Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od betonowej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać.

trwałosc chyba jest podobna ale ja wybrałem ceramike ze wzgledu na wyglad i to ze ceramika lepiej wyglada po kilku latach bo mniej obrasta mchem i nie płowieje tak jak cementowa.a dopłaciłem do calego dachu(180m2)tylko 1,5tys zł.chciałem cementowego brassa a wybrałem robena miedzianego.

Wydaje mi się że na to nie ma żadnej reguły.

Zarówno ceramiczna i cementowa będą "zieleniały" jeśli są ku temu warunki. Można ten proces nieco odwlec w czasie wybierając droższe wersje (angoba, angoba szlachetna itp) choć znajomy budując dom przy lesie celowo zdecydował się na naturalną karpiówkę chcąc aby jak najszybciej mu "zzieleniała" - cóż, są różne gusta i zapatrywania :wink:

Coś mi się ostatnio obiło o uszy że można zastosować pod gąsior taśmę miedzianą, lekko wysuniętą na dachówkę która zapobiega porastaniu - było o tym chyba w "Warstwach...", pod warunkiem że nie zastosuje się obróbek i rynien z tytanocynku.

Osobiście uważam iż zarówno ceramiczna jak i cementowa poleżą na dachu równie długo i równie ładnie będą wyglądać a jedynym warunkiem chyba jest kupienie sprawdzonych i znanych dachówek :-?

odaro napisał:

Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać.

a dlaczego niby ma być gorsza? :o

każdy dach pokryty różnymi materiałami w odpowiednich warunkach będzie "zieleniał".

Mnie z żoną np. b. podoba się taki oryginalny kolor dachu. Nabiera swoistego charakteru, starego dworu.

Dom stoi w lesie od trzech lat i jest pokryty Brassem.

Nie wszystkim musi się podobać to samo.

aqep napisał:

1. ceramiczna jest lzejsza

2. mniej nasiakliwa

3. ma trwalszy kolor i powloke

:roll:

4. i znika z dachu

:lol:

W ubiegłym roku latem moi rodzice wymieniali pokrycie dachu na budynku gospodarczym, miałem okazję pracować przy zrzucaniu starej dachówki, była to cementowa dachówka, robiona ręcznie i malowana jakąś specjalną farbą.

Muszę przyznać, że ta dachówka była bardzo słaba, niektóre sztuki z łatwością można było łamać w rękach, leżała na dachu 32 lata, znajomy mówił, że to słońce ją "spaliło", co ciekawe to znalazłem jeszcze kilka sztuk tej samej dachówki, która została i spokojnie sobie leżała na stryszku, tej dachówki nie dało się złamać w rękach i nie było jej łatwo rozbić. Pewnie obecnie produkowane dachówki cementowe są lepsze, ale ja nigdy nie położyłbym na swój dach cementowej.

Pozdrawiam :)

Jedne i drugie doskonale spełniają swoją rolę i chronią budynek przed opadami atmosferycznymi. Jedne i drugie porastają nalotami. Ciężar mają podobny. Różnią się walorami estetycznymi (ale to już rzecz gustu) i żywotnością. Cementowe do 80 lat a ceramiczne do 150 lat, ale komu taka żywotność jest potrzebna? A która folia tyle wytrzyma? Rada jest więc taka: kieruj się walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam.