Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość fundamentu a grubość ściany?

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z grubością fundamentu.

Ława wylana jest 60 cm, ściany będą z Porothermu 30 i pojawia się problem.

Bloczki mają wymiar 38 x 24 x 12, za żadne skarby nie otrzymam 30 cm grubości fundamentu.

Projektant twierdzi, że wystarczy fundament grubości 24 cm, można zrobić grubośc 38, lecz są to dużo większe koszty (piwnica jest duża).

Proszę o jakąś poradę. :roll: :roll:

Poszukaj bloczków betonowych o tej szerokości czyli 30cm wiem że można takie spotkać.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18505

Spytaj geda on z takich piwnice stawiał.

Osobiście na necie znalazłem wykonawców w Łodzi ,Rzeszowie.

Ja wlasnie tak zrobilem , nawet kupilem w grudni je i co z tego jak moj materjal zostal sprzedany a mi robia teraz nowe w wielkim pospiechu. Efekt jest taki ze trzeba bedzie tynkowac sciane fundamnetowa by polozyc ciezko izolacjie :/ jak mnie majster przywital to wiadomosci to mnie nerw wziol!!

Poszukaj bloczków betonowych o tej szerokości czyli 30cm wiem że można takie spotkać.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18505

Spytaj geda on z takich piwnice stawiał.

Osobiście na necie znalazłem wykonawców w Łodzi ,Rzeszowie.

Ja wlasnie tak zrobilem , nawet kupilem w grudni je i co z tego jak moj materjal zostal sprzedany a mi robia teraz nowe w wielkim pospiechu. Efekt jest taki ze trzeba bedzie tynkowac sciane fundamnetowa by polozyc ciezko izolacjie :/ jak mnie majster przywital to wiadomosci to mnie nerw wziol!!

Widziały gały co brały ja bym nie przyjął jak by mi się nie podobały jakościowo.

ta jak kupowaly w grudniu to byly OK teraz to se moge wybrzydzac i stanc z budowa !! jak by wyjscie bylo proste to bym k**** nie pisal ze trzeba tynkowac heheheh