marcin_u 21.04.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 chce zamowic kominy bo fundament jest na ukonczeniu i mam kilka pytań:1)wykonawca dał mi taka propozycje zeby kominy wentylacyjne zaczac budowac od stropu(poddasze uzytkowe)a nie od parteru poniwaz wiekszosc 3kanały beda wykozystywane od poddasza ,a 1 kanał ktory ma wentylowac kotłownie zrobic otwor w stropie i dac kratke wentylacyjna na suficie kotłowni.takie rozwiazanie wydaje mi sie sensowne bo zaoszczedze na materiale a i tak jak zbuduje komin od parteru a wykozystywany bedzie dopiero na pietrze to czesc ponizej jest nie wykozystana do ciągu.2)w projekcie mam 2 kanały wentylacyjne do łazienki na górze(dolna łazienka ma tylko 1 kanał) czy konieczne sa az 2 kanały wentylacyjne w łazience?chciałbym ten 2 kanał z łazienki zastosowac do odpowietrzania kanalizacji bo przy kominie idzie pion kanalizacyjny.3)to pytanie wiaze sie z poprzednim jak macie wypuszczone na dach odpowietrzenie kanalizacji bo mi sie srednio podobaja tzw.grzybki na dachu i chce odpowitrzenie wypuscic wolnym kanałem wentylacyjnym murowanym.a moze moge sie wpiac z odpowietrzeniem do kanału wentylacyjnego na ktorym bedzie rowniez wentylacja łazienki,ale z wentylatorem...czy zapachy z kanalizy nie beda szły do łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 ...1)wykonawca dał mi taka propozycje zeby kominy wentylacyjne zaczac budowac od stropu(poddasze uzytkowe)a nie od parteru ... można - tylko trzeba przewidziec to przy stropie /komin miał stac - w pierwszej wersji- na fundamencie, a obciązy - w Twojej wersji- strop/ ... poniwaz wiekszosc 3kanały beda wykozystywane od poddasza ,a 1 kanał ktory ma wentylowac kotłownie zrobic otwor w stropie i dac kratke wentylacyjna na suficie kotłowni.... mozna ... 2)w projekcie mam 2 kanały wentylacyjne do łazienki na górze(dolna łazienka ma tylko 1 kanał) czy konieczne sa az 2 kanały wentylacyjne w łazience? ... niekonieczne /miałes prawdopodobnie zaprojektowany jeden kanał wentylacyjny a drugi spalinowy - gazowy/ ... chciałbym ten 2 kanał z łazienki zastosowac do odpowietrzania kanalizacji bo przy kominie idzie pion kanalizacyjny... równiez mozna /tylko nie kończ go w kominie a zdecydowanie ponad/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.04.2007 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Brzoza: komin wentylacyjny bedzie z kształtek keramzytowych wiec ciezki nie bedzie i bedzie przy scianie nosnej na ktorej podpiera sie strop,strop bedzie z płyt kanałowych.Odnosnie łazienki to zaprojektowane sa 2 wentylacje do niej (spalinowy napewno to nie jest bo kotłownia jest nizej.Wydaje mi sie ze projektant mial na mysli 1 przewiod wentylacyjny grawitacyjny a drugi z wentylatorem...tylko pytanie czy z praktycznego punktu widzenia potrzeba 2 kanały do łazienki na pietrze (link do projektu nizej),łazienka ma okno połaciowe. Dlaczego sugerujesz zeby dac wyzej od pozostałych kanałow wyjscie z odpowietrzenia kanalizacji? czy z powodu mozliwosci zaciagania zapaszkow z kanalizy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Brzoza: komin wentylacyjny bedzie z kształtek keramzytowych wiec ciezki nie bedzie i bedzie przy scianie nosnej na ktorej podpiera sie strop,strop bedzie z płyt kanałowych ... Marcin - mimo, ze z kształtek jest stosunkowo lekki - to ponad dachem dasz mu "wage" - obmurowujac go cięzkim klinkierem (pod klinkierem płytka zelbetowa, nad klinkierem czapka) - wszyskto zalezy od wagi /wysokości komina/ (niestety ten link długo mi sie wczytuje i nie prowadzi wprost do projektu Iskierka ) niemniej płyty kanałowe i takie usytuowanie komina - jest korzystne aby myslec o takim rozwiazaniu ... Odnosnie łazienki to zaprojektowane sa 2 wentylacje do niej (spalinowy napewno to nie jest bo kotłownia jest nizej.Wydaje mi sie ze projektant mial na mysli 1 przewiod wentylacyjny grawitacyjny a drugi z wentylatorem...tylko pytanie czy z praktycznego punktu widzenia potrzeba 2 kanały do łazienki na pietrze (link do projektu nizej),łazienka ma okno połaciowe... 2 wentylacje tej samej łazienki - to jak 2 grzyby w barszcz przerost formy nad treścią ... Dlaczego sugerujesz zeby dac wyzej od pozostałych kanałow wyjscie z odpowietrzenia kanalizacji? czy z powodu mozliwosci zaciagania zapaszkow z kanalizy ?? capi /przy niekorzystnym wietrze i przy odwrotnej róznicy temperatur/ a mokre wyziewy niszcżą komin (jesli rura nie wystaje ponad komin) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.04.2007 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Brzoza: komin wentylacyjny bedzie z kształtek keramzytowych wiec ciezki nie bedzie i bedzie przy scianie nosnej na ktorej podpiera sie strop,strop bedzie z płyt kanałowych ... Marcin - mimo, ze z kształtek jest stosunkowo lekki - to ponad dachem dasz mu "wage" - obmurowujac go cięzkim klinkierem (pod klinkierem płytka zelbetowa, nad klinkierem czapka) - wszyskto zalezy od wagi /wysokości komina/ (niestety ten link długo mi sie wczytuje i nie prowadzi wprost do projektu Iskierka ) niemniej płyty kanałowe i takie usytuowanie komina - jest korzystne aby myslec o takim rozwiazaniu ... Odnosnie łazienki to zaprojektowane sa 2 wentylacje do niej (spalinowy napewno to nie jest bo kotłownia jest nizej.Wydaje mi sie ze projektant mial na mysli 1 przewiod wentylacyjny grawitacyjny a drugi z wentylatorem...tylko pytanie czy z praktycznego punktu widzenia potrzeba 2 kanały do łazienki na pietrze (link do projektu nizej),łazienka ma okno połaciowe... 2 wentylacje tej samej łazienki - to jak 2 grzyby w barszcz przerost formy nad treścią ... Dlaczego sugerujesz zeby dac wyzej od pozostałych kanałow wyjscie z odpowietrzenia kanalizacji? czy z powodu mozliwosci zaciagania zapaszkow z kanalizy ?? capi /przy niekorzystnym wietrze i przy odwrotnej róznicy temperatur/ a mokre wyziewy niszcżą komin (jesli rura nie wystaje ponad komin) komin bedzie prawdopodobnie obłozony styropianem,siatka i otynkowany...ewentualnie płytki klinkierowe.wiec komin ciezki nie bedzie i z tego co piszesz mozna tak zrobic jak wykonawca podpowiada. piszesz ze mokre wyziewy niszcza komin..czy z tego powodu nie mozna dac odpowietrzenia kanalizy bezposrednio w ksztaltkach keramzytowych? czy w srodku musi isc rura PCV? i piszesz ze trzeba dac tzw. grzybek na normalnym kominie a nie wychodzic otworami jak normalnie sie robi z boku komina Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 ...komin bedzie prawdopodobnie obłozony styropianem,siatka i otynkowany...ewentualnie płytki klinkierowe.wiec komin ciezki nie bedzie i z tego co piszesz mozna tak zrobic jak wykonawca podpowiada... podoba mi sie takie rozwiazanie wykończenia komina mysle, ze wykonawca podpowaiada słusznie - zaoszczedzisz na tym rozwiazaniu ... piszesz ze mokre wyziewy niszcza komin..czy z tego powodu nie mozna dac odpowietrzenia kanalizy bezposrednio w ksztaltkach keramzytowych? czy w srodku musi isc rura PCV? i piszesz ze trzeba dac tzw. grzybek na normalnym kominie a nie wychodzic otworami jak normalnie sie robi z boku komina w tej kwestii uwazam, jednak rura zdecydowanie ponad dach ... i tu pytanie inne bym zadał ... czy jest sens te rure obudowywac kominem ... inaczej mówiąc czy nie zrezygnowac z niepotrzebnego oczka ? a rure fi 50 domontwac po odbiorze kominiarskim /lub dogadac sie z kominiarzem/ w pierwszym oczku wentylacyjnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.04.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 w tej kwestii uwazam, jednak rura zdecydowanie ponad dach ... i tu pytanie inne bym zadał ... czy jest sens te rure obudowywac kominem ... inaczej mówiąc czy nie zrezygnowac z niepotrzebnego oczka ? a rure fi 50 domontwac po odbiorze kominiarskim /lub dogadac sie z kominiarzem/ w pierwszym oczku wentylacyjnym ... z tego co piszesz to chyba szkoda bawic sie w takie rozwiazanie jak pisałem z odpowietrzeniem kanalizy.w takim przypadku chyba najtaniej bedzie poprostu zrobienie odpowietrzenia rura PCV 50 i zrobienie tego grzybka na dachu a ten pion z pcv obudowac gipso-kartonem...takie rozwiazanie bedzie chyba najtansze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 ... najtaniej bedzie poprostu zrobienie odpowietrzenia rura PCV 50 i zrobienie tego grzybka na dachu a ten pion z pcv obudowac gipso-kartonem...takie rozwiazanie bedzie chyba najtansze tak jak piszesz - Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77193-kana%C5%82y-wentylacyjne-kilka-pytan/#findComment-1743247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts