odaro 21.04.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.04.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać. trwałosc chyba jest podobna ale ja wybrałem ceramike ze wzgledu na wyglad i to ze ceramika lepiej wyglada po kilku latach bo mniej obrasta mchem i nie płowieje tak jak cementowa.a dopłaciłem do calego dachu(180m2)tylko 1,5tys zł.chciałem cementowego brassa a wybrałem robena miedzianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.04.2007 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Wczoraj brat zapytał mnie dlaczego tak się upieram na Brassa nie lepiej kupić ceramiczną i od wczoraj myślę już tylko o ceramicznej. Zakład produkcyjny Brass ma na miejscu i to chyba był główny argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 22.04.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 przejedź się na osiedle domków w pobliżu lasu od razu poznasz która betonowa, która ceramiczna - i gdzie jest północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 22.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Znajomy ma brasa i po 2 latach dach zielony jak diabli przy kominach i od północy. Wyczyścili ale po roku wszystko wróciło do normy tzn. porosło z powrotem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 22.04.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Wydaje mi się że na to nie ma żadnej reguły. Zarówno ceramiczna i cementowa będą "zieleniały" jeśli są ku temu warunki. Można ten proces nieco odwlec w czasie wybierając droższe wersje (angoba, angoba szlachetna itp) choć znajomy budując dom przy lesie celowo zdecydował się na naturalną karpiówkę chcąc aby jak najszybciej mu "zzieleniała" - cóż, są różne gusta i zapatrywania Coś mi się ostatnio obiło o uszy że można zastosować pod gąsior taśmę miedzianą, lekko wysuniętą na dachówkę która zapobiega porastaniu - było o tym chyba w "Warstwach...", pod warunkiem że nie zastosuje się obróbek i rynien z tytanocynku. Osobiście uważam iż zarówno ceramiczna jak i cementowa poleżą na dachu równie długo i równie ładnie będą wyglądać a jedynym warunkiem chyba jest kupienie sprawdzonych i znanych dachówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 22.04.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Może to dziwne, ale mój znajomy (podobnie jak wyżej) przewidział zielenienie dachówki i cały dom wykończył w różnych odcieniach zieleni (stoi w lesie). W takim układzie, ta zielenina wcale nie gryzie w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 22.04.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Czyli te powloki ktorymi sa kryte dachowki nie bede chronic przed zielenieniem? np. Braas ma CISAR lub LUMINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 22.04.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 1. ceramiczna jest lzejsza2. mniej nasiakliwa3. ma trwalszy kolor i powloke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.04.2007 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 1. ceramiczna jest lzejsza 2. mniej nasiakliwa 3. ma trwalszy kolor i powloke Na stronach e-dach podany jest ciężar dachówki ceramicznej 55-65kg m kw a cementowej 45-55 to która tak naprawdę jest lżejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.04.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 odaro napisał:Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać. a dlaczego niby ma być gorsza? każdy dach pokryty różnymi materiałami w odpowiednich warunkach będzie "zieleniał". Mnie z żoną np. b. podoba się taki oryginalny kolor dachu. Nabiera swoistego charakteru, starego dworu. Dom stoi w lesie od trzech lat i jest pokryty Brassem. Nie wszystkim musi się podobać to samo. aqep napisał:1. ceramiczna jest lzejsza 2. mniej nasiakliwa 3. ma trwalszy kolor i powloke 4. i znika z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.04.2007 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 odaro napisał: aqep napisał:1. ceramiczna jest lzejsza 2. mniej nasiakliwa 3. ma trwalszy kolor i powloke 4. i znika z dachu To znaczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.04.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 U mnie Braas leży już jakies 4 lata - nie widze zieleni (mam wiśniową)Ceramika wydaje mi sie ładniejsza jak popatrzec z bliska (gładsza), choć teraz może są ładniejsze powłoki i jedno i drugie może być porównywalne ... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 22.04.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 przejedź się na osiedle domków w pobliżu lasu od razu poznasz która betonowa, która ceramiczna - i gdzie jest północ Niekoniecznie. Na moim osiedlu porośnięte mchem są dachy domów graniczące z lasem od zachodu, a nie od północy. Ceramiczne również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 22.04.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A i ten las to zagajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 23.04.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 W ubiegłym roku latem moi rodzice wymieniali pokrycie dachu na budynku gospodarczym, miałem okazję pracować przy zrzucaniu starej dachówki, była to cementowa dachówka, robiona ręcznie i malowana jakąś specjalną farbą. Muszę przyznać, że ta dachówka była bardzo słaba, niektóre sztuki z łatwością można było łamać w rękach, leżała na dachu 32 lata, znajomy mówił, że to słońce ją "spaliło", co ciekawe to znalazłem jeszcze kilka sztuk tej samej dachówki, która została i spokojnie sobie leżała na stryszku, tej dachówki nie dało się złamać w rękach i nie było jej łatwo rozbić. Pewnie obecnie produkowane dachówki cementowe są lepsze, ale ja nigdy nie położyłbym na swój dach cementowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2007 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jedne i drugie doskonale spełniają swoją rolę i chronią budynek przed opadami atmosferycznymi. Jedne i drugie porastają nalotami. Ciężar mają podobny. Różnią się walorami estetycznymi (ale to już rzecz gustu) i żywotnością. Cementowe do 80 lat a ceramiczne do 150 lat, ale komu taka żywotność jest potrzebna? A która folia tyle wytrzyma? Rada jest więc taka: kieruj się walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 24.04.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A.W. - masz w zupełności rację. Mi akurat udało się kupić ceramikę w dobrej cenie. Anisia - Mam dom 200 m od lasu i nawet blachodachówka w okolicznych domach zarasta. Na mojej ceramicznej na razie nic. A las mam rzeczywiście na północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 25.04.2007 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Betonowka jest duzo lzejsza od ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.04.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Dużo to znaczy ile??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts