magangs 20.04.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Planuje ogrzewanie gazowe, ale dostepnosc i ceny gazu moga w przyszlosci platac figle, wiec chcialbym juz teraz zrobic komin, ktory w przyszlosci w razie potrzeby nadawalby sie i do kotla na paliwo stale. Jaka powinna byc konstrukcja takiego komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 20.04.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Miałem identyczny dylemat / założenie. Ostatecznie wybudowałem komin systemowy Schiedel Rondo plus fi 18 cm dedykowany do gazu ale prawidłowo pracujący również na paliwach stałych. Oczywiście należy zadbać o odpowiednią wysokość komina bo średnica fi 18 przy węglu może być niewystarczająca jeśli ktoś ma niski. Nazywa się to efektywnością komina czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 21.04.2007 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A jaka masz wysokosc komina? U mnie dach nad kominem bedzie ok. 8m nad powierzchnia gruntu. Ile w sumie kosztowal ten komin? Piec gazowy z zamknieta czy otwarta komora spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 21.04.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 U mnie ten komin ma 7,5 m od poziomu "0", zgodnie z projektem. Mam projektowane ogrzewanie gazowe więc na pewno na tym paliwie będzie dobrze. Natomiast co do wykorzystania go do paliw stałych to trzeba by przeliczyć czy wysokość jest optymalna czy może jest trochę za niski. Sa takie wzory z uwzględnieniem średnicy i wysokości komina. Może forumowicze wypowiedzą się w tej kwestii jeśli magangs będzie to dla Ciebie przydatne. Z tego co wiem to jeśli byłby trochę za niski to nie oznacza, że nie spełniałby swojego zadania. Po prostu w niektórych sytuacjach 'cug' mógłby byś słabszy.W ubiegłym roku w lipcu za dwa kominy Schiedla Rondo i Rondo Plus po 7,33 mb każdy wraz z kanałami wentylacyjnymi (3 kanały przy Rondo i 2 przy Rondo Plus) zapłaciłem 5260 zł + 200 zł transport. Weź pod uwagę, że to ceny ubiegłoroczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 21.04.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Dzieki za odpowiedz. Skonsultuje to z moim architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts