mati_sowee 23.04.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 trzymam kciuki i troche podziwiam - to spore ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 23.04.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Oj chyba się przeliczysz kolego. Nie aby dołował ale obecnie tak galopują ceny materiałów że aż strach. Stal, beton, bloczki wszystko wystrzeliło w kosmos a jeszcze pójdzie przez Euro. Jeśli nie wgórę cenowo to z większymi problemami w zaopatrzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.04.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Stiff....teraz jest dużo gorzej....kupiłam miesiąc temu bk po 12,08zł i prawie płakałam bo była tylko gęstość 500...dziś się cieszę jak dziecko że mam w ogóle. Beton do fundamentów....chudziak po 235 a B20 po 250(i to z 7%vat'em....okazyjnie), bloczki fundamentowe kupowałam 3 tygodnie temu po 3,30....w zeszłym tygodniu zamawiałam już po 4zł.... To co się dzieje na rynku budowlanym to nie jest normalne....a nie wiem kiedy i czy w ogóle będzie lepiej . Pozdrawiam, Smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.04.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 W 2004 kiedy się budowałem miałbys spore szanse.Teraz nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabol 23.04.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Jest jeden sposób który pomoże Ci max zmniejszyć koszta . Musisz zebrac kilka osób które zacznaja budowę w twojej okolicy ( ale to naprawdę blisko ) i budować razem z nimi .może nawet ktoś będzie miał firmę lub ją założy ( chodzi o papiery ) Będziecie mogli załatwiać duze rabaty nawet ok 40 - 50 % na materiałyDodatkowo kupując 1000 cegieł gorzej się negocjuje cenę niż kupując 5000 cegiełek , tak jest ze wszystkimi materiałami oczywiście z robocizną też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.04.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 nie ma mowy aby sie udało nawet z pomysłem jabola przy zzałożeniu ze wszysto zrobisz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabol 23.04.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Wiem że to nie możliwe ale zakręci się koło 150 a nie 250 tys. Wszystkiego sam nie jest wstanie zrobić chyba nikt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 23.04.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 zaczeliśmy w lipcu 2006. stan surowu otwarty miał się skończyć w 75.000 - skończył się w 85 tys. Dom parterowy 10,5x12,5 z wysuniętym garażem 4 m w bryle. Teraz braliśmy kredyt. Szacunek rzeczoznawcy to 134 tys. na początek marca. Szok - prawie 58% do góry. Mimo wszystko życze powodzenia i trzymam kciuki. Daj znać jak skończysz - przyjadę na grilllllla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 24.04.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jest prosty wzór na ilość pieniędzy potrzebnych na wybudowanie domu, policz sobie ile twoim zdaniem wydzasz pieniędzy, następnie kwotę jaka wyszła pomnóż x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 24.04.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jest prosty wzór na ilość pieniędzy potrzebnych na wybudowanie domu, policz sobie ile twoim zdaniem wydzasz pieniędzy, następnie kwotę jaka wyszła pomnóż x 2 Nie strasz ludzi. Zależy jak kto liczy - mocne niedoszacowanie - to może. W moim przypadku zakładam do wydania 400 tyś na dom 180 m2 + piwnica 60m2. Nie będę szalał z wykończeniówką. Licząc po twojemu byłoby 800 tyś - chyba coś nie tak - ładnie bym musiał zaszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.04.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Ja jestem optymistką ale 100000 zeta? Codziennie widzę ogłoszenia typu: sprzedam dom w stanie surowym zamkniętym. Ok. Postawisz dom, pokryjesz go dachem, zrobisz wylewki, tynki. I co dalej? Myślenie typu: zrobię kuchnię i pokój żebym mógł mieszkać a resztę wykończę w czasie, to nie jest dobre myślenie. No chyba, że chcesz budować w dłuższym odstępie czasu. Nam architekt powiedział, że dom pod klucz będzie kosztował jakieś 320.000 zeta. Nie wierzyłam. Teraz wiem, że kasy z kredytu nie wystarczy, kuchnie zrobię z kasy ze sprzedaży mieszkania a armaturę z ceramiką do łazienek muszę wybrać tanszą co nie znaczy, że gorszą. Czeka Cię trudna budowa z ołówkiem w ręku i wieloma wyrzeczeniami. No i jeśli chcesz budować sam, to w domu raczej będziesz gościem...Mimo wszystko życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 24.04.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 W dzisiejszych czasach nic nie wiadomo.... za 100tys to moze uda Ci sie wybudowac ale pod warunkiem ze masz juz zakupiona dzialke- uzbrojona i masz juz proj z adaptacjami... Powodzenia wspieram Cie i popieram... Na swoim jest najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik i Gosia 24.04.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 moim zdaniem 100 000 to ciut za mało, ale niewiele za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 24.04.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 ja tez jestem ostroznym optymista poczatkowo zakladalismy 90-100 tys za 130m kw. ale w zwiazku z tegorocznymi podwyzkami jestesmy jakies 10 tys w plecy ale i tak jestesmy szczesliwi ze wiekszosc mat. na surowy otwarty kupilismy jakis 1-1,5 miesiaca temu bloczki fund. 14cm po 3,15, bk 24x49cm po 8,70 bk 12x49 po 5,25 itd choc to juz bylo po tych 30-40% podwyzkach ale przed kolejnymi wiec uwazamy sie za szczesliwcow i nadal placimy za kolejne rzeczy - BUDOWY DROZEJA z dnia na dzien i to co w zeszlym tyg. by wystarczylo to w tym tyg. bedzie juz malo - paranoja ale cos trzeba sie cieszyc ze mozna coskolwiek kupic czasami zyczymy powodzenia i otwartego umyslu PS. nawet jak drozeje to warto - wlasny dom to wlasny dom z wlasnym trawnikiem - tego nawet najwiekszy i najfajniejszy taras czy balkon w mieszkaniu nie zastapi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdaniu 25.04.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Ja również planuję wybudować prosty domek (Codzienny z muratora, dodatkowo jeszcze uproszczony) przy pomocy ojca, który jest murarzem i glazurnikiem. Tak więc wszystko oprócz dachu i instalacji (które z kolei po okazyjnej cenie zrobi mi wujo) zrobimy sami. Działka uzbrojona, własne drewno. Początkowo myślałem, że 150 tys. wystarczy, żeby się wprowadzić do umeblowanego domku. Teraz w to troszkę wątpię, ale myślę, że niewiele więcej będę musiał dołożyć.Tak więc myślę, że i Ty powinieneś oswajać się powolutku z myślą, że trzeba będzie nieco poprawić kosztorys.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 25.04.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Czy te 100 tys. - to kwota, którą chcesz wydać, czy kwota, którą możesz wydać? W drugim przypadku - NIE buduj. W przypadku pierwszym zacznij z tym nastawieniem - potem dołożysz. Zmień projekt na parterówkę pełną gębą (po co to poddasze w tym domu?) i zrezygnuj z garażu, na korzyść wiaty. Masz wtedy szansę za 120 - 150 tys. coś wybudować. Jak widać do optymistów nie należę, a sama machnęłam się o 30 % w kosztach zakładanych. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 25.04.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Moim zdaniem nie dasz rady tego zrobic za 100tys. Patrzac na ten projekt to jakies 150 - 180 tys wydasz. Ale zaczynaj, taniej juz nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 25.04.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jak sie uprze to da radę. Jak mam domek 117 m2 uzytkoweejj, stan surowy zamknięty, tynki zewnętrzne, płyty GK do wewnątrz, prawie całe co (brakuje połaczenia rozdzielaczy z piecem), instalacje elektryczna i gazową, przyłacza. Brakuje pokrycia dachu (będzie gont bitumiczny), instalacji wody (mam zasobnik) no i reszty...Na dzień disiejszy wydałem ok 120 tys..Prawi 90% pracy własnej, tynki, więźbe i wylewki (sam jastrych) robili fachowcy. PS..przedwczoraj w skladzie mowili za cement 450 zeta/tone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 25.04.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Wg mnie 100 tys to za mało, materiały drożeją nawet nie z tygodnia na tydzień ale z dnia na dzień...!Ja doliczyłbym do tego przynajmniej z 50 tys jak nie więcej i to zakładając wykończenówke w stanie absolutnie minimalno-oszczędnościowym... Ja w połowie zeszłego roku planowałem wybudować się za 250 tys (135m2, dach dwuspadowy, prosty domek), teraz mam nadzieję że zmieszczę się w 350 tys - materiały wprawdzie całkiem niezłe ale bez szaleństw w wykończeniówce. Acha, w tych 350 tys nie wliczam naturalnie działki i przyłączy... mimo wszystko powodzenia, jesli jednak zaczniesz myśl o tym skąd ewentualnie wyskrobac jeszcze trochę kaski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 25.04.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jak sie uprze to da radę. Jak mam domek 117 m2 uzytkoweejj, stan surowy zamknięty, tynki zewnętrzne, płyty GK do wewnątrz, prawie całe co (brakuje połaczenia rozdzielaczy z piecem), instalacje elektryczna i gazową, przyłacza. Brakuje pokrycia dachu (będzie gont bitumiczny), instalacji wody (mam zasobnik) no i reszty...Na dzień disiejszy wydałem ok 120 tys..Prawi 90% pracy własnej, tynki, więźbe i wylewki (sam jastrych) robili fachowcy. PS..przedwczoraj w skladzie mowili za cement 450 zeta/tone... Sam sobie przeczysz - budowałeś w poprzednim sezonie, wielu rzeczy ci brakuje a wydałeś dożo ponad 100k, pewnie dojedziesz do 180k. To jakim cudem ktoś kto zaczyna teraz ma się zmieścić w tych 100k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts