Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od betonowej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny adwersarzu Damian budowniczy na większość moich wypowiedzi odpowiadasz tym samym tekstem, który zaprezentowałeś wcześniej i stwierdzeniem, że Ty to wiesz najlepiej. Raz piszesz, że dachówka cementowa ma powłokę wątpliwej jakości a w następnej kwestii piszesz o kilku dobrych powłokach, których skład jest chronioną tajemnicą (właśnie skład chemiczny tej powłoki jest najistotniejszym elementem tego pokrycia). Pozwolę więc sobie zostać przy swoim zdaniu. Uważasz, że tylko Ty byłeś w fabrykach produkujących dachówki?

Odniosę tylko do jednej kwestii:

Z podanych przez ciebie czynników na pewno nie zgodzę się z:

napisałeś: "Zdecydowany wpływ na porastanie mają:

- wentylacja połaci dachowej a w zasadzie jej brak"

Absolutna głupota to tak jak byś powiedział że ogrzewanie powietrza w domu ma wpływ na temperaturę na zewnątrz. Co ma piernik do wiatraka.

Brak wentylacji powoduje jedynie nagromadzenie się wilgoci w pomieszczeniach i w ociepleniu czyli tam może powstać grzyb ale na pewno nie wywołuje zawilgocenia zewnętrznej powłoki dachówki

Tym stwierdzeniem dokonałeś oceny mojej wiedzy a wypowiedź Twoja dobitnie świadczy o tym, że w tej kwestii wiedza Twoja jest dość miałka a kompetencji do oceny mojej wiedzy to już nie masz żadnych.

Mylisz wentylację pomieszczeń z wentylacją połaci dachowej. Śmiem twierdzić, że nie rozumiesz istoty wentylacji połaci dachowej i jej wpływu na żywotność dachówki zarówno cementowej jak i glinianej.

Na podsumowanie Twojej wypowiedzi pozwolę sobie przytoczyć stwierdzenie:

"...u mojego teścia na dachu leży 114 letni beton... ...ma się dobrze a istnieją i dłużej leżące..."

Dodam tylko, że nie potrzeba zdejmować z dachu dachówki żeby ją pomalować!

Mam jeszcze jedno pytanie co zmusi parę wodną odparowaną z oczka wodnego do osadzenia (wykroplenia) się na nagrzanym dachu budynku?

Pozdrawiam.

Dlaczego dachówka ceramiczna jest lepsza od cementowej czyli dlaczego lepiej wydać więcej pieniędzy na ceramiczną czy ktoś potrafi mnie przekonać.

Kwestia prestiżu... no wiesz, jak się chwalisz domem przed znajomymi to warto strzelać takimi pojęciami jak dachówka ceramiczna czy ocieplenie ścian z "oddychającej" wełny mineralnej :lol: A jak jeszcze masz dom zbudowany z drogich materiałów bardzo dobrych firm, to już opad szczęki gwarantowany :D

Cześć

A jeszcze zadam w tym wątku pytanie : słyszałem, że przy cięciu betonowej dachówki, krawędzie dachówki po cięciu maluje się, żeby je zabezpieczyć - przynajmniej tak usłyszałem.

To prawda, warto to robić ? Ktoś z Was tak robił ?

pozdrawiam, majki

Damian chylę czoła ! Wspaniały wykład. Kazdy kto wybiera pokrycie powinien go przeczytać.

Andrzej Wilhelmi nie rozumiem w jaki sposób wentylacja połaci dachowej miałaby wpływać na dachówkę. Poproszę rozszerz temat. Zaintrygowłeś mnie.

Acha

Tylko powiedz mi PO CO mialabym malować dachówkę. Czyz nie lepiej i prościej kupic taką, której kolor się nie zmieni ? Czyt. ceramiczna ?

Z uporem godnym podziwu lansujesz pogląd, że dachówki cementowe są lepsze od ceramicznych... Masz w tym jakiś interes ? Damian rzetelnie opisał wady i zalety obu rodzajów pokryc i to jest wiarygodne.

Gość JACKIE P
a ja mam od 2 lat położonego cementowego Braasa w kolorze czerwonym, podwójna S-ka - do dziś nie dzieje się nic z dachówką, nie ma zielonych wykwitów ani od północy ani od innych stron, zachowuje barwę, nic dodać, nic ująć.

Kwestia prestiżu... no wiesz, jak się chwalisz domem przed znajomymi to warto strzelać takimi pojęciami jak dachówka ceramiczna czy ocieplenie ścian z "oddychającej" wełny mineralnej :lol: A jak jeszcze masz dom zbudowany z drogich materiałów bardzo dobrych firm, to już opad szczęki gwarantowany :D

No tak... Dacia też ma 4 koła i silnik :D :lol:

do "Andrzej Wilhelmi"

"Andrzej Wilhelmi": "Szanowny adwersarzu Damian budowniczy na większość moich wypowiedzi odpowiadasz tym samym tekstem, który zaprezentowałeś wcześniej i stwierdzeniem, że Ty to wiesz najlepiej.

Raz piszesz, że dachówka cementowa ma powłokę wątpliwej jakości a w następnej kwestii piszesz o kilku dobrych powłokach, których skład jest chronioną tajemnicą

(właśnie skład chemiczny tej powłoki jest najistotniejszym elementem tego pokrycia). Pozwolę więc sobie zostać przy swoim zdaniu. Uważasz, że tylko Ty byłeś w fabrykach produkujących dachówki? "

Powłoka wszystkich dachówek i ceramicznych i betonowych (szczególnie) jest z biegiem czasu unowocześniana, każdy producent ma swój patent na każdą z nich tak jak zresztą pisałem.

Przykładowo najnowocześniejsza obecnie powłoka dachówki betonowej Braas Cisar owszem jest najbardziej zaawansowana technologicznie, ale to tylko wpływa na efekt końcowy czyli na gładkość dachówki

(obecnie z daleka już coraz ciężej odróżnić dachówkę betonową od ceramicznej) ale tylko w jej początkowej fazie na dachu. Po paru latach na pewno nie po dwóch trzech ale już 5 do 8 lat powłoka dachówka betonowa ulega znacznie szybszemu procesowi niszczącemu i będzie widoczna coraz większa różnica wyglądowa miedzy ceramiką a betonem. A po 10 - 15 latach będziesz się dziwił że u sąsiada dachówka ceramiczna wygląda jak nowa

a twoja już dawno wypłowiała, obrosła, odchodzi z niej powłoka i jest dużo bardziej zabrudzona i wygląda dużo gorzej. Wiem o czym mówie bo sprzedaję pokrycia dachowe i mam wystawki na hurtowni takowych (Braas Koramic, Roben, Rupp Ceramika, Bogen, Creaton, Euronit)

Najczęściej wymieniane na nowe są dachówki betonowe bo po paru latach bardziej odstraszają klientów niż zachęcają do kupna.

W poprzedniej firmie mieliśmy taką 8 letnią szkoda że nie zrobiłem zdjęcia, zobaczył byś wtedy na własne oczy różnicę między betonem a ceramiką.

Piszę jeszcze raz bo widzę że tego nie zrozumiałeś:

"Beton jest malowany a powłoka na dachówce ceramicznej jest wypalana

(po wypaleniu dachówki w piecu jest natryskiwana powłoka i wędruje ponownie do pieca)." Napewno nie tylko ja byłem w fabryce dachówki, jak byłeś także to na pewno widziałeś.

Wspomnę jeszcze że dachówka ma dwa zamki pionowy i poziomy (jest bardziej szczelna niż betonowa).

Ale cóż ja tu będę pisał jak widzę że mam tu zagorzałego fana dachówki betonowej.

"Andrzej Wilhelmi" "Odniosę tylko do jednej kwestii:

Damian budowniczy napisał:

Z podanych przez ciebie czynników na pewno nie zgodzę się z:

napisałeś: "Zdecydowany wpływ na porastanie mają:

- wentylacja połaci dachowej a w zasadzie jej brak"

Absolutna głupota to tak jak byś powiedział że ogrzewanie powietrza w domu ma wpływ na temperaturę na zewnątrz. Co ma piernik do wiatraka.

Brak wentylacji powoduje jedynie nagromadzenie się wilgoci w pomieszczeniach i w ociepleniu czyli tam może powstać grzyb ale na pewno nie wywołuje zawilgocenia zewnętrznej powłoki dachówki

Tym stwierdzeniem dokonałeś oceny mojej wiedzy a wypowiedź Twoja dobitnie świadczy o tym, że w tej kwestii wiedza Twoja jest dość miałka a kompetencji do oceny mojej wiedzy to już nie masz żadnych.

Mylisz wentylację pomieszczeń z wentylacją połaci dachowej. Śmiem twierdzić, że nie rozumiesz istoty wentylacji połaci dachowej i jej wpływu na żywotność dachówki zarówno cementowej jak i glinianej. "

Z tego co pamiętam to ty pierwszy dokonałeś oceny mojej wiedzy więc chyba ja mam też do tego prawo. Nie rozumiem dlaczego wchodzisz w temat wentylacji połaci dachowej jeżeli temat był " na porastanie połaci dachowej mają:".

Może mi wytłumaczysz w jaki sposób brak wentylacji połaci dachowej ma wpływ na osadzanie się mchu czy też innych zabrudzeń na dachówce - może dowiem się czegoś nowego.

Wracając do tematu wentylacji pokrycia dachowego, z miłą chęcią podyskutuję z tobą. Może zaprezentujesz mi o jaką wentylację ci chodzi tzn:

o wentylację pod dachówką czy wentylację pomiędzy foliami paropszepuszczalną a paroizolacyjną a ociepleniem, świetny temat do dyskusji, z miłą chęcią porównam swoją wiedzę z Twoją, rzuć tylko temat.

Ale nie typu "brak wentylacji w dachu wpływa na zabrudzenie dachówki wpływa na zabrudzenie dachówki i jej porost mchem".

Był u mnie dzisiaj jeden z większych wykonawców pokryć dachówkowych. Pokazałem mu to co napisałeś i też chciałby się dowiedzieć o co ci chodzi w tym stwierdzeniu.

Także czekamy na twoje konkretne wytłumaczenie, może jakiś przykład mógłbyś podać.

"Andrzej Wilhelmi" "Na podsumowanie Twojej wypowiedzi pozwolę sobie przytoczyć stwierdzenie:

"...u mojego teścia na dachu leży 114 letni beton... ...ma się dobrze a istnieją i dłużej leżące..."

No tak, hmm, z miłą chęcią przyjadę zobaczyć jak malujesz tę dachówkę. Czyli mam rozumieć że kupiłeś dachówkę betonową i teraz chcesz przekazać nam wszystkim że to jest najlepsze rozwiązanie?

"Mam jeszcze jedno pytanie co zmusi parę wodną odparowaną z oczka wodnego do osadzenia (wykroplenia) się na nagrzanym dachu budynku? "

A co zmusi mech żeby wyrósł na naszym dachu. Dziwne pytania zadajesz.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie

Ze względu na natłok pracy (wiecie sami co się teraz dzieje) jestem sporadycznie na forum, ale będę się starał pomóc jak tylko będę miał czas.

Ktoś pytał o Ruppa Siriusa jest to bardzo dobry produkt. Ale chciałbym trochę wiencej o nim napisać - myślę że w tym tygodniu jeszcze coś rzucę. Chciałbym jeszcze opisać dachówkę Koramic (były WIEKOR) znam także bardzo dobrze tą dachówkę. W poprzedniej firmie mieliśmy największy skład fabryczny na Śląsku i znam tę dachówkę od wejścia na rynek aż po przejęciu ją przez Wienerbergera.

Braas, Koramic, Roben, Rupp Ceramika, Bogen, Creaton, Euronit to mam głównie w dystrybucji i trochę więdzy na ich temat. Oprócz tego inne pokrycia dachowe gonty blachy itp.

pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...

No to wracam do tematu

Rupp Ceramika (ponieważ pytaliście o nią)

Od 1994 roku tworzą jeden z największych koncernów budowlanch w Europie pod Logiem LA FARGE Roofing

(należy do nich także: dachówka Braas, Kominy Schiedel, Systemy suchej zabudowy Nida Gips,Cement i beton i kruszywa Lafarge.)

Jeżeli chodzi o Lafarge Dachy czyli Braas i Rupp Ceramika

(występujące od zeszłego roku logowanie marką Braas także dachówki Rupp Ceramika)

to dachówka z dużymi aspiracjami i w dość wysokim przedziale jakościowym

(coś pomiędzy Roben, Koramic - VS - Creaton Von Miller) ale jest jedno "ale"

W początkowym okresie Rupp wchodząc na rynek Polski nie zachwycał

ceną. Wszystkie produkty sprowadzane z Niemiec tzn: Rubin, Smaragd i Opal (karpiówka) znacznie odbiegały od konkurencji cenowo ale były najlepsze jakościowo.

Chcąc się wbić w Polski rynek koncern musiał zrobić coś z ceną a więc stworzyć dachówkę bardziej przystepną dla "polaków" (w niższej cenie)

co wiązało się z otwarciem nowego zakładu w Skrzyńsku i wprowadzeniem linii nowych dachówek produkowanej w Polsce:

były nimi dachówki Sirius i w późniejszym czasie Mars (marsylka).

W początkowym okresie znacznie odbiegały one od swoich niemieckich pierwowzorów jakościowych.

Małe problemy z linią prodkcyjną (przestażała technologia wypalania - w jednej kasecie kilka dachówek)

nie wprawiały w zachwyt jakościowy. Także oferta pod wzgledem ilości powłok też żadna: dachówki wystepują tylko w powłoce angobowanej-matowej.

Niezbyt ekonomiczna wielkość dachówki (aż 14,5 szt / m2) także nieuplasowało tej dachówki w cenie tanich dachówek.

Były one zawsze trochę droższe od konkurencji Wiekora i Robena ale nie zwojowały rynku. (wtedy Wiekor oferował lepszą jakość w nieco niższej cenie,a i wybór modeli i powłok był znacznie większy

o Robenie wtedy, nie wspomnę bo to był wtedy jego czas borykania się z problemami starej fabryki produkującej dachówkę średzką falistą)

Dopiero ulepszanie lini z biegiem czasu dawało lepsze efekty jakościowe aczkolwiek cenowe niekoniecznie. Ale dachówka była ceniona

i się sprzedawała głównie dzięki bardzo dobrej opini Niemieckich produktów Rupp'a.

Dopiero powiększenie dachówki Sirius 13 do rozmiarów konkurencji 13 szt / m2 pozwoliło Ruppowi zbliżyć się mocno do cen konkurencji,

a jakość już była na przyzwoitym poziomie. Pozostał jednak odwieczny problem Ruppa - niewłaściwe pakowanie dachówek które powodowało przy każdej sprzedaży masę problemów reklamacyjnych jeżeli chodzi o zarysowanie i uszkodzenia dachówek. (problem oczywiście tyczył się dachówek ciemnych czyli brązu i antracytu, bo na czerwonej nie było tego widać)

Nawet niemieckie podukty Rupp'a po przyjeżdzie tylu kilometrów do Polski nie miały takich uszkodzeń jak nasze Polskie.

Przyjazd przedstawiciela Rupp ceramika kończył się tym samym - musimy coś z tym zrobić. Były dwie możliwości albo przeznaczyć większe pieniądze na pakowanie albo ... zacząć barwić dachówkę żeby uszkodzenia i zarysowania nie były widoczne.

Wybrali tę drugą opcję i po czasie chwalili sie że zeszli z bardzo dużych ilości reklamacji na znikomy ich procent. Samo barwienie w masie nie było nigdy w dachówce ceramicznej jakimś specjalnym wymogiem (co innego w betonowej, o czym pisałem wcześniej-wypłukiwanie powłoki).

Ale wracając do sedna, co się stało po wyprodukawaniu takich dachówek. Ano przyjeźdzam sobie pewnego dnia na budowę do moich znajomych wykonawców i pytam się jak się im podoba ta nowa dachówka Rupp'a żebarwiona, że mniej problemów z klientami, a oni na to że i owszem ale że teraz jest taka twarda żę nie wyrabiają z tarczami do ciencia, iże smolą taki interes.

To dopiero gratka,dachówka twardsza ale po co? Po zabarwieniu dachówki uległa zmianie mieszanka gliny powodując że stała się ona dużo twardsza (aż za bardzo). Po jakimś czasie znowu zmieniono skład domieszki po skargach dekarzy że tego nie da się ciąć.

Na dzień dzisiejszy dachówka jest dopracowana nie żadnych krzywizn angoba jest dobrej jakości no i cenowo jest już w miarę zbliżona do konkurencji.Jest tylko jedna wada tej dachówki. Występuje tylko w powłoce angobowanej (bardzo matowej) w kolorach: ceglana, miedziana, brąz i antracyt. Do tej pory nie została uzupełniona oferta o angoby szlachetne czy glazury.

Cześć

A jeszcze zadam w tym wątku pytanie : słyszałem, że przy cięciu betonowej dachówki, krawędzie dachówki po cięciu maluje się, żeby je zabezpieczyć - przynajmniej tak usłyszałem.

To prawda, warto to robić ? Ktoś z Was tak robił ?

pozdrawiam, majki

Cześć

Tak istnieje możliwość pomalowania przeciętych elementów dachówki. Szczególnie stosuje się to przy uciętych dachówkach ceramicznch w kolorze ciemnym gdy nie są barwione w masie.(w przypadku jasnej nie widać) Producenci mają w swojej ofercie do tego celu "angoby na zimno" ale samo malowanie uciętych krawędzi nie ma na celu zabezpieczenia dachówki. Chodzi tylko o efekt wizualny, nie zabezpieczający. W przypadku dachówek betonowych nie ma takiej potrzeby, bo są barwione w masie, choć niektórzy producenci typu Braas mieli farby (polimerowo akrylowe w puszce) do dachówek betonowych, ale szybko się z tego wycofali, bo dochodziło do nadużyć (malowanie dachówek najcześciej w innych kolorach i innych producentów).

Damianie,

Dziękuję za informację, których pewnie normalnie od sprzedających (o ile nawet to wszystko pamiętają) nie da się wyciągnąć. Utwierdziły mnie one ww dokonanym wyborze. Tak więc moja Sirius już kupiona i czeka aż się na dachu będzie wygrzewać.

pozdrawiam

Ja myślę tak: na pewno ceramika jest szlachetniejsza i piekniejsza od betonu, ale też i znacznie droższa - tak jak mercedes od fiata. Wszystko jest kwestią środków, jakie na dom można przeznaczyć. Jeśli są praktycznie nieograniczone, to na pewno najlepsza jest wysokojakościowa ceramika - dachówki, klinkier na sciany trójwarstwowe, a wewnątrz naturalny kamień, drewno egzotyk itp. Dom o wielkiej wartości i trwałości dla pokoleń. Ale jeśli kasy mniej, to dla mnie bez sensu jest ładować w droższą dachówkę, jeśli mają być okna plastiki i reszta z hipermarketu i papendekla. W końcu dachówkę betonową po tych 50 latach niech sobie wnuki zmienia nawet na porcelanę! Ja jak mam wybierać, wolę mieć betonówkę Braasa, całkiem przyzwoitą, użytkowo sprawną, a za to we wnętrzach coś fajniejszego i na przykład komfortowe ogrzewanie i wentylację, lepsze wyposażenie. Dachówkę ogląda się z dołu i to raczej na początku, później dokuczają inne rzeczy, bezpośrednio w polu widzenia i te użytkowe tworzące komfort na codzień.

Dachówkę ogląda się z dołu i to raczej na początku, później dokuczają inne rzeczy, bezpośrednio w polu widzenia i te użytkowe tworzące komfort na codzień.

I słusznie! Podobnie myślę, tym bardziej, że na etapie dachówki bardzo łatwo wydaje się pieniądze, a na etapie wykończeniówki prawie każdemu na coś zabraknie :D

Ja myślę tak: na pewno ceramika jest szlachetniejsza i piekniejsza od betonu, ale też i znacznie droższa - tak jak mercedes od fiata. Wszystko jest kwestią środków, jakie na dom można przeznaczyć. Jeśli są praktycznie nieograniczone, to na pewno najlepsza jest wysokojakościowa ceramika - dachówki, klinkier na sciany trójwarstwowe, a wewnątrz naturalny kamień, drewno egzotyk itp. Dom o wielkiej wartości i trwałości dla pokoleń. Ale jeśli kasy mniej, to dla mnie bez sensu jest ładować w droższą dachówkę, jeśli mają być okna plastiki i reszta z hipermarketu i papendekla. W końcu dachówkę betonową po tych 50 latach niech sobie wnuki zmienia nawet na porcelanę! Ja jak mam wybierać, wolę mieć betonówkę Braasa, całkiem przyzwoitą, użytkowo sprawną, a za to we wnętrzach coś fajniejszego i na przykład komfortowe ogrzewanie i wentylację, lepsze wyposażenie. Dachówkę ogląda się z dołu i to raczej na początku, później dokuczają inne rzeczy, bezpośrednio w polu widzenia i te użytkowe tworzące komfort na codzień.

Na pewno mogę się zgodzić z tym co piszesz, w końcu dachówkę betonową też sprzedaję. Na pewno chodzi o kwestię różnicy w cenie którą warto wyliczyć w obojętnie jekiej hurtowni i porównać różnice cenowe. Jeżeli różnica jest przystępna (przystępna dla danego klienta) to można wybrać ceramikę, jeżeli jest duża lub komuś szkoda wydać więcej pieniędzy to trzeba wziąść beton (na pewno jest trwalszy od gontu papowego czy blachy). Tak naprawdę ja nie odradzam całkowicie betonu, tylko chce pokazać różnice między betonem a ceramiką. Różnica w cenie może także się różnić w zależności od kształtu dachu jego powierzchni,ilości i typu dodatków czy też modelu dachówki. Każdy producent oprócz różnic w cenie m2 między dachówką podstawową ma duże różnice między dodatkami i ich zużyciem na mb. Dlatego nie idzie powiedzieć że ceramika jest np o 30 % droższa od betonu, bo w rzeczywistości jest to różnica od 10% do 100% w stosunku do dachówki betonowej i do każdego dachu trzeba podejść indywidualnie. Na pewno dach to element domu który raczej zakłada się na całe życie i przez całe życie będzie się na niego patrzeć i jest to na pewno bardzo widoczny element domu - no chyba że ktoś ma dach płaski. Elementy w środku domu można zawsze dokupić zmodyfikować, zmienić łatwiej i taniej niż cały dach. "Po co dwa razy w życiu kupować pokrycie jak mozna raz a dobrze" (ale to już moje zdanie).

PS. Polecałem dachówkę Robena, bo to producent który zrównał ceny betonu i ceramiki. W roku 2005 i 2006 wprowadził on promocję na dachówkę miedzianą w cenie 27 zł brutto m2 gdzie zrównał cenę betonu z ceramką (czasami jak liczyłem dachy to ceramiczna miedziana wychodziła taniej niż beton) dlatego jak tu nie brać ceramiki, kiedy jest w tej samej cenie lub nawet tańsza od betonu.

Życzę wszystkim trafnych wyborów.