od środka dex, a jak u ciebie, coś nowego się urodziło? my już opatulili dach wełną i zaczynamy kłaść regipsy, a w międzyczasie robią się gładzie, planowany termin zakończenia gładzi to ostatni maja trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 18.05.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) wlasnie sie rodzi. byl pomiar schodow i posadzki w klatce schodowej do wyceny na granit ivory fantasy. wycene dostalem wczoraj :0 masakra no ale zdecydowanie mniej niz u innych kamieniarzy najtaniej w Kemizo Żary w przyszlym tygodniu zlecam i place i jak tylko powycinaja to beda montowac i oczywiscie trzymamy kciuki Kilka zdjec: https://picasaweb.google.com/Darek.dr.floyd/BudowaGabinetLuster Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 05.07.2013 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Jak sie zapatrujecie na instalacje odgromowe? Oto skutki ostatniej burzy w moim miescie na sasiednim osiedlu:http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130702/POWIAT10/130709849 Sidla na Zeusahttps://picasaweb.google.com/Darek.dr.floyd/SidlaNaZeusa Edytowane 14 Lipca 2013 przez Dex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONIA28 23.09.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=5514&attachmentid=214051KILKA zdjęć z mojej budowy aps 161.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusiad 29.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Hej, oj dawno tu nie zaglądałamMam pytanko o farbę do malowania balustrad metalowych wewnątrz budynku. potrzebuję czarną farbę w macie (ewentualnie w połysku) o mało smrodliwym zapachu (bardzo ważne) - w domu mam małe dzieci i nie mam ich gdzie i kiedy wywieźć z domu na kilka dni. A drzwi i okien też nie otworzę na oścież bo po pierwsze dzieci chore a po drugie myszy pchają się do domu jak szalone i nie wiem co z barierką zrobić a muszę ją szybko skończyć... jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z farbami do metalu to proszę o radę (najlepiej z nazwami farb) no i coś ucichło nam to forum, a szkoda...jak ktoś coś ma to niech pisze lub foty wkleja. U mnie nic się nie dziej w zasadzie bo kasa się skończyła. Obecnie robimy tylko to na co nie musimy kasy wydawać- szpachluję gładzie na gorze, a małż będzie na dniach malował córki pokój i klatkę schodową. Jak to pomalujemy to przenosimy się do sypialni- ściany już dopieściłam ale z sufitem jest cał ogrom roboty i tu nam zejdzie trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts