Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Literatura w językach obcych

beti555

Recommended Posts

Pracuję w ksiegarni językowej i na początku maja muszę wysłać do Anglii i do Stanów kolejne zamówienie na literaturę. Juz brakuje mi pomysłów co mogłabym zamówic, dlatego proszę o podpowiedź.

Napiszcie co chcielibyście przeczytać lub co ciekawego czytaliście ostatnio. Wiem, że jest tu wątek o książkach, jednak pojawia sie w nim mnóstwo autorów polskich, których książki nie są wydawane za granicą, więc nie mogę ich zamówić :( Głównie chodzi mi o autorów zagranicznych. Bardzo proszę Was o pomoc.

Pracuję w ksiegarni językowej i na początku maja muszę wysłać do Anglii i do Stanów kolejne zamówienie na literaturę. Juz brakuje mi pomysłów co mogłabym zamówic, dlatego proszę o podpowiedź.

Niezbyt odkrywcze, ale jak bym mial polecac, to cos z klasykow SciFi. Prawde mowiac z tego juz wyroslem, ale hitem dla mnie byla zawsze seria Diuny Franka Herberta. Ostanio wyszlo chyba kolejne 'najlepsze' wydanie po polsku z rysunkami. Moze beda chetni na oryginal?

Ja kupilem w paperbacku cala serie (wlacznie z najnowszymi ksiazkami syna i spolki). Nie czytalem tej serii po polsku (oprocz pierwszego wydania pierwszej czesci), tylko w oryginale i czesto wracam dla jezyka i samej fabuly. Ksiazki kraza ciagle tez miedzy moimi znajomymi.

Przy okazji sie wyzale, bo bardzo chetnie bym kupowal wydania po angielsku, nawet takich "pustych ksiazek", jak aktualne bestsellery sensacyjne. Dla samej przyjemnosci szlifowania jezyka.

Ale, z mojego punktu widzenia (potencjalnego klienta), to jak widze ceny ksiazek w oryginale w ksiegarniach (np. we Wrzeszczu na Grunwaldzkiej) albo w Klifie, to mnie odrzuca. Albo prosze znajomych o przywiezienia, albo sam kupuje 2 lub 3 za kazdym razem za granica.

Ja bym proponowal potraktowac brutalnie temat i przyjac moja strategie - glownie patrzec na cene, tzn. jak wiesz jaki tytul, to wybierasz najtansze wydanie. Moim zdaniem, szanse sprzedania sie maja u nas tylko paperbacki, tu cena jest jeszcze ew. do zaakceptowania. Twarda okladka to przerost formy i ceny nad trescia. Ja kupuje ksiazki w oryginale dla jezyka i tresci, obwoluta dla mnie nie ma zadnego znaczenia (nie pogardze ksiazka za euro w pubach/hotelach lub z second-handu :-), jak sie szuka, to mozna znalezc ciekawe pozycje). Dodatkowo kupuje do/w podrozy, wiec im mniejsza gabarytowo (i tansza) tym lepiej.

pozdrawiam

Gorath

Wiele osób, tak jak i ja w przeszłości czytałem w języku angielskim w celu nauki języka. Jaka to powinna być książka: mała objętościowo i gabarytowo, pisana trochę większą czcionką i z większymi odstępami pomiędzy wierszami, pisana raczej "prostszym" językiem. Chodzi o to aby nie zniechęcić do czytania w obcym języku szczególnie te osoby, które zaczynają tą metodą się uczyć.

Byłem Selim przekonany, że to zaproponujesz :D Poważnie znasz hindi? :o

Diuna Herberta jest mi znana, wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jednak czy moglibyście podawać konkretne tytuły i autorów? Na tym mi bardzo zależy :wink:

Trudno cos poradzic specyficznego, bo to byloby wlasciwie dla mnie (nas) jak zamawianie ksiazki przez Internet. Tyle, ze wtedy jeden egzemplarz wchodzi w gre. A ja np. pisze co juz mam, wiec jak sprowadzisz, to juz nie kupie....

Jak rozumiem, chodzi ci o literature, czyli nie poradniki, ogolnie literature fachowa (dowolna dziedzina) czy Kamasutre (ciekawe po co komu po hindusku?, obrazki sa takie same, powinno byc zrozumiale bez slow a w pewnym wieku juz z doswiadczenia).

Wg mnie, sprawdzasz, co tam aktualnie jest na liscie wydan 'po polsku' i sie dobrze sprzedaje (w ksiegarniach internetowych) i moze sciagnac oryginal? Wtedy potencjalnie mozesz trafic w czytelnikow. Ew. sprawdzic jakies listy wg kategorii na amazonce...

pozdrawiam

Gorath

http://www.isnr.uksw.edu.pl/foto/fred/fred.htm

o ja chetnie zamowie ksiazki tego pana u Ciebie jak juz bedziesz miala :p :wink:

Jesli tylko wydawnictwa, do których bede wysyłała zamówienia mają to w ofercie, odezwę sie do Ciebie :)

OK, DZIEKI. :p

dobra, teraz coś z angielskiej

stara, dobra Jane Austen- obojętnie co :wink:

Robert Graves - I, Claudius oraz Claudius the God ( my favourite)

William S. Maugham - Of Human Bondage albo Cakes and Ale

że o Shaw i Wilde nie wspomnę, tak jak o Szekspirze, Archerze

i całej klasyce