magdaCIESZYN 22.04.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 jestem na etapie kupowania materiałow, pomimo iz jestem w trakcie załatwienia pozwolenia na budowe, lecz teraz kiedy ceny szaleja chcę kupić jak najwięcej. Na ściany zew. mam pototherm 30, co na ściany wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.04.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 jestem na etapie kupowania materiałow, pomimo iz jestem w trakcie załatwienia pozwolenia na budowe, lecz teraz kiedy ceny szaleja chcę kupić jak najwięcej. Na ściany zew. mam pototherm 30, co na ściany wewnętrzne. mozesz rowniez poroterm lub suporex,gipsokarton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 22.04.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A silikat też może być połączony z ceramiką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 22.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Moze. I wg. mnie jest to najlepszy material na sciany dzialowe. Najlepszy, bo najciezszy, a wiec najlepiej tlumi dzwieki z sasiednich pomieszczen.Sciany zewnetrzne mam z BK gr.24cm, wewnetrzne z Porotonu 17,5cm, a dzialowe w wiekszosci z silikatow 12cm.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 22.04.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Moze. I wg. mnie jest to najlepszy material na sciany dzialowe. Najlepszy, bo najciezszy, a wiec najlepiej tlumi dzwieki z sasiednich pomieszczen. Sciany zewnetrzne mam z BK gr.24cm, wewnetrzne z Porotonu 17,5cm, a dzialowe w wiekszosci z silikatow 12cm. pozdrawiam Konrad Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 22.04.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Ale koledze podpowiedzieliście a nawet nikt się zapytał jaki ma strop.Jeśli monolit to nie ma problemu. Można stawiać z czego się chce i gdzie się chce.Jeśli Teriva to dowolnie można tylko z karton-gipsu a z czegoś innego to trzeba to przewidzieć na etapie układania stropu bo miejsca pod ściankami trzeba dodatkowo wzmacniać i nie mogą stać dowolnie.Najogólniej to zasada jest prosta. Im cięższy (większa gęstość) materiał tym lepiej izoluje akustycznie i lepiej nadaje się na ścianki działowe. Silikaty faktycznie są najlepsze natomiast z całym szacunkiem płyty KG nawet wypełnione wełną tłumiącą są pod względem dziwiękoszczelności chyba najsłabsze ale za to dają pełną dowolność aranżacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 22.04.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Strop będę miał zwykły tzn zbrojenie i beton,to chyba monolityczny się nazywa?Wykonawca mówi że ścianka i tak nie będzie dotykać do stropu tylko zostawi ok 2cm a tynkarz zatynkuje wraz z sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.04.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Strop będę miał zwykły tzn zbrojenie i beton,to chyba monolityczny się nazywa?Wykonawca mówi że ścianka i tak nie będzie dotykać do stropu tylko zostawi ok 2cm a tynkarz zatynkuje wraz z sufitem. Chyba mowimy o scianie stojacej na stropie a nie pod nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 22.04.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Najlepsze pod względem akustycznym są ścianki działowe z gipsokartonu. Lepiej tłumią dźwięki nawet od silikatów (przy tej samej grubości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 22.04.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Strop będę miał zwykły tzn zbrojenie i beton,to chyba monolityczny się nazywa?Wykonawca mówi że ścianka i tak nie będzie dotykać do stropu tylko zostawi ok 2cm a tynkarz zatynkuje wraz z sufitem. Chyba mowimy o scianie stojacej na stropie a nie pod nim Pod stropem,bo nad stropem to mam więźbę i tam nie ważne czy silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Słyszę że rozmawiacie tu o silikatach, a może ktoś mi powie gdzie sie go kupuje. Bo ja szukam już dłuugo, i jestem podłamany, poprostu ,,0"Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muddy 22.04.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 jestem na etapie kupowania materiałow, pomimo iz jestem w trakcie załatwienia pozwolenia na budowe, lecz teraz kiedy ceny szaleja chcę kupić jak najwięcej. Na ściany zew. mam pototherm 30, co na ściany wewnętrzne. To może Porotherm 11.5? Będzie komplecik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 22.04.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Słyszę że rozmawiacie tu o silikatach, a może ktoś mi powie gdzie sie go kupuje. Bo ja szukam już dłuugo, i jestem podłamany, poprostu ,,0" Pomocy!!! Ja mam z rozbiorki poniemieckiego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.04.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Równie dobry jest keramzyt http://www.termat.pl/images/oferta/s55.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Fajnie mieć poniemiecki budynek...ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 22.04.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Fajnie mieć poniemiecki budynek...ech Nawet byl w calkiem niezlym w stanie. W 1942 wybudowano go jako garaz i pralnie. Niestety musialem wybrac, czy rozebrac budynek, czy wyciac kolejne drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.04.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 cha....a u mnie ściany zewnętrzne z bk 36(dorwałam okazyjnie miesiąc temu ) , natomiast na wewnętrzne już bk niet..... nigdzie.....jeśli był to po takiej cenie że podziękowałam ....i kupiłam pustak żużlowy....cena przystępna....a pod tynkiem i tak nie będzie widać czy to bk, ceramika, kermazyt czy pustak żużlowy.....zresztą każde z nich to podobne dziadostwo....jeśli ktoś mi w tym momencie rzuci o jakimś promieniowaniu to zawczasu odpowiem, że nasze telewizory i telefony komórkowe używane na codzień wytwarzają tego więcej pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 22.04.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Jeśli mówimy o sciankach działowych na parterze budynku to jedyna trudność a w zasadzie niedogodność to niewielka wytrzymałość chudziaka. Ja u siebie rozwiązałem to następująco.Wylałem beton b15 i miejsca gdzie będą szły ścianki działowe zazbroiłem siatką. Tak samo zrobiłem pod kominkiem. Oczywiście musisz przewidzieć jak będą lecieć ścianki ale to masz mniej więcej na projekcie.Co do wykończenia ścianek przy stropie parteru to faktycznie nie muruje się ich do sufitu tylko odpuszcza się ostatnie 2-3 cm i pianuje. Potem tynkarze to pokryją tynkiem i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.04.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Tak tylko dorzucę, że lepiej nie robić ścianek wewn. z porothermu. Już lepiej zwykłą cegłę albo kratówkę. Na tym przynajmniej można coś powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 23.04.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 buduję całość z ceramiki, ale może i mój wkład się przyda: ściany nośne o grubości 25cm z u-220, pozostałe są cieńsze (12cm) i będą z k-3. strop teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts