Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klinkierowy Bursztyn - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 303
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie

Gratuluje pięknego i solidnego domu. Dech zapiera po prostu.

Mam pytanie dotyczące bramy garażowej Hormanna.

Także mam problem z znalezieniem bramy segmentowej montowanej w murze, dlatego interesują mnie szczegóły tzn. zastosowane prowadzenia, model bramy i wymiary .....(czy klinkierowe nadproże i ściany boczne "nachodzą" na bramę maskując prowadzenia) Pięknie to Bursztynku wygląda.

Karolcia zadajesz trudne pytania muszę sprawdzić w dokumentach :-? :-? :wink: :wink: ,

Brama LPU 40 2750x2125, kaseton S DARK OAK, prowadzenie Z, tyle się doczytałem :):).

Otwór bramy jest otworem już w części "widocznej" czyli w przypadku klinkieru jest to zachodząca cegła około 12 cm z każdej strony czyli otwór około 300cm.

od góry nadproże z cegły musi być opuszczone troszkę niżej niż szerokość cegły, aby zmieścił się mechanizm, minimum jest około 15 cm. Tak jak piszesz cegła nachodzi na bramę maskując ją.

EUGENIUSZU! Jesteś wielki!

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o sprzedawców bram to niektórzy chyba boją się takich "szczególnych przypadków" i trzeba przewertować internet w poszukiwaniu pomocy.

Pozdrawiam

Dla niektórych sprzedawców to wogóle jak się okazywało ja wiedziałem więcej o ich produktach niż oni sami :o :o :o :o :o. Przyszedł doradca firmy "x" i "przecież tutaj nie da się wogóle bramy zamontować co pan nawymyśla", to były jego ostatnie słowa :o :o :o :o :-? :wink: :wink: , kolejnego uczyłem ze mają przecież specjalne kotwy do mocowania bocznego - odpowiedz: "sprawdzę u przedstawiciela i dam odpowiedz" sprawdzał 3 dni :o :o :o :o .

Cóż oni lubią standardy, nawciskać wiedzę techniczną która dla kogoś kto się zna na technice jest śmieszna, najlepiej nie zdawać pytań poza pytaniami typu: jaki kolor? i - ile mam zapłacić" :-? :o :o :o .

Witaj!

Piękny dom w bursztynowym ubranku i bardzo gustowne wykończenia. Ja mam pytanie dotyczące płytek/gresu w piwnicy (pozwoliłam sobie skopiować :oops: ):

http://images25.fotosik.pl/253/f4b7f8e4dda0b0f2m.jpg

Cudowny kolor i ciekawe kształty - możesz napisć jakiej są firmy i ile kosztowały?

aka

Witam serdecznie, podgladam od dawna i uwazam ze wiele rzeczy pieknych udalo sie zrobic. Na szczegolny podziw zasluguja fantastyczne drzwi wejsciowe i oczywiscie moja ulubiona elewacja klinkierowa :D

Mam mala prosbe do Ciebie Eugeniuszu oraz do Ani budujacej Karmine abyscie na prw mi wyslali szacunkowe koszty wykonania tak pieknej elewacji :oops:

Wyślę jak policzę ale chwilami wolę żyć w nieświadomości :-? :-? :oops: :lol: , ale policz powierzchnię i :):):)

robocizna około 70-150 zł/m2

cegła około 55szt/m2

zaprawa około 1kg/1szt cegły

fuga ups zapomniałęm chyba - muszę sprawdzić worek chyba na 5m2

do tego kotwy, itd.

Kiedyś w zimowy wieczór przy drinku policzę, po trzeżwemu boję się :-? :-? :-? :wink: :wink: :wink:

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że klinkier jest kosztowny, ale z drugiej strony jak się weźmie pod uwagę długowieczność, piękną krasą przez wiele wiele lat, łatwość utrzymania (zmywania kurzu) oraz "wartość dodaną" przy ewentualnej odsprzedaży domu, to chyba warto :))))) jak dla mnie jest jeszcze jeden plus.... wiem że śmieszny i naiwny, ale plusem dla mnie jest to, że elewacja klinkierowa to wydatek na początku budowy, a tynki to sama końcóweczka kiedy wiadomo nie ma się już sił ani kasy. I dlatego tak wiele domów stoi ubranych tylko w "styropian plus zaprawa" przez x lat.

Jeszcze raz gratulacje z powodu pięknej elewacji :):):)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Od paru tygodni cihcutko sledze z podziwem Twoja budowe.

Swietnie to wszystko idzie. Piekny dom!!!!, piekny klinkier. W srodku wykończeniówka cąła parą idzie...a tu...

Podziwiam Cie ze masz już wszystko przemyslane ( cała infrastrukturę na zewnątrz. I konsekwentie ją wykonujesz.

Powodzenia.!

Mam pytanie jaką zaprawę dawałes do klinkieru i czy dodatkowo kupowałeś fugę oddzielnie czy tylko te zaprawą sie fugę robiło?.

:oops: :oops: :oops: :wink: dziękuję za dobre słowa, z tą konsekwencją różnie bywa :-? :-?

Do klinkieru do murowania używałem zaprawę do klinkieru firmy Maxit, także tej firmy była fuga specjalnie kupowana . Fuga ma bardziej drobne kamyczki i przy fugowaniu nie powodują rys. Próbowalismy fugować zaprawą ale kiepsko wychodziło.