Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT ZŁOTY CZY FRANK

LA

Recommended Posts

kredyt we frankach jesteś w stanie wynegocjować na poziomie około 3,5 %

Kredyt złotówkowy na poziomie około 5%. Wszystko zależy od wielkości kwoty jaką chcesz wziąć i wysokości wkładu własnego. Bank w Szwajcarii w tym roku pewnie podniesie oprocentowanie jeszcze o 0,5%. U nas za chwilę stopy procentowe pójdą w górę o 0,25 %. Oceń samemu co bardziej się opłaca. Zagadką oczywiscie jest ile frank będzie kosztował za kilka lat, ale już dziś polecam obserwować wahania kursu franka wobec euro. Bo w końcu w tej walucie przyjdzie spłacać kredyty zaciagnięte w innej walucie niż złoty

Racja, prędzej czy później przejdziemy przecież na euro. Zupełnie o tym zapomniałem; ta perspektywa wydaje się niby taka odległa... Niemniej nastąpi to kiedyś. Czytałem niedawno, że Szwajcaria stara się utrzymywać stopy procentowe na poziomie o 1% niższym od unioeuropejskich, więc choć jeden czynnik przemawia na korzyść franka. A jak z pozostałymi?

Tak naprawdę to każdy musi sam sobie to przeliczyć. Ja ostatnio robiłam symulację w banku i wyszła mi różnica w racie między frankiem a złotym ok. 130zł. Nikt nie wie jak będzie za kilka lat. Zawsze można przewalutować, choć to dodatkowa kasa. Jeśli chodzi o wprowadzenie euro, to wtedy na pewno kredyty wzięte w złotówkach zdrożeją.

Zgadza się - kredyt we Frankach jest pewniejszy jeśli chodzi o zmiane na Euro

Dwa - Jeśli na 30 lat to we frankach jeśli ze wcześniejszą spłatą to z w złotówkach

Należy patrzeć na wielkość odsetek jaką zapłacimy , a przeciez nie każdy to liczy jak wybiera kredyt , a to ważne ile faktycznie zapłacimy za kredyt np 300 tys .

Ja chcę złożyć wnioski w Millenium i Polbanku. Tzn. chciałam. Bo poganiana przez swego Mżonka powlokłam się do PKO BP celem rekonesansu i dla świętego spokoju. Niechcący złożyłam wniosek kredytowy ( ostatnio wszystkie papiury wożę ze sobą), było to 20.04, dzisiaj oddzwonili, że decyzja jest pozytywna. Na moje pytanie o negocjacje była zachęta.. No i wietrze podstęp...Warunki normalne, bo popytałam kredytobiorców z PKO BP. No i teraz mam zagwozdkę. Poprosiłam o ponowna oferte z Millenium i Polbanku, jak bedzie korzystniejsza niz PKO BP, a PKO BP sie dostosuje to chyba wybiorę PKO BP. Poza tym ja nie lubię Millenium. Za całokształt.

I może jedynym atutem... Ja nie lubie być traktowana jak upierdliwy petent, który to o łaskę kredytowzięcia sie doprasza, czy o cokolwiek sie doprasza. Natomiast mam w Millenium konto firmowe i zawsze czuję sie jakbym im przeszkadzała. A kolejki do kasy to dramat. No, ale może ja sie czepiam. Jak nie wezmę tam kredytu, to zlikwiduje konto.

Dostałam ofertę z Millenium 05% marży dla CHF. Marża stała- wpis w Umowie kredytowej. Prowizja 1% i nie chcą jej negocjować. MIllenium ma obligatoryjne dwa ubezpieczenia: na życie i od ognia i innych zdarzeń losowych.

Przewalutowanie na PLN 0zł, na inne 1%

MBank zaproponował mi 1% marży, 0% prowizji ale wymagane ubezpieczenie tylko na życie.

Przewalutowanie na każdą walutę 0Zł.

W totalu koszty kredytów są podobne. Pozostałe elementy oferty też. Tylko za tę sama kasę w Millenium mam jeszcze jedno ubezpieczenie, ale za to w mbanku 0 zł za każde przewalutowanie.

Jak radzicie co wybrać?