Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie w domu z bali drewnianych?

Recommended Posts

ostatnio sporo myślelismy nad zbudowaniem domu z bali drewnianych, zastanawiam się tylko w jaki sposób mozna w nich rozwiązac problem kotłowni

w miejscowosci w której bedziemy się budowac nie ma dociągniętego przyłącza gazowego, zresztą nawet gdyby było zadecydowalibyśmy sie na ogrzewani domu paliwem stałym

Tylko czy bezpiecznie jest zastosowac ten rodzaj ogrzewania w domu drewnianym

Będe wdzięczna za wszelkie wskazówki

Pozdrawiam

Może grzejniki elektryczne? Nowoczesne konwektory nie są gorące na zewnątrz i nie ma ryzyka że zapali się kurz/pył/syf, który osiądzie na grzałce.

Klasyczne i proste robi np. francuska firma Atlantic; ceny nie są wcale straszne, taki grzejnik 2kW kosztuje około 300-350 zł a bardzo szybko się nagrzewa.

Pomyśl też nad promiennikami (ale te są sporo droższe).

• 7 years później...

Witam. Odgrzebuję trochę stary temat, ale jestem na etapie wyboru projektu i technologii.

Czytałem, że centralne ogrzewanie jest zabójcze dla domu z bali. Że wytwarza się zbyt wysoka temperatura, co powoduje rozsychanie się bali, tworzenie szczelin i wtedy dom robi się przewiewny, coraz trudniej go ogrzać itp.

Słyszałem, że jedynym słusznym ogrzewanie dla takiego domu jest kominek. Proszę o pierwszą opinię w tej sprawie czy tak jest w rzeczywistości.

Drugi temat to taki że jest ileś rodzajów systemów kominków. Wodne, z kratkami, ciepła zabudowa, akumulacyjne, otwarte i jeszcze jakieś. Jaki rodzaj kominka najlepiej wybrać do domu z drewna?