Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom okolo 100m2 - stan surowy zamkniety - koszt

MCMaxim

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy wiec na poczatku witam wszystkich serdecznie :)

Planuje budowe domku Aga, ale zastanawia mnie jakie moga byc koszta i ile mogla sie ta cena zmienic od ceny z posta ktorego znalazlem. Post byl pisany okolo roku temu :

Fundamenty

wykopy

zborjenie ławie

szałunki, betonowanie

izolacja pozioma. zasypywanie

kanalizacja, zbrojenie płyty

zalewanie płyty pierwszej

odszałowanie

cena za roboczne 9600zł

----------------------------------------

mury

mury zewnętrzne z prefabeu lub max

ścianki wewnętrzne

kominy 3 sztuki

cena za robocizne 5700

-----------------------------------------

strop

strop z protermu (nie wiem co to za skrót ale pisze coś takiego) fert. lub ferx

wieniec,zbrojenie, obmurówka

zalewaniepłyty, schody żelbetonowe

cena za robocizne 3400zł

-----------------------------------------

podmurówka

Podmurówka, szczyty, wieniec,

ścianki, kominydo dachu 3x

cena za robocizne 3200zł

----------------------------------------

więźba

Więźba położenie krokwi, deskowanie

foliowanie, łacenie(co to jest?), pokrycieblachą

kominy z klinkieru 3szt.,okna 3x, okucia blacharskie, rynny

cena za robocizne 9200zł

.... i wtedy za calosc czyli robocizna + materialy wychodzilo 65,000 zl Czy ktos orietuje ile takie cosik moze teraz kosztowac ?

Dzieki i pozdrawiam !

• 8 months później...

ech ... przepraszam, nie doczytałem - pochopnie strwierdziłem że pen pierwszy post to wycena którą dysponujesz.

A czy wybudujesz to zupełnie inna para kaloszy.

powiem ci tak: jak ja planowałem to wychodziło mi kwota x za stan surowy zamknięty a planowałem z kierownikiem budowy. Teraz wyszło x + 30%.

No wlasnie ... ale czytam duzo postow ludzi, piszacych, ze postawili stan surowy za okolo 100 tys, wiec wydaje mi sie to mozliwe. Oczywiscie nie budujac przez firme, bo wtedy wiadomo, ze to nierealne.

raz piszesz stan surowy a raz stan surowy zamkniety - to troche wprowadza zamieszania...

określ dokładnie czego oczekujesz a wtedy bedzie łatwiej odpowiedzieć

Tak tak .. sorki. Caly czas mam na mysli stan surowy zamkniety.

:)

czy ktos z Was zaplacil rozsadna cene (w granicach 100 - 120 tys) (stan surowy zamkniety), za dom o powierzchni uzytkowej okolo 100m2 ? Budowany systemem gospodarczym.

pewnie wielu jest takich, jednak od czasu kiedy oni zbudowali czasy sie zmieniły :(

jak znajdziesz tanią ekipę (nie wiem czy to możliwe jeszcze), tanich cieśli i dekarzy i pokryjesz tanim pokryciem i tanimi oknmi to moze ...

Ja mysle raczej optymistycznie .. zreszta czytalem wiele postow osob budujacych w 2007 i wcale koszta nie byly takie straszne, oczywiscie przy dobrej ekipie i budowie sposobem gospodarczym. Mam nadzieje, ze zamkne sie w 100 tys zł stan surowy zamkniety. Mowa o domku jak podalem w poprzednim poscie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7c540f17787d1408.html

zaczalem w sierpniu 2007 r i teraz jestem na etapie tynkow. do tej pory wydalem ok. 80tys. zl. buduje mi to ekipa 5 osobowa do ktorej nie mam najmniejszych uwag. tanio i solidnie ale bez wodotryskow i lekko zmiescisz sie w 100 tys. ja buduje blizniaka.

• 3 weeks później...
Nas sama robocizna ma kosztować 30tys(do 104m+piwnica), co do materiałów, będziemy kupować sukcesywne,fakt pustaki już mamy, kupiliśmy w zeszłym roku przed podwyżkami, deski też. Narazie robimy cenowy rekonesans w okolicy, szukamy gdzie nas tanie wyniesie. W marcu na pac wchodzi ekipa więc mało czasu nam zostało.