Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo

Recommended Posts

wg mojej wiedzy odległość od sąsiada:

- szambo do 10 m3 - min. 2 m

- szambo od 10 do 50 m3 - min. 7,5 m

/dopuszcza się w granicy działki pod warunkiem, że sąsiad też ma szambo w granicy/

od ulicy, chodnika, drogi

- szambo do 10m3 - min. 2 m

- szambo od 10 do 50 m3 - min. 10 m.

Odnośnie szamba, to ostatnio spotkałam sąsiadkę w mojej przyszłej wichurze i doznałam szoku jak to ludzie o wszystkim wiedzą.

Gadka szmatka o pierdołach i dowiedziałam się że ten 5 domów dalej to wypuszcza szambo do rowu to samo ten i tamten, ale najciekawsze że to wszystko z nowych domów - czyżby ludziom po spłaceniu kredytów nic na wywózkę szamba nie zostało ;).

Swoją drogą to rów należący do dróg powiatowych i tam nawet deszczówki nie można odprowadzać a co dopiero ścieki.

Inna sprawa że trzeba się trzymać na baczności bo ludzie wszystko wypatrzą i wywęszą ;)

Ale to normalna praktyka w naszym kraju, albo fekalia do rowu albo szambo bez dna. Sama spotkałam się z trochę innym "rozwiązaniem racjonalizatorskim". Szambo i owszem. Czy z dnem czy bez dna to ciężko stwierdzić, ale odpływ z kuchnii, pralki, zmywarki i innych umywalek do kanalizacji burzowej, a ta do rzeki. Przez dłuższy czas dziwiłam się, czemy na tej rzecze ciągle jakaś pianka. Teraz już się nie dziwię.

Witam! We wsi gdzie buduję chałupę spotkałem się z pojęciem "szambo ekologiczne" czyli trzy plastiki po farbach 1000l + bakterie i fru za płot. W 2005 roku w Suchej Beskidzkiej doszło do dwukrotnego zatrucia ujęć wody, trochę pojeździła policja i straż a z szamb dalej sobie fru do rowu i za płot. Mój niestety, sąsiad tak fachowo zrobił sobie kanalizację, że zatruł swoją studnię kopaną koli, mnie zmusił tym samym do zrobienia drogiej studni wierconej. Zanim doszedł do tego, że to jego wina chciał wszystkich okolicznych zawlec pod sąd , z czego wnioskuję bez przeprowadzenia śledztwa że min 70% szamb w okolicy jest nieszczelnych! Od 2006 roku istnieje przepis o przechowywaniu zaświadczeń o wywozie nieczystości tylko co z jego egzekwowaniem! Oczyszczalnię w całej wsi mamy tylko my( rym prawie poetycki), a wsiowe chodzą śmiejąc się bo one bardziej ekonomiczne od nas. To jest ogólnopolski problem.

zapowietrza mnie od pomyslów jakie przychodzą ludziom do głowy, a wścipskośc sąsiadów czasami mnie powala ( zapewne są i plusy ich wszędobylstwa), a wracając do szamba to ta sprawa spędza mi najwięcej snu z powiek, a to z tego powodu, że w drugim końcu działki mam studnię i chciłabym aby było czysto i żeby sąsiad nie czepiał się o odległoś od granicy działki ( a sąsiada mam oooooo!!!!)

szambo - planowaliśmy oczyszczalnie ekologiczną ale u sąsiada jest studnia (nie uzywana, ale jest) więc gmina odmówiła tzn albo sąsiad ją zlikwiduje albo lipa. To że sąsiad ma z szamba rurę poszczoną przez całe podwórko obok studni no cóż. Jak chcesz być uczciwy to cierp. Czasem patrząc nawet jadąc autem myslę że hamstwo i cwaniactwo się opłaca. Z urzędu gminy chodzą dwa razy w roku sprawdzają świstki, czy się wywozi oni mają (wystawiony przez kolegę) jeden na cały rok więc dla gminy jest są ok. :wink:

wg mojej wiedzy odległość od sąsiada:

- szambo do 10 m3 - min. 2 m

- szambo od 10 do 50 m3 - min. 7,5 m

/dopuszcza się w granicy działki pod warunkiem, że sąsiad też ma szambo w granicy/

od ulicy, chodnika, drogi

- szambo do 10m3 - min. 2 m

- szambo od 10 do 50 m3 - min. 10 m.

Mam zamiar nabyć szambo o pojemności 10m3. :wink: - to według której miarki mam liczyć? do 10m3 (bo, de facto, i tak nie wejdzie tam pełne 10m3 kupek) czy może już 10-50?