zphugawronwp.pl 10.04.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 HURA HURA HURA!!!!!!! Super, że już coś zaczyna się dziać ciekawego w związku w elewacją. Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia klinkierowej elewacji z CRH-bursztyn Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.04.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam, ostatnio trafiłem do Twojego dziennika, i musze powiedzieć, że jestem pod sporym wrażeniem, budowa bardzo solidnie prowadzona, dbałość o szczegóły, ciekawe nowatorskie rozwiązania jak choćby wkładka izolacyjna dla balkonów (nie jest to wielka nowość , ale nadal sporadycznie stosowana, reakcje są podobne jak Twojego majstra) Pozatym nareszcie ktoś robi elewacje z klinkieru, super!!. Mam pytanie właśnie odnośnie elewacji klinkierowej, jak będziesz miał rozwiązane nadproża, systemowe czy wkładki zbrojeniowe? Proszę też oczywiście o wiekszą ilość zdjęć detali odnośnie elewacji. Jeśli to mozliwe napisz coś o kosztach robocizny murowania elewacji klinkierowej. Ja też przymierzam sie do takiej elewacji i zaczynam szukać ekipy do tego. Mam też jedną uwagę, która może ci sie przyda, widzę że masz dość mocno pochylony zjazd do garażu a co gorsza spadak jest na krótkim odcinku, proponuje dokładnie przeanalizować profil zjazdu, tak aby nie było problemów z haczeniem auta o podłoże, są ściśle określone wytyczne co do profili zjazdów do garaży, sprawa jest często przespana przez architektów stad moja uwaga. Pozdrawiam, życze wytrwałości na etapie wykończeniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 17.04.2008 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 pkm Dziękuję bardzo za zainteresowanie :). Co do klinkieru, więc nadproża były projektowane przez przedstawiciela HABE, nad garażem będzie systemowy na specjalnych konsolach, tak aby można było dać cegły również od spodu - szczegóły jak będą wykonywać. w pozostałych oknach murfor ze specjalnymi strzemionami, ale ze względu na szalone ich ceny wykonuję je z prętów do sufitów podwieszanych . Ekipa jest z okolic Gdańska, jak narazie podejście bardzo profesjonalne a już nie jednych widziałem i rozmawiałem - jak narazie polecam (nie chwali sie dnia przed zachodem słońca ). Masz racje zjad jest dość stromy ale zgodnie z wszelkimi wytycznymi został wyprofilowany, pozostawiona jest jeszcze możliwość jego ukształtowania na początku aby sprawdzić w naturze czy nie ma jakiś błędów, tam nachyły będą wykonane z kostki granitowej, z której jak wiadomo można zrobić różne ścianki oporowe, ładnie wykańczając murek oporowy, wtedy nie będę uwiązany kształtem murku i nachyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 17.04.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Dziękuję za wstawienie w dzienniku budowy zdjęć fragmentu klinkierowej elewacji Suuuuuper! U nas już też powoli coś zaczyna się dziać... Pozdrawiam P.S. Prosze określić jaki kolor okien i drzwi planujecie, czy wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 17.04.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Bierzemy okna urzędowskiego i jest to kolor nr D1 czyli ciemny brąz:), drzwi będą robione u stolarza i też kolor okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 17.04.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 a dach jaki kolorek?? bo u nas taki jak w dzienniku budowy zdjęcia tzn. taka czekolada (Creaton-Terra Harminica- brąz) i dlatego pytamjakie u Was okna bo się radze...my chyba damy okna, drzwi, podbitke, brame garażową w kolorze- orzech? będzie mysle ładnie pasowało do reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 19.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 co do tych 3 dachówek, które ustawiłesz Eugeniuszu (dopasowując do elewacji) ja wybrałabym tą najciemniejszą, bo wydaje mi się, że brązowa (brązowy dach) będzie się zlewac z elewacją...ale wyboru dokonajcie Wy sami...ja tylko sugeruje to co widze My mamy dachówke dużo ciemniejszą i myśle, że będzie kontrastwał dach i nie zleje się z elewacją, bo tak też byśmy chcieli. Pozdrawiam ...choooociaz...przyglądam się jeszcze raz temu zdjęciu z 3 dachówkami i w sumie może macie dobry pomysł co do tej brązowej dachówki? elewacja jest cieniowana, a dach gdyby był jednolity brązowy - też bedzie pasować i ładnie wyglądać ze wszystkich 3 odrzuciłabym tą ceglastą dachówke pa paa i życze trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 19.04.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam, ostatnio trafiłem do Twojego dziennika, i musze powiedzieć, że jestem pod sporym wrażeniem, budowa bardzo solidnie prowadzona, dbałość o szczegóły, ciekawe nowatorskie rozwiązania jak choćby wkładka izolacyjna dla balkonów (nie jest to wielka nowość , ale nadal sporadycznie stosowana, reakcje są podobne jak Twojego majstra) Pozatym nareszcie ktoś robi elewacje z klinkieru, super!!. Mam pytanie właśnie odnośnie elewacji klinkierowej, jak będziesz miał rozwiązane nadproża, systemowe czy wkładki zbrojeniowe? Proszę też oczywiście o wiekszą ilość zdjęć detali odnośnie elewacji. Jeśli to mozliwe napisz coś o kosztach robocizny murowania elewacji klinkierowej. Ja też przymierzam sie do takiej elewacji i zaczynam szukać ekipy do tego. Mam też jedną uwagę, która może ci sie przyda, widzę że masz dość mocno pochylony zjazd do garażu a co gorsza spadak jest na krótkim odcinku, proponuje dokładnie przeanalizować profil zjazdu, tak aby nie było problemów z haczeniem auta o podłoże, są ściśle określone wytyczne co do profili zjazdów do garaży, sprawa jest często przespana przez architektów stad moja uwaga. Pozdrawiam, życze wytrwałości na etapie wykończeniowym można obejrzeć kilka klinkierowych elewacji tutaj: http://forum.muratordom.pl/klinkier,t118626.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 21.04.2008 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 zphugawron - zgadza się idziemy w tym samym kierunku tylko operujemy innymi firmamai i nazwami kolorów, ale napewno zbliżonymi. Dachówka grafitowa może by i pasowała teraz dach tak wyglada, ale chciałbym nawiązać jednak do okien, aby zachować linię obróbek blacharskich i otworów.Już wstępnie rozmwiałem ze sperzdawcą i nie będzie problemu ze zmianą koloru na brązowy Euronitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 23.04.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jak człowiek zaspany to tak bywa..przepraszam... a wracajac.. Witam, strzemionka lepsze niż oryginalne , robiłeś je na jakiejś matrycy?, Rozumiem że kratowniczki kupujesz gotowe, czy znalazłeś może coś tańszego niż habe. Zastanawia mnie dylatowanie ścian klinkierowych, czy dylatacja w formie pustej spoiny ,ale z zachowanym wzorem wiązania w narożach nie było by ciekawsze wizualnie? Ciekawe co na to fachowcy by powiedzieli Czy kotwy do klinkieru masz typowe? Jakie planujesz parapety, cegła? Elewacja rośnie Ci w oczach.... ,,rasowo" , bardzo mi sie podoba ta budowa, powstaje solidny ,,niemiecki" dom . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.04.2008 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 :), dziękuję i jeszce proszę o naciśnięcie krzyzyka aby całkowicie skasowac :) I tak jak piszesz wracajac do tematu :) Strzemiona były robione za pomocą imadła, młotka, kombinerek i sprawne ręce, oczywiście jeden zaprojektowany osobiście jako wzorzec :) . Tzw murfory będą czy raczej są jako oryginalne habe. Niestety nie znalażłem tańszego producenta , ale wykonawca klinkieru ma kotwy jakiegoś producenta polskiego ale nie habe - czyli ktoś produkuje. Napewno dylatacja w formie zachowania wzoru bedzie ciekawsza ale bardzo trudne do wykonania. miejsce pustej spoiny wejdzie oczywiście specjalna pianka, i taką samą używają jako uszczelka do okna od stroy klinkieru. Kotwy do klinkieru były używane oryginały habe. Na parapety będą specjalne kształtki parapetowe z klinkieru. Dziękuję za określenie typowy "niemiecki" , lubię to co solidne, określa się że niemieckie to solidne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 23.04.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 dobry wieczor bardzo ladna elewacja mam uprzejme pytanie o plytki ktore wkleiles w dzienniku, pozwoliam sobie wkleic ponizej. - pamietasz moze co to za producent/seria ? szukam czegos podobnego - bez sukcesu do tej pory ... dzieki A takie płytki podobałyby mi się w wc na parterze :) http://images29.fotosik.pl/142/c51088b62247da99m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 25.04.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zochna - szukałem ale niestety nie doszukałem się producenta ale myślę że jak zadzwonisz do sklepu to podadzą jakieś informacje, ja wiem tylko gdzie kupić . A więc sklep Salon Vives ul. Jagielońska 4 Warszawa, tel 22 818 60 03. Przy okazji dowiem się dokładnie . Może na stronie producenta vives - http://www.vivesceramica.com lub http://www.cerdomus.com - ja się nie doszukałem ale tam jest tyle ofert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 25.05.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dawno u Ciebie nie byłem. Widze, że są niezłe postepy... Gratuluje. bardzo ładnie wyglądają te ściany z klinkieru. A czemu z kierbudem uznałeś, że dobrze, że budowa jest w mieście, a nie 30km poza miastem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 27.05.2008 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Dawno u Ciebie nie byłem. Widze, że są niezłe postepy... Gratuluje. bardzo ładnie wyglądają te ściany z klinkieru. A czemu z kierbudem uznałeś, że dobrze, że budowa jest w mieście, a nie 30km poza miastem? Raczej nie budowa tylko mieszkanie, ten czas na dojazdy, te kilometry no i zbieranie rodziny i wspólny wyjazd ......... do domu . Postępy, nie dziękuję aby nie zapeszyć :). Ostatnio przejężdzałem obok Ciebie, hm jakaś nowa nazwa ulicy czy raczej ulica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 28.05.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam Eugeniuszu i grqtuluje takich postępów w pracach elewacyjnych Jest już co obejrzeć. My zaczynamy elewaje bursztynową od 1 czerwca i mamy puszki w kolorze brqz, więc sama jestem ciekawa czy ściana elewacyjna nie wyjdzie za ciemna z beżową (sprostowanie- jasno brązową) fugą. Prosiłabym na priva o ceny w jakich udało się Wam zakupić puszki i kotwy...i jakią macie powierzchnie ścian elewacyjnych, co ile kładliście kotwy i puszki (tak ku niezbędnej wiedzy czym więcej konsultacji i rad tym lepiej) Pozdrawiam i życze trafnych wyborów co do wykończeniówki w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 28.05.2008 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Ja mam zamiar zakończyc pierwszy etap własnie 1 czerwca, także będę prawie po :). Jeżli chodzi o fugi patrzyłem na reklamówkę CRH i jako przykład jest akurat klinkier bursztyn, i wg tego wybrałem kolor, szara na górze i grafit na opasce. Brąz na całym by zrobił ciemną elewację, ale zobaczymy jak wypadnie u ciebie?? Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem, dajjesz brązowe puszki i beżowe fugi?? Kotwy kładzione co kooło 40 cm w poziomie i pionie, czyli około 5-7 na m2, dodatkowo wokól otworów okiennych. Puszki kładzione wg potrzeby, na dole co koło 3 -4 cegły i potem pod i nad otworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 29.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Eugeniuszu puszki mieli do wyboru czarne, szare i brązowe, a fuga będzie pod kolor puszki taki jaśniejszy brąz (czy bęż? - sama nie wiem jak nazwać ten kolorek ). Ja kalkulując ilośc kotw na całą elewacje zakupilam po 5 sztuk na m/kw, a puszki tak jak piszesz na dole i u góry oraz nad i pod otworami okiennymi/drzwiami. Zobacymy jak będą posówać się prace i jaki będzie efekt końcowy. Jak spartolą mi elewacje to najwyzej nie pokaże na forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.05.2008 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Eugeniuszu puszki mieli do wyboru czarne, szare i brązowe, a fuga będzie pod kolor puszki taki jaśniejszy brąz (czy bęż? - sama nie wiem jak nazwać ten kolorek ). Ja kalkulując ilośc kotw na całą elewacje zakupilam po 5 sztuk na m/kw, a puszki tak jak piszesz na dole i u góry oraz nad i pod otworami okiennymi/drzwiami. Zobacymy jak będą posówać się prace i jaki będzie efekt końcowy. Jak spartolą mi elewacje to najwyzej nie pokaże na forum. Pozdrawiam. To samo pomyślałem o swojej, jak narazie i od początku nie do końca jestem przekonany frontem, ale , zasłoni się krzakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zphugawronwp.pl 29.05.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 koloru elewacji nie boję się tak bardzo jak doboru drzwi i okien /kolor orzech- pod kolor dachu, czy kolor złoty dąb- pod kolor podbitki, co też by rozjaśniło cały domek / (...) cały czas główkujemy z Mężem i stwierdziliśmy, że i tak pomiary muszą zrobić jeszcze raz po założeniu elewacji, więc przywiezie się 2 profile okienne w kolorach w/w i podpasuje do całości tak, żeby było ładnie w efekcie końcowym Pozdrawiam a szaleństwo i nerwówka to dopiero się zacznie w doborze wszystkiego do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts