Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą wełne wybrać na ocieplenie poddasza - mam 2 godz.

Jakiej fimy macie welne?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej fimy macie welne?

Recommended Posts

Trudno doradzić i każdy będzie robił to po swojemu - każda sroczka swój ogonek chwali. Ja zdecydowałam się na Isovera z powodu uczulenia jakie występuje u mnie po zetknięciu się z wełną "skalną" (szara) objawiającym się potwornym zaczerwienieniem szyi i swędzeniem przez kilka dni, nie mam takiego czegoś przy żółtych wełnach :wink:

Parametrami są zapewne podobne więc wybór i tak należy do Ciebie. Jeśli nie masz problemów z uczuleniem, lub mając je nie będziesz mieć styczności z daną wełną to jest to naprawdę wszystko jedno na co się zdecydujesz.

Raczej skup się w tym przypadku na cenie i parametrach. Ten Rockwool to konkretnie jaki? Bo Mega niewiele mi mówi :-?

I do tego dodatkowo folia , która zastępuję ok3-4cm wełny.

czy możesz podać co to za folia? pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. :o

Chodzi o metalizowaną paroizolację?

Coś w tym rodzaju z bąbelkami.

Może wydeje się to Wam śmieszne, ale takie coś nam polecił ktoś zaufany, więc może to jak on twierdzi nie zastępuje 3-4cm wełny, ale napewno coś daje.

Może wydeje się to Wam śmieszne, ale takie coś nam polecił ktoś zaufany, więc może to jak on twierdzi nie zastępuje 3-4cm wełny, ale napewno coś daje.

dziwię się bo niedawno sam ocieplałem i nie spotkałem się z czymś takim :-?

samo nasuwa się pytanie - czy w takim przypadku nie lepiej dać kilka warstw folii zamiast wełny ?

Ja tego nie widziałam, ale mamy to mieć na stanie w następnym tyg. To się nazywa ALU SOLFlex czy coś w tym stylu. Ale mniejsza z tym. To nie jest drogie, więć zamówiliśmy. A wydaję mi się, że 20cm wełny na poddasze gdzie będzie tylko garderoba "sezonowa" i graciarnia to wystarczy.

dziwię się bo niedawno sam ocieplałem i nie spotkałem się z czymś takim :-?

samo nasuwa się pytanie - czy w takim przypadku nie lepiej dać kilka warstw folii zamiast wełny ?

W tym wszystkim najważniejszy jest ktoś zaufany! Łatwo przeliczyć, że 5 warstw folii po 60 groszy za 1 m2 da tyle samo co 20 cm wełny! Czyż to nie rewelacja? :lol: :lol: :lol: :lol:

Folia paroizolacyjna ma chronić izolację cieplną przed dostępem pary wodnej i to tyle. Warto więc sprawdzić jaką ma grubość i jaki współczynnik oporu dla pary wodnej Sd. Pozdrawiam.