mmgryc 20.04.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam wszystkich.Chciałbym dowiedzieć się jakkie opłaty należy uiścić (i gdzie) przy zakupie działki rolnej.Wiem że napewno trzeba zapłacić stronie od której się kupuje działk e i notariuszowi. A dalej??? Czy od takiej inwestycji jest jakiś podatek?? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 21.04.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 O ile mnie pamięć nie myli jest jeszcze jakiś podatek, ale to pare złotych (nie mam przed oczami aktu notarialnego - tam jest wszystko wypisane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 24.04.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 wszelkie koszty (oprócz ceny) ponosi się u notariusza - czyli taksę notarialną z opłątą za wniosek i wypisy + VAT, opłatę sądową (200 lub 260 zł) i podatek od czynności cywilnoprawnych 2 % ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 24.04.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Ale... trzeba uważać, bo Urząd Skarbowy może uznać, że jednak VAT sie od tej dzialki należy, bo jest na niej możliwość zabudowy.. Pozdrawiam,BJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 24.04.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 jaki VAT? Że niby od ceny sprzedaży? Przecież jest PCC, więc tu o vacie nie ma mowy...chyba, że o czymś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.04.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Ale... trzeba uważać, bo Urząd Skarbowy może uznać, że jednak VAT sie od tej dzialki należy, bo jest na niej możliwość zabudowy.. Pozdrawiam, BJoa chodzi chyba o sytuację gdy ktoś sprzedaje działkę w celach zarobkowych i prowadzi działalność gospodarczą. Ale jeśli sprzedaż następuje między ososbami fizycznymi to płaci się PCC i nic więcej. Żadnych Vatów jeśli vatowcem nie jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 24.04.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 z tym VAT-em chodzi pewnie o to, że do taksy notarialnej dolicza sie podatek VAT- 22%, żadnych innych VAT-ów nie maa do Urzędu skarbowego nie masz obowiązku zgłaszć się ale trzeba pamiętać że jak urząd się dopatrzy i stwierdzi że według niego działka powinna więcej kosztować to będziesz musział dopłacić brakujący podatek i oczywiście odsetki naliczane od dnia podpisania aktu notarialnego - i US ma na to 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 24.04.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 VAT jest od wszystkich kosztów notariusza - taksa za czynność, za wniosek i wypisy.A PCC - teraz i tak od stycznia jeśli zaniżysz wartość nieruchomości, to obowiązek zapłaty podatku ciąży na kupującym, a nie jak do niedawna - obu stronach umowy solidarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.04.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 VAT jest od wszystkich kosztów notariusza - taksa za czynność, za wniosek i wypisy. A PCC - teraz i tak od stycznia jeśli zaniżysz wartość nieruchomości, to obowiązek zapłaty podatku ciąży na kupującym, a nie jak do niedawna - obu stronach umowy solidarnie. zgadzam się z kolegą po fachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 24.04.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 a czy zawsze US sprawdza czy kwota za która kupiona została nieruchomość jest ok, czy zaniżona? A jak tak to po jakim czasie dopadają? ja nie mam nic do ukrycia ale nie chciałabym nagle sie dowiedzieć że mam coś do dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 24.04.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 US zawsze sprawdza. Notariusz na koniec danego miesiąca wysyła im rejestr transakcji, oni wg. swoich tabel sprawdzają i jak coś nie gra to wzywają. A mają na to chyba 5 lat, bo tyle trwa bodajże przedawnienie z tego tytułu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 25.04.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Dokładnie 5 lat i znam przypadki, że pod koniec terminu wzywali i naliczali odsetki od należnej różnicy podatku. Notariusz przy akcie powinien poinformować o tym kupujących. Nie radzę zaniżać cen bo US w małych miejscowościach specjalnie odkładają takie przypadki żeby pod koniec upływającego terminu oficjalnie i zgodnie z prawem ściągnąć pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 25.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 my nic nie zaniżyliśmy specjalnie, ale kto wie może US uzna że to za niska cena. A notariusz oczywiście powiadomił nas o tym fakcie tylko tyle zamieszania wokół tego remontu z pozwoleniami itp. że na śmierć o tym zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 26.04.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 No i napisalam sie napisalam i wcielo mi cala wiadomosc. Zapraszam w dziale prawo i finanse do watku: US a VAT w przypadku dzialki rolnej. Tam jest duzo wyjasnien i opis mojej sytuacji. Generalnie jak US uzna, ze na ziemi nawet rolnej, mozna sie budowac, to jezeli sprzedajacy shandlowal lub ma zamiar wiecej nie 1 dzialke to moga mu dowalic VAT. Ale jemu nie Wam. Wam wtedy oddadza cywilnoprawny. Jak zglosicie sie do US o badanie ceny dzialki, to zajma sie tez podatkiem. Nie oplaca sie nie zglaszac od razu, bo jak oni to wyciagna za 5 lat to nalicza odsetki, a sprawdzaja teraz wszystkie transakcje, bo maja z tego zysk. Generalnie ustawa o VAT ma niekorzystny zapis, ktory daje duza dowolnosc nadinterpretacji kto jest platnikiem VAT i w jakich warunkach i US dowala VAT komu tylko moze. Na szczescie juz NSA zajelo sie problemem czy wlasnie w tym punkcie polska ustawa o VAT jest zgodna w ogole z ustawodawstwm unijnym i to pewnie rozstrzygnie wiele sporow. W tej chwili sa orzeczenia sadow, gdzie facet za sprzedaz 15 dzialek budowlanych nie zaplacil VAT, bo uznano, ze to byla sprzedaz jego majatku prywatnego, a czasem rolnik placi za sprzedaz 1 dzailki rolnej, bo ma jeszcze dwie ktore moze sprzedac, a US uznal, ze mozna sie na nich budowac. I dlatego to jest takie niepewne i nie tylko dotyczy kwestii samej ceny dzialki.PozdrawiamBJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts