Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klinkierowy Bursztyn - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 303
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ostatnio trafiłem do Twojego dziennika, i musze powiedzieć, że jestem pod sporym wrażeniem, budowa bardzo solidnie prowadzona, dbałość o szczegóły, ciekawe nowatorskie rozwiązania jak choćby wkładka izolacyjna dla balkonów (nie jest to wielka nowość , ale nadal sporadycznie stosowana, reakcje są podobne jak Twojego majstra)

Pozatym nareszcie ktoś robi elewacje z klinkieru, super!!.

Mam pytanie właśnie odnośnie elewacji klinkierowej, jak będziesz miał rozwiązane nadproża, systemowe czy wkładki zbrojeniowe? Proszę też oczywiście o wiekszą ilość zdjęć detali odnośnie elewacji. Jeśli to mozliwe napisz coś o kosztach robocizny murowania elewacji klinkierowej. Ja też przymierzam sie do takiej elewacji i zaczynam szukać ekipy do tego.

Mam też jedną uwagę, która może ci sie przyda, widzę że masz dość mocno pochylony zjazd do garażu a co gorsza spadak jest na krótkim odcinku, proponuje dokładnie przeanalizować profil zjazdu, tak aby nie było problemów z haczeniem auta o podłoże, są ściśle określone wytyczne co do profili zjazdów do garaży, sprawa jest często przespana przez architektów stad moja uwaga.

Pozdrawiam, życze wytrwałości na etapie wykończeniowym :wink:

pkm Dziękuję bardzo za zainteresowanie :):).

Co do klinkieru, więc nadproża były projektowane przez przedstawiciela HABE, nad garażem będzie systemowy na specjalnych konsolach, tak aby można było dać cegły również od spodu - szczegóły jak będą wykonywać. w pozostałych oknach murfor ze specjalnymi strzemionami, ale ze względu na szalone ich ceny wykonuję je z prętów do sufitów podwieszanych :oops: .

Ekipa jest z okolic Gdańska, jak narazie podejście bardzo profesjonalne a już nie jednych widziałem i rozmawiałem - jak narazie polecam (nie chwali sie dnia przed zachodem słońca :lol: :lol: ).

Masz racje zjad jest dość stromy ale zgodnie z wszelkimi wytycznymi został wyprofilowany, pozostawiona jest jeszcze możliwość jego ukształtowania na początku aby sprawdzić w naturze czy nie ma jakiś błędów, tam nachyły będą wykonane z kostki granitowej, z której jak wiadomo można zrobić różne ścianki oporowe, ładnie wykańczając murek oporowy, wtedy nie będę uwiązany kształtem murku i nachyłu. :lol:

co do tych 3 dachówek, które ustawiłesz Eugeniuszu (dopasowując do elewacji) ja wybrałabym tą najciemniejszą, bo wydaje mi się, że brązowa (brązowy dach) będzie się zlewac z elewacją...ale wyboru dokonajcie Wy sami...ja tylko sugeruje to co widze :wink:

My mamy dachówke dużo ciemniejszą i myśle, że będzie kontrastwał dach i nie zleje się z elewacją, bo tak też byśmy chcieli. :p

Pozdrawiam

:roll: :wink: ...choooociaz...przyglądam się jeszcze raz temu zdjęciu z 3 dachówkami i w sumie może macie dobry pomysł co do tej brązowej dachówki? elewacja jest cieniowana, a dach gdyby był jednolity brązowy - też bedzie pasować i ładnie wyglądać :wink:

ze wszystkich 3 odrzuciłabym tą ceglastą dachówke

pa paa i życze trafnego wyboru :wink:

Witam,

ostatnio trafiłem do Twojego dziennika, i musze powiedzieć, że jestem pod sporym wrażeniem, budowa bardzo solidnie prowadzona, dbałość o szczegóły, ciekawe nowatorskie rozwiązania jak choćby wkładka izolacyjna dla balkonów (nie jest to wielka nowość , ale nadal sporadycznie stosowana, reakcje są podobne jak Twojego majstra)

Pozatym nareszcie ktoś robi elewacje z klinkieru, super!!.

Mam pytanie właśnie odnośnie elewacji klinkierowej, jak będziesz miał rozwiązane nadproża, systemowe czy wkładki zbrojeniowe? Proszę też oczywiście o wiekszą ilość zdjęć detali odnośnie elewacji. Jeśli to mozliwe napisz coś o kosztach robocizny murowania elewacji klinkierowej. Ja też przymierzam sie do takiej elewacji i zaczynam szukać ekipy do tego.

Mam też jedną uwagę, która może ci sie przyda, widzę że masz dość mocno pochylony zjazd do garażu a co gorsza spadak jest na krótkim odcinku, proponuje dokładnie przeanalizować profil zjazdu, tak aby nie było problemów z haczeniem auta o podłoże, są ściśle określone wytyczne co do profili zjazdów do garaży, sprawa jest często przespana przez architektów stad moja uwaga.

Pozdrawiam, życze wytrwałości na etapie wykończeniowym :wink:

można obejrzeć kilka klinkierowych elewacji tutaj:

http://forum.muratordom.pl/klinkier,t118626.htm

zphugawron - zgadza się idziemy w tym samym kierunku tylko operujemy innymi firmamai i nazwami kolorów, ale napewno zbliżonymi. Dachówka grafitowa może by i pasowała teraz dach tak wyglada, ale chciałbym nawiązać jednak do okien, aby zachować linię obróbek blacharskich i otworów.

Już wstępnie rozmwiałem ze sperzdawcą i nie będzie problemu ze zmianą koloru na brązowy Euronitu.

Jak człowiek zaspany to tak bywa..przepraszam... a wracajac..

:wink:

Witam,

strzemionka lepsze niż oryginalne :wink: , robiłeś je na jakiejś matrycy?, Rozumiem że kratowniczki kupujesz gotowe, czy znalazłeś może coś tańszego niż habe.

Zastanawia mnie dylatowanie ścian klinkierowych, czy dylatacja w formie pustej spoiny ,ale z zachowanym wzorem wiązania w narożach nie było by ciekawsze wizualnie? Ciekawe co na to fachowcy by powiedzieli :wink:

Czy kotwy do klinkieru masz typowe? Jakie planujesz parapety, cegła?

Elewacja rośnie Ci w oczach.... ,,rasowo" 8) , bardzo mi sie podoba ta budowa, powstaje solidny ,,niemiecki" dom :wink: .

Pozdrawiam

:):), dziękuję i jeszce proszę o naciśnięcie krzyzyka aby całkowicie skasowac :):):) :oops:

I tak jak piszesz wracajac do tematu :):)

Strzemiona były robione za pomocą imadła, młotka, kombinerek i sprawne ręce, :wink: :wink: oczywiście jeden zaprojektowany osobiście jako :oops: :oops: wzorzec :):):) . Tzw murfory będą czy raczej są jako oryginalne habe.

Niestety nie znalażłem tańszego producenta :-? , ale wykonawca klinkieru ma kotwy jakiegoś producenta polskiego ale nie habe - czyli ktoś produkuje.

Napewno dylatacja w formie zachowania wzoru bedzie ciekawsza ale bardzo trudne do wykonania. miejsce pustej spoiny wejdzie oczywiście specjalna pianka, i taką samą używają jako uszczelka do okna od stroy klinkieru.

Kotwy do klinkieru były używane oryginały habe. Na parapety będą specjalne kształtki parapetowe z klinkieru.

Dziękuję za określenie typowy "niemiecki" :wink: :wink: , lubię to co solidne, określa się że niemieckie to solidne :wink: :wink: :wink: .

dobry wieczor :)

bardzo ladna elewacja :)

mam uprzejme pytanie o plytki ktore wkleiles w dzienniku,

pozwoliam sobie wkleic ponizej.

- pamietasz moze co to za producent/seria ?

szukam czegos podobnego - bez sukcesu do tej pory ...

dzieki :D

A takie płytki podobałyby mi się w wc na parterze :):):)

http://images29.fotosik.pl/142/c51088b62247da99m.jpg

Zochna - szukałem ale niestety nie doszukałem się producenta ale myślę że jak zadzwonisz do sklepu to podadzą jakieś informacje, ja wiem tylko gdzie kupić :oops: :-? :wink: . A więc sklep Salon Vives ul. Jagielońska 4 Warszawa, tel 22 818 60 03. Przy okazji dowiem się dokładnie :-? :lol: :lol: :lol:.

Może na stronie producenta vives - http://www.vivesceramica.com lub http://www.cerdomus.com - ja się nie doszukałem ale tam jest tyle ofert

:-?

• 5 weeks później...
Dawno u Ciebie nie byłem. :oops:

Widze, że są niezłe postepy... Gratuluje. bardzo ładnie wyglądają te ściany z klinkieru. 8)

A czemu z kierbudem uznałeś, że dobrze, że budowa jest w mieście, a nie 30km poza miastem?

Raczej nie budowa tylko mieszkanie, ten czas na dojazdy, te kilometry no i zbieranie rodziny i wspólny wyjazd ......... do domu :-? :-? :-? .

Postępy, nie dziękuję aby nie zapeszyć :):):).

Ostatnio przejężdzałem obok Ciebie, hm jakaś nowa nazwa ulicy czy raczej ulica? :o

Witam Eugeniuszu i grqtuluje takich postępów w pracach elewacyjnych :o :p Jest już co obejrzeć.

My zaczynamy elewaje bursztynową od 1 czerwca i mamy puszki w kolorze brqz, więc sama jestem ciekawa czy ściana elewacyjna nie wyjdzie za ciemna z beżową (sprostowanie- jasno brązową) fugą.

Prosiłabym na priva o ceny w jakich udało się Wam zakupić puszki i kotwy...i jakią macie powierzchnie ścian elewacyjnych, co ile kładliście kotwy i puszki (tak ku niezbędnej wiedzy :oops: czym więcej konsultacji i rad tym lepiej)

Pozdrawiam i życze trafnych wyborów co do wykończeniówki w środku

Ja mam zamiar zakończyc pierwszy etap własnie 1 czerwca, także będę prawie po :):).

Jeżli chodzi o fugi patrzyłem na reklamówkę CRH i jako przykład jest akurat klinkier bursztyn, i wg tego wybrałem kolor, szara na górze i grafit na opasce. Brąz na całym by zrobił ciemną elewację, ale zobaczymy jak wypadnie u ciebie?? Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem, dajjesz brązowe puszki i beżowe fugi??

Kotwy kładzione co kooło 40 cm w poziomie i pionie, czyli około 5-7 na m2, dodatkowo wokól otworów okiennych. Puszki kładzione wg potrzeby, na dole co koło 3 -4 cegły i potem pod i nad otworami. :lol:

Eugeniuszu puszki mieli do wyboru czarne, szare i brązowe, a fuga będzie pod kolor puszki taki jaśniejszy brąz (czy bęż? - sama nie wiem jak nazwać ten kolorek :roll: :lol: ).

Ja kalkulując ilośc kotw na całą elewacje zakupilam po 5 sztuk na m/kw,

a puszki tak jak piszesz na dole i u góry oraz nad i pod otworami okiennymi/drzwiami.

Zobacymy jak będą posówać się prace i jaki będzie efekt końcowy. Jak spartolą mi elewacje to najwyzej nie pokaże na forum.

Pozdrawiam.

Eugeniuszu puszki mieli do wyboru czarne, szare i brązowe, a fuga będzie pod kolor puszki taki jaśniejszy brąz (czy bęż? - sama nie wiem jak nazwać ten kolorek :roll: :lol: ).

Ja kalkulując ilośc kotw na całą elewacje zakupilam po 5 sztuk na m/kw,

a puszki tak jak piszesz na dole i u góry oraz nad i pod otworami okiennymi/drzwiami.

Zobacymy jak będą posówać się prace i jaki będzie efekt końcowy. Jak spartolą mi elewacje to najwyzej nie pokaże na forum.

Pozdrawiam.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To samo pomyślałem o swojej, jak narazie i od początku nie do końca jestem przekonany frontem, ale :-? :-? , zasłoni się krzakami :wink: :wink:

koloru elewacji nie boję się tak bardzo jak doboru drzwi i okien /kolor orzech- pod kolor dachu, czy kolor złoty dąb- pod kolor podbitki, co też by rozjaśniło cały domek :roll: / (...) cały czas główkujemy z Mężem i stwierdziliśmy, że i tak pomiary muszą zrobić jeszcze raz po założeniu elewacji, więc przywiezie się 2 profile okienne w kolorach w/w i podpasuje do całości tak, żeby było ładnie w efekcie końcowym :D

Pozdrawiam

a szaleństwo i nerwówka to dopiero się zacznie w doborze wszystkiego do środka :lol: :-? :roll: :D :wink: