Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Ja również mam problem jak kilka postów wyżej. Mam wstawione rolety Beclever we wszystkich oknach. Problem występuje tylko w największym oknie tarasowym (1,8x2,3 m). Roleta opuszcza się skokowo. Problem występuje w górnym położeniu. Po opuszczeniu się rolety do ok. połowy problem ustępuje i roleta opuszcza się płynnie. Problem jest tym większy, że silnik rolety odczytuje to jako zacięcie i zaczyna podnosić. Widać, to na załączonym filmiku. Ponowne opuszczenie następuje, po ponownym wciśnięciu przycisku " w dół". Roleta wraz z silnikiem była zmontowana "fabrycznie". Na balkonie podobne okno/drzwi (1,8x2,1 m) działa bez zarzutu. Sprawdzałem i prowadnica nie jest zabrudzona. Ponadto lamelki są sporo węższe od rozstawu prowadnic. Tu problem nie występuje.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...

Witam uprzejmie, kilka tygodni temu zdecydowałem się na montaż rolet okiennych. Do końca nie bylem poinformowamy o ich prawidłowym użytkowniku. Przyszły deszcze a następnie gwałtowne mrozy i rolety zamarzly na kość. Chciałem je otworzyć (rolety manualne) i najprawdopodobniej uszkodzilem pióra. Otóż po całkowitym zamknięciu pojawily sie szczeliny pomiędzy piórami. I teraz moje pytanie, czy jest sposób na naprawę usterki, czy jedynym rozwiązaniem zostaje zakup nowych piór?

Pozdrawiam

też mam problem. w jednej rolecie chyba coś zamarzło. była w górnym położeniu, nie jechała w dół, więc zatrzymałem i ruszyłem w górę. nie wiem czy krańcówka nie zadziałała, ale roleta bez ruchu, a silnik pracował. wszystko przez chwilę. spróbowałem jeszcze na dół, roleta ruszyła, ale coś trzasnęło i zatrzymała się. silnik pracuje. coś się wysprzęgliło?

Widzisz niestety na własnym przykladzie ze tego czasu nie zawsze jest sporo.

Kilka lat temu podjalem decyzje sprzedaży rolet tylko z wylacznikami przeciazeniowymi.

Przegrywałem i przegrywam z konkurencja bo to na sztuce ponad 2 stowki wiecej ale mam to gdzieś

Mam spokoj a tam gdzie wczesniej byly krancowki mechaniczne to co jakis czas problem. Szczególnie gdy spadnie śnieg lub deszcz i złapie mróz

• 1 month później...

Chodzi mi o zabezpieczenie pancerza przed osadzaniem się wilgoci a co za tym idzie zamarzaniem szczelin w pancerzu.

Zamontowałam rolety w grudniu a juz drugi raz zablokowały się i firma montująca nie uznała reklamacji informując mnie ze zgodnie z instrukcją użytkowania rolet powinno się je zabezpieczyć na okres zimowy. Jednak na pytanie jakim środkiem mam je zabezpieczać nie otrzymałam żadnej konkretnej odpowiedzi. Określono środek jako zabezpieczający przed osadzaniem się wilgoci.

Nie znam zadnej metody by zabezpieczyc pancerz przed naturą poza zabezpieczeniem rolet przed zrywaniem pancerza przez stosowanie silników z zabezpieczeniem przeciazeniowym np

Somfy Ilmo

Zastanawia mnie dlaczego pancerz pokrywa Ci sie lodem. Nie powinien gdyz temperatura lameli powinna byc taka jak otaczajacego powietrza i wtedy snieg nie powinien na nich zamieniac sie w lód

Jakie masz okna ?

• 3 years później...

Roleta Portos Intermo - roleta działała bezproblemowo aż któregoś dnia się zerwała. W trakcie używania rolety było robione ocieplenie ale roleta działała.

Panowie z serwisu wymienili zerwany wieszak oraz kilka "lamelek" i stwierdzili że roleta po lewej stronie jest "przekoszona". Możliwe że przy robieniu tynku ktoś wbił puszkę....

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zabrać się do naprawy?

Roleta idzie do góry bez problemu, zacina się przy schodzeniu w dół. Jak pociągne ją recznie to od 3/4 schodzi w dół.

Próbowałem się dostać do niej od środka ale nie jestem stanie wyciągnać styropianu w rolecie, mocno siedzi a niechce go zniszczyć.