Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WADILWA WEŁNA??

aqep

Recommended Posts

Witam. Kupilem welne isover 20cm na ocieplenie poddasza. Rozwijam, czekam a welna ma max 12-15cm. Wkurzam sie, oddaje ja do hurtowni, w innej kupuje knaufa 20cm rozwijam, czekam a tu TO SAMO :evil: / Dla porownania rozwinalem 18cm kupiona w tamtym roku i "puchnie" w kilka chwil osiagajac ok 18-20cm!!...czy taki badziew teraz sprzedaja czy mohe mowic o pechu??...

No u mnie wczoraj było tak samo z wełna Isower ale z wełna o grubości 5cm. Rozwijałem wełne i pod sam koniec roli z 2 metry wełna była wyraźnie cieńsza i lżejsza. Niewiem czy nie jest to spowodowane tym wielkim bumem i producenci poprostu widząc ze wszystko idzie od reki zaczynaja odwalac buble.

No u mnie wczoraj było tak samo z wełna Isower ale z wełna o grubości 5cm. Rozwijałem wełne i pod sam koniec roli z 2 metry wełna była wyraźnie cieńsza i lżejsza. Niewiem czy nie jest to spowodowane tym wielkim bumem i producenci poprostu widząc ze wszystko idzie od reki zaczynaja odwalac buble.

Jak wełna idąc z taśmy jak makaron może być na końcu cieńsza? Idąc tym tokiem rozumowania kolejna rolka musiałaby być już do niczego. Z tymi ich rolkami to jak z materacem albo śpiworem zwiniętym w rulon - sprawdź jak to wygląda zawsze po takim sprasowaniu a isover chwali się iż prasuje rolki siedmiokrotnie :wink:

Poza tym pytanie co to za isover - jakaś uni i klasę wyżej czy tak zwane g.... maty marketowe?

Kolego wełny ja zużyłem kilkanaście rolek i w zadnej nie miałem czegos takiego ze na koncu wełna była cieńsza, wełne co prawda kupowałem kilkanście miesiecy temu. Ostatnio jednak docieplalem jeszcze strych i musiałem dokupic kilka rolek i własnie w tej nowej parti zauważyłem ze wełna jest cieńsza. Wełne kupowałem uni mate.

w sklepie gdzie kupilem knaufa powiedzieli ze po 2 dniach bedzie miec swoje 20cm :lol: ..ISOVERA 18cm- tego dobrego mialem unimate(0.039) 20cm szczerze nie pamietam jaki ISOVER to byl..Trzepac to mozna dywan albo( no wlasnie dziewczyny albo co :D ) welna kupiona wczesniej czyli ta 180 jest nieporownywalnie lepsza od tej 200 i chyba sprawdza sie teroia ze ida na ilosc nie na jakosc..efekt taki ze kupilem welne isover akustik 10cm w plycie i daje razy 2...(0,040)...

Do kolegi to mi daleko, płci jeszcze nie zmieniłam i raczej na to się nie zanosi :wink:

A odnośnie tej "cienkości" wełny - ten problem był w jednej rolce czy wszystkich które kupiłeś ostatnio?

No w sumie to ja wole koleżanki :D . A wełny nowej kupiłem tylko dwie rolki i własnie w pierwszej zauwazyłem taki feler a drugiej jeszcze nie zużyłem wiec niewiem co bedzie pod koniec. Acha w drugiej rolce zaś nie mogłem rozdzilic wełny tzn wełna o grubości 5cm jest rolkowana w płatach 2x5cm i miałem problemy zeby ja rozdzilic bo sie jakos posklejała ( juz myślałem ze kupiłem wełne o grubości 10cm a nie 5cm). Niewiem czy trafiłem na jakąś dziwna parie tej wełny czy nie ale jedno mnie cieszy z wełną juz skończyłem sie bawić.

(...) ( juz myślałem ze kupiłem wełne o grubości 10cm a nie 5cm). Niewiem czy trafiłem na jakąś dziwna parie tej wełny czy nie ale jedno mnie cieszy z wełną juz skończyłem sie bawić.

Dziwne rzeczy piszesz - toż to nadaje się do reklamacji 8)

Isover powinien zabrać sobie takie rolki do sprawdzenia a przynajmniej powinieneś zrobić zdjęcia jak to wygląda i wysłać do ich DOK-u - niech wezmą sobie to do serca :wink:

welna kupiona wczesniej czyli ta 180 jest nieporownywalnie lepsza od tej 200 i chyba sprawdza sie teroia ze ida na ilosc nie na jakosc..

a jak to sprawdziłeś? :o :o

no widzisz....sprawdzilem hmm...jakby to napisac...miarka(taka mala zwijana do 2m) :wink: ...

piszac lepsza mialem na mysli nurtujacy mnie problem- wysokosc- grubosc welny i nic wiecej...

Moja Uni-Mata też miała problemy żeby się rozwinąć do nominalnej grubości, ale kilka rolek w innym opakowaniu (trochę nowszym) było całkiem w porządku. Jestem przekonany że wełna w starszym opakowaniu (dłużej leżakująca w hurtowni) była bardziej zawilgocona, ponieważ trzymając jednakowych rozmiarów kawałki wełny starszej i młodszej, ta pierwsza była wyraźnie cięższa. Trzepanie niewiele pomagało.

Dziś jeszcze kończyłem 2 rolkę wełny isover kupionej w tym roku i w tej drugiej rolce widać jak byk ze wełna jest zdecydowanie cieńsza i nie chodzi tu o to ze się nie rozpręża, ale o jej gęstość podczas ciecia czuć w którym miejscu wełna jest gęstsza bo jest większy opór a w którym jest rzadsza. W powszednich partiach wełny kupowanej jeszcze w tamtym roku nie było takiego zjawiska ,wełna miała ta sama gęstość na całej swojej powierzchni.