Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do pomieszczeń na parterze nie chcę mieć rur, tylko na piętro.

an-bud

Co masz na myśli mówiąc DGP z cyrkulacją? Z jakimś nawiewem czy jak? :D Wychodzi na to, że z obudowy będą iść 3 rury: 1 do pomieszczeń 4 i 5, 1 do pomieszczenia 3 i 1 do pom. 2. Wszystkie fi 125 czy może ta, która sie będzie rozwidlać 150?

cyrkulacją tzn. bez wentylatorów,150 myślałem parter. też osobno każda na jedno pomieszczenie, żadnych rowidleń. przy zapewnieniu dużego przepływu pow. tzn. 6-7 wyjść teperatura na wylotach się obniża, tylko trzeba zapwnić wys. dystrybutor, dlatego obudowę wyk. do tego. zrobiłem teżpowroty rurami fi 100 zkkażdego pom. pod posadzką, też przyspiesza, ale nie musi być. wystarczy duży wlot w obudowie.
https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1750601

widzę że Jeżsię uparł na wentylator. takie rozwiązanie też ma minusy (jak wszystkie) np; szum wentylatora, zasilanie energią el. awaryjność cetral. (ciekaw jestem ile razy trzeba je wymieniać z powodu awarji) znam przypadek że nie wytrzymała pierwszego palenia. trzeba się tylko zdecdować na opcję odpowidającą własnym wymaganiom. po 1 sezonie wyloty pow. są u mnie czyste, najbardziej roznosi się kurz (popiól)przy marnym palenisku, częstym czyszczeniu (mały popielnik)
https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1751188

widzę że Jeżsię uparł na wentylator.

Nie, uparłem się na ogrzewanie spełniające elementarne wymagania i obowiązujące przepisy. Jeśli kominkowe, to z płaszczam wodnym, a jeśli bez płaszcza, to z wentylatorem, aby temperatura nawiewu była niska, więc niskie rozwarstwienie temperaturowe i bez przypiekania kurzu, oraz aby można było filtrować nawiewane powietrze.

takie rozwiązanie też ma minusy (jak wszystkie) np; szum wentylatora, zasilanie energią el. awaryjność cetral. (ciekaw jestem ile razy trzeba je wymieniać z powodu awarji) znam przypadek że nie wytrzymała pierwszego palenia.

A ja znam przypadek, że już przed pierwszym paleniem nie działała. An-bud - wszystko się psuje i tym częściej im gorszej jakości i gorzej eksploatowane. A wentylator można wygłuszyć. Trzeba tylko umieć to zrobić oraz chcieć raz wydać na to pieniądze.

trzeba się tylko zdecdować na opcję odpowidającą własnym wymaganiom.

Właśnie, tu jest pies pogrzebany. Gdy się ma wymagania tylko takie, żeby nie było zimno w którymś z pomieszczeń, to gradienty temperatur między sufitem i podlogą, kurz, jego przypiekanie itp. traktuje się jak fanaberie teoretyków.

po 1 sezonie wyloty pow. są u mnie czyste, najbardziej roznosi się kurz (popiól)przy marnym palenisku, częstym czyszczeniu (mały popielnik)

An-bud - kurz domowy to nie popiół z kominka. Wie o tym każda pani domu, w którym nie ma kominka, a jednak prawie codziennie musi meble i podłogi odkurzaczać. Kurz skadś się bierze (między innymi ludzie są jego źródłem) i grawitacyjnie osiada na wszystkim. A gdy się go bez przerwy cyrkuluje w domu, to wskazane byłoby go jednak wychwytywać jakimś filtrem. Ba - przy grawitacyjnej DGP filtrować się nie da. Jeśli po roku eksploatacji grawitacyjnej DGP z kominka nie musiałeś malować okolic kratek nawiewnych, to świetnie. Po drugim lub trzecim zrobisz to na pewno.

Pozdrawiam

Jeż

https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1752727

Jeż-u uparłeś się udowodnić wyższość jednych Świąt nad drugimi. Jestem w stanie pojąć Twoją fascynację pomysłem który Ci odpowiada ale nie dyskredytuj innych idei nie znając ich. Mam DGP grawitacyjne. Ponieważ przez zimę wkład był nie obudowany więc mogłem kontrolować stan i temperaturę przewodów powietrznych, bo po przeczytaniu kilku opinii podobnych do Twoich sam chciałem wiedzieć jak to jest. Nawet po mocnym rozpaleniu kominka temperatura przewodów była taka że można je było dotknąć a więc rzędu 40-50 stopni. Przez całą zimę nie czułem żadnych zapachów z DGP. System DGP grawitacyjny sprawdził się znakomicie. Jego zaletą jest działanie samoistne zgodnie z fizyką i brak jakichkolwiek hałasów które nocą potrafią być bardzo dokuczliwe. Wiem że można się przyzwyczaić nawet do gwoździa w bucie więc można i do ciągłego brzęczenia wentylatorków, ale po co? W moim przypadku DGP działa bez zarzutu, rozprowadza ciepło wszędzie tam gdzie zaplanowałem, jest bezszelestne a filtrowanie powietrza nie jest dla mnie najważniejszym aspektem.
https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1753656

• 2 weeks później...
zauważyłem że "fachowcy"wciskają wymuszane systemy DGP.ostatnio czytałem artykuł w "budujemy domy" -2do3m cyrkulacją i maks. 2 do 3 pomieszczeń, a nawet do10m wentylatorem, u siebie mam dziłającą cyrkulacją dystrybucję na odl 9 , 8 , 8 , 4 , 1 ,1 , i co wy na to? całość w parterze!!!

Proszę napisz jak wygląda rozprowadzenie DPG w parterze. Ja buduję dom parterowy z małym poddaszem użytkowych i chciałabym ogrzać pokoje na dole ale nie wiem jak. Myślałam o tym żeby wyjść rurą na piętro i za ściankami kolankowymi z nidy rozprowadzić kanały i wpuścić powietrze przez strop w sufitach. Co ty na to? Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1764387

Ciepłe powietrze idzie w górę nigdy w dół i tak należy zawsze prowadzić przewody. Nawet jeśli jest to rozprowadzenie w parterze to przewody powinny lekko się wznosić a wyprowadzenie umieszcza się pod sufitem. Zgadzam się że jest to dużym utrudnieniem ale zawsze można przewody zamaskować jakimś gzymsem lub w inny sposób. Ja o DGP myślałem już w fazie projektu łącznie z sposobem prowadzenia rur. Przewód kominowy jest usytuowany centralnie i wszystkie pomieszczenia tak rozłożone wokół niego by ciepłe powietrze miało jak najkrótszą drogę. Przy sposobie jaki sugerujesz nie unikniesz wentylatorów.
https://forum.murator.pl/topic/77200-dgp-grawitacyjne-i-projekt-domu/page/2/#findComment-1765882