Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociołek co - pomóżcie kobiecie

Gość

Recommended Posts

Jestem pierwszy dzień na forum i mam do wszystkich ogromną prośbę

o poradę w sprawie wyboru kotła centralnego ogrzewania.

Byliśmy już z mężem u przedstawicieli Viessmana oraz Buderusa

W Viessmanie proponowano nam kocioł kondensacyjny Vitopend 222 ale jego cena 18tys zł to chyba jakiś żart

Mój mąż zastanawia się nad Vitogas100 tylko czy ten wielki kocioł nie jest czymś przestarzałym - czy ktoś użytkuje ten kocioł, co o nim możecie powiedzieć.

Buderus również ma w sprzedaży dużego żeliwnego potwora w cenie podobnej jak żeliwny Viessman.

Na mój kobiecy rozum (i wiedzę o technice :lol: ) to chyba kotły wiszące są rozwiązaniem nowoczesnym.

Małe, zgrabne o tej samej mocy o żeliwne potwory.

Mój mąż jest innego zdania.

A co wy mi podpowiecie.

Vaillant Partner Serwis

Witam

Czy braliście Państwo pod uwagę kotły firmy Vaillant ?

Przykładowo - kocioł kondensacyjny wiszący o mocy 20 kW + zasobnik ciepłej wody 120 litrów cena brutto 8630,62.

Natomiast kocioł kondensacyjny z zasobnikiem cwu (wyglądem przypomina lodówkę) cena brutto 11498,22.

To tylko dwie przykładowe oferty. Jest ich więcej zależnie od potrzeb.

VPS

należy, bo i mnie kobieta w tych dylematach pomogła.

Decydując się na kocioł przetrzepałem wszystko, co było osiągalne. I problem pozostawał. Straciłem na to całą zimę 2001/2002.

Decyzję podjęła za mnie żona. Skoro nie mogę wyznaczyć faworyta, to kupujemy to, co najlepsze (czytaj najdroższe). Ona nie chce podczas mojego kolejnego wyjazdu zostać sama ze stygnącymi kaloryferami. Szanse na awarię drogiego układu powinny być mniejsze.

Założyliśmy Vitodensa 200 + zasobnik 160 litrów + sterowanie pogodowe. Ten układ to tak naprawdę jedyne szaleństwo kosztowe w naszym domu.

Po ostatniej długiej zimie mogę potwierdzić - w ogóle nie wiedziałem, że jest jakiś kocioł wymagający obsługi. We wrześniu minie rok od właczenia maszynerii. Już teraz mogę wyliczyć. że za rok użytkowania za gaz zapłacę ok. 2200 zł. Kuchnia też w tym jest.

VPS ma lepsze rozeznanie - pracuje w tej branży. Ja tylko tak z pozycji użytkownika.

I jeszcze jedno. Sprzedawca Viessmana już w pierwszym podejściu daje 25% upustu. Jak go lepiej naciśniecie, to jeszcze coś obniży. Za cała kotłownię z montażem, kominem, odpaleniem zapłaciłem ok. 15.000 zł

A co sądzicie o firmie Junkers Modelu Cerastar

Podobno z kotłów atmosferycznych wiszących junkersa ten jest nowością.

Palnik chłodzony wodą (większa sprawność)

Wymiennik ciepła z bardziej trwałego materiału

Od eurostara jest 1,5 tys złotych droższy

Czy warto zrobić tą dopłatę

Czy może wybrać sprawdzonego eurostara 4

Gdybyście mieli wybrać junkersa eurostara 4 i viessmana vitopenda

Co byście wybrali

• 2 weeks później...
Gość Jakub M.
Z tego co napisalas trudno powiedzieć co powinnaś wybrać. Jaka powierzchnia, ile obiegow, czy jest ogrzewanie podłogowe, ile łazienek, ile osow, jakie ocieplenie budynku, może masz jakiś projekt zapotrzebowania na ciepło.jak masz pytanie zadzwoń 0801-300-810 jest to numer junkers serwis

Dokladnie - chcesz odpowiedzi to powiedz czego chcesz - jaka moc wymagana do ogrzewania domu, ile grzejnikow, jakie ogrzewanie (podlogowka ?) ile lazienek itd. Bez tego nikt ci nie da sensownej odpowiedzi. Kotly stojace sa na pewno trwalesze ale czy jest sens inwestowac kilkanascie tysiecy w kosciol ktory za 10 lat bedzie przezytkiem i bedzie sie nadawal do muzem ? Czy nie lepiej kupic tanszy kociol wiszacy i za 10 lat go wymienic na nastepny z ulepszonym sterowaniem i oprogramowaniem ? Poza tym przy normalnym ogrzewaniu (nie podlogowym) nie widze sensu stosowania kotlow kondensacyjnych - zysk 10% na sprawnosci nie zrekompensuje wysokiej ceny kotla.

D.