kokoszki 20.04.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 czy ktoś może mi powiedziec w jakich odległosciach od granicy działki można umieścic szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 wg mojej wiedzy odległość od sąsiada:- szambo do 10 m3 - min. 2 m- szambo od 10 do 50 m3 - min. 7,5 m/dopuszcza się w granicy działki pod warunkiem, że sąsiad też ma szambo w granicy/ od ulicy, chodnika, drogi - szambo do 10m3 - min. 2 m- szambo od 10 do 50 m3 - min. 10 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoszki 20.04.2007 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 dzięki za te informacje, ale mam jeszcze jedno pytanko jakie przepisy regolują tę kwestę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_211 20.04.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 oczywiście prawo budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.04.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Odnośnie szamba, to ostatnio spotkałam sąsiadkę w mojej przyszłej wichurze i doznałam szoku jak to ludzie o wszystkim wiedzą. Gadka szmatka o pierdołach i dowiedziałam się że ten 5 domów dalej to wypuszcza szambo do rowu to samo ten i tamten, ale najciekawsze że to wszystko z nowych domów - czyżby ludziom po spłaceniu kredytów nic na wywózkę szamba nie zostało . Swoją drogą to rów należący do dróg powiatowych i tam nawet deszczówki nie można odprowadzać a co dopiero ścieki. Inna sprawa że trzeba się trzymać na baczności bo ludzie wszystko wypatrzą i wywęszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 20.04.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Ale to normalna praktyka w naszym kraju, albo fekalia do rowu albo szambo bez dna. Sama spotkałam się z trochę innym "rozwiązaniem racjonalizatorskim". Szambo i owszem. Czy z dnem czy bez dna to ciężko stwierdzić, ale odpływ z kuchnii, pralki, zmywarki i innych umywalek do kanalizacji burzowej, a ta do rzeki. Przez dłuższy czas dziwiłam się, czemy na tej rzecze ciągle jakaś pianka. Teraz już się nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 21.04.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam! We wsi gdzie buduję chałupę spotkałem się z pojęciem "szambo ekologiczne" czyli trzy plastiki po farbach 1000l + bakterie i fru za płot. W 2005 roku w Suchej Beskidzkiej doszło do dwukrotnego zatrucia ujęć wody, trochę pojeździła policja i straż a z szamb dalej sobie fru do rowu i za płot. Mój niestety, sąsiad tak fachowo zrobił sobie kanalizację, że zatruł swoją studnię kopaną koli, mnie zmusił tym samym do zrobienia drogiej studni wierconej. Zanim doszedł do tego, że to jego wina chciał wszystkich okolicznych zawlec pod sąd , z czego wnioskuję bez przeprowadzenia śledztwa że min 70% szamb w okolicy jest nieszczelnych! Od 2006 roku istnieje przepis o przechowywaniu zaświadczeń o wywozie nieczystości tylko co z jego egzekwowaniem! Oczyszczalnię w całej wsi mamy tylko my( rym prawie poetycki), a wsiowe chodzą śmiejąc się bo one bardziej ekonomiczne od nas. To jest ogólnopolski problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoszki 21.04.2007 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 zapowietrza mnie od pomyslów jakie przychodzą ludziom do głowy, a wścipskośc sąsiadów czasami mnie powala ( zapewne są i plusy ich wszędobylstwa), a wracając do szamba to ta sprawa spędza mi najwięcej snu z powiek, a to z tego powodu, że w drugim końcu działki mam studnię i chciłabym aby było czysto i żeby sąsiad nie czepiał się o odległoś od granicy działki ( a sąsiada mam oooooo!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 21.04.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.z pózniejszymi zmianami, tam są wytyczne dotyczące umiejscowienia budynków i innych urządzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaros 21.04.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Teraz to jest rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 z późniejszymi zmianami (zmiany: 13.02.2003 i 7.04.2004). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.04.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Niestety trzeba donosić i egzekwować wynonywanie obowiązków przez organy do tego powołane. Ludziom budującym dom uprzykrzają życie bez pardonu a jak wsiochy i cwaniaki spuszczają gówno do rzek to woda w usta? Gnoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 22.04.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 szambo - planowaliśmy oczyszczalnie ekologiczną ale u sąsiada jest studnia (nie uzywana, ale jest) więc gmina odmówiła tzn albo sąsiad ją zlikwiduje albo lipa. To że sąsiad ma z szamba rurę poszczoną przez całe podwórko obok studni no cóż. Jak chcesz być uczciwy to cierp. Czasem patrząc nawet jadąc autem myslę że hamstwo i cwaniactwo się opłaca. Z urzędu gminy chodzą dwa razy w roku sprawdzają świstki, czy się wywozi oni mają (wystawiony przez kolegę) jeden na cały rok więc dla gminy jest są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 22.04.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 wg mojej wiedzy odległość od sąsiada: - szambo do 10 m3 - min. 2 m - szambo od 10 do 50 m3 - min. 7,5 m /dopuszcza się w granicy działki pod warunkiem, że sąsiad też ma szambo w granicy/ od ulicy, chodnika, drogi - szambo do 10m3 - min. 2 m - szambo od 10 do 50 m3 - min. 10 m. Mam zamiar nabyć szambo o pojemności 10m3. - to według której miarki mam liczyć? do 10m3 (bo, de facto, i tak nie wejdzie tam pełne 10m3 kupek) czy może już 10-50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 26.04.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Tak w ogólności to liczy się odległość nie do boku szamba ale do tego co śmierdzi czyli do pokrywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts