artureski 25.04.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Cóż, przy dzisiejszych cenach materiałów - pomimo optymizmu, raczej nie da rady za stówkę zamieszkać i nie ma co się oszukiwać, nawet jeśli głównym zadaniem będzie "jak najtaniej" i większość prac wykonanych ma być własnoręcznie... Zapał i entuzjazm jak najbardziej jest wskazany, ale twardo i realnie policzyć wypada przynajmniej materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 26.04.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Sam sobie przeczysz - budowałeś w poprzednim sezonie, wielu rzeczy ci brakuje a wydałeś dożo ponad 100k, pewnie dojedziesz do 180k. To jakim cudem ktoś kto zaczyna teraz ma się zmieścić w tych 100k? No w sumie jak sie zastanowic to masz racje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 26.04.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Wystarczy, nie wystarczy... Mieszkamy od 3 lat, na domek 140 m2 wykończony tylko na partrze wydaliśmy ok.130 tys. Sporo robót robiliśmy sami, oszczędzaliśmy na materiałach. Jakoś się dało. Tylko teraz żal mi duszę ściska, jak widzę niektóre piękne wnętrza zrobione z nieco większą szczodrobliwością, a u mnie wciąż parapety z tworzywa i byle jaka, wyblakła farba na ścianach Ja bym drugi raz na takich zasadach nie budowała. Chyba, że ktoś lubi byle co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.f 26.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Witam, 100 tyś. wystarczy niestety tylko na stan surowy zamkniętyzakładając, że robocizna będzie kosztować 0 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynap13 28.04.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Witam. 100 tys - zdecydowanie za mało.... Jednym słowem - marne szanse. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 01.05.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 100 tys. możliwe dla stanu surowego, może nawet zamknięty przy dużej dysyplinie finansowej i wkładzie pracy własnej, ale więcej bez szans. No i bez przyłączy. Ale warto zainwestować tę stówę, na pewno się nie straci, a może będzie przypływ gotówki (np. ze sprzedaży mieszkania, kredyt, spadek niespodziewany itp.). W ostateczności można sprzedać z zyskiem, jeśli domek nie za duży, prosty projekt i w fajnym miejscu i z większą już kasą i bogatsi w doświadczenia zaczynamy budowę nowego domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 02.05.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 nie dasz rady...niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 03.05.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Nie chce Ciebie dobijac na poczatku budowy ale nie masz szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.05.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 My budowalismy w 2003 i wtedy nie, A teraz to w ogole nie nie, Z resztą Sylvia1 buduje słoneczko to sie jej spytaj, ale pomnoż to przez 4 i moze sie udać. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 03.05.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Głowa do góry !Pomyśl o naturalnych technologiach. Coraz więcej domów powstaje z niewypalonej cegły mieszanej z sieczką słomianą wytwarzanej bezpośrednio na placu budowy. W całej europie buduje się również domy z kostek słomianych. To nie żart ! Poszukaj na tym forum. Będę eksperymentować z budynkiem z naturalnych materiałów, ale to dopiero za jakiś czas.Może warto poszukać starego drewnianego domu do przeniesienia?Można go pięknie zaadoptować do własnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 03.05.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Będę eksperymentować z budynkiem z naturalnych materiałów, ale to dopiero za jakiś czas. Jerry, możesz zdradzić coś więcej? Ja myślę o technice straw bale, co o niej myślisz? Sądzę że jest idealna, ale na forum chyba nie ma jej zwolenników Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 04.05.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Jakby nie patrzyć w naszych warunkach klimatycznych najlepiej sprawdzają sie domy ze scian dwuwarstwowych. Nieźle spisuja się domy ze ścianami jednowarstwowymi gr . od 35 cm. Nieco gorzej i niekoniecznie taniej jest z budynkami ze ścianami jednowarsytwowymi ocieplonymi. Przed rozpoczęciem budowy warto pomyśleć o technologii w jakiej chcemy budować, bo ona decydować bedzie w stopniu znaczącym o kosztach domu. Za 100 tys domu się nie wybuduje, ale mając 150 i odrobinę talentu można sobie wybudować całkiem niezły domek. Oczywiscie pod warunkiem, ze mamy działkę, a jej uzbrojenie nie pochłonie znacznej częsci kosztów. Co do nowych, niby tańszych technologii trezba podchodzić bardzo ostrożnie. W praktyce często sie okazuje, że te tańsze są o wiele droższe, bo wymagają pewnych elementów do wykończenia, a one chłoną kasę ile wlezie.Trzeba pamiętać też, że stan surowy (fundamenty, ściany, strop, dach) to mniej więcej jak 1/3 kosztów budowy. Tak więc ile można zaoszczędzić na tym, co najważniejsze w konstrukcji budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 04.05.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 ja myślę o technice straw bale, co o niej myślisz? Sądzę że jest idealna, ale na forum chyba nie ma jej zwolenników Pozdrawiam. Cały pomysł dopiero się krystalizuje. Mam nadzieję, że niedługo wezmę udział w budowaniu domu techniką straw bale (znalazłem eko-firmę, która zaprasza do wspólnego budowania i poznawanie tej technologii). Myślę też o technice kombinowanej: słoma – glina - drewno, ale to wymaga jeszcze dopracowania. Jeżeli chodzi o koszty wykończeniówki jestem pewien, że można znaleźć ogromne oszczędności. Angielskie wnętrza i poszanowanie pieniędzy dowodzą jak wiele jeszcze możemy się od nich nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.05.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Nie ma szans! Przekonasz sie juz o tym na etapie fundamentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.05.2007 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 z całym szacuniem ale wydaliśmu do dzisiaj 18.300 a nie wbiliśmy nawet łopaty w ziemię wg mnie na stan surowy zamknięty wydasz 100 tys i to oszczędzając na czym się da. Wprowadzisz się za 250-300 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.d 06.05.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 witaj, moim zdaniem, marne szanse, bardzo marne.w tej chwili to co się dzieje z materiałami a właścieie z ich cenami to jest koszmar, będzie dobrze jak się zmieścisz w 200 tys, w co i wątpię ale i tak życzę szczerze szczęścia. Cuda się zdarzają pozdrawiam Anna.d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 06.05.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 też wątpię pilnujemy kasy a ona ucieka nie wiadomo gdzie i kiedy, stówka to mało, no ale i tak trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela216 08.05.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 http://www.into.pl/domek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela216 08.05.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Słuchajcie w tym linku jest domek za 100 tys wraz z wykonczeniem.To jest realne ja tam dzwoniłam , firma buduje pod Wrocławiem.Jestem w szoku ,co prawda tez buduje tanio mały domek ale w tej cenie chyba się nie zmieszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 08.05.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 fajna propozycja, ale jak znam zycie to są trzy gniazdka na cały dół i wszytsko jest w opcji ) jak się podliczy całość + wykończenie to będzie to około 200 tys PS Mimo wszystko 200 tys za wykończony dom to cena rewelacyjna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts