Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt łazienki -"moja prosta łazienka"

sylwia13

Recommended Posts

Witam Was!!!

To jest mój mały, skromny projekt przyszłej łazienki. Oczywiście brakuje w nim paru detali, ale chodzi mi o to czy rozmieszczenie elementów jest dobre. Drzwi dędą się otwierć w drugą stronę. Proszę o ocenę i ewentualne podpowiedzi :wink:

Wybaczcie za jakość zdjęć, ale to było robione telefonem.

http://foto0.m.onet.pl/_m/e7c3805e867c35e2760ed94f01ec447c,5,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/576d2ca6be99997a37afa8c482917c06,5,19,0.jpg

Nikomu się nie podoba :(

Coś Ty! Po prostu ludzie chętniej krytykują niż chwalą :) Bardzo fajna łazienka, a jeśli faktycznie odstępy pomiędzy sprzętami są takie jak wyglądają, to będzie bardzo wygodna.

Przypilnuj tylko żeby klamki od okna nie umieścili Ci po prawej :)

No i dodałabym drugi kaloryferek na ręcznik przy brodziku.

Osobiście wolę, gdy z kibla można sięgnąć do drzwi (i gdy drzwi otwierają się do środka, najlepiej lekko przysłaniając kilbelek, ale to chyba kwestia nawyków).

Mnie się niemal wszystko podoba. Kibelek wcale nie musi być oddzielony, bo jak jest elegancji i z ładna klapą (zakryty!), to nie jest to jakieś miejsce be!

Jesli kabina ma byc przy wejsciu, to dobrze, że półokrągła, bo o kanty mozna się przy chodzeniu obijać.

Tylko ta wanna! :evil: Miałam taką i powiedziełam - nigdy więcej! Nie dość, że wielka gabarytowo, to aby się całkiem zanurzyć trzeba lać morze wody ( a mnie i tak kolana wystawały! :lol: ). I do tego najwiekszy koszmar - aby ją umyć trzeba wleść z nogami do wanny!!! :evil: Inaczej sie nie da! Już lepsza jest niesymetryczna, ale to też dla mnie półśrodek! NIE POLECAM!

Tylko ta wanna! :evil: Miałam taką i powiedziełam - nigdy więcej! Nie dość, że wielka gabarytowo, to aby się całkiem zanurzyć trzeba lać morze wody ( a mnie i tak kolana wystawały! :lol: ).

To to raczej nie zależy od tego czy wanna jest narożna symetryczna, czy niesymetryczna, czy prostokątna, ale jakie ma wymiary ta część do której się wodę leje i jakie ma wymiary osoba, która się kąpie :).

Tylko ta wanna! :evil: Miałam taką i powiedziełam - nigdy więcej! Nie dość, że wielka gabarytowo, to aby się całkiem zanurzyć trzeba lać morze wody ( a mnie i tak kolana wystawały! :lol: ).

To to raczej nie zależy od tego czy wanna jest narożna symetryczna, czy niesymetryczna, czy prostokątna, ale jakie ma wymiary ta część do której się wodę leje i jakie ma wymiary osoba, która się kąpie :).

JoShi

Nie napisałam, że w symetrycznej jest źle się kapać, a niesymetrycznej lepiej. To dotyczy tylko mycia wanny. Za grom nie sięgniesz do narożnika, który jest oddalony o 1,5 m. W niesymetrycznej jeden bok ma ok. 70 - 100 cm i wtedy lepiej jest ją myć.

Przy moim wzroście 170 cm wanna nawet o promieniu 1,5 m to porażka. A wody trzeba lać tyle, żeby zalać siedzisko. Ogrom!!! Dlatego mam wannę prostokątną (prawie!). :wink:

Nie napisałam, że w symetrycznej jest źle się kapać, a niesymetrycznej lepiej. To dotyczy tylko mycia wanny. Za grom nie sięgniesz do narożnika, który jest oddalony o 1,5 m. W niesymetrycznej jeden bok ma ok. 70 - 100 cm i wtedy lepiej jest ją myć.

Z tym się zgadzam i nie dyskutowałam z tą kwestią, ale reszta twojej wypowiedzi brzmiała jak by ilość zużytej wody itp. to była przypadłość jedynie narożnych wanien symetrycznych.

Dlatego mam wannę prostokątną (prawie!). :wink:

Tak na oko. Do prostokątnej wanny wchodzi więcej wody, bo są niewykorzystane narożniki, więc to mnie nie przekonuje ;)

Sylwia13 - bardzo ładny i funkcjonalny projekt - nie udziwniaj :wink:

Celna uwaga o narożnej wannie - zmieniłabym na asymetryczną - wtedy i dostęp do okna byłby lepszy.

Joshi - myślę, że Annie chodzi o to, że wanny narożne są zwykle szerokie i płytsze w stosunku do prostokątnych.

Jak wlewam wodę i widzę, że się w niej zanurzę dość głęboko, to mniej mnie to denerwuje, gdy mam tyle samo wody na większe i płytszej powierzchni. W narożnych mam wrażenie, że są z definicji podwójne. Tzn. jak wleziemy w dwie osoby, to się woda wreszcie wystarczająco podniesie. Czyli z tej strony patrząc, są nawet dwa razy oszczędniejsze :wink: :o

• 2 weeks później...
Witaj Sylwio13. Ja także na początku myślałam o wannie narożnikowej. Jednak ostatecznie zrezygnowałam z niej. Będziemy mieć wannę podłużną, tylko nie pamiętam po której ostatecznie stronie. Zostawiliśmy skos w łazience i będziemy tam mieli wstawione luksfery pojedyńczo. (nie jako ścianę). Oprócz kaloryfera pod oknem dostawiamy drabinkę. Pozdrawiam

Witaj Sylwio!

Ja też uważam, że projekcik jest bardzo dobry. Myślę, że rozmieszczenie elementów jest optymalne. Jeśli zaczniesz stawiać ścianki, to ucieknie Ci przestrzeń. Brodzik przy wejściu na pewno półokrągły! Wanna? Ja mam asymetryczną i wg mnie jest to lepszy pomysł niż wanna symetryczna. Ale oczywiście zależy to wszystko od Ciebie (no i może trochę od męża! :wink: )