Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dam rade za 100 tyś wybudować dom

Recommended Posts

Cóż, przy dzisiejszych cenach materiałów - pomimo optymizmu, raczej nie da rady za stówkę zamieszkać i nie ma co się oszukiwać, nawet jeśli głównym zadaniem będzie "jak najtaniej" i większość prac wykonanych ma być własnoręcznie... Zapał i entuzjazm jak najbardziej jest wskazany, ale twardo i realnie policzyć wypada przynajmniej materiały...

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wystarczy, nie wystarczy...

Mieszkamy od 3 lat, na domek 140 m2 wykończony tylko na partrze wydaliśmy ok.130 tys. Sporo robót robiliśmy sami, oszczędzaliśmy na materiałach. Jakoś się dało.

Tylko teraz żal mi duszę ściska, jak widzę niektóre piękne wnętrza zrobione z nieco większą szczodrobliwością, a u mnie wciąż parapety z tworzywa i byle jaka, wyblakła farba na ścianach :evil:

Ja bym drugi raz na takich zasadach nie budowała. Chyba, że ktoś lubi byle co...

100 tys. możliwe dla stanu surowego, może nawet zamknięty przy dużej dysyplinie finansowej i wkładzie pracy własnej, ale więcej bez szans. No i bez przyłączy. Ale warto zainwestować tę stówę, na pewno się nie straci, a może będzie przypływ gotówki (np. ze sprzedaży mieszkania, kredyt, spadek niespodziewany itp.). W ostateczności można sprzedać z zyskiem, jeśli domek nie za duży, prosty projekt i w fajnym miejscu i z większą już kasą i bogatsi w doświadczenia zaczynamy budowę nowego domku! :wink: :lol:

Głowa do góry !

Pomyśl o naturalnych technologiach. Coraz więcej domów powstaje z niewypalonej cegły mieszanej z sieczką słomianą wytwarzanej bezpośrednio na placu budowy. W całej europie buduje się również domy z kostek słomianych. To nie żart ! Poszukaj na tym forum.

Będę eksperymentować z budynkiem z naturalnych materiałów, ale to dopiero za jakiś czas.

Może warto poszukać starego drewnianego domu do przeniesienia?

Można go pięknie zaadoptować do własnych potrzeb.

Jakby nie patrzyć w naszych warunkach klimatycznych najlepiej sprawdzają sie domy ze scian dwuwarstwowych. Nieźle spisuja się domy ze ścianami jednowarstwowymi gr . od 35 cm. Nieco gorzej i niekoniecznie taniej jest z budynkami ze ścianami jednowarsytwowymi ocieplonymi. Przed rozpoczęciem budowy warto pomyśleć o technologii w jakiej chcemy budować, bo ona decydować bedzie w stopniu znaczącym o kosztach domu. Za 100 tys domu się nie wybuduje, ale mając 150 i odrobinę talentu można sobie wybudować całkiem niezły domek. Oczywiscie pod warunkiem, ze mamy działkę, a jej uzbrojenie nie pochłonie znacznej częsci kosztów. Co do nowych, niby tańszych technologii trezba podchodzić bardzo ostrożnie. W praktyce często sie okazuje, że te tańsze są o wiele droższe, bo wymagają pewnych elementów do wykończenia, a one chłoną kasę ile wlezie.Trzeba pamiętać też, że stan surowy (fundamenty, ściany, strop, dach) to mniej więcej jak 1/3 kosztów budowy. Tak więc ile można zaoszczędzić na tym, co najważniejsze w konstrukcji budynku?

ja myślę o technice straw bale, co o niej myślisz? Sądzę że jest idealna, ale na forum chyba nie ma jej zwolenników :)

Pozdrawiam.

Cały pomysł dopiero się krystalizuje. Mam nadzieję, że niedługo wezmę udział w budowaniu domu techniką straw bale (znalazłem eko-firmę, która zaprasza do wspólnego budowania i poznawanie tej technologii). Myślę też o technice kombinowanej: słoma – glina - drewno, ale to wymaga jeszcze dopracowania.

Jeżeli chodzi o koszty wykończeniówki jestem pewien, że można znaleźć ogromne oszczędności. Angielskie wnętrza i poszanowanie pieniędzy dowodzą jak wiele jeszcze możemy się od nich nauczyć.

witaj, moim zdaniem, marne szanse, bardzo marne.

w tej chwili to co się dzieje z materiałami a właścieie z ich cenami to jest koszmar, będzie dobrze jak się zmieścisz w 200 tys, w co i wątpię ale i tak życzę szczerze szczęścia. Cuda się zdarzają

pozdrawiam

Anna.d