danap 26.08.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Bardzo podoba mi się wasz domek. dzięki, dzięki Szczególnie podoba mi się super garaż na dwa samochody . wydaje mi się że to teraz standard, szczególnie gdy się buduje na wsi. Ale co się stało z oknem dachowym? Dlaczego wykończenie płytami jest prostopadłe do okna, a nie do sufitu i ściany. Czy to ma jakieś uzasadnienie u was i tak musiało być wykonane? T chętnie jako wykonawca płyt chętnie odpowie na pytanie, ale jest ono niezrozumiałe. KSERO poproszę "dużymi literami " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.08.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam! Bardzo ladny domek, na pewno dalej bede sledzic potyczki budowlane. My rowniez na swieta planujemy sie wprowadzic. Twoj kotek jest przeslodki i zamowiony mastifek rowniez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 27.08.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Przeczytałem cały twój dziennik z wielkim zaciekawieniem ponieważ bardzo mi sie podoba rozmach i tempo tej budowy,sam mam zamiar wprowadzic sie w ciagu roku od wbicia pierwszej łopaty dlatego będę tu zagladał żeby obserwować wasze postępy,dom mi sie podoba i myśle że będziecie sie w nim czuli znakomicie ale mam tyle pytań a nie wiem od czego zacząć i czy bedziecie mieli czas na nie odpowiedzieć dlatego zadam tylko kilka.Czy dom buduje jedna ekipa pod klucz?Nie obawiacie się że tynkujac od razu po postawieniu murów możecie mieć kłopoty już w wykończonym domu?Czy nie żal wam było rozstac sie z Krakowem i zamieszkać w tak duzej odleglosci od miasta? pozdrawia was KRAKUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 27.08.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 No to i ja się przywitam! Naturalnie gratulki nt. domku i tempa pracbud. Działeczka też niczego sobie. Mam małe pytanko do Was: Napisaliście, że robiliście projekt ind. na podstawie lubczyka archonowskiego. Jak to wygląda w praktyce, tzn. kto to robił? Archon? Czy jakieś inne biuro, a Archon dał zgodę...? Też przymierzamy się do takiej operacji. Ind. na podstawie jakiegoś konkretnego projektu. Najlepiej chyba pogadać z miejscowym architektem adaptującym? Pytam Was, gdyż wymiary zewn. i powierzchnia dołu ( z tym, że bez garażu) naszego domu są niemal identyczne (u góry troszkę więcej u Was ze względu na kąt dachu). Generalnie 10 X 11 m. No i co zmieniliście w środku ? Lubczyka też brałem pod uwagę (podobnie jak groszek 3, tymianek, anyżek i parę innych). Fajne te ich projekty.. a takie ładne, że..... nic tylko za kieszeń się trzymać Napiszcie, proszę jak to wygląda. Z góry dzięki. Pzdr P.S. A te 100 km od Krakowa to w jakim kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 28.08.2007 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 mam tyle pytań a nie wiem od czego zacząć i czy bedziecie mieli czas na nie odpowiedzieć dlatego zadam tylko kilka. Pytaj bez obaw, w końcu ja tez wielu rzeczy i o wielu sprawach usłyszałam od forumowiczów i czuję się zobowiązana do zachowania ciągłosci Czy dom buduje jedna ekipa pod klucz? Nie budujemy jedną ekipą, tzn jedyna stałą osobą jest mój teść, który jednocześnie pracuje zawodowo, ale może sobie ustawić tak pracę że jest dostępny, jest z wykształcenia i zamilowania budowlańcem, dzisiaj wiemy ze gdyby nie on nie dalibyśmy rady. Pilnuje wszystkiego i wszystkich i pracuje też (murarka, tynki, kafelki) Dodatkowo na stałe mamy dwóch chłopaków z ogłoszenia (studentów) pełnią rolę pomocników ( przynieść, podaj , pozamiataj), chociaz ostatnio sami już też coś robili Reszta to ekipy umawiane w zeszłym roku. Nie obawiacie się że tynkujac od razu po postawieniu murów możecie mieć kłopoty już w wykończonym domu? na to pytanie odpowiem później po konsultacji Czy nie żal wam było rozstac sie z Krakowem i zamieszkać w tak duzej odleglosci od miasta? skoro przeczytałeś dziennik to wiesz że się ubeczałam kawałek mojego serca nadal należy do Krakowa ale teraz nie żałuję i myślę że jak zamieszkamy już w swoim domu to będzie.... ach rozmarzyłam się mam wypisać plusy mieszkania na wsi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 28.08.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No to i ja się przywitam! Witam, witam Mam małe pytanko do Was: Napisaliście, że robiliście projekt ind. na podstawie lubczyka archonowskiego. Jak to wygląda w praktyce, tzn. kto to robił? Archon? Czy jakieś inne biuro, a Archon dał zgodę...? Wyglądało to następujaco: Wydrukowałam sobie rzuty i jak z zew. wygląda dom w lubczyku2, zanieśliśmy do architekta (architekta naszego). Wspólnie z architektem ustaliliśmy zmiany (min. poszerzyliśmy dom o 2m i zrobiliśmy schody z podestem a nie zabiegowe) i po 3-4 tygodniach odebraliśmy gotowy projekt (4tys) A te 100 km od Krakowa to w jakim kierunku? W stronę Katowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 28.08.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Trochę poczytałam o tych oknach dachowych i popytałam. W większości wypadków proponuje się wykańczać od dolnej krawędzi okna prostopadle do ściany, od górnej krawędzi okna prostopadle do sufitu. Prawdopodobnie jest to spowodowane przez chęć "wpuszczenia" większej ilości światła do pomieszczenia z takim oknem. Takie wykończenie trudniej się wykonuje, bo boczne ścianki wychodzą w kształcie trapezu. Wklejam przykłady, które znalazłam w necie: http://sklep.fakro.pl/htmli/11.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 28.08.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Skoro jesteś tak mila że masz czas odpowiadać to jeszcze chcial;em zapytać skad mieliscie namiar na dekoratora wnętrz i ile kosztuje orientacyjnie zrobienie projektu salonu,łazienki,kuchni i calego oswietlenia domu bo sam chcialem takiego kogos wynajać bo nie mam zmyslu jak to dobrze zrobic a chcialbym jeszcze fachowo miec zaprojektowane zagospodarowanie podjazdu i ogródka.Też obecnie sie buduje na wsi ale tylko 25 minut jazdy samochodem od centrum dlatego nie mam czego załować,ciekawi mnie jeszcze jaki założyliscie sobie kosztorys tego domu przed budową a jak to ma sie do rzeczywistosci już w realu czy bardzo odbiega od waszych obliczeń,ile wam powiedziala ekipa za postawienie stanu surowego.Nabrałem śmiałosci i z tąd tyle pytań ale obiecuje że juz nie będę tak namolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 28.08.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam! Wielkie dzięki za informacje. Cena za projekt rewelacja!! No, ale napisane jest wyraźnie: architekt nasz . Pozazdrościć. Chciałem jeszcze tylko zapytać jak grubo ocieplacie domek. Qurka! Mam dwa katalogi Archonu i wciąz do nich wracam. Coś w tym jest. To niedługo na Śląsku? Nie martwcie się my oddalamy się o 695 km. (też non stop autostradą). Powodzonka Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 30.08.2007 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 KSERO dzięki za linka, jestem jednak wzrokowcem i teraz mogę odpowiedzieć na pytanie Wybralismy taki sposób wykonanie zwg na łatwiejsze wykonanie T dodatkowo twierdzi że jest ono pewniejsze nasze okno dachowe jest w garderobie więc nie potrzeba nam w niej duzo światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 30.08.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 30.08.2007 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 RAIDER12 po kolei namiar na architekta wnetrz dostaliśmy od rrmi -forumowiczki (rrmi, pozdrawiam i dzięki za namiar) Z wojtkiem współpracowało mi się super i mimo ze otrzymałam juz projekt i jesteśmy rozliczeni zawsze moge na niego liczyć i do tej pory odpowiada na moje/nasze wszystkie pytania i podsuwa pomysły wykończeniowe jeżeli sobie życzysz to na priv przekaże ci kontakt jeżeli chodzi o kosztorys to dla potrzeb kredytu robiliśmu takowy, wyszło nam wtedy 400tys, przyznam że wydawało nam się że spokojnie się zmieścimy, ale rzeczywistość jest inna już wiemy że braknie jeżeli chodzi o cenę stanu surowego to nie wiem bo nigdy nie prosilismy o wycenę i ten etap prac w większości wykonalismy "sami" znam wycenę domu o takim samym metrażu w krakowie stan surowy otwarty robocizna 100 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 30.08.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 OSIN architekt nasz nie znaczy nasz dosłownie , tylko nasz znaleziony, nasz bo sami go wybraliśmy i nasz bo mieszka u nas na wsi jeżeli chodzi o ocieplenie to będziemy robić je w przyszłym roku (wiadomo kasa i czas) będzie tego 10cm styropianu 600km to daleko nad morze się wybierasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 30.08.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 RAIDER12 po kolei namiar na architekta wnetrz dostaliśmy od rrmi -forumowiczki (rrmi, pozdrawiam i dzięki za namiar) Z wojtkiem współpracowało mi się super i mimo ze otrzymałam juz projekt i jesteśmy rozliczeni zawsze moge na niego liczyć i do tej pory odpowiada na moje/nasze wszystkie pytania i podsuwa pomysły wykończeniowe jeżeli sobie życzysz to na priv przekaże ci kontakt jeżeli chodzi o kosztorys to dla potrzeb kredytu robiliśmu takowy, wyszło nam wtedy 400tys, przyznam że wydawało nam się że spokojnie się zmieścimy, ale rzeczywistość jest inna już wiemy że braknie jeżeli chodzi o cenę stanu surowego to nie wiem bo nigdy nie prosilismy o wycenę i ten etap prac w większości wykonalismy "sami" znam wycenę domu o takim samym metrażu w krakowie stan surowy otwarty robocizna 100 tys Bardzo dziekuję za odpowiedź i oczywiście jeśli jesteś tak mila proszę o namiar na architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 31.08.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki Dana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 http://www.suwaczek.pl/cache/47cb714023.png danap ale lecisz jak torpeda ....uuuu, gdzie mi do ciebie gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.09.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 danap fantastyczny dom! piękne pomysły łazienkowe. Proszę, wstaw zdjęcia realizacji Pozdrawiam i trzymam kciuki Zakrzewianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 12.09.2007 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 danap fantastyczny dom! takie słowa to miód na nasze serca piękne pomysły łazienkowe. Proszę, wstaw zdjęcia realizacji Pewnie że wstawię... za 2m-ce Pomysły są trochę nasze, ale zebrane przez wojtka-architekta, mam nadzieję że w realu będzie tez pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 12.09.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ogladąłam, więc się dopiszę. Fajny domek, chciałam taki z Archonu ale działka za wąska niestety Super łazienka - wanna oczywiście, tylko pewnie wody wejdzie mnóstwo, no cóż, za przyjemnosci się płaci. Zapisałam sobie linka do drzwi - są piękne. Ja też mam w domu kojec dla psa (wyżeł) - legowisko oddzielone takimi szczebelkami jak dziecięce łózeczko, tylko wyższymi, drzwiczki zamykane na zasuwke jak przyjdą goscie. pozdrawiam i powodzenia Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 14.09.2007 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Zapisałam sobie linka do drzwi - są piękne. Ja też mam w domu kojec dla psa (wyżeł) - legowisko oddzielone takimi szczebelkami jak dziecięce łózeczko, tylko wyższymi, drzwiczki zamykane na zasuwke jak przyjdą goscie. a możesz wkleic jakąś fotkę ps. witam oczywiście i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts