Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Srzedaż z aktem notarialnym i brak zapłaty!!!

kacper69

Recommended Posts

Mam nietypowy problem.

Sprzedałem mieszkanie , podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!!

Jaki jest tera stan prawny mojego ( czy jego ) mieszkania?

Czy jezeli nie przeleje pieniędzy w terminie to akt notarialny jest ważny , czy nie ważny?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akt notarialny jest oczywiscie wazny. Mieszkanie jest jego.

Sprawe powinienes omowic z prawnikiem. Sprawa jest oczywiscie przez ciebie (i komornika) do wygrania.

Al esprawa komornicza ciągnie się wiekami , a ja potrzebuję juz kasy aby wpłacić do dewelopera na nowy dom

Chyba nie będe miał gdzie mieszkać....

A czy przelanie kasy bylo warunkiem w umowie?

Sadze , ze byle notariusz o to zadbac powinien :-?

A to tez racja. Sprzedaz warunkowa. Jesli nie ma przelewu, to transakcja powinna byc anulowana. Sprawdz to!!!

Obawiam sie jednak, ze takie warunki sa dosc rzadko stosowane...

Idz do swojego notariusza i prawnika!!!

Było by mega idiotyzmem ustalić termin zapłaty za jakiś czas po podpisaniu aktu i nie sporządzic umowy warunkowej.

Zapewne umowa jest warunkowa i jeśli kupujący nie wywiązał się zzapłaty w określonym terminie to umowa z automatu jest nieważna i kupujący traci wszelkie zaliczki lub zadatki.

podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!!

To jakieś brednie.

Już wcześniej powinien dostać tzw. promesę, której numer notariusz wpisuje do aktu.

Z aktem idzie się do banku a bank przelewa kasę prosto na konto Sprzedającego.

Co to za notariusz cię obsługiwał?! :o

podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!!

To jakieś brednie.

Już wcześniej powinien dostać tzw. promesę, której numer notariusz wpisuje do aktu.

Z aktem idzie się do banku a bank przelewa kasę prosto na konto Sprzedającego.

Co to za notariusz cię obsługiwał?! :o

Kupujący przed umową przedwstępną i podpisaniem umowy u notariusza nie wspominał że bedzie brał kredyt , wyglądało tak jaby miał na to pieniądze.

Obsługiwał to notariusz w Warszawy , z Żoliborza, myślę że chyba wina nie leży po jego stronie.

W akcie notarialnym nie ma słowa o przelewie pieniędzy , jest to wyraźnie podane w umowie przedwstępnej, ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ na akt notarialny

Pytam się o to na tym forum , bo nie ma swojego prawnika.

Umowa notarialna zastepuje umowe przedwstepna.

Idz do jakiejkolwiek kancelarii. Zaplacisz z 2-3 stowy, a przynajmniej fachowiec ci doradzi. Oczywiscie wez wszystkie umowy.

Szanowni państwo - to nie notariusz ustala, jak ma wyglądać płatnośc, on jedynie zamieszcza takie stwierdzenia w akcie notarialnym i ew. dodaje rygory w przypadku odroczenia płatności.

Nie ma tu mowy o umowie warunkowej. Zapłata ceny nie może być warunkiem. Zresztą, nie ma takich umów i tyle. Warunek może być np. przy prawie pierwokupu.

W akcie notarialnym zapewne masz wpisane, że kupjuący zobowiązuje się do zapłaty ceny i co do wykonania tego zobowiązania poddaje się rygorowi egzekucji. Jeśli z tego się nie wywiązał, to jedyna możliwość to sąd - klauzula narychmiastowej wykonalności i komornik. Często w takich sytuacjach stosuje się też opóźnienie wydania nieruchomości. Wtedy kupujacy ma takie same roszczenia i taką samą drogę do przebycia - sąd i komornik. Więc póki co masz gdzie mieszkać...

Piszę takie akty na codzień i naprawdę, musi się zdażyć, żeby była to zła wola notariusza, o błędach nie wspomnę, bo popełnia je każdy, choć notariusz akurat nie powinien...

Dla jasności - nie jestem notariuszem;)