Pepe 20.06.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 No właśnie. Czy ktoś korzystał z usług prawdziwego zduna przy budowie kominka? Ja się właśnie zastanawiam, jade na spotkanie.Wdzięczny będę za uwagi na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 20.06.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Wydawało mi się, że to zamierający już zawód. Z usług zduna korzystałam przy przebudowie kuchni węglowej w starym domu. Nie było łatwo go znaleźć (dziesięć lat temu, peryferie Warszaw). Kominek robił pan związany ze sprzedawcą kominków, wątpię czy był zdunem. Tyle, że to był kominek z wkładem, taki zrobić o wiele prościej. Jeśli kominek ma być tradycyjny, to rzeczywiście łatwo go źle wykonać, a jak nie ma dobrego ciągu, to bieda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 20.06.2003 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Kominek ma być z wkładem, ale po rozmowach z kilkoma tzw. kominkarzami zastanawiam się czemu każdy z nich ma odmienne zdanie na temat ciagu, komina , obudowy itd. Postanowiłem więc pogadać ze zdunem (zdun, syn zduna...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.06.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Tak naprawdę to zdun ma tyle do kominka z wkładem co murarz do regipsów.Wiedza zduńska jest nieodzowna przy piecach i kominkach otwartych.Sam dokształcam się obecnie w tym względzie i prawda jest taka że uczę się tego fachu od zdunów właśnie z dziada, pradziada w zamian dokształcając ich z "nowoczesnych technologii" jakimi są wkłady kominkowe.Ale jest kilka firm kominkowych w regionie gdzie mieszkam, prowadzonych przez zdunów, którzy jakoby w naturalny sposób przeszli na wkłady i kominki otwarte oraz piece wykonują teraz sporadycznie (niestety takie jest dzisiaj ukierunkowanie rynku). Ci "starzy" zduni są kopalnią wszelakiej wiedzy na ten temat.Rozmawiać z nimi to naprawdę "zawodowa frajda".Czego i Tobie życzę.Pozdrawiam.I nie dziw się że "co kominkarz to inne zdanie".Każdy zdun też bazuje na własnym (rodowym) doświadczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 22.07.2003 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Zdu to podstaw dobrego kominka z kafli ,kuchni,pieca ale jego wiedza jest bardzo potrzebna przy prwidowym wykonaniu kominka z wkładem bo takich" majster-klepków " jak ostatnio spotkałem w różnych "firmach z komnkami" to mam dość . Zdu to zawód mało popularny bo praca wymaga wiedzy i doświadczenia a z kartongipsu i wełny to byle ruski poskleja. Czy wiecie że w niemczech niestosujesie wełny do budowy kominków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts