erq 22.04.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 domek buduje mi firma i wszystko dotychczas było OK ... ale teraz, gdy mam już wstawione okna i przyklejony styropian do ocieplenia dowiedziałem się, że o roletach zewnętrzych schowanych nad oknem mogę zapomnieć. Nie wgłębiałem się dotchczas w tą tematykę, bo jak już napisałem wcześniej, szef firmy zasze się mnie pytał o to - co teraz chcę. Po oprostu przegapiłem temat !!!! - to się zdarza za pierwszym razem Reasumując, czy ktoś wie, czy można to jeszcze poprawić bez skuwania nadproży. Chodzi ki o to, że nie chcę mieć rolet zewnętrzych wystających poza szerokość murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.04.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 a nie można wstawić kasety z roletą w ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erq 22.04.2007 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 a nie można wstawić kasety z roletą w ocieplenie? też o tym myślałem, ale szef firmy, która mi dom buduje tego nie zaproponował. Dlatego pytam mądrzejszych na tym forum . W jakiś tam sposób muszę to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 22.04.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 wstawienie rolety w ocieplenie to chyba jedyne wyjście. no chyba że z nich zrezygnujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.04.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 ja mam chowane rolety w styropianieniestety aby nie było widać styropianu mam 20 cm http://rezulak.pl/inne/roleta11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 22.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.04.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca off topic a szkoła nr 1 jescze jest ? i osiedle kopenika z knajpą KOSMOS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erq 22.04.2007 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca u mnie jest niestety tylko 10 cm styropianu, a sama ściana z betonu komórkowego ma 36,5 cm grubości; z tego co czytałem, to skrzynki do rolet mają ca. 15 cm, więc będzie wystawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 ja mam chowane rolety w styropianie niestety aby nie było widać styropianu mam 20 cm http://rezulak.pl/inne/roleta11.jpg Bardzo ładnie to wygląda - widać, że kontrolowałeś wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 23.04.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 szkoła jest a z KOSMOSU zrobili sklep spożywczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 03.06.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Witam zajmuje sie roletami i barmami garażoymi na codzien niestety jedyne wyjscie w tej sytuacji to dac rolety w ocieplenie ale musi byc ok 20 cm i co najwazniejsze zastosowa nalezy wówczs system integro tak aby mozna dostac sKrzynek od doły w razie jakiekiejkolwiek awarii. Jakby co słóuże pomoca proszę o radę, w naszym projekcie są rolety integro, ale trzeba je "budowac" razem z domem, ze względu na koszta - początkowo duże zastanawiamy się nad takimi roletami: http://www.enolarolety.pl/rolety_zewnetrzne/rolety_antywlamaniowe_13.jpg co prawda skrzynkę widać, ale nie wystaje ona poza ścianę. ściana będzie 3warstwowa, a więc jest szansa, że skrzynka i nie będzie wystawać. który system jest lepszy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 03.06.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Mam rolety integro w ścianie trójwarstwowej. Nie jest prawdą że musisz je wykonać w całości w czasie budowy domu.Pierwszy etap to właściwe wymurowanie nadproży - najpierw udałam się do firmy produkującej takie rolety i dokładnie wypytałam jak przygotować nadproża. Majster sie dostosował do instrukcji i w efekcie zewnętrzna warstwa ściny 3M jest uniesiona w stosunku do wewnętrznej o wysokość skrzynki rolety, a nadproża składają się z dwóch części o różnej wysokości dla warstwy nośnej i zewnętrznej. Jakiś rok później, po zamontowaniu okien, firma wykonująca rolety zamontowała same skrzynki i prowadnice rolet we wnękach zostawionych przez murarzy. Pancerze rolet zamontowano jeszcze później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 03.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Mam rolety integro w ścianie trójwarstwowej. Nie jest prawdą że musisz je wykonać w całości w czasie budowy domu. Pierwszy etap to właściwe wymurowanie nadproży - najpierw udałam się do firmy produkującej takie rolety i dokładnie wypytałam jak przygotować nadproża. Majster sie dostosował do instrukcji i w efekcie zewnętrzna warstwa ściny 3M jest uniesiona w stosunku do wewnętrznej o wysokość skrzynki rolety, a nadproża składają się z dwóch części o różnej wysokości dla warstwy nośnej i zewnętrznej. Jakiś rok później, po zamontowaniu okien, firma wykonująca rolety zamontowała same skrzynki i prowadnice rolet we wnękach zostawionych przez murarzy. Pancerze rolet zamontowano jeszcze później. Dokładnie tak samo robię, jestem po konsultacjach z wykonawcą rolet, przeprojektowałem nadproża i do zalania (jutro). Czy o czymś przed etapem ocieplania i wykańczania elewacji muszę pamiętać (dotyczy rolet oczywiście) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 03.06.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 O takie dałem nadproże: http://i150.photobucket.com/albums/s111/xwing0987654321/Budowa/Nadproedorolety.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 04.06.2007 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ze zdjęcia wynika, że będzie to nadproże w jednym "kawalku" dla ściany dwuwarstwowej. Moje było zrobione trochę inaczej: z racji ze ściana 3 W to i nadproża są też 3W, ot zwykłe prostokątne belki o różnej wysokości przedzielone izolacja termiczną (ciągłą dla całej ściany).We wnęce na nadproże przewidziano jeszcze miejsce na 2-3cm styropianu za skrzynką na rolety. W twoim przypadku też trzeba zaizolować nadproże za skrzynką min własnie te 2-3cm. Rozumiem, że izolacja termiczna ścian będzie tez połozona na skrzynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 04.06.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ze zdjęcia wynika, że będzie to nadproże w jednym "kawalku" dla ściany dwuwarstwowej. Moje było zrobione trochę inaczej: z racji ze ściana 3 W to i nadproża są też 3W, ot zwykłe prostokątne belki o różnej wysokości przedzielone izolacja termiczną (ciągłą dla całej ściany). We wnęce na nadproże przewidziano jeszcze miejsce na 2-3cm styropianu za skrzynką na rolety. W twoim przypadku też trzeba zaizolować nadproże za skrzynką min własnie te 2-3cm. Rozumiem, że izolacja termiczna ścian będzie tez połozona na skrzynkach? Tak dokładnie - miejsce styku rolety z nadprożem będzie ocieplone, a ocieplenie elewacji będzie zachodziło na skrzynkę ok 3 cm (skrzynka wystaje poza mur 12 cm a ocieplenie elewacji 15 cm). W sumie planuję w przekroju poziomym na wysokości rolety zrobić tak: 1. nadproże 2. styropian 2 cm 3. skrzynka na roletę 18,5 cm 4. ocieplenie 3 cm 5. tynk lub bez pkt 4 w przypadku ocieplenia elewacji styropianem 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 04.07.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam,chce zamontowac rolety nadstawne. Niestety nie podobaja mnie sie te pudelka gdzie zwijany jest pasek. Chcialbym aby pasek zwijajacy wychodzil ze sciany. Jak to zrobic? a moze trzeba kupic inny rodzaj rolet? ja myslalem o roletach firmy Krispol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 04.07.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Chodzi ci zapewne o rolety podtynkowe. Chcąc mieć takie rolety trzeba to zaplanowac na etapie robienia otworów okiennych. Trzeba dołozyć ok. 20 cm do wysokosci okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.07.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Oj walus1... On o rowie ty o krowie Rolety są zwyczajne. Natomiast musisz zamówić u sprzedawcy zwijacz podtynkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 04.07.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 fredblasz pod tym adresem znajdziesz wszystkie rodzaje zwijaczy , również podtynkowy pod, który trzeba wykuć wgłębienie. http://www.sukces.bia.pl/sukces2/katalog.php?dzial=zwijacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts