Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego scianki działowe

Recommended Posts

.

Jeśli chodzi o wiarygodne porady dotyczące akustycznej izolacji ścian, to polecam artykuł http://www.kinodomowe.idg.pl/artykuly/31546.html

który opisowo tłumaczy pojęcia przenikania dźwięku i wytłumienia pomieszczeń.

"(...) najskuteczniej przed przenikaniem dźwięku chroni materiał o litej strukturze - na przykład beton. Materiały lekkie i porowate (gąbka, wata mineralna) najlepiej nadają się do wytłumiania pomieszczeń, nie tworzenia izolacji. Wytłumianie polega na wygaszaniu odbić dźwięku od ścian."

Polecam cały artykuł.

.

lepiej nie robić ścianek wewn. z porothermu. Już lepiej (...) kratówkę. Na tym przynajmniej można coś powiesić.

Jestem tym mocno zainteresowany, bo właśnie planuję ten etap realizacji, a tu przeczytałem coś, co mnie zaskoczyło.

Dlaczego, według ciebie, kratówka jest lepsza od porothermu?

Przecież oba materiały są konstrukcji żebrowej.

Jeśli kryterium jest tu coś do powieszenia, a wydaje mi się, że chodziło ci o coś ciężkiego, to - według mnie - nie nadaje się do tego ani kratówka, ani porotherm, ani inny materiał o konstrukcji żebrowej.

37 - wyciąłeś "zwykłą cegłę", która jest najlepsza (obok silikatów, ale mówimy o ceramice).

Ale faktycznie popełniłem błąd - chodziło mi o dziurawkę, dopiero potem kratówkę, pustaki a na końcu porotherm.

POROtherm jest POROwaty, lekki i kruchy. Te właściwości troche poprawiają ciepłochronność, ale pogarszają izolacyjność dzwiękową no i przede wszystkim osłabiają sam materiał. Dlatego lepiej robić z czegoś solidniejszego (wewnątrz domu nie jest ważna ciepłochornność, za to przydaje się akumulacyjność cieplna, która też od masy elementu zależy)

Pozdrawiam