Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego scianki działowe

Recommended Posts

Ale koledze podpowiedzieliście a nawet nikt się zapytał jaki ma strop.

Jeśli monolit to nie ma problemu. Można stawiać z czego się chce i gdzie się chce.

Jeśli Teriva to dowolnie można tylko z karton-gipsu a z czegoś innego to trzeba to przewidzieć na etapie układania stropu bo miejsca pod ściankami trzeba dodatkowo wzmacniać i nie mogą stać dowolnie.

Najogólniej to zasada jest prosta. Im cięższy (większa gęstość) materiał tym lepiej izoluje akustycznie i lepiej nadaje się na ścianki działowe. Silikaty faktycznie są najlepsze natomiast z całym szacunkiem płyty KG nawet wypełnione wełną tłumiącą są pod względem dziwiękoszczelności chyba najsłabsze ale za to dają pełną dowolność aranżacji.

Strop będę miał zwykły tzn zbrojenie i beton,to chyba monolityczny się nazywa?Wykonawca mówi że ścianka i tak nie będzie dotykać do stropu tylko zostawi ok 2cm a tynkarz zatynkuje wraz z sufitem.

:o Chyba mowimy o scianie stojacej na stropie a nie pod nim :wink:

Pod stropem,bo nad stropem to mam więźbę i tam nie ważne czy silikat.

cha....a u mnie ściany zewnętrzne z bk 36(dorwałam okazyjnie miesiąc temu ) :lol: , natomiast na wewnętrzne już bk niet..... nigdzie.....jeśli był to po takiej cenie że podziękowałam ....i kupiłam pustak żużlowy....cena przystępna....a pod tynkiem i tak nie będzie widać czy to bk, ceramika, kermazyt czy pustak żużlowy.....zresztą każde z nich to podobne dziadostwo....jeśli ktoś mi w tym momencie rzuci o jakimś promieniowaniu to zawczasu odpowiem, że nasze telewizory i telefony komórkowe używane na codzień wytwarzają tego więcej

pozdrawiam, smoczyca

Jeśli mówimy o sciankach działowych na parterze budynku to jedyna trudność a w zasadzie niedogodność to niewielka wytrzymałość chudziaka. Ja u siebie rozwiązałem to następująco.

Wylałem beton b15 i miejsca gdzie będą szły ścianki działowe zazbroiłem siatką. Tak samo zrobiłem pod kominkiem. Oczywiście musisz przewidzieć jak będą lecieć ścianki ale to masz mniej więcej na projekcie.

Co do wykończenia ścianek przy stropie parteru to faktycznie nie muruje się ich do sufitu tylko odpuszcza się ostatnie 2-3 cm i pianuje. Potem tynkarze to pokryją tynkiem i będzie git.