kacper69 21.04.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Mam nietypowy problem.Sprzedałem mieszkanie , podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!!Jaki jest tera stan prawny mojego ( czy jego ) mieszkania?Czy jezeli nie przeleje pieniędzy w terminie to akt notarialny jest ważny , czy nie ważny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 21.04.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Akt notarialny jest oczywiscie wazny. Mieszkanie jest jego.Sprawe powinienes omowic z prawnikiem. Sprawa jest oczywiscie przez ciebie (i komornika) do wygrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 21.04.2007 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Akt notarialny jest oczywiscie wazny. Mieszkanie jest jego. Sprawe powinienes omowic z prawnikiem. Sprawa jest oczywiscie przez ciebie (i komornika) do wygrania. Al esprawa komornicza ciągnie się wiekami , a ja potrzebuję juz kasy aby wpłacić do dewelopera na nowy dom Chyba nie będe miał gdzie mieszkać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.04.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A czy przelanie kasy bylo warunkiem w umowie? Sadze , ze byle notariusz o to zadbac powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 21.04.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A czy przelanie kasy bylo warunkiem w umowie? Sadze , ze byle notariusz o to zadbac powinien A to tez racja. Sprzedaz warunkowa. Jesli nie ma przelewu, to transakcja powinna byc anulowana. Sprawdz to!!! Obawiam sie jednak, ze takie warunki sa dosc rzadko stosowane... Idz do swojego notariusza i prawnika!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 22.04.2007 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 W akcie notarialnym nie ma słowa o przelewie pieniędzy , jest to wyraźnie podane w umowie przedwstępnej, ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ na akt notarialnyPytam się o to na tym forum , bo nie ma swojego prawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 22.04.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A co masz dokładnie napisane w akcie o zapłacie za mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.04.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Było by mega idiotyzmem ustalić termin zapłaty za jakiś czas po podpisaniu aktu i nie sporządzic umowy warunkowej. Zapewne umowa jest warunkowa i jeśli kupujący nie wywiązał się zzapłaty w określonym terminie to umowa z automatu jest nieważna i kupujący traci wszelkie zaliczki lub zadatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.04.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Może być umowa ostateczna z oświadczeniem kupującego (i sprzedającego), że w razie niewywiązania się z zapisów umowy w myśl art 777kpc poddają się egzekucji komorniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.04.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!! To jakieś brednie. Już wcześniej powinien dostać tzw. promesę, której numer notariusz wpisuje do aktu. Z aktem idzie się do banku a bank przelewa kasę prosto na konto Sprzedającego. Co to za notariusz cię obsługiwał?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 22.04.2007 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 podpisany akt notarialny u notariusza, kupujący miał w ciągu 3 dni przelac kwote na moje konto , ale juz po podpisaniu aktu powiedział mi żema problemy z kredytem i niewiadomo kiedy przeleje pieniądze!!! To jakieś brednie. Już wcześniej powinien dostać tzw. promesę, której numer notariusz wpisuje do aktu. Z aktem idzie się do banku a bank przelewa kasę prosto na konto Sprzedającego. Co to za notariusz cię obsługiwał?! Kupujący przed umową przedwstępną i podpisaniem umowy u notariusza nie wspominał że bedzie brał kredyt , wyglądało tak jaby miał na to pieniądze. Obsługiwał to notariusz w Warszawy , z Żoliborza, myślę że chyba wina nie leży po jego stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.04.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Warunki płatności ustala się w akcie.Czyżby kupujący wszystkich oszukał oświadczając, że płaci gotówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 22.04.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 W akcie notarialnym nie ma słowa o przelewie pieniędzy , jest to wyraźnie podane w umowie przedwstępnej, ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ na akt notarialny Pytam się o to na tym forum , bo nie ma swojego prawnika. Umowa notarialna zastepuje umowe przedwstepna. Idz do jakiejkolwiek kancelarii. Zaplacisz z 2-3 stowy, a przynajmniej fachowiec ci doradzi. Oczywiscie wez wszystkie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 22.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A co masz dokładnie napisane w akcie o zapłacie za mieszkanie? Jesli mozesz, to zacytuj ten punkt. A co z wydaniem kluczy i wszelkich innych dokumentow (np. rachunki). Zazwyczaj robi sie to wlasnie po zaplacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.04.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A kto organizowal tego notariusza? Ty czy kupujacy? Pokaz najlepiej ta umowe , w kazdym razie czesc o pieniadzach. Ania na pewno dobrze cos Ci poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 22.04.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Warunki płatności ustala się w akcie. Czyżby kupujący wszystkich oszukał oświadczając, że płaci gotówką? Ale to troche za prosty trick... Obiecac, ze sie zaplaci gotowizna, podpisac, odebrac mieszkanie i nie zaplacic. Chyba za proste, zeby bylo mozliwe. Oby nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.04.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Jest możliwość odebrania gotówki u notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 dupa nie notariusz który nie zabezpiecza sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 22.04.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 pupa nie notariusz który nie zabezpiecza sprzedającego. pupa, pupa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 24.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Szanowni państwo - to nie notariusz ustala, jak ma wyglądać płatnośc, on jedynie zamieszcza takie stwierdzenia w akcie notarialnym i ew. dodaje rygory w przypadku odroczenia płatności.Nie ma tu mowy o umowie warunkowej. Zapłata ceny nie może być warunkiem. Zresztą, nie ma takich umów i tyle. Warunek może być np. przy prawie pierwokupu. W akcie notarialnym zapewne masz wpisane, że kupjuący zobowiązuje się do zapłaty ceny i co do wykonania tego zobowiązania poddaje się rygorowi egzekucji. Jeśli z tego się nie wywiązał, to jedyna możliwość to sąd - klauzula narychmiastowej wykonalności i komornik. Często w takich sytuacjach stosuje się też opóźnienie wydania nieruchomości. Wtedy kupujacy ma takie same roszczenia i taką samą drogę do przebycia - sąd i komornik. Więc póki co masz gdzie mieszkać... Piszę takie akty na codzień i naprawdę, musi się zdażyć, żeby była to zła wola notariusza, o błędach nie wspomnę, bo popełnia je każdy, choć notariusz akurat nie powinien... Dla jasności - nie jestem notariuszem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts