Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawdź:

- czy prowadnica wewnątrz nie jest zabrudzona klejem, uderzona a przez to zwezona

- miarka sprawdź odległość między prowadnicami - powinna na całej wysokości być rowna

- jeśli masz dostęp z zewnątrz opuść roleta i poruszając pancerzem na boki sprawdz czy pancerz ma luz

Poinformuj o efektach

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Witam.

Mam rolety zewnętrzne Portos z silnikami radiowymi.

Kilka tygodni temu jedna z rolet po wciśnięciu przycisku nie opuściła się. Minęło około 10 minut i roleta sobie przypomniała i opuściła się. Teraz za każdym razem opuszcza się w ten sposób czyli po kilku minutach od wciśnięcia. Jak ja zatrzymam w trakcie i po chwili klikam żeby dalej się opuszczała już działa. Z pilata centralnego jest tak samo także to nie wina przycisku. Podnosi się z kolei zawsze dobrze. Ostatnio kolejna roleta ma identyczne problemy.

Czy miał ktoś podobne problemy? Czy powinienem wzywać firmę która to montowala czy jest jakiś sposób żeby ją może zresetować lub zaprogramować na nowo? Czy może to w środku przy silniku coś się dostało i może ja blokuję?

Witam.

Mam rolety zewnętrzne Portos z silnikami radiowymi.

Kilka tygodni temu jedna z rolet po wciśnięciu przycisku nie opuściła się. Minęło około 10 minut i roleta sobie przypomniała i opuściła się. Teraz za każdym razem opuszcza się w ten sposób czyli po kilku minutach od wciśnięcia. Jak ja zatrzymam w trakcie i po chwili klikam żeby dalej się opuszczała już działa. Z pilata centralnego jest tak samo także to nie wina przycisku. Podnosi się z kolei zawsze dobrze. Ostatnio kolejna roleta ma identyczne problemy.

Czy miał ktoś podobne problemy? Czy powinienem wzywać firmę która to montowala czy jest jakiś sposób żeby ją może zresetować lub zaprogramować na nowo? Czy może to w środku przy silniku coś się dostało i może ja blokuję?

Krańcówki mechaniczne czy elektroniczne?

Potrzebuję pomocy,

okna z roletami zewnętrznymi założone, jednak majstrowi dało się chyba za dużo pianki co skutkuje zwężeniem prowadnic i rolety się w połowie blokują.

Jakieś rozwiązanie poza ponownym montażem?

A co na to majster? Raczej będzie wiedział, że nie w piance rzecz i chyba zaproponuje poprawkę tego montażu..

A co na to majster? Raczej będzie wiedział, że nie w piance rzecz i chyba zaproponuje poprawkę tego montażu..

do majstra kontaktu nie mam, takie info zostało mi przekazane przez sprzedawcę domu, niestety tynki na zewnątrz położone, a prowadnice wyglądają na sklejone/zintegrowane z ramą okna. I zastanawiam się, co mogę zrobić na tym etapie, żeby to działało...

Prowadnice są zwykle przykręcane do ramy okna.

Wystarczy (?) zdjąć zaślepki, poluzować wkręty i sprawdzić czy to jednak zwężone prowadnice.

Jakaś fotka całości by pomogła w analizie..

Udało mi się wyregulować jedną roletę i teraz działa.

Natomiast druga kiedy odkręcałem rewizje i opuściłem ją i teraz się nie podnosi. Jest dźwięk pracy silnika dosyć głośny. Myślałem że zerwały się wieszaki ale one są całe. Silnik chodzi a nie kręci tym wałem na który nawija się pancerz. Chyba coś konkretnie w środku już się zepsuło. Jakby urwała się lub poluzowała jakąś korba która ma napędzać ten wał.

Prowadnice są zwykle przykręcane do ramy okna.

Wystarczy (?) zdjąć zaślepki, poluzować wkręty i sprawdzić czy to jednak zwężone prowadnice.

Jakaś fotka całości by pomogła w analizie..

obraz_2021-07-29_144224.jpg

Prowadnice są w moim przypadku montowane w ten sposób prawdopodobnie, bynajmniej śrub/zaślepek nie widzę.

https://youtu.be/1O9FoUKJ4hE?t=94

Wziąć bosha i wyszlifować w prowadnicach miejsca gdzie się blokuje, czy jest jakiś inny sposób?

Na pewno chodzi o zwężenie, jak wziąłem rozpierak w ramę w miejscu co się blokuje to po minimalnym rozepchnięciu idzie gładko.

Żadnych resztek kleju, ani nic takiego w środku nie ma.

witam posiadam rolety podtynkowe w kolorze antracyt i mam taki problem ze od gory w miejscach kontaktu z prowadnica , slizgiem jest starty kolor antracyt. Z czego to moze wynikac ? Czy roleta byla zabrudzona i przechodzac przez slizg spowodowalo to wytarcie lakieru ? CZy jest za mocny docisk slizgu ? Jak mozna to poprawic? Czy trzeba wymienic slizg? a moze posmarowac ? Bede wdzieczny za wskazowki

• 2 weeks później...
  • 1 month później...