Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ścianki kolankowej

Recommended Posts

Co to oznacza dokładnie? bo ja rozumiem ze skosy sa duzo wieksze niz w przypadku, gdy jest scianka kolankowa w projekcie?? I co oznacza jak kat nachylenia ma 35 stopni? Czy to znaczy, ze pomieszczenia na poddaszu beda mniej ustawne niz np w przypadku nachylenia dachu o kącie 40 stopni.

kto wie, moze objasni mi bo laikiem jestem.

najprościej mówiąc będziesz miał zupełnie nieustawne poddasze :wink:

To tak jakby cały dach rozjechał się i oklapł.

Nie wybrałeś jeszcze projektu - szukaj takiego który kolanka ma,

wybrałeś projekt - podnieś o dwa bloczki (nie zapominając o dodatkowym wieńcu) lub po prostu będziesz miał mniejszą powierzchnię mieszkalną na piętrze 8)

ok, rozumiem...ale myslę, ze zmiana dachu z 35 na 40 i zrobienie scianki kolankowej np 50 cm poprawi ustawnosc na gorze a dom nie straci.

Bo wcale nie tak łatwo wybrac projekt chociaz tyle jest w ofercie propozycji.

co prawda juz wstepnie wybrałam z http://www.dobredomy.pl projekt Proton1 ale teraz ogarneły mnie watpliwosci ze za drogi bedzie i analizuje z pracowni Krajobrazy Lapis 2 ...z tymze, w tym projekcie własnie jest brak scianki i to nachylenie dachu 35. chyba musze isc do architekta poradzic sie, bo czuje, ze wybor projektu to najwazniejsza sprawa, bo potem to juz za pozno bedzie na odkrecanie jak sie budowa zacznie.

a które to projekty maja taka wysoka scianke kolankową...np metr..bo ja jak przegladam to same niskie albo wcale...? :D

do Radka ..ja mam równiez ..dach od murłaty i zastanawiałam sie, czy dodanie 2 pustaki wystarczy , zeby nie zbuzyc proporcji ale faktycznie przejrzałam Twoj dziennik i wydaje mi sie to fajnym rozwiazaniem. Mam pytanie, czy taka zmiane ustaliłes juz na etapie adaptacji projektu i architekt naniosł czy po prostu w trakcie budowy dodałes te dwa pustaki i zakonczyłes to wpisem do budowy?

pozdrawiam

(...) Mam pytanie, czy taka zmiane ustaliłes juz na etapie adaptacji projektu i architekt naniosł czy po prostu w trakcie budowy dodałes te dwa pustaki i zakonczyłes to wpisem do budowy?(...)

Taką zmianę powinien zrobić w projekcie ten który będzie Ci go adaptował. Powinieneś również zapytać go czy potrzebny będzie dodatkowy (mały) wieniec zapobiegający w przyszłości pękaniu ścian. Było nie było dodajesz dwie warstwy a to już jest zmiana która nie musi ale może mieć następstwa w przyszłości.

Czyli rozumiem, ze wazniejsze jest kat nachylenia i lepiej zeby to bylo 40 stopni a nie 35 stopni. a czy zmiana kata nachylenia musi byc w adaptacji czy czy mozna w trakcie budowy to zmienic i wystarczy wpis do dziennika?

Zmieniać kąta nachylenia dachu nie musisz podnosząc go nieco. Jeśli już do tego dojdzie to również projektant raczej powinien to zrobić.

Wszystko jest do przejścia ale trzeba robić to z głową :wink:

Lubię takie tematy... zawsze z przekorą się pytam: PO CO KOMU DOM ZE SKOSAMI??? Nie lepiej wybudować piętrowy?

Nie ma skosów. Są proste ściany i wszystkie związane z tym zalety (nie trzeba się zginać podchodząc do komody, nie trzeba uważać wstając z wanny, nie ma problemów z powieszeniem półek, jest normalne okno zamiast połaciówki)...

aaa... no i dach jest mniejszy, mniej skomplikowany, łatwiejszy do wykonania, DUŻO TAŃSZY...

M

U nas w pokojach dziecięcych i łazience ścianka ma 120 cm., ale w sypialni mamy tak:

http://images20.fotosik.pl/183/321a306cf5526b36med.jpg

I nam się podoba. To bez znaczenia, czy będę miał w sypialni szafę, w domu mam dwie garderoby i sypialni gracić nie muszę, a jaki będzie w niej nastrój...

Gdybym chciała mieć płaski dach to mieszkałabym w bloku albo na parterze. Cały urok skośnego dachu to właśnie to schylanie się, te jętki zostawione dla ozdoby itp. itd. Wiele by tu wymieniać i wbrew pozorom dachy płaskie nie są ani tanie ani łatwe w wykonaniu ale o gustach się nie dyskutuje - jedni lubią różowe w zielone kropki inni zielone w różowe kropki :lol: :lol: