Gość tomariusz 21.06.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 mam pytanie,mam w ogrodzie stara studnie, sluzyla mi do lat 70 kiedy podlaczono wode z kanalizacji miejskiej ze studni ojciec moj zrobil szambo splywaly do niej wszystkie scieki oprocz fekalii, kiedy podlaczono dom do kanalizacji sciekowej zasypalem studnie, teraz chcialbym ja odkopac i uzywac wody do podlewania ogrodu itp. czy ta woda nadawac sie bedzie do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.06.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Trudno powiedzieć jaka będzie jakość wody po takich "zabiegach".Prawdopodobnie po kilku latach, o ile ładowałeś do studni jakichś szczególnie toksycznych substancji, nastąpiło samoistne oczyszczenie wody. Oczywiście istnieje ryzyko, że poziom wody w studni znacznie się obniżył (może sprawdź jak to wygląda u sąsiadów) i wtedy albo trzeba będzie studnię pogłębić, albo z niej zrezygnować.Mimo wszystko uważaj przy odkopywaniu. Obowiązkowo trzeba zapewnić wentylację studni (nadmuch czystego powietrza na dno studni), bo nie wiadomo, jakie reakcje chemiczne mogły tam zajść i może dojść do tragedi (mój dziadek zginął właśnie w studni, z powodu zebranych na jej dnie gazów), a także podstawowe warunki BHP (asekuracja przez drugą osobę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 No właśnie. Po co komu ekologia. Dobrze ja ja tam nie mieszkam!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts